Вести

ВУЧИЋ: ТРИ ВАЖНА СПОРАЗУМА У СКОПЉУ

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је у Скопљу да ће сутра бити обелодањено ново име регионалне иницијативе која је до сада била позната као "Мини Шенген", али да је још важније да ће бити потписана три споразума који ће донети промене на боље у региону.

"За нас је веома важна посета Скопљу и односи које имамо, како билатерално са Северном Македонијом, тако и односи са Скопљем и Тираном и даље унапређивање у плановима програмима и идејама и развоју иницијативе "Мини Шенген". Сутра ћете сазнати право име ове иницијативе и како ће се називати у будућности", рекао је Вучић.

Како је рекао, много је важнија суштина од имена иницијативе, а то су три споразума - за даље укидање баријера и убрзање добара и услуга три земље, затим други споразум за заједничку превенцију, деловање и помоћ и подршку у природним катастрофама, као и трећи за укидање радних дозвола како би се направило слободно тржиште рада на територији три земље.

Вучић је рекао да су већ вођени разговори о томе да се направе електронске персонализоване картице за грађане из три земље, које би радиле преко мобилне апликације, које би омогућавале разне погодности.

То би било, додао је, урађено у договору са компанијама, да људи када долазе у Србију, Албанију и Северну Македонију, имају попусте на картама за превоз, у хотелима, ресторанима...

Видећемо колико ће то бити, пет или 10 одсто, додао је Вучић.

"Желимо да направимо брзе траке. Када проширимо прелазе Прешево и Табановце, као и друге прелазе, постојаће брзе траке за пролаз камиона, али и аутомобила, који ће моћи да прођу брже него нека друга возила. Тиме креирамо другачију будућност", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће то и политички да допринесе даљем учвршћивању мира и ближој сарадњи између народа и допринеће стабилности у будућности за цео регион.

"Идеја је да заједнички направимо планове за зелену агенду, као и да привучемо заједнички што више инвеститора", нагласио је Вучић.

Вучић је навео да је за Србију ова посета веома значајна, с обзиром да 4.144 компаније у нашој земљи послују са Северном Македонијом, а 1.004 компаније које раде са Албанијом.

"Видите колики је ту наш интерес", напоменуо је Вучић.

Додаје да смо од 2012. године удвостручили трговинску размену са Албанијом и она је 2020. године износила 202 милиона евра, а у првих пет месеци ове године је била 97 или 98 милона евра, тако да расте и биће већа него прошле године.

"Са Северном Македонијом имамо 861 милиона евра, дакле веома велика је робна размена и веома је изражен суфицит на нашој страни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неће више бити проблема са радном снагом, јер ће све три земље моћи да рачунају на долазак квалификованих радника.

"На јединственом тржишту рада од сутра почињемо заједнички да радимо", истакао је Вучић.

Додао је да ће се радити и на међусобном прихватању академских квалификација - грађевинаца, лекара, стоматолога и других занимања, које ће бити прихваћене у све три земље.

"То ће нас приближавати и снажити додатно наше економије, да обезбедимо бржи раст и повећавамо животни стандард грађана. Ово је велики искорак у будућност", поручио је Вучић.

Вучић је најавио да ће бити направљен и заједнички портал на три језика на коме ће бити представљене културне и историјске вредности, као и информације о свакој земљи.

Вучић је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године која показује да у складу са еворпским вредностима и идејама смо у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке.

"Да не чекамо да нам неко лупи чвргу или помази по глави, већ да радимо оно што је најбоље за своје грађане", поручио је Вучић.

Додао је да ће вечерас имати прве састанке и радну вечеру и сутра састанке са привредницима.

Напоменуо је да из Србије долази око 250 привредника, а да смо могли да доведемо и више хиљада приведника због великог интересовања код нас, али да је број смањен због мера против ковида. Вучић је додао да су то све велике компаније.

"Важно је да успостављамо Балкан без граница, јер тако можемо да постижемо најбоље резултате", поручио је Вучић.

Вучић је изјавио да ће  у Скопљу бити потписана три споразума између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Како је рекао, један се тиче бржег протока роба и услуга између три земље, други заједничког деловања по питању елементарних непогода и катастрофа, а трећи стварања јединственог тржишта рада, које подразумева укидање радних дозвола.

То, како је рекао, значи да ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто.

"То је страховито важно. Желим да верујем да ћемо после наставити са свим погодностима о којима ћемо сутра детаљније разговарати", рекао је Вучић.

 

Ко мисли да одлуке могу да се намећу, не чини добро никоме

Онај ко је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмерене против интереса једног народа, чини се да није добро донео ни једном од народа у Босни и Херцеговини, како год то некоме изгледало, поручио је  Вучић.

Вучић је на питање у вези са ситуацијом у Босни и Херцеговини и Републици Српској, а поводом заоштравања ситуације између Сарајева и Бањалуке након одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида у Сребреници и да ли је тим поводом разговарао са српским чланом Председништва Милорадом Додиком, рекао да није разговарао са њим, али јесте синоћ, те поновио да ће са представницима Републике Српске разговарати у Београду, 4. августа.

"Нисам се чуо са Додиком. Јуче смо разговарали, али ћемо се видети 4. августа, примићемо руководство Републике Српске у Београду, пре обележавања годишњице ''Олује'' у Бусијама", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да онај ко је мислило да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмерене против интереса једног народа, чини се да није добро донео ниједном од народа, како год то некоме изгледало.

"Разговараћемо и надам се да ће људи у Босни и Херцеговини и Републици Српској наћи рационалан начин да превазиђу тренутне проблеме, верујем у то. Да сачувамо мир", рекао је Вучић.

 

Народ ће се питати о Рио Тинту

Вучић је истакао да није тачно да ће општина Лозница променити просторни план, јер је то у надлежности Републике, те поновио да ће се о Рио Тинту питати искључиво народ.

Вучић је, на питање да прокоментарише најаву неких невладиних организација да ће одржати протесте испред општине Лознице јер је најављено да ће општинске власти донети одлуку око промене просторног плана у вези Рио Тинта, рекао да је најзанимљивије да те најаве долазе од људи "који су плаћени од споља, и који се хвале да имају много новца вани, као што је "Не давимо Београд"".

"Немам ништа против тога јер они потроше те паре у нашим шопинг моловима. Али они мисле да су људи у Јадру и Рађевини "кретени" па они треба да им соле памет шта треба да раде", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да просторни план не мења општина сасвим сигурно, јер то не може пошто није у њеној надлежности.

"Чекамо да видимо одлуку Рио Тинто по којој су најавили да ако буде све у реду да су спремни да уложе 2,4 милијарди евра. Онда да кажете људима у Јадру и Рађевини да треба да се одрекну тих пара, јер би макар 10 одсто припало њима, а остало Републици и то због тога што би неки узели пет до осам одсто", објаснио је Вучић.

Вучић је упитао да ли би ти који су против Рио Тинта населили Подриње, у којем не живи ни 110. 000 људи.

"Никакве одлуке суштинске и стратешке нећемо доносити с тим у вези а да не питамо народ. Питаћемо народ јер би увек неко могао да каже да је одлука донета противно интересима људи. Хоћу да грађани сами донесу одлуку“, поручио је Вучић.

 

Неки би да промене ток историје Србије

Неки би заједно са страним службама да промене ток историје Србије, да то чине јер Србија не сме да иде напред и не сме да учествује у нечему што није под њиховом капом, а ово што се ради актуелно у Скопљу је нека врста слободарског покрета балканског народа који одлучује о својој судбини, рекао је Вучић поводом најаве протеста и нових претњи против њега.

Вучић је, на питање да прокоментарише изјаве и писање појединих медија да само протести и бојкот могу да ослободе Србију од мафијашког режима, као и поруке да треба да се "уринира по њему и да ће завршити као Луј XVI, поручио да се прича о немирима и тучама наслушао.

"Слушам те приче већ пет или седам година. Упадање у скупштину, разбијање стакла, опкољавање Председништва, упадања унутар, њих петорица хоће да ме бију, а онда запомажу као... Видео сам и које је лице које каже да ће да обавља малу нужду по нама. Што то није урадио пошто је у мом кабинету радио интервју са мном? Изгледа да је мало попио па се осоколио", упитао је Вучић.

Како је рекао да се пита због чега све то, да ли је то зато што Србија најбрже расте, што прелази оне земље које су увек биле испред ње, што има највеће плате и пензије, што гради путеве и пруге више него у Титово време, што је више болница изградила пропорционално броју становника него било ко други, што смо били први у вакцинацији, обновили највише школа, вртића у овом делу Европе.

"Ако је то тако онда разумем, јер је нервоза оних који не могу да прихвате успех неког другог све већа", додао је Вучић.

Рекао је да су тим људима мафијаши главни лидери, и да је једино чиме се баве лажи.

Када је реч о мафији рекао је да ће ухапшени тражити изузеће због прислушкивања, признајући да су лагали.

"Рекли су да је лаж оно што је објављено како се договарају да лажу против мене и Вулина. Сада признају јавно да лажу не би ли добили месец, два или три да врше политичке притиске, заједно са појединим страним службама желећи да промене ток историје Србије", тврди Вучић.

Вучић је рекао да то чине јер Србија не сме да иде напред и не сме да учествује у нечему што није под њиховом капом.

"Ово што радимо овде је нека врста слободарског покрета у којем се балкански народи сами питају, одлучују сами о својој будућности, не тражећи никог другог да им држи капу на глави да га питају шта треба да радимо. То је нешто у чему се народи Балкана сами питају и одлучују о својој будућности“, подвукао је Вучић.

Вучић је нагласио да нити ће они некога да туку, нити ће да обављају све те најпрљавије ствари, и то све само говори о њима, хистерији.

"Најмање говоре како ће да нас победе на изборима. Знају да је народ на изборима паметан, да зна ко је шта радио некада и данас. Ко чува народне интересе водећи одговорну политику, не онако као они у чије време је било катанчење фабрика, и свега другог, где је било сарадње са мафијом. Поносан сам на нашу борбу са мафијом и што сам први на листи за одстрел“, закључио је Вучић.

 

Рио Тинто не одлучује да ли ће бити референдума

Вучић је рекао да Рио Тинто још није добио главну експлоатациону дозволу и добиће је тек ако се грађани буду позитивно изјаснили о томе.

Вучић је рекао и да у нашој земљи Рио Тинто не одлучује о томе да ли ће бити организован референдум, као ни било која друга компанија, него ми сами.

"Можда за њих референдум није битан, али за нас јесте и у нашој земљи не одлучује Рио Тинто о томе. Ми њих разумемо, али они не разумеју зашто би се неко бунио", рекао је Вучић.

Вучић замољен да прокоментарише наводе компаније "Rio Sava Exploration" да ће ако референдум буде негативан компанија заузети став и да не постоји правни оквир који каже да ако је референдум негативан дозволе онда не важе.

Када су у питању дозволе, Вучић је рекао да то тек треба видети и да је 11 дозвола дато у време Демократске странке, а две или три су дали, како је рекао, Зорана Михајловић и Саша Антић и можда још неко.

"Главну експлоатациону дозволу нису још добили и неће је добити док се народ није изјаснио. Када се народ буде изјаснио онда ћемо моћи да заузмемо став о том питању. То је веома важно, и важно је да се поштује и реч коју смо дали, али и људи морају да буду упознати са тим шта се добија, а шта губи са тим", указао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће грађани када чују шта ће добити са донети позитивну одлуку, и додао да ће сигурно бити прихваћено и ако одлука буде негативна.

"Онда ће неки други људи морати да објашњавају зашто су остали без толиког новца", напоменуо је Вучић.

Вучић је указао да много тога што су медији објављивали и фотографије, како је рекао, тобоже из Шпаније о течној руди, није тачно, јер ово није течна руда.

"Све је измишљено и све је политичка пропаганда. Али немамо проблем са тим, ако изгубимо, извините људи", рекао је Вучић.

 

Слободно тржиште рада почетком 2021.године

Вучић је рекао да се операционализација споразума који се односи на слободни проток радне снаге између Србије, Северне Македоније и Албаније очекује крајем ове или почетком наредне године.

"Сутра ће бити потписан радни меморандум, а у року од два месеца радне групе треба да се састану да би се видело да се то са унутрашњим законодавством заврши у најкраћем року да би било оперативно пре краја године или почетком следеће године", рекао је Вучић, одговарајући на питање када би могао да буде рок за усвајање дела споразума који би предвиђао слободан проток радне снаге између три земље.

Вучић је напоменуо да ће се све одвијати путем електронских апликација као што ће бити и персонализована електронска картица.

"То ће све много да значи и грађанима у Скопљу и у Тирани и у Београду", истакао је Вучић.

Вучић је указао и на то да је сада пет, шест пута више наших грађана отишло у Албанију на море него пре три, четири године и да је веома важно да имају помоћ државе у томе да се лакше снађу.

Очекује и долазак три четири пута више Албанаца и Македонаца у Србију, који ће посећивати градове и скијашке центре, као и да ће сви трошити новац.

"То су добре ствари и добре вести", закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк