Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ У ПРВОМ КВАРТАЛУ БРОЈ ЈЕДАН У ЕВРОПИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија прва у Европи по расту БДП-а у првом кварталу од 1,7 одсто, а да је на другом месту Француска са растом од 1,5 одсто.

Вучић је рекао да су то званичне флеш процене.

"Литванија је на трећем месту, Словачка четврта, а онда су сви у минусу од Португала, Шпаније, Немачке и Аустрије до свих других који су ту према нули. Србија је у првом кварталу ове године број један у Европи, по онима који су доставили своје статистичке податке", нагласио је Вучић.

 

Велики, координисани притисци због Косова и Метохије, знали за то

Вучић je изјавио  да су последње најаве о подизању нивоа односа Приштине и Атине и могуће отварање канцеларије Шпаније у Приштини, део великих и све озбиљнијих притисака који су очекивани, те да је реч о очигледно координисаној акцији, али да је важно да код нас не буде панике.

"За нас је важно да нема панике за Србију. Ми смо и предосетили и знали да се овакве ствари дешавају", рекао је Вучић, на констатацију да се ситуација око Косова и Метохије компликује, да се најављују шпанско и грчко признање Косова и Метохије.

Вучић је указао да су Грци са тзв. Косовом одавно превазишли ниво официра за везу, а да су, након што је Приштина увела противправне таксе Београду, успоставили и тзв. трговинску канцеларију са Косовом, како га они називају.

"То је за нас било изненађење и надали смо се да неће ићи даље. Али, онда је у петак, у пет после подне наш амбасадор у Грчкој позван у њихов МСП и обавештен да даље унапређују односе са Косовом, а ту канцеларију унапређују у Канцеларију за косовске интересе, што је директан превод и подижу ниво комуникације до нивоа политичких директора у МСП", рекао је Вучић.

Додао је да му је чудна најава посете министра спољних послова Грчке Дендијаса Приштини.

"То је за нас болно, разочаравајуће, тешко. Да не говорим ја да ли је то притисак, или грчка политика, да не вређам Грчку, то је пријатељска земља. У нади да неће донети погрешну одлуку као Израел", указао је Вучић.

Приметио је да се види да је координисана акција, јер се најављује да Шпанија успоставља прву канцеларију, на нижем нивоу, све у исто време.

И то, како је истакао, дан уочи посете Метјуа Палмера и Мирослава Лајчака Београду и неколико дана или недеља уочи наставка дијалога у Бриселу.

"Да су случајности - много би их било. А, у случајности не треба да верујемо", нагласио је  Вучић.

Поручио је да нема потребе за паником, јер је све то део великих, све озбиљнијих притисака који су очекивани, да се дође до решења, а то је признање Косова.

 

Не ради се само о Косову, циљ да се заустави успешна Србија

Вучић je рекао да притисак на Србију расте, али да нема везе само са захтевом да Београд призна Косово, већ је циљ да се Србија заустави у економском расту.

Вучић је рекао да се види нарастајући притисак САД и Европске уније да се дође до решења, а за њих решење је увек признање.

Указао је да никада нико Вљосу Османи неће да исправи када говори о међусобном признању, геноциду, када каже да су Срби серијски силоватељи, када траже да добију ратну одштету, а они отцепљивали територију.

Нагласио је да они пишу "нон-пејпере", од којих ниједан нема везе са Београдом, а онда оптужују српске власти да стоје иза њих.

На констатацију да тврде да иза "нон-пејпера" стоје Владимир Путин и он, Вучић је рекао иронично да су он и Путин сигурно толико моћни да објаве тако нешто у "Коха диторе", који води човек који је срж приштинског преговарачког тима.

"Наравно да знају да су то све лажи, али је потребно Србију дотерати уза зид, да буде у тешкој ситуацији због њихових геополитичких интереса. Не ради се само о признању Косова, то је само један део. Постоји други проблем, а то је да се заустави Србија у економском расту", подвукао је Вучић.

Подсетио је да је Србија 2014. била четврта у региону по висини плата, а данас прва, и непрестано повећава разлику.

Истакао је да се поставља питање зашто би некоме то одговарало.

"Чуо сам од једног кинеског званичника да није све у вези Косова, већ да преко Косова желе да сруше целу Србију. То није далеко од истине, иако ће говорити да су најмодернији и најбољи они политичари који ће са одушевљењем прихватити независност Косова, а да Србија не добије ништа, само лепу причу у новинама, повремено, па да завршимо као македонски премијер Зоран Заев око Преспанског споразума", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се, као и у случају блокаде Северне Македоније од Бугарске, када кажу да једна мала земља, може да блокира одлуку Европске уније, увек се насмеје.

 

Србија је добра само када је слаба

Вучић je изјавио да је суштина у томе да је Србија добра једино када се понижава, извињава и када је слаба, а када је економски снажнија више није.

Вучић је рекао да је извињавање витешко дело, али да када се извињавате, а не знате зашто то радите више нема никаквог смисла.

"Србија је добра само када слуша и када је мања и слабија од других у региону. Онда када постане економски снажнија није. Онда одједном Србија постаје хегемон и за све смо криви. Криви смо и када Грчка појачава односе са Приштином, када Кривокапић долази да одређује ко ће бити митрополит. Крив сам и за то што се никада нећу одрећи српског народа у Црној Гори и шапе на српски народ у Црној Гори", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се никада неће одрећи 29 одсто Срба у тој држави и да не жели да неко отима идентитет народа у тој земљи, као ни у Републици Српској.

Вучић је подсетио да од када је он на власти није никога испоручио Хагу, јер то више нема никаквог смисла.

"Траже од нас ратне злочинце само да би нас понижавали. Људи који су криви што су утицали на сведоке у поступку. Шта год мислили о човеку то је срамота, а мислим ту на Војислава Шешеља", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија мора да напредује на путу ка Европској унији.

"Из суседне земље кажу вратили смо ордење особи коју смо само судили за ратне злочине. Ми морамо да прођемо на миран начин, да чувамо нашу земљу и боримо се са притисцима који ће бити све снажнији. Чекам их, али у овом тренутку нису искамчили признање одређених земаља", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се видети какав ће бити одговор Србије и колико ће земаља повући признање. Онда ћете видети како је једна мала Србија у стању да се бори и онда ћете да видите како ће снажно и јако да се бори, рекао је Вучић.

 

Србија напредује као муња, у 2021.раст БДП већи од седам одсто

Вучић је изјавио да ће Србија ову годину завршити са растом БДП-а већим од седам одсто, као и да ће укупна вредност БДП-а порасти на више од 50 милијарде евра.

"Уколико будемо имали ове године стопу раста од шест одсто, а сад вам кажем, пошто нам је стопа раста за април 10,5 одсто, верујемо да ћемо имати раст БДП-а више од седам одсто у 2021. Али, уколико буде шест одсто наш укупни БДП биће 50,5 милијарди евра", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија у 2013. имала БДП вредан 34 милијарде евра, што значи да је направљен раст у вредности БДП-а од 50 одсто за само седам година.

"Педесет одсто укупне вредности свега што створимо", нагласио је Вучић додајући да је то Србија успела да постигне упркос поплавама и пандемији корона вируса.

Напоменуо је да је Црна Гора имала БДП вредан 4,2 милијарде евра 2013. године, као и да је просечна плата тада у Србији била 329 евра, у Црној Гори 500 евра, а Босна и Херцеговина 372 евра.

Додао је да ће Црна Гора ове године имати БДП вредан испод четири милијарде евра, тако да је пре тај однос био осам према један између Србије и Црне Гора, а сада је 14 према један.

"Ако нам је 50 милијарди укупан БДП, ако растемо 2022. седам одсто, ми ћемо ићи са 50,5 на 54 милијарде евра. Ако растемо још седам одсто, после идемо на 58 милијарди евра. Брзином муње ћемо да се приближавамо неупоредиво развијенијим земљама и да правимо све већу разлику у односу на све друге", нагласио је Вучић.

Додаје да су нам зато важни извоз, инвестиције и потрошња.

Зато би свако заустављање економског развоја Србије, како је истакао, било катастрофа и зато је важно да Србија чува мир, да не буде изолована, као и да наставља да води преговоре све време.

"Јер, ми добијамо на времену због економског развоја", нагласио је Вучић.

Додаје да је сада стопа јавног дуга 58 одсто БДП упркос ковиду, док је у Црној Гори 105,5 одсто БДП-а.

Такође, Србија има прилив директних страних инвестиција 61 или 62 одсто прилива свих страних инвестиција на Западном Балкану.

 

Шмит један од најснажнијих политичара Немачке

Србији неће бити лако, јер мора да разговара са представницима Немачке, али мора увек да буде и уз Републику Српску, рекао је Вучић упитан шта значи долазак новог високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

"Кристијан Шмит је веома озбиљан човек, мој познаник са којим сам много пута разговарао. Један је од најснажнијих политичара Немачке. Човек који, не мислим, да мрзи Србију и српски народ, али разумем ставове Милорада Додика и људи у Републици Српској који су сити доласка људи са стране да управљају земљом Босном и Херцеговином“, објаснио је Вучић.

Вучић је, везано за захтев Додика да се укине функција високог представника, рекао да би за сваку суверену земљу то било логично.

"Да ће бити много теже за Републику Српску нема сумње. Немци ће дати све од себе да направе функционалну државу Босну и Херцеговину, преко узимања компетенција власти Републике Српске. Неће бити лако ни за Србију, јер Србија мора да разговара са представницима Немачке, али мора да буде увек уз Републику Српску“, нагласио је Вучић.

Најавио је да ће у наредних 48 сати имати састанак са представницима Републике Српске, али и са Метјуом Палмером, замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним представником САД за Западни Балкан.

"Морате да имате у виду да Србија мора да чува леђа, наравно и Босна и Херцеговина, али и Република Српска унутар Босне и Херцеговине. Ако то Србија не буде чинила неће нико. И то у сваком смислу - финансијском, економском, здравственом и сваком другом", нагласио је Вучић.

Вучић је констатовао да није лако Републици Српској, и да није лако водити Српску, да је њему лакше, јер води суверену, независну земљу, и да можемо лакше да издвајамо новац и помажемо Републику Српску него њима чак и са тим новцем да преживљавају.

"Знам шта Додик жели и хоће. Ја одређене ствари желим да избегнем. Желим да продужимо неконфронтацију, мир и стабилност", подвукао је Вучић.

 

Идеја о Косову у НАТО за још већи притисак на Србију

Вучић је изјавио да је идеја да тзв. Косово уђе у НАТО, ако не буде могло у Уједињене нације, коју је лансирао професор Џон Хопкинс Универзитета Данијел Сервер, још један начин да се врши озбиљан притисак на Србију по питању Косова и Метохије.

"То је идеја коју су пустили у оптицај Сервер, и наравно један Србин. Идеја је да се до одређеног нивоа подигне однос Шпаније, Грчке, Словачке и Румуније са Приштином, јер им Кипар за то није потребан. А, онда је храбро грчко руководство МСП-а, читај они који су спремни да окрену леђа Србији, спремни су да кажу да они то прихвате, јер не морају у потпуности да признају Косово и Метохију", рекао је Вучић.

Затим би се, објашњава, Американци појавили са билатералним захтевом, у којем би рекли да они, у име и за рачун Косова подносе захтев за улазак Косова у НАТО, и да га у Алијансу приме.

"Тиме су Србији додатно везали руке, направили безброј проблема. И то је један од начина озбиљних притисака и на мене и на Србију", рекао је Вучић.

На констатацију да нас НАТО окружује са свих страна, Вучић је рекао да он има врло фер однос са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, те да против НАТО не може ништа да каже, јер су у последњим годинама поштовали све што је договарано.

Додао је да нам је НАТО помогао и да сачувамо мир на Косову и Метохији.

"Све то није лако. Ми смо војно неутрална земља, и по скупштинским актима, а то стоји и у програмском опредељењу највеће странке, чување војне неутралности. И НАТО није правио проблеме по том питању", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је важно да Србија економски може да напредује и да нико не мисли да може да угрожава нашу земљу.

"То није и неће бити лако. Не можемо да се поредимо са највећом силом на свету, али поредити Србију из 2008. или 2009. године и 2021. године, то су различити појмови, нису исте категорије", констатовао је Вучић.

Вучић је навео и да Србија има петоструко озбиљнију армију него 2012. године.

Додао је и да су у време бивше власти тенкови сечени и продавани.

"Ми смо стреле уништавали, које су нам данас потребне, јер је то озбиљно и гадно оружје. Али, сада набављамо много више и сваки грађанин биће поносан када у марту или априлу буде видео шта имамо. А, до тада, тишина", рекао је Вучић.

 

У Приштину на власт дошли великоалбански јастребови

Вучић је изјавио да су на власти у Приштини тренутно "великоалбански јастребови" који уживају огромне симпатије запада, посебно Немачке.

Вучић је говорећи о разговорима на састанку одржаном у Словенији у оквиру процеса Брдо Бриони, рекао да није вређао Вјосу Османи, председницу самопроглашеног Косова.

"Жена је причала о томе како сам је ја вређао. Нисам је вређао, ниједну непристојну реч нисам изговорио, али било је да Србија мора да плати цену својих злочина, Србија је оваква, онаква. Ви се онда питате да ли они хоће споразум са Србијом, шта хоће у ствари и схватите да би они највише волели када би неко могао да поново бомбардује Србију и нападне је", рекао је Вучић.

Наводи да то да поново нападну Србију у било ком смислу није реално, јер водимо довољно мудру, сталожену и паметну политику.

"Али, дошли су на власт јастребови великоалбанске политике који уживају огромне симпатије запада, посебно Немачке, не толико Америке и то зато што министарку спољних послова у Приштини доживљавају као своју, Османи је амерички ђак, Курти ожењен Норвежанком. Суштина је да су то прави албански јастребови које су овде неки представљали као добре људе", наводи Вучић.

Коментаришући то што је Аљбин Курти добио награду "Наше борбе" за толеранцију у Београду, Вучић је рекао да не само да је добио награду већ је био и херој комплетне јавности Данас, Н1, Нове С, Раде Трајковић...

"А њихова једина промена је да не буде само Косово, већ велика Албанија са Прешевом, Бујановцем и Медвеђом, како кажу", примећује Вучић.

На опаску водитеља да је на Минхенском форуму водио полемику са Аљбином Куртијем, Вучић је рекао да су били одушевљени Куртијевим излагањем, пре свега Немци, тиме што се појавио неко ко је рекао да Србија не може да добије никакве територије.

"А онда су били ужаснути мојим одговором и жустрином којом сам одговорио и онда су схватили да то неће ићи тако лако како су мислили. Не могу људима да обећам ништа, у тешкој смо ситуацији, до пропасти су нас довеле деценије нерада, наше деценије бежања са Косова, а тим људима то не можете да замерите, јер су тражили боље за своју децу", истакао је Вучић.

Указује на то да је мало Срба остало на Косову и Метохији и истиче да је Србија ужасне поступке правила од 2004. до 2011. године.

"То је када имате слабу власт, када имате само тучу за престо, имате слабе лидере. Када сте слаби, када сте економски слабији", рекао је Вучић.

На питање ко је писао питање послато Међународном суду правде о једностраном проглашењу независности Косова, Вучић је рекао да не зна тачно, да су га писали Јеремић, Ђилас, Тадић.

"Не знам ко је писао, али писали су у најбољем интересу Куртија и Тачија", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да би они најрадије рекли не свакоме ко дође са неким ултиматумом, а он годинама покушава да обезбеди тренутке мира за Србију, за економски успех, Вучић истиче да је то за нас најважније.

Подсећа да је рекао да ћемо се позивати на Бриселски дијалог више него на Дејтонски споразум, јер Албанци не желе да га поштују, нити желе да формирају Заједницу српских општина, која их суштински не занима.

Вучић истиче и да причају о несталим особама, а да је он понудио Албанцима да се претражи свако место у централној Србији за коју сумњају да је гробница, али да хоћемо исте услове, односно да се и на Косову и Метохији претраже места за које се зна да су гробнице.

"Албанци неће то, одбили су, одбио је Хоти, Скендер Хисени, неће то. Суштина је да када причате о правди и кажете хајде да буде иста за Србе и Албанце, не може, јер морају злочинци, силоватељи да буду само Срби, кривци само Срби док не прођу кроз катарзу", рекао је Вучић.

Указује на то да се у Београду појављује текст у којем се наводи да нам треба неко ко ће да добије 70 одсто гласова у Србији и да призна Косово и геноцид у Сребреници.

"Идите код Маринике Тепић, она ће, само треба да добије 70 одсто гласова", рекао је Вучић.

 

Србија мора да води паметну политику, не сме да се изолује

Вучић је изјавио да Србија мора да прати шта се збива у свету, а не да ради као деведесетих година када нас ништа није интересовало и када смо били изоловани и ушли у ратове.

"Ми смо погрешно ушли у деведесете године, не разумевајући шта се збива у свету, нити пад Берлинског зида нити друго. То је за нас било неважно, јер ми смо били сила овде и није нас интересовало шта се збива у свету. Ми морамо данас да пратимо шта се збива у свету и не можемо себе да изолујемо од Америке, Русије и Европе. То Србија не може себи да приушти, јер ће онда све са ове табле (о исписаним економским успесима) да нестане преко ноћи", нагласио је Вучић.

Вучић је поручио да немамо више право да се враћамо у таму и пропаст 2000-тих година, пљачку и свеопшту тајкунску отимачину, нити ратове и сукобе и инфлацију из деведесетих година.

"То Србија себи не сме да дозволи. Ниједно ни друго, зато Србија мора да води паметнију политику, али политика у којој неће да дозволи себи да је било ко понижава, и да се држи чврсто, а политичари нека се жртвују, то је наш посао", навео је Вучић.

"Тако да циљ Србија мора да буде наставак реформи, рад, унапређење правне државе, али пре свега да имамо више пруга, путева, болница, музеја...", рекао је Вучић.

Истакао је да је ова власт отворила у претходних пет година чак три нова научна института: "BioSense" института за дигиталну пољопривреду, Институт за информатичку технологију у Крагујевцу и Институт за вештачку интелигенцију у Новом Саду.

"Од времена СФРЈ ниједан нови институт пре тога није био отворен", додао је Вучић.

Вучић је рекао да управо треба да отворимо "Biofor" институт за секвенцирање генома.

"И да покажемо колико наука у Србији може да напредује и колико смо спремни да у то улажемо. То су тектонске промене и ствари које људи могу да виде", истакао је Вучић.

 

Видећемо за Колубару Б

Вучић је изјавио да је проблем око Термоелектране Колубара Б то што она обезбеђује базну енергију и да ће се видети како да се реши то питање.

"Странци траже да је не градимо. А како ћемо ту базну енергију да обезбедимо, како да балансирамо и продајемо струју када је скупља и купујемо је када је јефтина. Како да кажем људима да неће више да раде", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да се у Вестфалији гради термоелектрана на угаљ, а да у Пољској, иако је донета пресуда да се затвори термоелектране, они то неће да учине.

"Хоћете струју, а не знате одакле. За ветропаркове ћете рећи да убија птице. Нама је потребан приступ зелене енергије да очистимо Србију. Зато градимо канализације, системе отпадних вода, али немојте да претерујемо", рекао је Вучић и додао да услови морају да се поправе, али без наношења штете енергетској вредности.

Вучић је рекао и да људи мисле да су сви који су на власти луди и болесни, а они који хоће на власт да су паметни.

Како је рекао, код појединих земаља то је прешло у својеврсни "џихад владавине права" на основу кога су они који су уводили санкције против других проналазили увек разлог за политичко жигосање и спровођење својих геополитичких интереса.

"Пошто су сви људи научили како се одговара на владавину права дошли су до нове џихад политике, која мора да буде социјално прихватљива и да сви у вашем окружењу говоре да су сагласни са тим. Све мора да буде зелена агенда, нигде не смете да имате базу, отпад, а шта да радимо, да престанемо да растемо. Нама је грађевина скочила 23 одсто, да је укинемо", упитао је Вучић.

Како је рекао, најгори су тајкуни који живе у вилама на Дедињу, а смета им отпад код Панчевачког моста.

Говорећи о Београду на води, Вучић је рекао да је чудесан и да на њему многи завиде.

"То је била моја велика идеја и направили смо нешто чудесно, нешто за све Београђане. Био сам сад са Чесима који граде насеље у марини Дорћол. Чудесно ће да изгледа", закључио је Вучић.

 

Нисам правио метафоре - правили су ћевапе од људи

Вучић је рекао да говорећи о монструозним злочинима криминалне групе Вељка Беливука није правио метафоре и да није претерао када је говорио да су правили ћевапе од људског меса.

Вучић је рекао да су га нападали што је говорио о ћевапима и да је чуо из неких амбасада да је претерао с том изјавом.

"Нисам ништа претерао. Правили су ћевапе од људског меса, ти монструми. Имамо доказе за то", подвукао је Вучић.

Упитао је како неки могу да се играју с тим, да пишу "ево једем Гоксија", алудирајући на Владимира Вулетића.

"Ајде то што си педофил знамо, и због тога бежиш од полиграфа, јер знаш да ће једно од питања бити то. Али како можеш да се смејеш томе да некога једеш. Причате о човеку чије су све делове тела одсекли", нагласио је Вучић.

Рекао је да нису готово ништа показали од доказа који постоје.

Када је реч о Радоју Звицеру, рекао је да је познато да има само једног шефа, и да и Американци и сви други то знају.

Вучић је рекао да није лако да се уђе у сукоб са тако снажним интересима, тако богатим људима који нису зарадили сав тај новац, јер су образовани.

"Мислите да ће лако да пусте да их неки мали Вучић побеђује и води супротну политику од оне коју желе? Биће ту још безброј лажи, као што је било за Јовањицу“, констатовао је Вучић.

 

Увођење карбон такси да не бисмо били конкурентни

Увођење карбон такси је покушај да се Србија спречи да буде конкурентна на тржишту, изјавио је Вучић додајући да нама није проблем ниска цена струје и да је увођење карбон такси покушај да се победе Кинези у тржишној економији.

Вучић је рекао да је цена струје у Србији знатно нижа него у Северној Македонија где су плате 100 евра ниже него у нашој земљи, као и у Црној Гори.

"Али ту је други трик, почела је прича како треба да уведемо посебну карбон таксу да би нас неко похвалио са запада", рекао је Вучић и додаје да нама није проблем карбон такса у струји, већ у челику, гвожђу, бакру.

Како је рекао, рећи ће да свуда где имамо повећану честицу азота, угљен диоксида... морамо да уведемо карбон таксу.

"Суштина је у томе да ће нам донети одлуку да морамо да платимо 132 до 135 евра по тони и онда више не можемо да будемо конкурентни на тржишту", наводи Вучић.

Вучић истиче да су покушали да униште Кинезе у Смедереву 2019. године, али нису успели, као и да су се тада Кинези изванредно понашали.

"Хвала Кинезима на томе. Сада ће да траже нове начине јер Кинезе не могу да победе у тржишној економији, сви на западу, не само Европа. Све је то само да би се Кина зауставила, а нама су два од прва три извозника Бор и Железара у Смедереву", наглашава Вучић.

Подсећа да није било приватизације та два предузећа у последњем тренутку ни за шта не би било пара.

Како наводи Вучић, сада критикују и приватизацију "Миленијума" у Врањској бањи.

Истиче да је амерички Мериот купио нешто што годинама неће нико да купи.

"Мериот амерички долази, диже се Врање, цео Пчињски округ", наглашава Вучић.

Одговарајући на критике за прављење депонија, Вучић пита где ћемо са смећем које имамо, где ћемо сахрањивати људе пошто ускоро нико неће желети да живи поред гробља.

"Да ли ћемо само да размишљамо о себи или и о будућим генерацијама. Ја разумем такав приступ, само ми реците да је тако. Ја вам кажем да неће бити грађевински отпад на Реви", наглашава Вучић.

Коментаришући опаску водитеља да је опозиција у Србији видела да су зелени у Немачкој надомак власти, Вучић је рекао да је у нашој земљи зелена политика замена политике, односно политика када неко нема политику.

Појашњава да је то исто као проблем који је он имао са Прелетачевићем Белим током кампање, јер је његова позиција била најлакша за социјално окружење свакога.

"Седиш у кафани и мислиш да је Вучић добар, али што да се свађаш и зато гласаш за Белог", додаје и наводи да тако и сада кажу да су за зелене, јер се никоме не супротстављају и не интересује их да ли ће бити привредног раста, болница, путева...

То је политика лаког приступа свему, рекао је Вучић и истиче да је у Србији то замена за непостојање политике.

Истиче да актуелна власт мора да се понаша одговорно и да политика Српске напредне странке мора да буде да се ради на унапређењу животне средине, чишћењу и очувању наших ресурса.

"Али, то мора да буде постављено рационално, а не као идеологија политичког џихада. То треба да буде постављено прагматично и усклађено са свим другим потребама друштва и државе", рекао је Вучић и додаје да је он сам подржао зелену агенду.

Како је рекао, има много аргумената за Колубару Б и један против.

"Још ћемо да вагамо. Видећемо", додаје Вучић.

Коментаришући то што је министарка Зорана Михајловић похваљена у једном дневном листу да гради позицију визионарке која води одговорну политику када је реч о заштити природе, Вучић иронично примећује да је постао зликовац који мрзи траву, дрвеће, као и да воли само бетон.

 

О прислушкивању Меркел и о "случају Проташевич"

Вучић је изјавио да је скандал прислушкивање немачке канцеларке од стране Американаца, уз помоћ данске тајне службе, упитавши шта би се десило да су тако нешто учинили Србија, или рецимо, Белорусија.

"То је скандал, замислите да су то урадиле Србија, или Белорусија, какве би санкције биле", констатовао је Вучић упитан за случај прислушкивање Меркелове, о чему данас пишу медији.

Истовремено, истакао је да потез председника Белорусије Александра Лукашенка са отмицом авиона Рајан Ера, како би ухапсио белоруског опозиционара Романа Проташевича, потпуно суманут.

"Ништа добро о томе не мислим", рекао је Вучић, али и истакао да појединци имају двоструке стандарде и заборављају на случај приземљења авиона боливијског председника Ева Моралеса 2013. године, тражећи у њему Едварда Сноудена...

"Али, да је Лукашенко прислушкивао, уз помоћ Русије, шта бисте урадили? А, испоставило се, Американци уз Данце. И шта сад? Ништа. Јер принципи не постоје, нити морал, нити јавно право", констатовао је Вучић.

Додао је да на међународно право можемо да се позивамо ми и још мало која земља на свету, јер то више никога не занима.

 

За њих сам ментално оболео, кад нисам напунио џепове

Вучић је рекао да га његови политички противници, као што је Драган Ђилас, вређају како је ментално оболео, и додаје да је то разумљиво да га они тако виде пошто није напунио своје џепове као што би они урадили када би опет били на власти.

Вучић је рекао да га сада нападају разним увредама и поједини људи који су му пуно пута били у кући.

"Шта су радили на рођенданима моје деце и што су долазили", запитао је Вучић.

Рекао је да нема ниједан милион евра, а камоли 600 милиона као Ђилас, тако да може да разуме када Ђилас каже за њега да је ментално оболео.

"Из његовог угла, ја га разумем, ја јесам ментално оболео, наши су снови различити. Мој мозак су путеви, пруге, болнице и шта је то што можемо за народ да урадимо", додао је Вучић.

Такође, додаје да они раде декриминализацију опаких убица и поручио да људи попут Беливука неће никад изаћи из затвора јер су докази толико јаки.

Вучић је изразио уверење да ће иза његове власти остати резултати, а не разне увреде на његов рачун.

Додао је да је раније замерао "Синиши, Марку и Ђорђевићу" што су се хвалили толико како трче маратоне, па им рекао да мало са тим престану, а више да раде.

"Па кад радите нешто за народ? Онда се више не хвале тиме како трче по цео дан и сад шаљу слике из библиотеке", рекао је Вучић.

Напомиње да сада може да чује да неко каже како је све то чиме се хвали у ствари народни новац и додаје да је то тачно, али да су и раније биле народне паре па су завршиле само у џеповима људи који су тада били на власти.

Вучић је рекао да је тај "ментално оболели" отворио велики број фабрика у Србији и додао да ће се још једна, нова и већа фабрика градити у Ваљеву, али да то не сме још да саопшти.

Вучић је похвалио Душана Вујовића, поводом интервјуа који је дао, и рекао да је коректан човек и врхунски професионалац и да је био изванредан министар.

"Постоје људи који су коректни и који имају и морала, а не само знања. Он има и једног и другог, хвала му на томе што је коректно говорио о Србији, која је на том тешком путу препуном кривина успела да избегне много замки и налази се на одличном путу", навео је Вучић.

 

Србија на европском путу, нећемо уводити санкције Кини и Русији

Вучић је рекао да ће Србија наставити своју политику војне неутралности и европског пута, без санкција Кини и Русији.

Вучић је, упитан да ли је у актуелном добу могуће сачувати политику неутралности, рекао је да већ девет година слуша како је то немогуће.

"Ми ћемо је чувати. Немамо шта да се опредељујемо. Србија се налази на путу учлањења у Европску унију, Србија је војно неутрална, али, такође, неће да руши своје односе и има одличне односе са Кином и Русијом. Нећемо да уводимо санкције Кини и Русији", поручио је Вучић.

Рекао је да се не ради о никаквом балансирању, већ да се ради о политици која се показала као најбоља за грађане ове земље.

"Такву ћемо политику наставити, а онда нека неки други дођу да воде своју политику", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да га наредна три дана очекују веома тешки састанци.

 

Без обзира на добре односе, Немачка има своју политику

Вучић је изјавио да је Немачка највећа сила Европе, да има своју агенду, а да је једино неслагање политика Србије и те земље око Косова.

Вучић је рекао да Немачка, без обзира на добре односе, има своју политику и подсетио да су они против промена, али да су учествовали у променама граница и 2006. и 2008. године.

"Они своје савезнике не остављају, па први су помогли Хрватима 90-их година, нису им Срби били савезници. То треба да променимо и постанемо њихови савезници. Неће бити лако. Али треба да постанемо савезници и Американцима и Немцима", рекао је Вучић и додао да о немачкој канцеларки Ангели Меркел има само речи хвале.

Вучић је додао и да се врхунац притисака на Србију очекује у октобру и новембру, када ће се одржати избори у Немачкој и када буду могли да се концентришу на Француску.

"Највише бринемо за период октобар - март. Ово данас су припреме. Они цртају оно што раде и ми морамо да се припремимо", рекао је Вучић.

Говорећи о "нон-пејперима", Вучић је рекао да је у сваком од њих Косово независно.

Упитан да ли може да се разговара са премијером и председницом привремених институција у Приштину Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, Вучић је рекао да са сваким може да се разговара, али је друга ствар да ли ће нешто да се постигне.

Коментаришући предстојећи дијалог и то што је Курти рекао да за њега он није приоритет, Вучић је рекао да ће Курти доћи да ради свој посао.

"Није Курти ни Хегел, ни Ајнштајн ни Спиноза или Лајбниц да бисмо га толико коментарисали. Он ће доћи да ради свој посао, да каже Срби су злочинци, зликовци, да хоће признање. Ја ћу да дођем да кажем шта је наша политика и крај приче", рекао је Вучић.

 

Прислушкивали ме да скупе уцењивачки материјал

Вучић је изјавио да је о случају његовог прислушкивања открио више него што је желео, додајући да је преслушкивање председника државе дефиниција државног удара, а да то не би било могуће без страног фактора.

"Открио сам много више него што сам желео, али нећу тиме да оптерећујем људе, већ да говорим о ониме што је важно за будућност", рекао је Вучић.

На питање зашто је прислушкиван, Вучић је одговорио да је разлог у томе што је неко мислио да ће моћи да прикупи уцењивачки материјал, како би могли да му кажу да треба да се склони, додајући да је то радио неко од његових људи, у сарадњи са странцима.

На констатацију да неки сањају сукоб у Српској напредној странци, те помињање Небојше Стефановића у контексту рушења странке, Вучић је рекао да верује да Стефановић није у томе учествовао, али да су неки други свакако заинтересовани за то.

"Не кажем да су то увек Американци, али зашто би им била потребна снажнија Србија. Безброј је разлога зашто им треба слаба Србија", рекао је Вучић.

Зато је било важно све што се дешавало у Српској напредној странци, и зато се пратило што су људи говорили шта мисле.

На питање зашто Стефановић није још саслушан због прислушкивања, што се провлачи кроз поједине медије, Вучић је рекао да би "они да њихова партија и новине одлучују кад ће ко да буде саслушан".

"Не знају шта су институције система, они само показују шта би они радили. Главни одбор странке се бави унутарстраначким послом, не радом институција. На Стефановићу је да покаже марљивост, колико жели да се бори за Србију", рекао је Вучић.

Додао је да промене у Српској напредној странци морају да се наставе, да млађи долазе на сваку функцију.

"Не смемо да доживимо да се претворимо у ДС и измишљене странке. Српска напредна странка ће за дуго времена бити кључна политичка снага и странка у Србији", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на критике на рачун вакцинације и поред стимулативних мера и рекао да је само током данашњег дана првом дозом вакцинисано 40.000 грађана.

 

Телеком сад вреди висе од 3 милијарде, нећемо дозволити да пропадне

Вучић је изјавио да Телеком сада вреди више од три милијарде евра и поручио да држава неће дозволити да Телеком пропадне.

На питање, како види поразни извештај Европског парламента о Србији, Вучић је рекао да не зна како да коментарише када неко у извештају наводи Јовањицу и Телеком.

"Ваљда Телеком зато што нећемо да дозволимо да пропадне и да буде уништаван као од 2000. до 2012. када је све долазило под контролу једног или двојице српских тајкуни који су постајали све богатији", навео је Вучић.

На констатацију водитеља да је Телеком тада вредео 700 милиона евра, а сада много више, Вучић је истакао да сада Телеком вреди свакако више од три милијарде евра, што говори о томе ко се домаћински односи према државној имовини.

 

Не може се победити на изборима без програма

Вучић је изјавио да већ 10 година слуша опозицију како ће да га победи на следећим изборима, па никако да се то деси и додао да се то не може учинити са програмом који се заснива на томе да њега прогласе ментално оболелим или издајником.

"Неко мисли да му припада неко право по природи ствари, зато што је много леп и о себи мисли добро, али не, мораш да радиш тешко и напорно, да дођеш до компромисних решења да би нешто постигао", рекао је Вучић.

Истиче и да је одбио притисак у Белој кући и да му не могу забранити да учествује на изборима.

"Можда и може, али опет ће да изгубе", рекао је Вучић.

На питање одакле идеја да се Вучићу забрани политичко деловање, Вучић пита шта друго да раде и додаје да једино што могу јесте да покажу да је он ментално оболео, да нема пословну способност, пошто не могу да победе.

"Смејем се тим захтевима, где то има, нема нигде. Знају и они то, али покушавају па ако прође, прошло је. Код њих све може", рекао је Вучић.

На констатацију водитеља да када су их звали на телевизију да гостују они су одбили, Вучић је рекао да је то тужна прича са тужним крајем на сваким изборима.

Коментаришући међустраначки дијалог који се води у Србији, Вучић оцењује да се странке које учествују у том дијалогу до сада понашају одговорно.

Упитан да прокоментарише то што је Борис Тадић рекао да неће да разговара без страних посредника, Вучић је рекао да није сигуран да су то речи које приличе некоме ко је био председник ове земље.

"Али, пошто видим да он верује да ће поново постати председник, има свако право да са таквим идејама излази и са таквим програмом и ја му честитам на томе. Не мислим да би то било најбоље решење за Србију, али свакако изузетно снажан кандидат", рекао је Вучић.

Наводи и да ће се тек видети ко ће испред Српске напредне странке бити кандидат на председничким изборима и додаје да је до сада чуо да ће се из опозиције кандидовати Мариника Тепић, за коју је рекао да је шест странака променила и да је од кокошака помислила да је дрога и што је Србе прогласила за геноцидан народ, а затим за Бориса Тадића, неке спортисте.

Рекао је да и није важно да ли ће га прогласити издајником или ментално оболелим те да је за грађане од много веће важности да знају да ће у наредном периоду бити отворено много нових фабрика, као и да у нашу земљу стижу нове инвестиције.

Наводи да ће у јуну "Fischer" бити отворен у Јагодини, Фека у Ћуприји, Магна у јуну или у јулу ове године, Минт после Лознице отвара погон у Шапцу, Леони отвара погон у Краљеву, ЦТФ - отвара нови центар, "Grundfos" у Инђији, МТУ у Старој Пазови, Нестле у Сурчину, за Континентал у Новом Саду ће бити постављен камен темељац, "Bizerba"  у Ваљеву, "Xingyu Automotive Lightinhgу" у Нишу, Хенкел у Крушевцу нови погон...

"Ово су само ускоро фабрике које отварамо. На то сам ја поносан, то су резултати, то прави разлику, то је оно што доноси раст, доноси веће плате, веће пензије. То је политика стабилности, а не политика иживљавања над неким за кога знате да чак и не сме да вам одговори на тај начин због елементарног васпитања, пристојности, а и позиције на којој се налази", закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи