Вести

ВУЧИЋ: ЗДРАВСТВО ЈЕ ЈЕДНО ОД КЉУЧНИХ СТУБОВА ДРУШТВА

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је приликом обиласка новог Дома здравља у Борчи да је зграда веома лепа и споља и изнутра и да нови Дом здравља показује да можемо да градимо и улажемо у здравство које је једно од кључних стубова друштва и предуслов за бољи животни стандард.

Како је рекао тренутно се врше радови на 12 Општих болница широм Србије, од Кикинде до Пирота, Лознице, Смедеревске паланке, Врања, Прокупља које ће, како је рекао добити велики Клинички центар вредан 30 милиона евра.

"То су огромна улагања. Морате да водите рачуна као и о школовању", јер како је Вучић навео само у Србији постоји да се, и поред великих трошкова одржавају школе са по 2, 3 ученика, само да се села не угасе.

Вучић је додао да то себи Србија може да приушти јер има добро стање у буџету.

Током обиласка Вучић је од директора Дома здравља добио на поклон диоптријске наочаре са специјалним стаклима.

 

Молим лекаре да донесу одлуку о трећој вакцини

Вучић је позвао медицинску струку да донесе што пре одлуку о увођењу треће дозе вакцине и о могућности да се мешају различите вакцине.

"Ми ћемо ускоро свакако морати да идемо и са трећом дозом зато што многима већ пролази тај рок, и за оне који су ревакцинисани прошло је шест, седам или осам месеци, тако да вас молим да ускоро донесете те одлуке", поручио је Вучић.

Напоменуо је да се погоршава епидемиолошка ситуација и да се повећавају бројке.

Вучић је истакао да, са друге стране, имамо довољно вакцина и позвао људе да се вакцинишу.

"У овом тренутку имамо 1,3 милиона слободних вакцина и не истиче им рок. Немамо проблем са вакцинама", рекао је Вучић.

Замолио је лекаре да донесу што пре ту одлуку и поручио свима који причају против вакцина да не буду толико неодговорни, јер сви који су вакцинисани имају 95 одсто више шанси да преживе од оних који нису вакцинисани.

 

Набавили смо и вакцину Модерна, стиже од октобра

Вучић је изјавио да је наша земља набавила и пету вакцину - Модерну, која ће стићи од октобра, као и да ће већ за неки дан почети и пуњење кинеске вакцине у Србији.

"Ускоро ћемо да имамо и пету вакцину, и Модерну смо набавили и она нам стиже од октобра. Ускоро ћемо да изађемо и са првом серијом вакцине - компонента 1 код нас произведена", рекао је Вучић.

Вучић је изразио очекивање да ће и за домаћу фабрику вакцина бити постављен камен темељац за месец дана.

 

Повећање плата у здравству наредних месеци

Вучић је изјавио да ће здравствени радници до краја године добити повећање плата, а да ће се у наредним месецима знати колико ће то повећање износити, а зависиће од стопе раста и стања у буџету.

Вучић је рекао да се и даље нада да ће стопа раста бити седам одсто.

"Стање јавних финансија је добро и биће под контролом, само да видимо колико ћемо снаге имати да повећамо плате, а да не угрозимо послодавце. У овом случају за државу и то је мањи проблем, али ако будемо ишли на повећање минималне зараде то ће се односити и на приватни сектор. Само да израчунамо добро па ћете у наредним месецима добити одговор", рекао је Вучић.

 

ТВ дуел у другом кругу председничких избора

Вучић је рекао да до сада ниједан председник није учествовао у било ком ТВ дуелу пре другог круга председничких избора, па ни он то неће учинити.

"Сигуран сам да постоји безброј кандидата из бившег режима који би мене уништили. Одлазио сам у Скупштину, одговарао на сва питања. Мени није до тога да се свађам и препирем са њима. Поготову да ли сам у складу са Уставом позвао некога и тражио новац за путеве", рекао је Вучић одговарајући на питање када се може очекивати да он уђе у тв дуел са неким од опозиционих лидера имајући у виду да су то учинили Ивица Дачић и Борис Тадић.

Вучић је истакао да од Милошевића, Николића, Тадића, нико од њих није учествовао у тв дуелима, и да је важно да се то каже.

Напоменуо је да онај ко излази на други круг председничких избора има ту обавезу да то учини, а до тада каже, то је "продавање магле" и нигде се не дешава.

Вучић је рекао да је увек спреман да разговара и да је увек одлазио у Скупштину да одговара на питања, а да се у тв дуелу не би ништа ново открило, јер не би желео да се свађа о томе зашто је тражио новац за путеве, а неко други га крао за себе.

Сматра и да је уместо тога важно имати демократски оквир у коме људи могу да изнесу и чују различите ставове.

 

Држава ће морати да реагује и сузбије неозбиљност

Вучић је изјавио да је добио доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од короне, напомињући да то још не може да прихвати, али да нам се, како каже, такво време приближава и да ће држава на неки начин морати да реагује и сузбије неодговорност оних који су против вакцина.

Вучић је рекао да је код нас лечење бесплатно, пошто нечији трошкови лечења износе и до 100.000 евра, и да грађани мисле да је то покривено здравственим осигурањем, што је око 500 до 600 евра.

"Или, да размишљамо, мада нисам за то, али чуо сам много предлога да не наплаћујемо лечење онима који су вакцинисани, а да наплаћујемо онима који нису, а имали су могућност да се вакцинишу. Не могу то да прихватим, можда није диркетно кршење Устава, али јесте кршење равноправности. Али, ћемо нешто морати да урадимо да такву дозу неодговорности и неозбиљности сузбијемо, како и шта, још не знам али ово не могу да подржим у овом тренутку" објаснио је Вучић.

Још није време за то, каже, али молим људе који се тако неодговорно понашају да разумеју да се чак и такво време приближава.

Каже да је чуо за једну младу девојку да је у веома тешком стању јер се није вакцинисала и изразио наду да ће то дете преживети.

"Нама вакцинисанима не фали баш ништа, тако да немојте да говорите глупости о чиповима и друге ствари - прекините са тиме. Када причате против вакцина некога можете да убијете, нечију децу да оставите без оца или мајке или неку мајку и оца без детета. Молим вас као Бога да то не радите", поручио је Вучић.

Упозорио је да расту бројеви заражених и да смо пре седам дана имали 1,41 одсто заражених у 10 сати, а јутрос 2,09 одсто заражених.

Вучић је додао да расту бројеви свуда у свету и поручио да је једини лек вакцинација.

Замолио је људе да се вакцинишу и истакао да нам није потребно ново затварање земље и пад економије.

"Када сам вам рекао да ћете да имате веће плате, имаћете ако будемо имали привредни раст. Не можемо да повећавамо плате ако затворимо земљу и ако економија пада - повећање плата није питање нечије милости", поручио је Вучић.

Замолио је министра здравља Златибор Лончара да замоли председницу Владе Ану Брнабић да се што пре организује састанак око увођења треће дозе вакцине или да је сачекају када се врати са пута.

"Могу и ја да је заменим, да направимо што пре тај састанак, седите са лекарима и епидемилозима и донестите одлуку око вакцина и да идемо у то", поручио је Вучић.

 

Помажемо сиромашнима, не угрожавамо бизнис

Вучић је рекао да држава жели да помогне најсиромашнијим радницима и зато повећава минималац.

"Пре осам година минималац је био 159 евра, ако дођемо до 300 евра то је много више и омогућава да од две плате, макар минималне, људи могу да живе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је договорено повећање неопорезивог дела основице на плате, које ће можда ићи до 19,3 хиљаде, а друга мера је смањење пореза и доприноса од 0,5 до 1,5 у зависности какво буде стање јавних финансија и буџетског дефицита пре краја године.

Део трошкова послодавца, пре свега приватних, како каже држава ће преузети на себе, смањењем обавеза послодавцима, а да би могли да исплате минималце најсиромашнијим радницима.

"Тиме показујемо бригу према сиромашним радницима, а не угрожавмо бизнис и желимо да помогнемо да развијају посао", нагласио је Вучић.

 

Јовичић је у притвору, није у затвору

Вучић је изјавио да је председник општине Палилула из редова Српске напредне странке у притвору, а не у затвору, да ће током суђења имати право да изнесе своју одбрану и да зато о том случају неће говорити до окончања поступка.

"То не би било фер ни према њему ни према његовој породици", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли он данас, овде у Борчи, ради посао председника општине који је у затвору.

Вучић је скренуо пажњу том медију да на то обрате више пажње будући да, како је рекао, они веома воде рачуна о владавини права.

"За мене је важно да надлежни органи раде свој посао и драго ми је што смо показали да заштићених нема", рекао је Вучић.

Приметио је, међутим, да је истовремено врло чудно да овај медиј не помиње оног који је председник општине Палилула био много дуже, припадао је бившем режиму и био оптужен за много тежа кривична дела, која је признао.

"Њега нисте поменули, а он је осуђен, али се нагодио и данас је на слободи", рекао је Вучић.

Истакао је да је његова жеља била да данас дође у Борчу на отварање Дома здравља.

"Желео сам да дођем да видим како су српске компаније извеле радове, које је платила држава и да покажемо да бринемо о људима у Борчи", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да сутра иде у Ниш, прекостра у Нови Сад, а потом у Брисел.

"И када се вратим из Брисела ето мене опет да вас секирам, да поново трчим и радим за народ Србије и Србију", рекао је Вучић.

На питање "Njuz adria media" шта је са обећањем о изградњи канализације, Вучић је иронично захвалио што га је, како је рекао, пажљиво слушају јер је већ говорио о томе.

Поновио је да је уверен да ће радови на изградњи канализације на левој обали Дунава кренути у децембру ове године, најкасније у јануару наредне.

 

Потписаћу законе ако су у складу са Уставом

Вучић је рекао да ће данас или сутра да прочита измене законе о водама и о заштити природе које је у среду усвојила Скупштина Србије и да ће их потписати уколико су у складу са Уставом, а ако нису неће.

На питање да ли је чуо примедбе организација за заштиту природе на одредбе којима се омогућава директна погодба о закупу за коришћење вода, Вучић је рекао да не зна тачно о чему се ради, али напомиње да сплавови нису постављени у Београду јуче и да ту стоје годинама.

Каже и да су у време власти Демократске странке и у Блоку 45, иза Саве према Галовици изграђени велелепни објекти, а да су се сада неки сетили да им то смета.

Каже и да они полазе од себе и увек виде да ће неко нешто да украде.

Подсећа и да су један мафијаш из региона и домаћи мафијаш крадући шљунак пореметили ток Дрине, а дешавало се то 25 година и сви су ћутали, а сада, ако има да се добије нека пара споља да би се радило на дестабилизовању власти у Србији причамо о чистом ваздуху.

"Наш посао је да радимо на зеленој агенди озбиљно, али одговорно, и нећу да се додворавам никоме", поручио је Вучић уз поруку да се неће дозволити да се намерно уништавају воде и реке.

 

Србија све значајнија за Немачку, опозиција цинична

Извоз Србије у Немачку ускоро ће бити три милијарде евра, изјавио је Вучић и навео да је Србија све значајнија у Немачкој, а да опозиција цинично коментарише и спрда се са сопственом земљом, због тога што је држава довела немачку компанија ЗФ у нашу земљу.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како види коментаре политичких противника, после јучерашње посете председника Србије немачкој компанији ЗФ у Панчеву, да би ''Немачка стала без Србије''.

''Спрдају се са сопственом земљом јер је смо довели ЗФ за шта ми је, Ангела Меркел, а сећам се њеног изненађења на лицу, честитала и рекла да је то велики успех'', рекао је Вучић.

Навео је да бивша власт у Панчеву није отворила ниједну фабрику, као ни у Новом Саду где је садашња власт отворила седам фабрика, а исто толико и у Нишу где је у време бивше власти затворено пет-шест гиганата српске индустрије.

''То је резултат, то су чињенице. То није да ли некога волите или не волите, то је жеља да нешто урадите, да нешто направите, да обезбедите услове и направите систем за све то''. рекао је Вучић.

Упитао је шта је смисао у томе што нападају и спрдају се са својом земљом наводећи да су, између осталог, његови политички противници говорили и да "Србија не би прва набавила вакцине да су оне добре".

"То је зато што за њих Србија не сме да буде победник, већ мора да буде последња и на репу јер је у њихово време била последња у свему, па и у спорту када је наша земља максимално освајала четири медаље на Олимпијади", рекао је Вучић.

''Није постојала сфера друштвеног живота у којој је било шта функционисало, сем лоповлука и пљачке'', рекао је Вучић.

Не би, каже, Немачка пропала без Србије, али је Србија све значајнија у Немачкој и наш извоз у ту земљу ће ускоро бити три милијарде евра.

''А колико је био у ваше време, јел дошао до 500 милиона? Колико смо стотина пута увећали наш извоз у Кину, који и даље мали, колико у Русију? Да видимо резултате'', навео је Вучић.

Каже да се никада не прича о резултатима, већ о ''највећим гадостима и глупостима'' и да је много пута морао да слуша измишљотине да је рецимо ''наместио'' пресуду за Петру Цвијић и да је са њом у вези, а никад је, истиче, није ни упознао, или приче да су захваљујући њему пустили (Бранислава) Лечића.

''То је њиихова политика, а наша политика су путеви, болнице, веће плате и примања, али засноване на реалној основи и на расту економије, снажна војска и полиција, а не лажи и глупости и то да нечију породицу разорите, да мора да одговара и Вукан Вучић, да се семе затре, јел то једина политика'', упитао је Вучић.

На питање да прокоментарше то што Драган Ђилас анализира истраживања ИПСОС-а и питање да ли је и за њега политика математика, Вучић је рекао да су бедни напади на људе који професионално раде свој посао, али да тиме више говоре о себи него о другима.

''Да кажем да су све они (Ђилас) у праву за истраживања, ево побеђујете на изборима, што сте онда толико нервозни, што се не бавите ниједном другом темом осим напада на противнике, што не изађете са неким програмом, што вичете по цео дан'', упитао је Вучић.

Каже да су у опозицији у огромној предности јер је увек лакше рећи да ''шраф на столу није заврнут до краја'' и да је увек много више оних који ће да гледају људе који гурају камен уз брдо и гађају каменчићима да спрече да камен дође до врха, него оних који ће да марљииво и грчевито раде и да се боре да камен изгурају до врха.

''Није спорно да опозиција има огромну шансу, наше шансе нису велике, али ћемо да се боримо и нећемо да одустајемо, нећемо да се склањамо из земље и бежимо од деула'', поручио је Вучић.

 

Само чекам и слушам шта причају о Дечанима

Вучић је изјавио да има податке из Дечана, да су две особе у возилу новосадских таблица били у тој општини, али да нису били ни 500 метара близу изворишта воде и да чека и слуша шта ће све да кажу.

Вућић је то рекао коментаришући најновије изјаве представника Приштине да су пре масовног тровања у Дечанима примећена "два сумњива Србина".

"Дешавају се многе ствари. Чекамо и слушамо шта ће све да кажу", рекао је Вучић и подсетио да се у региону за све сукобе и лоша дешавања криви Србија.

"Када све то чујете не можете да увежете како је некоме све то пало на памет. Па онда видите да пишу да Курти не жури са диалогом јер чека промену власти у Београду. Када погледате све то јасно вам је шта се дешава и колико је тешка и незавидна политичка позиција Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је приметно да се сви у региону наоружавају, и поменуо да Албанија купује "барјактаре", а да Турска и САД достављају значајна возила и опрему Косову.

"То нам није претња али указује да је потребно да имамо високу дозу обазривости и прецизно делујемо у будућности", рекао је Вуцић.

Вучић је додао да је јутрос у генералштабу анализирана ситуација у земљи и региону и истакао да није у потпуности задовољан иако је снага Војске неупоредиво боља него пре 10 година.

"Увек ћу да се борим за више и захтевам спремност, али имамо довољну силу да узвратимо на било каквог агресора. Није лака позиција", рекао је Вучић.

Говорећи о изградњи здравствених центара у Грачаници и Косовској Митровици, Вучић је рекао да је за Грачаницу пројекат завршен пре недељу дана, а да се чека завршетак пројекта за Косовску Митровицу.

Како је истакао њихова изградња биће значајна не само за та два места већ и за све Србе који живе на северу Косова.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк