Вести

Вучић: Уверени смо да ћемо аустријску подршку имати и убудуће

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је аустријском канцелару Себастијану Курцу на подршци Аустрије и њега лично европском путу Србије, додајући да је наша земља од данас, када је примио највише одликовање, његова друга кућа. 

"Србија је посебно захвална канцелару на личном настојању да процец европских интеграција Србије буде убрзан, без чега ни аустријска подршка не би била тако изричита", рекао је Вучић након састанка са Курцом и изразио је уверење да ће подршка Аустрије и убудуће бити значајна и велика. 

Вучић је рекао да је за Србију посебно важно да може да рачуна на Аустрију и канцелара лично као пријатеље, посебно у условима у којима се суочавамо са бројним и тешким проблемима, од пандемије до миграната. 

"Са друге стране, познајући Себастијана Курца дуго година, он је свој политички таленат, а један је од најталентованијих политичара, преточио у изузетне резултате, политичке, економске, али и у сарадњи са Србијом”, рекао је Вучић. 

Вучић је Курцу честитао на одликовању које му је уручио, називајући га осведоченим пријатељем Србије. 

"Од данас је Србија ваша друга кућа", поручио је Вучић и додао да је преданост канцелара у јачању укупних економских, политичких односа и даље повезивање две земље, од огромног значаја за Србију. 

"За мене лично, оставили сте изузетан утисак и пре избора на фукнцију канцелара", рекао је Вучић и захвалио Курцу на пријему и бризи за српску дијаспору у Бечу, што је гест који потврђује однос према Србији. 

"Хвала што бринете о нашим људима који живе у Аустрији, који су један од најбоље интегрисаних делова друштва", рекао је Вучић и додао да је у последњих десет година удвостручена економска сарадња са Аустријом, а та земља је један од најважнијих инвеститора у Србији. 

"Ово за нас није ни мали ни безначајан датум. Верујем да и Вас овај орден обавезује и да представља и одговорност у пружању даље подршке Србији. А, ми ћемо са поносом пружати подршку даљем напретку односа Србије и Аустрије", рекао је Вучић.

 

Питање Шенгена је врло компликовано

Вучић је изјавио да је питање пријема Србије у Шенген, као што то предлаже чешки премијер Андреј Бабиш, врло компликовано.

"То питање Шенгена је врло компликовано. Знате да имају проблема и земље које су чланице Европске уније као што су Хрватска, Румунија и Бугарска. Захвалан сам Андреју Бабишу на његовој иницијативи“, рекао је Вучић. 

 

До краја године четири значајне инвестиције из Аустрије

Вучић је најавио четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године и притом рекао да је са шефом аустријске владе разговарао на ту тему.

"Имаћемо четири значајне аустријске инвестиције до краја ове године", рекао је Вучић и указао да је Аустрија међу главним инвеститорима у Србији. 

Истакао је да је у првој половини ове године трговинска размена повећана за 22,3 одсто, што је више од онога што је забележено у истом периоду у рекордној 2019. години и изразио уверење да ће се такав успон наставити у трговинској размени, али и довођењу инвеститора. 

"Сваки политички сигнал од некога ко има тако доминантну подршку у Аустрији као што је има канцелар Курц, је важан, јер отвара пут и говори да је добро улагати у Србију", нагласио је Вучић и рекао да ће Србија наставити да ради са Привредном комором Аустрије, као и са Швајцарцима и Немцима и по питању дуалног образовања. 

"По последњим подацима, од 4. 000 ђака које смо школовали по том принципу, 70 одсто је у својој струци добило посао. То су промене које смо најављивали, а за шта смо били критиковани, и важне ствари због којих Србија иде напред", рекао је Вучић и нагласио да је поносан што је агенција Фич потврдила високи рејтинг Србије, и означила га стабилним и са добрим изгледима за даљи напредак. 

Нагласио је да је фискална ситуација у Србији добра, да држимо јавни дуг стабилним, да је Србија земља у којој најбрже расту плате и пензије у целом региону, да је привукла 61 одсто свих страних инвестиција на Западном Балкану. 

"Не бисмо то све могли да немамо овакве пријатеље, људе који верују у Србију и њену будућност, као што ми верујемо у њихово знање, технологију и подршку", нагласио је Вучић.

 

Неки у Европској унији неће проширење - није скепса, него реалност

Вучић је изјавио да стратешки циљ Србије свакако јесте Европска унија, али да у самој Унији постоје земље које су уморне или чак не желе проширење, и да би било фер да се то тако и каже, те да је његова констатација о томе да то није скептичан, већ реалистичан приступ. 

"Није скептичан, него реалистичан приступ. Ја сам и на Бледу рекао да се Србија налази на европском путу, знамо домаћи задатак, да морамо да идемо ка постизању компромиса са Приштином. Не бежимо и одлично разумемо поруке Европске уније", рекао је Вучић одговарајући на питање у вези са његовом недавом изјавом у вези са током европских интеграција.

Како је истакао, реалистична је чињеница, о којој се мало говори, јер нико не жели да о томе прича, да у Европској унији има земаља које су не само уморне, већ и не желе проширење.

"Било би фер и да нам то неко каже", нагласио је Вучић и у том контексту поменуо  пример Северне Македоније, која промени име, што нема ко није подржао од политичара, добије обећање из Европске уније, а онда се појави земља која то условљава. 

"А, нама кажу да урадимо десет ствари и ми то урадимо, од владавине права, гаса, ракија, вискија, измене Устава и не отворимо ниједно поглавље… Поставља се питање", указао је Вучић и приметио да смо некада могли и мање да урадимо и да отворимо поглавља, а сада када урадимо више, нема отварања кластера. 

"Та слика из наших ципела није ружичаста, али не кукамо, ово је само реално сагледавање ствари", поновио је Вучић. 

Поручио је да ће Србија наставити да ради на испуњавању својих обавеза, да је стратешки циљ чланство у Европској унији, од кога се не одустаје, али да у међувремену, како је рекао, морамо сами да водимо рачуна о расту наше привреде, нашим грађанима који морају да имају веће плате, пензије. 

"То је политика озбиљности, одговорности и није скептично, него реалистично”, рекао је Вучић.

 

О Отвореном Балкану подробније за ручком

Вучић је, на питање да ли Аустрија подржава пројекат "Отворени Балкан", изразио уверење да ће Курц и његова влада увек подржати оно што је у интересу целог региона и грађана Србије. 

Вучић је, такође, најавио да ће о тој теми разговарати подробније за време ручка. 

"Канцелар Курц сада иде код премијерке Ане Брнабић, а онда му спремам домаће специјалитете. Мислим кременадле, које ћу лично да спремим за Себастијана“, рекао је Вучић. 

Пренео је да је у разговору, који су имали, упознао Курца са идејама "Отвореног Балкана", и да очекује да о томе детаљно и темељно разговарају за ручком. 

"Сигуран сам да ће Курц, као и аустријска влада увек подржати оно што је у интересу целог региона, и грађана Србије“, рекао је Вучић и још једном Курцу честитао на ордену и истакао да га је он заслужио, и да му се захваљује на свему што је чинио за Србију и цео регион. 

"Надам се да ће се увек у Београду и Србији осећати као код друге куће, и да ће нас чешће посећивати", закључио је Вучић.

 

Србија није паркинг за избеглице

Вучић је изјавио да је Србија спремна да координира са другим земљама у решавању питања миграција из Авганистана, као и да може да прими 100 до 150 миграната, али да није и неће бити паркинг за избеглице и додао да је Србија до сада добила само један захтев, да прими око 150 жена или девојака из Авганистана из фудбалских клубова. 

"Они који напуштају Авганистан желе у Западну Европу или Сједињене Америчке Државе и мало ко жели на Балкан. Имали смо само један захтев, ради се о 150 жена или девојака из фудбалских клубова. Нећемо бити паркинг за избеглице. Договараћемо се са Себастијаном и свим нашим суседима како да реагујемо", рекао је Вучић.

Према његовим речима апсолутно је немогуће да дође велики број Авганистанаца у Србију, и поновио да је Србија спремна да координише. 

"Може 100, 150 људи , нарочито жена. То је хуманитарно питање", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк