Вести

Вучић: У припреми посета канцеларке Меркел Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је на Бледу у Словенији да је у припреми посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији.

"Очекујемо велику посету, у припреми је посета канцеларке Меркел Србији. Надам се да се неће догодити нешто са епидемиолошком ситуацијом и да ће до посете доћи", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће том приликом са Меркеловом моћи о много чему да разговара, пре свега да сазнамо немачки поглед на Балкан, као и шта нам је чинити у будућности.

Вучић је истакао да се не може Немачка имати за противника, већ напротив неопходно је да Немачку имате на својој страни ако желите да брже напредујете.

 

Расте подршка "Отвореном Балкану"

За напредак су потребни мир, стабилност, отворене границе, и поглед у будућност, истакао је Вучић и додао да наравно да постоје они којима није право због иницијативе "Отворени Балкан".

"Да ли 'Отворени Балкан' има будућност - сигуран сам да има. Не можете зауставити народе који желе несметано да сарађују, који се боре за све принципе на којима почива Европска унија као што је слободно кретање роба, услуга, капитала и људи", објаснио је Вучић и упитао коме би сметало да нема граница између Београда и Скопља, Београда и Тиране, односно Тиране и Скопља.

"Мислим да је то веома важно и да не постоји неко ко би могао на било који начин да нам покаже и укаже на то зашто би то било лоше. Да ли постоје они који нису сагласни и мисле другачије, као и они који нису сигурни да могу да управљају тим процесима, јер ми управљамо сами, шта да им радим. Ми ћемо наставити", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да разуме разлоге, јер су велике силе од стицања независности Србије 1878. године покушавале на сваке начине да држе све под контролом над Балканом, да Србију обуздавају и снаже све друге.

"То није од јуче. Зато је за нас страховито важно да наставимо да чувамо мир и снажимо Србију, да разумемо да такви интереси постоје и данас. Зашто би неко други желео толико снажну Србију", нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да је јавни дуг Црне Горе пре седам година био 52 одсто, у Србије 79 одсто, а данас је 58 одсто у Србији, а у Црној Гори преко 100, док је у Босни и Херцеговини, и Северној Македонији слично померање у корист Србије.

Вучић је рекао да је просечна плата у Србији била 330 евра, а у Црној Гори 505 евра, а данас је 520 евра у Црној Гори, а у Србији 560 евра.

И код страних инвестиција Србије у протекле три године привлачи 63 одсто у односу на све остале на Западном Балкану.

"То су невероватне промене. То је велика предност коју смо успоставили, а постоје велике силе којима то не одговара", додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће оне долазити да честитају, и указује зашто би им то одговарало.

"Покушаваће да дижу друге, а Србију да спуштају. Доживљавају да Србија жели да доминира пројектом "Отворени Балкан", а то је наш покушај да имају сви користи од тога који се прикључе. Разумљиво да не наилази на одушевљење", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да су "Отворени Балкан" подржале Сједињене Америчке Државе, Вишеградска група, као и данас шеф данске дипломатије, те додао да верује да ћемо ту подршку ширити даље. Иначе Вучић је по доласку на Блед приредио вечеру у Почасном конзулату Србије за премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму, као и градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Вучић је пренео да се Јанковић нашалио да је и он домаћин пријема пошто је полусрбин.

"Разговарали смо о "Отвореном Балкану", многим заједничким иницијативама, како грађани да живе боље, да отварамо границе, али и са Јанковићем о битним питањима", рекао је Вучић.

 

Важни сусрети током боравка на Бледу

Вучић је изјавио да ће током боравка у Словенији, где ће учествовати на Бледском стратешком форуму, имати низ важних билатералних сусрета.

"Имаћу сусрете са председником Европског савета Шарлом Мишелом, више билатералних сусрета са словеначким лидерима, Јанезом Јаншом и Борутом Пахором, Мирославом Лајчаком, верујем и са другим људима", рекао је Вучић.

Вучић је једини лидер из региона који ће учествовати на првом панелу са највишим европским званичницима.

На питање зар и то не говори колико је Србија цењена, Вучић се нашалио на свој рачун, да је можда "као бледски ветеран то заслужио, док су остали лидери региона на другом панелу о Западном Балкану".

Вучић је додао да му је ово четврти или пети пута да учествује на Бледском стратешком форуму.

 

Још нисам донео одлуку да ли ћу присуствовати устоличењу

Вучић је демантовао информације које су се појавиле у појединим медијима да неће присуствовати устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу и истакао да још није донео никакву одлуку.

"Нисам потврдио ништа никоме, али је за мене интересантно како сваког дана читам информације и како неко нешто зна", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то што је објављено измишљотина пошто никоме није ништа рекао, јер још није донео никакву одлуку.

"Нисам донео никакву одлуку, разматрам све сваког дана, сагледавам комплетну ситуацију и донећу одлуку у складу са интересима српског народа, Српске православне цркве и интересима Србије", поручио је Вучић.

Вучић је такође рекао да незванични извори на основу којих се спекулише у јавности о томе су заправо извори Ђиласових упосленика, који раде при кабинетима у Влади Црне Горе.

"То су ови неспособњаковићи који не могу да добију ниједне изборе ни у једној месној заједници већ десет година, али сада уче Кривокапића и друге како да побеђују Вучића", додао је Вучић.

Вучић је рекао да не може неко да објави нешто што могу да знају само он и Кривокапић.

"И сада ме питате чији је то незванични извор. Па, ако знамо нешто само Кривокапић и ја нешто или људи из мог и Кривокапићевог кабинета, а ја знам да из мог кабинета не зна нико осим мене, онда ми објасните ко је то могао да каже. Свети Петар са неба им јавио или неко из Кривокапићевог кабинета, а ја знам те Досовце, лопуже који су отишли доле да зарађују паре и варају грађане, као што су варали грађане Србије", истакао је Вучић.

Вучић је додао да су тако поједини од тих рекли да ће он ићи на Цетиње јер то одговара и њему и Милу Ђукановићу и кавачком клану.

"Тако су рекли да се Вучићев син жени и да зато нема мера против короне... и кога брига што се мој син не жени", рекао је Вучић.

Вучић је такође додао да су бесмислице да његов брат "држи Ало", јер не познаје никог из тих новина.

Вучић је истакао да га интересују само права српског народа у Црној Гори и да ће Србија и даље за то бити заинтересована.

 

Опасна и неодговорна изјава Џаферовића

Вучић је изјавио да је опасна и неодговорна изјава бошњачког члана Председништва Босне и Херцеговине Шефика Џаферовића, који је позвао високог представника у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита да покрене питање смене српског члана Милорада Додика, те да би то био опасан преседан.

Вучић је рекао да верује да такве одлуке неће бити, јер не би смело да је буде, и да Србија на тако нешто свакако неће пристати.

"Плашим се да је реч о веома опасном преседану", нагласио је Вучић.

"Ако данас говорите да желите да неко споља, доноси одлуке које су без преседана, да би се испунила воља једног, науштрб другог народа, онда нас то води у тешку ситуацију", поручио је Вучић.

"На тако нешто нећемо пристати, и то је договор са Републиком Српском, да нећемо да прихватимо да у име народа неко други одлучује о његовој вољи. И када кажемо да не пристајемо, да видимо шта ће да ураде. То је толико опасно да немам речи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао, да је Додик то затражио за друге чланове Председништва Босне и Херцеговине, био би русвај.

Вучић је приметио да се из Босне и Херцеговине мешају у унутрашње ствари Србије, сваки дан, иако Србија, која се не меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини, као гарант Дејтона, има право да се огласи по том питању.

"А, шта год да кажемо они ће рећи да вршимо агресију. Нисмо заинтересовани за агресију, само молимо…", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са Додиком, који не мора да му тражи помоћ, јер је јасно да би таква примена Бонских овлашћења била катастрофална за Босну и Херцеговину и Србију.

Вучић је подсетио да је већ безброј пута указивао колико је важно да се покрене стратешки дијалог Срба и Бошњака, да не бисмо слушали празне приче.

"И једни и други морамо да чувамо једни друге, морамо да се поштујемо", поручио је Вучић и додао да се морају градити путеви, те апеловао на Сарајево да крену да граде део пута ка Сарајеву.

"Нудио сам стратешки дијалог и после линча у Сребреници, а после тога одговора нема", рекао је Вучић.

 

Сви под Ђиласову капу, ми ћемо покушати сами

Вучић је рекао да шта год да се догоди опозиција неће бити задовољна, али ће на изборе изаћи, јер знају да ће неке друге политичке странке заузети њихов простор, и уз делимичну подршку странаца покушаће да дођу на власт.

Уједините се сви под Ђиласову капу, а ми ћемо покушати сами, па да видимо како ће бити, поручио је Вучић опозицији поводом предстојећих избора у Србији.

"Позивам их да се уједине сви, под листу тајкуна Драгана Ђиласа", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек желео да разговара са свима, али да су они рекли да не желе са њим.

"То говори о њиховом демократском капацитету. Ја као председник не могу да се понашам неодговорно. Разговарам са онима који желе. Да се на травњаку доносе одлуке, а не у институцијама и да разговарају са странцима, познато је још од 2002. године, када су Србе у кесама слали у Хаг. Све остало је била пљачка за њихове џепове", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да му је жао што не желе да разговарају, али је добро да људи виде да ти исти чезну само да стану у ред на травњак и да разговарају са странцима.

"Шта год да буде, како год да буде неће бити никада задовољни са условима, а данас свакако имамо боље услове, јер 2012. године није било никаквих опозиционих медија, није постојао Н1, Нова С, итд... Данас имате опозиционих медија колико хоћете, на друштвеним мрежама цензуру против власти, и позитивну дискриминацију медија чији су власници тајкуни и лопови. Али и поред тога никада неће бити задовољни“, рекао је Вучић.

"Наш посао је да се боримо истином и радом, и да покушамо да се супроставимо на изборима. Кажу да су у Београду велики фаворити, да су извесно већ освојили власт.

"Честитаћемо, али пре тога морамо гласове да пребројимо. Што се председничких и парламентарних избора тиче кажу да су фаворити - сви под Ђиласову капу. Ми ћемо сами покушати да се супроставимо. Имате већину на својој страни, а да ли ће то бити тако то ћемо тек видети", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да га не чуде напади, да су за очекивати.

Вучић је додао да му није јасно како може број незапослених бити значајно већи него што је био раније, када је тада он био 29,5 одсто, а данас реално је на 8,5 одсто.

"Просто човек да не поверује шта слуша. Рећи ће и да смо болница имали више раније. Реците које болнице су изградили, који пут? Било шта да су направили било где? Коју фабрику су изградили? Колико фабрика су у Нишу уништили, коју у Београду. Реците јесу ли они урадили Београд на води? Три моста смо урадили у Београду, а ниједну аферу нисте чули, а сви су кориснији од њихових", навео је Вучић.

Вучић је истакао да ће опозиција само водити негативну кампању и брутално разарати све што људи у Србији направе и ураде, али и да се он не плаши тога, јер народ све види.

 

Срамне најновије оптужбе да је држава смањивала број умрлих

Вучић је изјаво да су срамне најновије оптужбе противника власти, како је држава прикривала смрт људи од ковида 19.

"Какве су то срамне ствари? Да ли стварно мислите да неко жели да сакрије да је неко умро и да је могуће да то радите и да вам ниједан човек не каже да је то неко на такав начин наређивао? Како вас није стид да то кажете и лажете", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да су противници власти такве ствари радили и пре нешто више од годину дана, иако је Србија међу првима увела тешке мере и боље се снашла од других земаља.

"Како сте ви то израчунали и на основу које методологије, како ви то све знате? Ми смо једна од ретких земаља која је пристала да урадимо ревизију умрлих од ковида и видимо колико је заиста људи умрло", поручио је Вучић.

Вучић је такође упитао да ли овој власти замерају на броју отворених болница, набављених вакцина и лекова смо међу првима у Европи набавили.

"Ево трећа ковид болница је направљена, шта нам замерате? Немате шта и нападате нас када се окупимо на неком скупу нас четворо, а онда позивате на скуп од 10.000 људи", рекао је Вучић и додао да је то лицемерно.

Вучић је рекао да то раде људи који желе да напакосте својој земљи и то они који су научени да Србија мора да буде најгора, неуспешна и пропала,и да они не могу да разумеју да Србија напредује и да је сада боља од других.

Вучић је рекао да не могу да се помире са успехом Србије, јер што је Србија сада успешнија, они су неуспешнији.

"Неки од њих су јавно навијали и против освајања медаља на олимпијским играма у Токију, да Србија не би била много успешнија него на играма у Лондону и Пекингу и на крају смо освојили три пута више медаља", рекао је Вучић и додао да су се и такве ствари могле видети на друштвеним мрежама.

 

Србији данас, упркос притисцима, нико не може да науди

"Мило Ђукановић ће се појавити на Цетињу, јер му је потребно да те људе који су антисрпски расположени уједини и да се представи као бранитељ црногорских и националних и државних интереса тобож угрожених од великосрпске империјалистичке политике", изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да то може да разуме из политичко рационалних разлога, али да из државних разлога не разуме.

Вучић је претходно поменуо да је ових дана у Црној Гори дошло до великог инцидента о којем је мало ко писао а реч је о жестоком уличном сукобу супротстављених страна.

"Али зашто бих се ја у то мешао", рекао је Вучић.

На питање како је могуће да један верски догађај прерасте у политички, Вучић је рекао да је разлог томе чињеница да у Црној Гори има 45 одсто оних који се изјашњавају као Црногорци и више од 30 одсто оних који се изјашњавају као Срби.

Вучић је рекао да би власт хтела да избегне попис становништва или да га спроведе тако да Срба буде мање и зато имате тензију.

На питање шта мисли о одласку Ненада Чанка на Цетиње да се бори против рушења црногорске државе, Вучић је рекао "благо њему и њима што се радују Чанку и додао да "могу заједно да певају песму о протеривању Срба".

"Морам да кажем да не разумем да неко из Србије иде и помаже у јавном линчу свештеника Српске православне цркве, али то је политички избор Чанка", рекао је Вучић.

Коментаришући иницијативу Чанка о томе да се на предстојећем попису уведе Војвођанин као нација, Вучић је рекао да је због тога забринут јер је то, према његовим речима покушај да се иде у даље растакање српске нације.

Вучић је указао да у Војводини живе Срби, Мађари, Румуни, Словаци, Буњевци, Хрвати, Бугари, Македонци, Русини.

Вучић је подсетио да ми у Војводини имамо припаднике 27 националности, још није било Војвођана.

"А то што се неко игра са тим је исто као да Шумадинци траже да се изјашњавају као нација", рекао је Вучић.

Са националним интегритетом се не игра, рекао је Вучић и подсетио да на попису свако може да се изјасни како хоће, да нико никога у томе неће спречавати, али да ће видети и резултат.

Вучић је упозорио да та иницијатива о Војвођанима и Чанков одлазак на Цетиње је заправо говори о томе колико је Србија притиснута не само због Косова и Метохије и Републике Српске, већ и из земаља региона, уз подршку великих сила, а све с циљем како би дошло до растакања Србије.

"Ми, као што видите не спречавамо ничије мишљење, али људи морају да буду свесни таквих притисака", рекао је Вучић и истакао да данас Србији не може нико да науди, јер је наша земља снажна, економски напредна, која гради пруге, путеве и болнице, у којој расту плате.

 

У лажи су кратке ноге

Вучић је изјавио да се не нервира много што је често на насловним странама појединих медија, већ да га погађају само напади на породицу, додајући да је то што је на насловним странама неких медија показатељ да ради добро за Србију.

"Радујем се што сам ноћна мора тајкунима. Када су 2014. године лагали за ископавање воде из Колубаре, то ме тада погодило. А, онда сам схватио да могу да радим и најбоље на свету… ", рекао је Вучић и додао да га је то тада погодило, али је схватио да је то политика и да ће се то наставити.

"Ја живим за Србију 24 сата", рекао је Вучић.

"Схватио сам да ће наставити да лажу, јер им је то интерес и после тога се секирам мање. Чак ми је негде и драго што сам им ноћна мора и не интересује ме шта говоре. Погоди ме само када ми дирају породицу из чиста мира", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му смета и када примети да људи не виде шта је све урађено и колики је помак огроман.

"Није упоредиво стање у спорту, култури, здравству, у пругама, путевима, платама, пензијама… у броју музеја, чак у еколошким покретима. Па, онда кажете да није тачно. Па, нисмо сви слепи", рекао је Вучић.

Вучић је у том контексту, одбацио тврдње појединих економиста у једном дневном листу да пензионери "губе трку" са ценом потрошачке корпе, као и податке о кретању плата и пензија.

"Какву су превару покушали да изведу, покушали су да нађу угао да нападну економске резултате", рекао је Вучић и показао званичне податке Републичког завода за статистику.

"Кажу потрошачка корпа 2010. године била је готово само једна плата, али све су то засновали на лажним подацима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у тексту наведено да је просечан износ потрошачке корпе за децембар 2010. године 39.799 динара, што није тачно, јер је износ био 52.701 динар.

"Слагали су за 25 одсто, немају образа. Не за мало, за 25 одсто. Шта онда још да додам. Ни износ минималне потрошачке корпе за децембар 2010. године није тачан, јер није 25.400 динара, како су навели, него 27.800. Сваки број су слагали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то зато што они живе у лажима које продукују сваки дан па у њих почињу да верују.

"Али, у лажи су кратке ноге, ово су званични подаци Завода за статистику, али баш их брига за податке сутра следи нова лаж", рекао је Вучић.

 

Ускоро идем на једно важно место

Вучић је најавио да ће ускоро путовати на једно важно место за целокупан српски народ.

Вучић није хтео да открије о којем је месту реч, али је рекао да тамо никада није био ниједан српски председник.

"Није Хиландар, јер тамо је било нас више", рекао је Вучић.

 

Грешио сам, али сам се свих пет година борио за Србију

Вучић је рекао да би себи могао да замери милион ствари, али да верује у рад, стабилност и одговорност и сигуран је да људи то у њему препознају.

Вучић је рекао да некада пребрзо и непотребно реагује, као и да је некада реаговао срцем, али то не смете да радите.

"Данас реагујем смиреније тако што понекад сакријем своје емоције па се не зна да ли је добро или није...", рекао је Вучић.

Вучић не крије да је направио много грешака, али је суштина да се свих ових пет година са позиције председника, сваки дан борио за Србију, да је радио тешко и напорно.

"Поставите се у моје ципеле да треба да истрпите све оно што трпим сваки дан, а да притом још треба да радите и доприносите Србији. Да не питате колико вам је времена потребно да се сретнете са Ангелом Меркел, Урсулом фон дер Лајен, Владимиром Путином или Си Ђипингом, а сретао сам се са њима више него био ко икада у историји Србије", навео је Вучић.

Вучић је истакао да се трудио и додаје да је на народу да процени резултате.

"Нисам неко ко има дивно лице, људи и из мог окружења би неретко рекли да сам арогантан, а када ме боље упознају кажу што ниси такав на телевизији. Не знам какав сам на телевизији, али умем да се борим за нашу земљу", рекао је Вучић.

На опаску да народ не бира Џорџа Клунија за председника, Вучић је испричао једну ситуацију из Крушевца још док је Српска напредна странка била у опозицији, где му је председник једног месног одбора тада рекао да им је успех лош, јер жене гласају за Бориса Тадића зато што је леп.

Вучић сматра да то нема везе са лепотом и да жене не треба потцењивати, јер оне не гласају за неког зато што је леп.

Вучић је рекао да су жене промишљене и оне не гласају за неког зато што је леп, већ за оног који ће им обезбедити сигурност за породицу, за њене родитеље, децу, па тек онда гласају за себе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк