Вести

ВУЧИЋ: У БРИСЕЛУ РАЗГОВАРАМО СА ОНИМА КОЈИ НЕ ЖЕЛЕ НИШТА ДА ЧУЈУ

У Бриселу разговарамо са људима који не желе да чују ништа, ни о угрожености било ког Србина, ни било шта о Заједници српских општина, или да је неки Србин убијен или нестао, већ са онима који све време желе да држе политичке лекције Србији, о прошлости и наводном троструком геноциду, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић.

"Шта год рационално да ме питате, не могу рационално да одговорим, јер разговарамо са ирационалним људима", рекао је Вучић.

Додао је да верује да сви, па и представници Европске уније, могу то недвосмислено да примете.

"Када год нешто поменете, Курти спомене геноцид... Питају их што неће да прихвате да се уздржимо свих могућих инцидената, дестабилизације, кажу да неће док се Србија не суочи са прошлошћу, а то значи да прихвати све што је објавила Наташа Кандић и све што прича Ненад Чанак..., па каже Курти да треба да ухапсимо Душана Михајловића... Шта си ти, тужилац у Србији?", рекао је Вучић.

 

И у Сарајеву сам чуо приче о пет геноцида

Вучић је рекао да је пре пар дана чуо у Сарајеву приче о пет геноцида које су Срби наводно починили. Вучић је везано за тврдње Аљбина Куртија о геноциду Срба на Косову, рекао да је раније чуо такву причу у Сарајеву.

"Чуо сам у Сарајеву причу о пет геноцида, о геноциду "in continuum" 1875., 1878., током Балканских ратова, па чак и Другог светског рата и 1999 године. Замислите ми смо чинили геноцид у Другом светском рату", рекао је Вучић.

Рекао је да се ради о театру апсурда у којем је тешко бити Србин.

Рекао је да је много важно да се разуме целина ситуације и шта се све збива код нас, па шта је званична политика Србије.

"Званична политика Србије је она која говори да су границе Србије неповредиве. Не интересују нас туђе границе. Унутар странака можете да се залажете за шта хоћете, али политика државе је једна", поручио је Вучић.

Додао је да је поносан на борбу Србије, и поручио да грађани не треба да сумњају да је одговорио на све и да се жестоко борио.

Историју, како је рекао, нешто боље зна од Куртија, па му је било лакше да говори о Првом и Другом светском рату, те и сукобима око два округа у централној Србији.

Указао је да су рекли да председник косовске скупштине Глаук Коњуфца носи презиме које доказује да су Албанци били већина и у централној Србији одакле су их Срби протерали.

"Скендер Хисени је раније помињао место Бијељолин као албански топоним. Мало мало па причају о томе", додао је Вучић.

 

Интересантно је како лако од Срба праве фашисте

Вучић је изјавио да су поруке председника Покрета социјалиста Александра Вулина сличне фашистичким порукама, нису напади на Вулина, већ на Србију и на њега.

Вучић је рекао да ти који су Вулинове поруке на тај начин класификовали користе сваку прилику да у Србији пронађу кривца.

"Иако је говорио на страначком скупу, иако је рекао да то није мој став, иако сам ја рекао да то није мој став, сваког пута кажу то је Вучић и то је Србија јер морају да пронађу кривца у Србији за све. Не дају некоме да има право ни да размишља", рекао је Вучић.

Према његовим речима, када они кажу да је Косово независно у Босни и Херцеговини, онда они имају право, али ако кажете у Србији нешто за Републику Српску, онда сте злочинац и нациста.

"То је тако и ми то морамо да разумемо. Зато ми морамо да будемо обазриви, рационални, пажљивији, да чувамо своје и да на јасан и недвосмислен начин говоримо шта је наша политика", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише и то што је и министарка спољних послова Босне и Херцеговине тражила да се огради од Вулинових изјава, као и да је реаговао и Покрет слободних грађана и многи други који су рекли да те поруке подсећају на поруке фашизма, Вучић је рекао да је интересантно како лако од Срба праве фашисте.

"Нисам сагласан са тим порукама, само што ми није јасно како тако лако од Срба праве фашисте, а од свих других и од ових који данас говоре о геноцидима које је извршила Србија, праве пријатеље", рекао је Вучић.

Указао је на то да су подржавали премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и залагали се за њега.

"Причали су како је то спасилац за Косово, за Србију, спасилац за све, ти исти који причају о српском фашизму зато што је неко изнео свој политички став", рекао је Вучић.

 

На три скупа Српске напредне странке било 15.650 људи, бавили смо се изборима

Вучић је изјавио да је на три скупа Српске напредне странке током викенда, у Нишу, Новом Саду и Београду, било око 15.650 људи и да су се на њима бавили предстојећом скупштином странке и изборима.

Вучић је рекао да то нису били никакви тајни скупови, с обзиром на то колико је било људи на њима.

"Укупно је било око 15.650 људи на та три скупа и сви су били веома тајни. Каква је то тајна, запитао је Вучић на констатације да су ти скупови били тајни.

"Спремамо се за скупштину странке и за изборе и то је оно што смо радили и то је наш посао", рекао је Вучић.

На питање како види најаву дела опозиције да ће ако не буду испуњени изборни услови које траже изаћи на улицу, Вучић је рекао да вероватно хоће да туку грађане и да то за њега нису озбиљне теме.

"О њиховим сновима и фантазијама не могу на озбиљан начин да разговарам", додао је Вучић.

На питање како види изјаву Бориса Тадића око избора у Београду да је његова странка спремна да предложи једног заједничког кандидата опозиције за градоначелника, Вучић је рекао да им честита на томе и да је веома због тога забринут.

"Не бих волео да се прошлост поново догађа у Београду и да поново пљачкају Београд. Волео бих да Београд иде брже напред. У њихово време буџет града је био 500 милиона евра, а данас је 1,25 милијарди, то грађанима Београда довољно говори", поручио је Вучић.

Рекао је да је много тога изграђено у Београду и да је садашња власт сама направила три моста и да ће правити још три или четири моста на територији Београда.

На констатацију да је лидер ССП-а Драган Ђилас рекао да он (Вучић) лаже када дође у Брисел, Вучић је нагласио да је увек говорио истину "од А до Ш". "Можда он има са Куртијем тајне преговоре, можда се саветују око тога за који геноцид Србију да оптуже. Рекао сам вам од "А до Ш", сваку реч истиниту. Они имају свог информатора Аљбина Куртија, блиско су сарађивали у Куртијевој кампањи, подржавали га он и Трајковић...", рекао је Вучић.

 

Ујединили се у заштити права мафијашке групе, користе је

Вучић је оценио да они који нападају приказивање фотографија на телевизији које су у вези са злочинима криминалне групе Вељка Беливука траже да се од тога ништа не види како би управо те криминалце користили као своје политичко крило.

Вучић је одговарајући на питање зашто се подигла хајка јер су синоћ у емисији на тој телевизији емитоване фотографије жртава брутално убијених, рекао да у Србији постоји огроман политички покрет, делимично унутар Српске напредне странке, који говори о томе да је неопходна промена власти и ко мора да остане на функцијама да би они могли да остану у земљи.

"Чућете ускоро шта говоре и поједини од њих и шта су чињенице. Шта су размењивали у порукама где се види део људи из Српске напредне странке и део људи из других политичких странака који су сви говорили о томе да је неопходна промена власти и ко мора да остане на функцијама да би они могли да остану у земљи. Реч је о ужасним злочинима и злочинцима", рекао је Вучић.

Додаје да је реч о жељи да криминалце користе као своје политичко крило како би могли да кажу да ти људи ништа нису урадили и да је реч о навијачима.

"А то што су мало поклали људе, помешали месо од људи, чак и од глава људи, стављали у кесе, па им те кесе испливају, па их они хватају поново како их не би неко нашао, па се шале, па пишу по кесама, испливао је тај и тај, то нема веза", рекао је Вучић иронично.

Оне који кажу да се тако не воде истраге, упитао је коју су они истрагу водили и кога су ухватили.

"Јесу ли ухватили убице Славка Ћурувије, Пантића, Шарића, кога су ухапсили Земунски клан, тек када су убили премијера, а пре тога убијали су сваки дан кога су стигли и где су стигли. Кога су ухапсили", упитао је Вучић.

Истиче да седам месеци није било покушаја мафијашког убиства у Београду и Србији.

"То је велика разлика, али људи то морају да разумеју, о томе ћемо тек да говоримо, људи не би веровали о чему се ту ради", навео је Вучић.

На питање поводом изјаве судије Миодрага Мајића да Србија није правна држава и да би о томе требало да се проучава на Правосудној академији, Вучић је рекао да када буде правна држава онда судија Мајић неће моћи да говори о томе, већ ће морати да објасни на основу којих доказа је пустио "гњиланску групу" на слободу и све Албанце одговорне за тешке злочине.

О другим стварима нећу ни да причам, јер то излази из делокруга председника Републике, рекао је Вучић.

"Интересантно како су се сви ујединили у заштиту права мафијашке групе", рекао је Вучић, додајући да људи треба да размисле чија права тиме штите и зашто немају право да знају шта је неко чинио и радио.

На питање да ССП Драгана Ђиласа и даље тврди да је власт направила Беливука, Вучић је одговорио да су се за време сваке власти неке ствари догоде, али за време сваке власти морате да их очистите.

"Ја вас питам за време његове (Ђиласове) власти зашто нису очистили прво његов лоповски клан, зашто се крио да би нешто застарело. Зашто нису ухапсили некога из Шарићевог или Земунског клана, све док није убијен премијер ", рекао је Вучић и упитао зашто се нису обрачунали на време.

"Ми смо се обрачунали, није на време, али су имали много јатака у МУП-у, људи у нашим редовима који су најтежа кривична дела радили, али ћемо да видимо ко је био у Атини пре убиства Кожара и Ходжића, ко је разговарао са Беливуком..", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је једно - шта ћете да вичете, а друга да ли ћете некога да убијате, и да је то велика разлика.

Вучић је поручио да у Србији ово више никада неће да се догађа и да ће Србија бити најсигурнија земља на свету.

 

Да ли знају о чему причају, тајни гасовод?

Вучић је рекао да је несхватљиво то што део опозиције говори о томе да се прави тајни гасовод од Београда до Лознице због Рио Тинта.

"Да ли ви разумете о чему причају? Замислите о тајном гасоводу да неко гради, да ли људима да кажете да им не треба гас јер је неко смислио да то има везе са Рио Тинтом. Какав је то степен болести, не знам како то да назовем. Најбоље да у Ваљево, Шабац и Лозницу не вучемо гас", рекао је Вучић коментаришући изјаву Вука Јеремића да се прави тајни гасовод од Београда до Лознице због Рио Тинта.

Вучић је поновио да неће бити ништа са Рио Тинтом док власт и народ о томе не одлучи.

"Нећемо да се кријемо, рећи ћемо које су алтернативе, шта добијају а шта губе. Ко жели нека види", поручио је Вучић.

На питање о томе шта ће бити са Законом о водама Вучић је рекао да ће стриктно поштовати Устав и да ће закон потписати ако буде у складу са највишим актом, а у супротном неће.

Оценио је и да је тај закон усмерен на то да се уреди питање сплавова, а да се побунила "сплав мафија".

"Не лаје кера села ради, већ себе ради", закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк