Вести

ВУЧИЋ: СТВАРАМО БУДУЋНОСТ ЕВРОПСКЕ АУТО-ИНДУСТРИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на званичном отварању најсавременијег инжењерског центра у фабрици "ZF Serbia" у Панчеву, да ће наша држава одатле заједно са немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије.

"То је на понос целој Србији и свим људима у нашој земљи", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је "ZF Serbia" у Србији за само три године запослио у фабрици 900 људи и већ око 100 стручњака у развојно-истраживачком центру.

"Овде сам видео невероватну посвећеност младих људи са којима сам разговарао, сви су веома добро обучени и припремљени", нагласио је Вучић.

Присетио се да је немачка канцеларка Ангела Меркел била веома изненађена када јој је рекао раније да је Србија успела да привуче инвеститора као што је "ZF Serbia" и да тек сада разуме зашто је она била толико изненађена и зашто му је честитала.

"Меркелова је знала шта је једна такава компанија као што је "ZF Serbia" значи за развој Србије", додао је Вучић.

"Када уђете у просторије развојног центра као да сте ушли у најсавременију фармацетуску компанију и најбоље опремљену апотеку", рекао је Вучић и додао да је данас видео и мерцедес и волво на хибридни и електрични погон, који не би ни постојали да није било учешћа Србије.

"Ми правимо будућност европске аутомобилске индустрије заједно са немачким парнтерима", поручио је Вучић и додао да ће на многим производима бити исписано "Made in Serbia".

"Поносан сам на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар", навео је Вучић.

Додао је да је у разговору са домаћим стручњацима сазнао да долазе не само из Панчева, већ и из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке и другим места у Србији.

Вучић је рекао да је Панчево почело да се развија и да ту квадрат стамбеног простора кошта сада скоро као у неким деловима Београда.

Вучић је рекао да ће бити још уложено у развој Панчева, као и да ће бити урађен магистрални водовод Качарево-Банатско ново село и да ће бити уложено 2,5 милиона евра, како би се тај пројекат завршио.

Вучић је подсетио да "ZF Serbia" има сарадњу са Техничком школом у Панчеву и Машинским факултетом у Београду поново указао на значај дуалног образовања.

Подсетио је да су земље попут Швајцарске, Немачке и Аустрије успешније од других због дуалног образовања и поручио да и ми морамо да идемо тим путем и проширимо дуално образовање на целу земљу.

"Надамо се да ће "ZF Serbia" наставити са улагањима у Србију, а ми ћемо и даље бити подршка. Срећни смо када видимо младе и успешне људе који знају шта је тежак и изазован посао и да само таквим радом могу да обезбеде себи будућност", додао је Вучић.

Инвестиција "ZF Serbia" је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра.

 

У првих шест месеци 1,72 милијарде евра ФДИ

Вучић је саопштио да је Србија у првој половини године, односно у првих шест месеци, привукла 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција.

То је, како је рекао, 19 досто више него прошле године.

"Верујем да ћемо до краја године тај тренд да наставимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да највише инвестиција долази из Немачке, одакле је и компанија "ZF Serbia".

"У немачким компанијама радило је 17.000 људи када сам постао премијер. Данас их је 71.000. То је огроман напредак, јер су немачке компаније препознале Србију као добру локацију за свој бизнис", рекао је Вучић.

 

Када напредујете у дијалогу тада долазе инвестиције

Вучић је рекао да делегација Београда иде у Брисел, на наставак дијалога 19. јула, у најбољој вери и да разговара и решава конкретне проблеме.

Вучић је, упитан шта очекује од нових преговора у Бриселу, рекао да верује да је неопходан напредак, а да ли је могућ то ће се, додаје, видети.

"Што се Брисела тиче идемо у најбољој вери, да разговарамо и решавамо конкретне проблеме од несталих лица па до свега осталог", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је дијалог важан за целу нашу земљу, јер када у њему напредујемо лакше и брже ћемо доводити инвеститоре.

 

Привредни раст у првих шест месеци осам одсто

Вучић је истакао да је прва прогноза да је привредни раст Србије, у првих шест месеци, осам одсто, што је, констатовао, фантастичан резултат.

"Имали смо само минус 1 одсто раст прошле године, и зато је ово импресиван резултат. Можда неко има шест или седам одсто раста, али то су они који су имали минус 15 или минус 10 раста", објаснио је Вучић.

Вучић је одговарајући на питање новинара какви су економски параметри и да ли имамо довољно новца у буџету, као и колико овакве компаније доприносе расту, рекао да су компаније попут "ZF Serbia", "лек, спас и живот за Србију".

"Што се тиче првих шест месеци дефицит је мањи од предвиђеног буџетом за милијарду евра. Срећан сам због 30 одсто те милијарде због увећаних прихода, али нисам задовољан због мање потрошених пара. Волео бих да смо имали још више уложеног у јавне инвестиције, јер би то подстакло даље привредни раст", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је ниво страних директних инвестиција у првих шест месеци 1,72 милијарди евра.

"Не заборавите да живимо у корона време, срећан и поносан сам на Србију што имамо такве резултате у ово време", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да се сутра у 18:30 затвара трезор НБС, па ће тада знати податке за јул.

"Сутра иде уплата ПДВ-а, акција, и свега другог на основу чега можемо говорити о резултатима овог месеца", нагласио је Вучић.

 

Лично за Макронову идеју, али не можемо због Устава

Вучић је изјавио да је он лично поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће због Устава који то брани, јер би представљало кршење људских права.

Вучић је, такође, навео да ће 50 одсто вакцинисаних пунолетних Србија прећи у наредна дан или два, те и упозорио да број заражених расте око 20 одсто на недељном нивоу, што није забрињавајуће сада или следеће седмице, али ће бити итекако забрињавајуће за месец и по дана.

Упитан да ли Србија може да прати Француску или Грчку по питању обавезне вакцинације за поједине категорије становништва, или ће можда дигитални сертификат бити потребан за улазак у клубове, биоскопе, позоришта, Вучић је приметио да је Немачка покушала нешто слично што и Француска, па одустала због људских права.

"Имамо Устав у којем су сви равноправни. Како да кажем било коме, шта год мислио, а поборник сам вакцинације, да можете да уђете у шопинг мол ако сте вакцинисани, а не можете ако нисте? Како онда да одбраним Устав, иако не кријем шта мислим о онима који не желе да приме вакцину", упитао је Вучић.

"Није то тако једноставна ствар", констатовао је Вучић.

Вучић је навео и да је последњих дана више људи вакцинисано, око 5.000 дневно, што, наравно, није довољно.

"Слаба је вакцинација, од Тутина, Сјенице, Новог Пазара, то су као црне рупе до Лајковца, Мионице, Уба. Не знам шта је у питању, можда ни ми нисмо добар посао обавили", рекао је Вучић.

Како је рекао, расту бројеви заражених, око 20 одсто на недељном нивоу у последњих неколико седмица, што није забрињавајуће ове или следеће недеље, али биће за месец и по дана.

Тим пре, подсећа, што крећу фудбалске, кошаркашке утакимце, сви хоће слободне хале, а то само убрзава ширење заразе.

"Ако ме питате да ли бих лично био поборник онога што раде Макрон или Мицотакис, да сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор, Устав", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је страшна неодговорност оних који се не вакцинишу.

"Колико функционера имамо који се нису вакцинисали, а данас сам замолио једног министра да се сутра вакцинише. А, они који соле памет сваки дан о свему, поборници су најнеодговорнијих теорија само да би добили глас, а ја то нећу да радим", рекао је Вучић.

 

Наставићу да тражим новац за путеве, не за себе

Вучић је рекао да девет милиона евра није тражио из буџета за себе и своје богаћење већ за изградњу 50 километара пута од Доњег Милановца до Голупца.

"Поносан сам да у буџетској резерви имамо толико новца и да можемо да изградимо 50 километара тог важног пута. Можда није у складу са сваким чланом Устава или закона, али није у супротности ни са једним од њих", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање на основу ког члана Устава и закона је јуче тражио девет милиона евра новца који "припадају грађанима Србије и да ли је то нормално".

Вучић је рекао да је то дао себи за право, јер није узимао девет милиона за себе ни за своје компаније, нити ради оно што, како је рекао, раде неки други.

"Питао сам да ли има девет милиона евра у текућој буџетској резерви за пут Доњи Милановац - Голубац", прецизирао је Вучић и додао да је задовољан када му замерају то што хоће да гради путеве и пруге и развија Србију, а не да се лично богати.

"Наставићу то да радим и у будуће и увек ћу се борити за Србију, њене путеве и пруге, за наш народ, ништа за себе", поручио је Вучић.

 

Више неће моћи да се "запате" моћне криминалне организације

Вучић је поручио да ће бити настављена борба са криминалом и да не смемо да дозволимо да се опет "запате" тако моћне и велике организације, као што је била група Вељка Беливука.

"Ми ћемо наставити ту борбу и поносан сам што више од пола године немамо ни покушај мафијашког убиства. Има породичних и кафанских сукоба, као и свуда у свету, али код нас нема мафијашких убистава од када смо се обрачунали са једном од највећих криминалних организација", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се држава обрачунала са великом мафијашком организацијом која је имала своје пипке и у Панчеву, као и да Србија мора да буде једна од најбезбеднијих земаља да би могла да настави да привлачи инвеститоре.

Вучић је поручио да ће држава наставити да се бори против криминала и корупције и да треба још пуно да урадимо у области владавине права.

Верујем да ћемо направити и у тој области велики напредак, да ће Европска унија то препознати и наградити Србију отварањем нових поглавља и кластера односно калсетера.

"То није наш једнократни посао већ стална обавеза и са тим ћемо наставити", поручио је Вучић.

 

Људи који раде у "ZF Serbia" су наш ресурс и наша будућност

Вучић је изјавио да су они који раде у немачкој компанији "ZF Serbia" у Панчеву, који стичу нова знања и вештине, наш ресурс, снага и будућност земље.

"За мене су најважнији људи који раде, упознао сам људе из Републике Српске, ту су и из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке, највише из Панчева. То је важно, да они постају изузетно добро обучени, изванредно тренирани, постају снага Србије за будућност, они су наш ресурс", рекао је Вучић.

Додао је да је "ZF" када је најавио градњу компаније, сам најавио да ће да развијају истраживачки центар, те изразио уверење да ће наставити да улаже у нашу земљу.

То, каже, подиже цео град, мења се структура града на најпозитивнији начин.

"Ови "ZF" мотори су направљени у Србији. Уз немачко знање, то је наших руку дело и зато сам поносан", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк