Вести

Вучић: Србија поштује међународно право, нећемо уводити санкције Русији

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да се Србија залаже за мир, поштује међународно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса, а није витални интерес Србије да некоме уводи санкције.

Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015. године.

Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

Вучић је додао да ће се Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

"На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави", истакао је Вучић и упозорио да су за нас и све грађане Европе, али и света тешки дани.

"Имајући све у виду, ми смо покушали да заузмемо, не само заједнички, већ јединствен став по питању кризе у Украјини, по питању нашег деловања и реакције", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је Србија била суочена са бројним контрадикторностима, безброј проблема који се не могу јавно представити.

"Били смо суочени и са бројним притисцима. Готово нескривеним. Упркос томе донели смо одлуку трезвено, хладне главе, у најбољем интересу Србије", истакао је Вучић.

"Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса", нагласио је Вучић.

Констатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији и региону о питању ставова Србије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као и да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији.

"Србија поштује норме међународног јавног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштите себе, своју земљу и своје принципе, али Србија исто тако разуме и своје потребе, има своје виталне националне и државне интересе, и поштује и традиционална пријатељства и не заборавља шта се дешавало ни 2015. године, ни 1999, нити у свим годинама који су кризи претходили", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је понашање наше државе одговорно, озбиљно и говори о нашој посвећености.

"Нисмо журили, већ смо на најозбиљнији начин одговорили у ова тешка и изазовна времена, знајући да се оно што кажемо никоме неће у потпуности допасти. Али, урадили смо најбољу могућу ствар за земљу", рекао је Вучић.

 

Поштујемо међународно право, али чувамо пријатељства

Вучић је поручио да Србија поштује међународно право, али чува своје интересе и поштује дуго грађена пријатељства са другим државама.

Вучић је позвао грађане да по питању актуелне ситуације у свету буду уједињени и на страни своје земље - Србије.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је Србија учествовала у бројним ратовима и изгубила много људи и да би, да нисмо имали толико жртава у Првом и Другом светском рату, сада имали више становника од данашње Холандије.

Зато је за нас мир преко потребан, поручио је Вучић и додао да је зато у документу који је прочитао стављена посебна тачка у којој се наводи да је потребна још већа попустљивост и уздржаност на неодговорне изјаве које стижу из региона.

"Ово говори о потреби да будемо уједињени и иза сопствене земље, да чувамо наш народ и наше грађане и њихове животе. Да гледамо у будућност и да се развијамо и говоримо јасно шта су принципи и норме међународног јавног права, али чувајући наше интересе и поштујући дуго грађана пријатељства", поручио је Вучић.

Рекао је да свако може да види колико је труда уложено у свако слово и сваку реч из документа који је представио, како се не би наштетило Србији ни на једном пољу а да се, са друге стране, не одступи од истине и норми међународног јавног права.

"Позивам грађане Србије да буду уједињени и да се држимо заједно. Нису нам потребне сцене из филма ''Три карте за Холивуд'' и да свако има своју страну, већ само једну страну, а њено име је Србија. И да заједнички станемо иза наше тробојке, наших орлова и наше земље. И да заједно развијамо убрзано нашу земљу и бринемо о грађанима и да имамо још много нових фабрика и будемо што успешнији у будућности и да све проблеме грађана успешно решавамо", поручио је Вучић.

 

Патријарх разуме потребе и проблеме Србије

Вучић је рекао да је разговарао са патријархом Порфиријем и да га је упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини.

"Ја сам га упознао са свим и замолио за мишљење, благослов и за савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се као земља суочавамо", пренео је Вучић и навео да патријарх разуме потребе и проблеме Србије у политичком смислу.

 

Вучић представио закључак Савета за националну безбедност

Вучић је саопштавајући став Србије по питању дешавања у Украјини, предочио јавности закључак Савета за националну безбедност, од 15 тачака.

Редом, тачке закључка Савета за националну безбедност, гласе:

1. Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Русија и Украјина су за Србију одувек пријатељске државе, а српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.

2. Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија из 1975. године, којим се гарантује право држава на неповредивост граница.

3. Полазећи од члана 16. Устава Србије, који предвиђа да спољна политика Србије почива на општепризнатим правилима и принципима међународног права, један од основних принципа спољне политике Србије јесте и доследно поштовање неповредивости територијалног интегритета суверених држава.

Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава и принципа да се границе могу мењати искључиво у складу са правилима међународног права.

4. Србија је увек водила одговорну и принципијелну спољну политику и скупо је платила своју приврженост принципима и правилима међународног права, укључујући ту и начело територијалног интегритета, јер је због настојања да сачува свој територијални интегритет на крају 20. века била изложена, не само рестриктивним мерама, већ и агресији 19 држава НАТО. Упркос свему томе, позиција Србије у међународним односима увек је била и остала правно и политички беспрекорна, одговорна и принципијелна. Републици Србији се због њене доследности у поштовању принципа међународног права не може упутити било какав приговор.

5. У складу са својом досадашњом политиком залагања за доследно и принципијелно поштовање начела међународног права, те неповредивости граница, Србија пружа пуну и принципијелну подршку поштовању начела територијалног интегритета Украјине.

6. Темељно начело савременог међународног права јесте начело мирног решавања спорова и уздржавања од претње и употребе оружане силе против територијалног интегритета и политичке независности, ма које државе и на било који начин који није у складу са Повељом Уједињених нација. Руководећи се основним принципима на којима темељи своју спољну политику Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета било које земље, укључујући Украјину.

7. Србија, без обзира на провокације које неретко долазе из земаља и ентитета на западном Балкану, остаје доследна поштовању начела из свог Устава да своју спољну политику темељи на општеприхваћеним приниципима и правилима међународног права и перманентно се залаже да се поштују управо та начела и да се по сваку цену сачува мир у региону. Србија сматра да је очување мира и стабилности од кључног значаја, како за напредак њене економије, тако и за биолошки опстанак њених грађана. Управо због тога политика Србије мора да буде још пажљивија и попустљивија према неодговорним изјавама и поступцима који долазе из региона јер очување мира представља витални интерес српског народа и грађана Србије.

8. Полазећи од тога да је њена основна дужност да све своје снаге посвети очувању мира и благостања својих грађана, Србија ће се приликом разматрања потребе да се евентуално донесу рестриктивне мере или санкције против било које државе, укључујући Руску Федерацију, руководити искључиво заштитом својих виталних економских и политичких интереса. Као држава која је у блиској прошлости искусила санкције Запада и чији сународници у Републици Српској данас трпе санкције, Србија сматра да није њен витални политички и економски интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави, па ни њеним представницима или привредним субјектима.

9. Полазећи од принципа војне неутралности Србије, а имајући у виду страховите притиске којима је држава изложена, потребно је да се све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег.

10. У складу са чланом 13. Устава Србије, који предвиђа обавезу државе да штити интересе својих држављана у иностранству, Министарство спољних послова ће у сарадњи с другим надлежним државним органима предузети све законом предвиђене мере да заштити безбедност држављана Србије који бораве у Украјини.

11. Упозоравају се сви државни органи и званичници Србије на своју законску обавезу да се уздржавају од подстрекивања и помагања појединцима да учествују у сукобима на истоку Европе. Надлежни државни органи ће предузети све мере да спрече учешће грађана Србије, тзв. добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисаће све грађане који се не буду придржавали законских забрана из чл. 386а и 386б Кривичног законика.

12. Србија ће, разуме се, пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом народу и становништву Украјине.

13. Надлежни државни органи ће у складу са својим овлашћењима предузети све мере да у времену пред нама обезбеде да грађани и привреда буду снабдевени потребном количином енергената, нафтом и нафтним дериватима, гасом, али и храном и другим потрепштинама неопходним за пристојан и достојанствен живот.

14. Министарство спољних послова ће са овим Закључком упознати дипломатско-конзуларна представништва Србије у иностранству и дати им инструкције да се у свом деловању строго придржавају овог закључка.

15. Овај закључак, ради реализације доставити Генералном секретаријату Владе Србије, Министарству спољних послова, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, Министарству правде, Генералштабу Војске Србије, Безбедносно-информативној агенцији, Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији.

 

Нећемо хрлити у непријатељства, Србија на Европском путу

Србија је на европском путу што је наше стратешко опредељење, али Србија неће хрлити у непријатељства зато што то од нас тражи неко други, поручио је Вучић.

Истакао је да је Србија, због могуће кризе у свету, направила много посла да обезбеди све за земљу од енергената до хране.

Додао је да пшенице и кукуруза Србија има довољно за шест месеци, а купили смо, како је рекао, и 30 милиона кг брашна.

"Чекамо потврду за додатне количине млека у праху, јер га нема у свету, покушавамо да се о томе договоримо о додатним количинама са нашим кинеским пријатељима...", рекао је Вучић.

Истакао је да нема назнака да ће бити поремећаја на тржишту, али је констатовао да није веровао да се у Србији поједе 1,2 милиона кг пиринча на годишњем нивоу.

Вучић је током обраћања јавности, након што је изнео став Србије у погледу украјинске кризе, новинарима показао фотографије магацина са храном у Шиду, Митровици, Пазови.

"Свега имамо као што видите и пасуља и уља, наставићемо да бринемо о томе", навео је Вучић.

Што се тиче нафте, Вучић је рекао да резерве имамо на три места - у ратним и мирнодопским резервама и робним резервама и при надлежном министарству.

Поновио је да грађани не треба да брину и да нема потребе да било шта купују у залихе.

Проблеми, додао је Вучић постоје, са ценама сировина и енергената и то ће, уверен је, држава обезбедити за грађане.

Истакао је да имамо дизел, бензин, мазут и сирову нафту, али и млазног горива, а да бисмо, како је рекао, сто одсто попунили наша складишта треба да уложимо још 117 милиона евра, да буде све до врха попуњено.

"Рачунајте да ћемо и ово да завршимо", поручио је Вучић.

 

Нећемо да потписујемо сваку одлуку, имамо друге интересе

Нећемо да потписујемо сваку одлуку, јер имамо веома различите интересе по питању Косова и Метохије, али и неке друге економске интересе, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли због одбијања придруживању санкцијама против Русије прети губитак подршке Европске уније нашем европском путу.

"Шта мислите да кажете Србији шта је погрешила када каже да подржава територијални интегритет Украјине, сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета Украјине ? Да нам кажете - ''што нисте увели санкције'', па ето - имамо своју земљу и руководство које хоће да доноси одлуке. Ако треба да преписујемо, само дајте да не бирамо никога, само да потписујемо", прокоментарисао је Вучић позиве да Србија уведе санкције Русији.

Вучић је рекао да нећемо да потписујемо сваку одлуку, јер имамо веома различите интересе по питању Косова и Метохије, али и неке друге економске интересе. Највише економске интересе везано за Европску унију, рекао је Вучић, али и скренуо пажњу да бисмо платили 170 милиона евра за попуњавање резерви енергената, неко мора да заради те паре.

"Ако плаћамо по 2.000 долара 1.000 кубних метара гаса ми не можемо то да имамо. У Црној Гори су пали са 160.000 на 103.000 запослених. Морамо да будемо одговорни. Озбиљна држава створи новац и не повећава стопу јавног дуга, а имали смо корону, поплаве, ...", објаснио је Вучић.

Рекао је да је власт успела да изгура да земља буде најбрже растућа економија.

"Зашто ћутимо на сваку глупост из Приштине, Загреба? Зато што је нама мир најпотребнији. То чини Србију да расте. Друго решење не видим. Ово је наша одлука, а ако тражите кривца ја сам крив. Да сам мислио другачије вероватно би данас санкције биле уведене Русији. Неки су мислили тако, ја нисам", истакао је Вучић.

Указао је како неки мењају причу, јер су прво рекли да нећемо ништа рећи о територијалном интегритету Украјине, а када смо то рекли онда су померили лествицу па траже санкције.

Приметио је да је још пар дана председник, да су за месец дана избори, па ако неко жели нека гласа за председника који хоће да уведе санкције Русији, и онда објасни народу, не говорећи о моралу, пријатељству, шта ће бити када они (Русија) кажу да више не подржавају територијални интегритет Србије у Савету безбедности Уједињених нација.

Вучић је рекао да је ситуацију предвидео, и да је то говорио и светским лидерима.

"Је л мислите да је могуће пронаћи боље решење?, рекао је коментаришући закључке донете на седници савета за националну безбедност.

"Колико труда је уложено у ово, енергије, непроспаваних ноћи. Да скинем наочаре видели бисте подочњаке. Ми смо промишљали о сваком детаљу. Да покажем како је борба изгледала не бисте веровали. Ово је заједнички став, а учествовале су одлазећа премијерка, одлазећи председник Скупштине, и одлазећи председник. Суштина је у одговорности и озбиљности", поручио је Вучић.

 

Учинио сам све да усвојимо најбоље закључке за Србију

Вучић је рекао да је учинио све да Србија донесе најбоље закључке поводом ситуације у Украјини.

"Ја сам председник још, три четири дана. Моје је било да урадим све што могу да сачувам Србију, да прихватимо највећи део притисака, да усвојимо најбоље закључке за Србију", рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање како ће се Србија изборити са тим што нико неће бити задовољан њеним ставом и што ће бити једина земља у Европској унији која Русији неће увести санкције.

Вучић је рекао и да не памти да је имао теже разговоре у последњих девет година.

"Неће бити лако, али наставићемо да радимо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће се на Србију вршити притисак за став који заузима, јер како је рекао над малом Србијом неко може да се иживљава, а над Русијом не може.

"Наше је да будемо фер и да донесемо овај документ који ће усвојити влада, то је наш став, а ово остало су приче", рекао је Вучић на питање како ће Србија успети да се избори поводом притисака да уведе санкције Русији.

Вучић је истакао да Србија не може да заборави шта је све Русија за њу урадила.

"Како мислите да преко ноћи уведемо санкције Русији. Онима који једини нама нису уводили санкције деведестих и који ни сада нису увели санкције Републици Српској", упитао је Вучић.

Вучић је навео мада је Русија сачувала Србију, у Савету безбедности Уједињених нација, да су један од најзначајнијих гаранта очувања интегритета Србије и резолуције 1244.

То не би било фер ни према људима који нису ништа посебно против нас урадили, указао је Вучић и истакао да не би било фер ни да се не призна територијални интегритет Украјини која нам није нажао учинила ништа, која признаје територијални интегритет Србије.

"Зато смо у тешкој позицији", истакао је Вучић и додао да они који нешто не смеју да кажу Русији, то кажу Србији.

"Велики јунаци, на слабом да се иживљавамо. То је суштина моралне вертикале о којој говорим", закључио је Вучић.

 

Лажним вестима наносе огромну штету својој земљи

Вучић је рекао да не може да схвати како су неки "тајкунски медији" у нашој земљи три сата после демантија премијерке Ане Брнабић преносили лажну вест да Србија неће да подржи територијални интегритет Украјине.

"Можете да замислите какву штету је то нанело нашој земљи, Косову и Метохији у саставу Србије, земљи уопште", рекао је Вучић и додао да су то преносили и сви медији у региону.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да прокоментарише изјаву европосланице Виоле фон Крамон која је рекла да је крајње време се Србија осуди инвазију Русије на Украјину.

"Виола фон Крамон је говорила и да не смемо да говоримо о територијалном интегритету Украјине. Смемо да говоримо", поручио је Вучић, али је указао да су неки у нашој земљи три сата обмањивали светску јавност и износили најбруталније лажи о својој земљи.

Виоли фон Крамон је поручио да је крајње време да постане одговорнија, да се уозбиљи и да не говори глупости.

Додао је и да није случајно албанска икона на Косову и Метохији и да све ради против Србије.

"За нас је добро и лековито да поштено кажемо шта мислимо, али за њу су лоше вести - опет је промашила као и обично", рекао је Вучић.

 

Са НАТО имамо добре односе на Косову и Метохији, надам се и убудуће

Вучић је изјавио да наша земља има коректне односе са НАТО и да је сарадња Војске Србије и Кфора на Косову и Метохији добра, као и да се нада да ће тако остати и у будућности.

Вучић је то рекао одговарајући на констатацију новинара да је извесно да се НАТО неће супроставити Русији јер је моћна сила и питање да ли се може десити да НАТО због Русије своју фрустрацију лечи у нашем региону, то јест на Косову и Метохији и како види у том контексту изјаве председнице тзв. Косова Вјосе Османи.

Истакао је да Кфор (међународне војне снаге под вођством НАТО) штити наше манастире и друге сакралне објекте.

"Нисмо имали проблеме до сада на Косову и Метохији и верујем да нећемо ни имати ни убудуће", рекао је Вучић.

Додао је да што се тиче односа са Албанцима, да је ту ситуација много тежа и да има пуно проблема.

Коментаришући јучерашњу изјаву председница привремених косовских институција Вјоса Османи која је покушала да направи паралелу између ситуације у Украјини и на Косову оптуживши Србију да у случају Косова "циља оно што Русија циља у Украјини и Грузији", Вучић је рекао кратко: "Сачувај Боже, као и сваки пут кад се јави".

Вучић је додао да на такве изјаве може само да оћути јер су бесмислене.

 

Јасно рекли - погрешно је кршење територијалног интегритета Украјине

Вучић је изјавио да је јасно и гласно изнео прецизну формулацију која гласи да Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета Украјине.

"Мислим да је та изјава веома прецизна и врло јасна", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Н1 да ли може јасно и гласно, како је изнео закључак да Србија поштује територијални интегритет Украјине, исто тако да осуди и нападе Русије на Украјину.

Мислим да је оно што смо рекли врло јасно, додао је Вучић.

На коментар да је и сам могао да види снимке шта се дешавало у Кијеву, Вучић је рекао да више не зна од свега што је видео шта су фејк, а шта прави снимци у Кијеву.

Вучић је напоменуо да је на Н1 видео ноторну лаж како је донео одлуку да не подржи територијални интегритет Украјине чиме је тај медији лажно оптужио своју земљу и нанео јој штету, иако је премијерка Ана Брнабић то демантовала.

Додао је да су ту вест држали неколико сати упркос томе и да су је преузели медији из региона даље наносећи штету Србији.

 

Немам објашњење за неистине, нека људи закључе сами

Вучић је изјавио да ни сам не разуме зашто су поједини медији објавили неистините информације о ставу Србије по питању догађања у Украјини, јер тиме, како је рекао, не штете њему, већ својој земљи.

Поједини медији објавили су раније данас да је влада одбила предлог Европске уније да подржи територијални интегритет Украјине, а на констатацију новинара да је упркос демантијима из његовог и кабинета премијерке, та вест и даље стајала на свим насловним странама "Ђиласових медија", али и медија у региону, Вучић је рекао да не разуме зашто је то тако.

"Немам објашњење, шокиран сам жељом да напакостите својој земљи", рекао је Вучић и додао да тиме нису напакостили њему, јер њега не занима шта ће о њему рећи Виола фон Крамон, после свега ужасног што је рекла о нашој земљи.

"Нисам у питању ја, нити Ана Брнабић, нити Ивица Дачић. У питању је наша земља, другу немамо. Зашто радите то против своје земље, зашто говорите, као што се сада види, 100-процентне неистине?", упитао је Вучић и додао:

"Не разумем мотив... Можда је најбоље да људи закључе сами".

 

Не брину Хрватску пиштољи на воду, него јачање Србије

Вучић је коментаришући изјаву председника Хрватске Зорана Милановића да је Београд слаб и у том контексту помиње и "пиштоље на воду", алудирајући на слабост српске војске, да не сметају Хрватској пиштољи на воду, већ то што Србија више није слабија, већ мало јача.

"За разлику од њих, ја поштујем и хрватску државу и војску. Реч је о снажној респектабилној војсци која и даље јача, у коју улажу много новца, и на томе им честитам. А, што се тиче пиштоља на воду, ту је мој Вукан шампион, има 19 пиштоља и пушака на воду... и ако имају, неко од њих, да идемо на такмичење у пиштољима на воду. Ми ћемо да победимо", рекао је Вучић.

Милановић је, иначе, раније данас, говорећи о кризи о Украјини, рекао и да је Србија тренутно "слаба", упитавши "кога ће они напасти? Косово? Чиме? Пиштољима на воду".

Вучић је, међутим, поручио да њих не брину пиштољи на воду, већ то што по свим светским анализама, Србија више није три пута слабија, већ је мало јача.

"Немамо ми проблем са тим, јер ћемо увек да чувамо мир. Никакве проблеме немамо, осим њихове сујете и историјских питања у односима, а то су за нас и Олуја и Јасеновац, и многа друга", рекао је Вучић.

Додао је да имамо границу на Дунаву на коју гледамо другачије, али да то није питање због којих би неко било када улазио у сукоб.

"Ми ћемо наставити да градимо нашу армију, војска ће бити све снажнија и јача", поручио је Вучић и додао да му, онда, нису јасни текстови у Хрватској како се Вучић, наоружава, ако су, примећује, пиштољи на води.

Коментаришућу изјаву хрватског министра бранитеља Томе Медведа да се од Србије очекује да се сврста на праву страну, Вучић је рекао да када о правој страни историје говори неко ко је спроводио такве злочине, попут оних у Јасеновцу, онда то има много дубљи и тежи смисао и значај.

 

Добри односи са свима, али "усе и у своје кљусе"

Вучић је поновио да се залаже за сарадњу и добре односе са свима, али да Србија мора сама да се брине о себи.

"Чувамо европски пут и добре односе са традиционалним пријатељима, али увек ''усе и у своје кљусе'', како каже српска народна пословица", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је украјински председник Владимир Зеленски остао сам, јер је пристао на преговоре са Владимиром Путином.

Вучић је рекао и да се зато све предузима да би Србија била добро снабдевена, да има довољно нафте и гаса, и навео да сада у складишту Банатски двор има 117 милиона кубних метара гаса.

"Сами смо то урадили нашим новцем и радом, као грађани Србије. Зато је мој позив нашим људима да будемо заједно и уједињени у одбрани интереса наше земље, а не да се делимо и цепамо, за шта увек са невероватном лакоћом нађемо начин", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да треба волети своју земљу и разумети колики је интерес мир и потреба да гурамо своју земљу напред.

Пренео је и да је данас као врховни командант дао налог да све што се збива у Украјини буде добро проучено, јер много поука из тога може да извуче наша војска.

"Да сагледа и научи да бисмо изменили шта треба у доктрини и били спремнији, јер нам је јасно како може да изгледа блицкриг великих сила и против некога ко је много јачи од нас. То нам показује и колико морамо да снажимо", навео је Вучић.

На питање да ли је истина да је УЕФА забранила утакмице у Русији и да би руски тимови могли да буду домаћини у Србији, Вучић је рекао да је вечерас добио информацију да постоје неки интереси да руски клубови играју на територији Србије утакмице у којима би били домаћини, јер неки клубови из других земаља не желе да иду у Русију.

"Постоји могућност неке иницијативе. Ако су сви сагласни са тим, и ако можемо да помогнемо да се реши неки проблем ми смо свима добри домаћини и гарантовали бисмо безбедност свима", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк