Вести

Вучић: Србија неће стати, циљ је да буде успешна

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да је договорено да се младима исплати крајем маја, почетком јуна још једном свота од 100 евра.

"Малопре смо завршили састанак председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и ја и могу да обрадујем људе. Видећете да то нема везе са изборима, а могли смо да то учинимо и пре избора. Ми ћемо крајем маја, почетком јуна младима од 16 до непуних 30 година дати још по 100 евра", рекао је Вучић.

Истакао је да је држава спремна да издвоји још око 102 милиона евра за младе.

Вучић је рекао да држава брине о мајкама и очевима, од којих су многи умрли, али треба да се води брига и о младима.

"Они нису имали своје животе због ове пошасти. Ова исплата је начин да покажемо још бригу према њима, али и укажемо да морају да поштују процедуре када држава нешто даје. Могу да рачунају на најмање још по 100 евра до краја маја, почетка јуна", нагласио је Вучић.

Такође је рекао да за три дана креће исплата од 20. 000 динара пензионерима, што ће државу коштати 34 милијарде динара, односно 305 милиона евра.

"Ми тиме показујемо да у време короне, кризе за коју нисмо криви, како енергетске, тако и инфлаторне у целом свету, желимо да помогнемо људима, да подстакнемо додатну потрошњу, као што подстичемо додатне инвестиције и извоз, да бисмо економски раст подигли на виши ниво. То је суштина напретка и шта можемо да урадимо за људе", истакао је Вучић.

 

Сада морам да будем бољи отац

Вучић се осврнуо на нову ситуацију у породици насталу након смрти његове бивше супруге и мајке њихове деце Данила и Милице, речима да сада мора да буде бољи отац.

Вучић је рекао да не мисли да је некоме у Србији важно каква је атмосфера сада код њега, али да је свакако трагедија да је једна млада особа од 55 година преминула.

Поделио је у разговору, бригу за децу, јер како је рекао Милици и Данилу сада је јако тешко.

Данило је био више везан за мајку, Милица се, додаје, вратила на студије, где је сама, па има мало већу бригу за њу, и теже је поднела смрт мајке него што је очекивао.

Смрт мајке, додао је, увек је нешто што човек тешко поднесе, у којој год години живота она умрла.

"Али прегрмеће они то, а ја морам да будем бољи отац, јер је мајка углавном водила рачуна о њима. Сад је моја обавеза да о томе бринем сваки дан. И о оним стварима о којима нисам бринуо, у чему ће ко да оде на посао, да помогнем око књига које треба да се набаве, када треба да иду да купе нешто, да питам да ли су јели или не", објаснио је Вучић.

Што се Вукана, најмлађег сина тиче, каже да је као чигра.

Изразио је жаљење што, упркос чињеници да је скратио посету Кини, није стигао на помен преминулој бившој супрузи.

Одбио је да говори о ружним коментарима и свему што је писано после њене смрти и захвалио се свима који су изразили саучешће.

"Што се тиче ових немам ни жеље, ни снаге, ни потребу да било шта коментаришем. Све су говорили о себи. Боље је ништа на то не додати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му је Ксенија била пријатељ за цео живот, са којом је разговарао и пред долазак на телевизије.

 

Преговарамо са 92 инвеститора, вредност 7,3 милијарде евра

Вучић је изјавио да се у овом тренутку преговара са 92 инвеститора о евентуалном улагању у Србију, а укупна вредност инвестиција је 7,3 милијарде евра.

"То је више од 35.000 нових радних места", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да је рекордна запосленост у Србији - преко 2,3 милиона запослених, додајући да чак недостају различити профили, а посебно занатлије, од заваривача, возача, бравара, механичара, електричара…

Вучић је поручио да је важно да се настави низ успешних година у погледу привлачења страних директних инвестиција, али и да се морају јачати домаћи инвеститори.

Као пример јаког домаћег привредника, навео је фирму "Inmold", Горана Јанковића, који у Пожеги запошљава 400, а у Прибоју још 160 људи.

"Он је наш човек, живео и радио у Немачкој, али вратио се. Има изванредне инжењере, али код њега раде и млади од 16-17 година, који ће ту имати загарантован, добро плаћен посао. Он је себи кревет направио у фабрици, он живи за то, а такви људи праве страшан продор за Србију, они су наша снага", приметио је Вучић.

Додао је да ће ускоро у Србију почети да се враћају и лекари, као и медицинске сестре.

Такође, навео да ће држава морати да враћа и занатлије, мајсторе, зидаре, молере, тапетаре… јер они недостају, али и истакао да ће плате у Србији расти брже него у Канади, Немачкој, Аустрији, па ће и њихов повратак бити известан.

"Онда је питање тренутка када ћемо да их вратимо у земљу, на исток, у Шумадију, Београд, Ниш, свуда", додао је Вучић.

Поновио је да верује да ће у мандате нове владе, односно до краја њеног мандата, просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

"Морамо то да урадимо чувајући финансијску стабилност и ниво јавног дуга, и тако ће људи имати наду за себе и децу и многи ће кренути да се враћају. Зато морамо да будемо дисциплиновани и одговорни", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да у томе државу може да омете једино нека нова економска криза, наводећи да верује да ће Русија и Украјина наћи мирно решење проблема, те онда неће бити бриге за будућност континента.

Али, и поред тога, рекао је да је данас издат налог да се обезбеде довољне резерве шест прехрамбених производа, уља, соли, брашна, али и грашка, пасуља, конзерви…

"Морамо да убацимо и да набављамо додатне количине дизела, бензина. Све то да купимо, а да не угрожавамо висину јавног дуга, и то радимо", рекао је Вучић.

Поновио је да ниједна кућа, стан у Србији није остала без грејања, иако Европу погађа економска криза, замерајући себи што није препознао тренутак у којем је почела да расте цена бакра, како би Србија правовремено реаговала.

 

Програм опозиције како ће да руше и зауставе развој Србије?

Вучић је изјавио да никада до сада није видео да неко улази у кампању пред изборе са програмом како ће нешто да сруши, измести и заустави, као и да је то једино што је до сада чуо од опозиције.

"Људи хоће да гласају за озбиљност и одговорност", истакао је Вучић и поручио да Србија неће стати и да је циљ да буде успешна као што је, на пример, Новак Ђоковић успешан у тенису и други наши спортисти.

Вучић је истакао да се пуно позитивних ствари дешава за Србију, као што је данас у седишту Светског економског форума (ЊЕФ) у Женеви потписан Споразум о успостављању Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана, што је велика част за нашу земљу.

Додао је да ИТ сектор са својим извозом више доприноси од сектора пољопривреде за чак 45 одсто.

Вучић је нагласио да су лекарима специјалистима плате већ 1. 020 евра, а биле су пре 609 евра.

"Онима запосленима у црвеним ковид зонама 1.548 евра. Медицинске сестре су 2011. имале 282 евра и до сада им је за 85 одсто увећана и износи 522 евра. Ту нема лажи и преваре. Лекари су скоро престали да одлазе из Србије. Медицинска сестра у ковид црвеној зони има плату 674 евра итд", навео је Вучић.

Како је рекао, просечно повећање плата на нивоу целе Србије за све запослене је 78 одсто, са 331 на 588 евра у новембру, иако сада просечна плата износи 610 евра, тако да је укупно повећање око 83 одсто.

То је озбиљан напредак, за тако мало година, нагласио је Вучић и додао да то једино не може да види онај ко то не жели и ко не жели да буде фер, као што не види колико је ауто-путева изграђено и колико се гради и планира и показао мапу ауто-путева и брзих саобраћајница.

На питање водитеља како види оптужбе опозиције и снимак на коме се види наводна куповина гласова људи који ће из Републике Српске гласати за власт, Вучић је рекао да не зна тачно ни о чему се ради на том снимку и да је бесмислено да неко мисли да власт тако хоће да обезбеди већину на изборима у Србији.

Додао је да је друга оптужба опозиције како постоје људи уписани негде где не живе, наводно у кући на Врачару.

Вучић је нагласио да се зна ко има право да гласа и да свакако не може мртав или непостојећи човек да гласа, као и да ће опозиција имати 20 контролора на бирачким местима.

Такође, истакао је да је 2020. у Србији на изборима гласало 4.000 људи из Републике Српске, што одговара броју становника три већа села и запитао да ли стварно опозциија мисли да са 4.000 људи могу да преокрену ситауцију.

Па не могу ни са 400. 000 ни 800. 000 гласова да нешто промене, додао је Вучић. Рекао је да не разуме како то да некоме смета споменик Стефану Немањи и да најављује да ће га пребацити у Маринкову Бару и Борчу, притом вређајући људе који тамо живе.

Тај споменик је прелеп и предиван, констатовао како је за њих руска уметност кич.

Запитао је да ли је и Зимски дворац у Петровграду кич и додао да то само показује колике су незналице.

Такође, додао је да хоће да зауставе метро јер наводно не иде преко центра већ Миријева, иако ће ићи управо преко Трга Републике и Славије.

 

Ђоковић је симбол победничке Србије, шта вам он смета

Вучић је рекао да се држава нормално понашала у случају Новака Ђоковића, да је можда предузела и нешто више мера него што је морала, али да је Ђоковић симбол победничке Србије.

Вучић се осврнуо на нападе на Ђоковића, јер је био код њега наводећи да Новак ништа није говорио о политици, већ се само пристојно захвалио.

"Ти људи се дрзну да униште своју земљу и Новака. Шта вам је тај дечак скривио, зашто то радите? Када сте помислили да ће вас подржати онда је био геније, када је рекао да се не меша у политику онда га нападају", приметио је Вучић и додао да се трудио да Новаку помогне јер је то био његов посао.

Рекао је и да је са Ђоковићем разговарао како да се подиже тенсика будућнсот Србије, да се деца привуку и да се створе нови шампиони.

Ђоковић се не бави политиком, додао је, нити ме је подржао на изборима, нити бих тако нешто рекао ни злоупотребљавао.

"Желим да се китим својим, а не Новаковим радом. Он ме обрадује, али то је апсолутно његово и могу да честитам и захвалим, то је посао председника", истакао је Вучић.

 

Не интересују ме критике, Кина неупоредиво напредује

Вучић је рекао да га не занимају критике што је био у Кини, скренуо пажњу да тамо нису били само он и Владимир Путин, како неки тврде, већ и председник Пољске, принц Алберт од Монака, шејк Мухамед из Уједињених арапских Емирата...

"Зар је Пољска неслободни свет, или принц Алберт од Монака, који је био у Кини?", упитао је Вучић и најавио да ће ускоро посетити Монако и Шпанију.

Вучић је апострофирајући значај и економску моћ Кине цитирао, како је рекао, најуспешнију немачку канцеларку Ангелу Меркел, која је Немцима рекла да треба да имају у виду да је Немачка пре 16 година, када је дошла на место шефа владе, имала Бруто домаћи производ од 2.600 милијарди евра, да је много вредним и напорним радом након 16 година дошла на Бруто домаћи производ  од 3.800 милијарди евра, а да Кина, која је била слабија, данас има Бруто домаћи производ од 14.700 милијарди евра.

"Само погледајте шта се догодило у међувремену. Страшно је Немачка напредовала, али неупоредиво је како је Кина отишла у свему. Америка као велесила, са изузетним системом, има Бруто домаћи производ који је испред Кине, али разлика је све мања", указао је Вучић.

 

Верујем да ће наше листе победити на свим нивоима

Вучић је рекао да верује да ће листе Српске напредне странке победити на свим нивоима на изборима, а да ће Александар Шапић показати најбољи програм и огромну енергију.

"Погледајте људе на нашим листама, нападају и њих, али се они не секирају, јер су то људи који долазе гласније и јасније него икада да подрже рад и одговорност и није их брига, независни су и супериорни", указао је Вучић.

"Шта ћете да кажете Јелени Беговић, Дани Грујичић, Стојану Раденковићу, који је најцитиранији српски научник после Милутина Миланковића", упитао је Вучић.

Навео је да такве људе нико не може ничим да уцени, наводећи да је Беговић стручњак за молекуларну биологију и да је направила лабораотрије као што је Ватрено око.

Рекао је и да има много младих талентованих људи у ИТ сектору, да су направили фантастичне фирме, наводећи пример Владе Мастиловића који је платио порез у земљи од 20 милиона евра и добио одликовање од Србије, везао будућност за Србију, који прави школу за младе стручне људе.

Рекао је да се ИТ фирме развијају и у Београду, Новом Саду, Нишу...

На питање о лажним елитама Вучић је рекао да они соле памет онима који су од њих од свега бољи, а да је њихов несуђени председнички кандидат понављао разред.

"Ви хоћете најбоље људе, а они исмевају Србију", поручио је Вучић и истакао да на њиховим листама има бољих људи.

Каже и да не би потцењивао Добрицу Веселиновића, јер се тај младић труди, али да мисли да нема капацитета, док неки нису ни труд уложили.

Поводом слогана Уједињени можемо све, указује и да је то суштина политике Српске напредне странке, да заједно ради са свима, са Републиком Српском, Босном и Херцеговином, Бошњацима, Мађарима, Румунима, Бугарима..

"А они кад причају о уједињености , они су толико расцепкани и подељени да то дође као неслана шала. Када злочинцем називају Растка Немањића, свима је именитељ мржња према мени, то је израз немоћи и фрустрација јер губе огромном разликом а ја не говорим лоше о њима ништа", рекао је Вучић.

 

Увек постоје они који желе да руше Србију

Вучић је изјавио да се увек мора имати у виду да постоји део људи који желе да раде на рушењу Србије, јер, како је навео, постајемо такозвани реметилачки фактор зато што је Србија постала снажнија.

"Када погледате наше оружје, војску, полицију данас у односу на пре 10 година, то ништа није исто, то је стотинама миља удаљено једно од другог...", рекао је Вучић.

Коментаришући тврдње политичких противника да плаћа људе који измишљају за њега теорије завере, Вучић је рекао да о томе ни не размишља и да му се не свиђају чак ни шале на ту тему.

"Овде код нас је све чиста политичка осветољубивост... Да плаћам да би неко нападао моју децу? То би било мало ненормално", навео је Вучић.

Њега, каже, занима исплата пензија, да на време исплатимо плате и пензије, новац за енергенте, да помогнемо младе људе, инвестиције домаће и стране, а тим стварима се, истиче, не бави.

Додао је да се често пита има ли овом лицемерју краја, уз подсећање на, како је навео, "циркуску представу" са саопштењем Европског парламента, који је осудио употребу прекомерне полицијске силе, у ситуацију када наши полицајци нису ни били на улицама.

На опаску да је Мариника Тепић изјавила да ће ако дођу на власт истерати кинеске инвеститоре из Србије, Вучић је рекао да само пре тога треба да кажу људима у Бору и Смедереву да ће остати без посла.

"Од чега ће онда људи да живе....Ако хоћете да терате људе да пасу траву, следећи захтев ће бити да побијемо све краве јер оне производе метан. Видећете да ћемо за годину дана имати демонстрације и због тога", каже Вучић.

Рекао је да је Дојче веле данас произвео нову моду да нам не требају деца јер троше чист ваздух и повећавају емисију CO2.

"Мало сте претерали", каже Вучић.

На опаску водитеља да ће Србија имати чист ваздух, када оде Вучић, Вучић каже: "Ок. Треба убити Вучића и његову децу... То разумем, али не разумем ово друго".

Истиче да ће за Србију и Београд бити многа улагања да би се почело са чишћењем земље, али и да, каже, пређемо на гас.

"Обезбедили смо улагања од преко пет милијарди евра и када Србија буде очишћена моћи ће да се мери са аустријским селима и швајцарским градовима", рекао је и истакао да, како је навео, да ови који у Београду и Србији блокирају путеве и ауто-путеве за то добијају новац и то не крију.

"Питам зашто Рокфелер плаћа нека од тих удружења. Зашто, само ми одговорите. Зато што воле Србију? Размислите о томе", поручио је Вучић.

 

За који дан отварање Клиничког центра Србије, за 20-ак дана и Дедиња 2

Вучић је најавои да ће за који дан бити отворен нови Клинички центар Србије, а кроз 20-ак дана и Дедиње 2.

"За који дан ћемо да отворимо Клинички центар Србије, а отварамо и Дедиње 2, најбољу кардиоваскуларну болницу за 20-ак дана, најбоље опремљену", рекао је Вучић.

На питање да ли ће му политички противници замерити то као функционерску кампању, Вучић је одговорио:

"Јесте… па, народ помислио да су они то отворили… Дајте ми једну болницу коју су они отворили…".

Додао је да је поносан на све болнице које су изграђене, а посебно је поносан на брзу пругу Београд - Нови Сада.

"Сада имамо пругу Београд - Нови Сад, онда иде Нови Сад - Суботица, па Београд - Ниш… У марту ћемо да одемо тим возом до Новог Сада, верујем да нећете моћи да верујете како то изгеда", приметио је Вучић.

На констатацију да је увек било противљења модернизацији, Вучић је одговорио да у овом случају није питање отпора напретку и модернизацији, већ је то отпор оних који нису у стању нешто да ураде, па је, каже, лакше да се критикује онај који ради.

 

Највећи проблем биће бошњачко-хрватски односи

Вучић је затражио поштовање Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини и приметио да ће на предстојећим изборима највећи проблем бити бошњачко-хрватски односи .

Вучић се осврнуо на увођење санкција Милораду Додику и додао како странцима увек каже да не разуме зашто то раде.

"Не мислим да ће санкције донети било какав резултат ни против Милорада Додика, ни против његових сарадника. Ја странце питам „што сте дозволили да се нарушавају правила Дејтона?". "Што не вратите шумарство и земљиште Републици Српској. По Дејтону то припада Републици Српској, и не постоји слово по којем се може тумачити другачије. Када их питате што то не вратите, кажу мора да прође пет, шест месеци, да је то процедура“, објаснио је Вучић. 

"Када су узели, приметио је, било је то у року од једног дана, а сада треба пола године да то врате", рекао је Вучић.

"Када треба да се позивају на Дејтон он је добар, а када треба да направе нешто онда говоре да то није у духу Дејтона", истакао је Вучић.

На питање у вези иницијативе да Турска, Србија помогну у решавању проблема у Босни и Херцеговини, рекао је да га је турски председник Тајип Реџеп Ердоган питао да ли је спреман да разговара о томе и да му је одговорио да су за њега тема ауто-путеви.

"Не знам шта да причам о томе. Ајде да причамо о ауто-путу до Котромана, а ви наставите до Сарајева, то је лепо за Бошњаке, и лепо за Србе. Ускоро крећу радови на деоници од Дуге Пољане ка Ивањици, Ариљу и Пожеги. Када то изградимо биће потребно 2,5 сата до Сарајева за Бошњаке, а и за Србе ће бити добро јер ће моћи брзо да путују у Босну и Херцеговину", рекао је Вучић.

Упитао је да ли је ауто-пут израз српске експанзије, како то неки у Босни и Херцеговини тврде.

"Нека дођу нама да изграде ауто-пут. Овде лично ћу да смислим песму и да им певам, само да изграде 100 километара ауто-пута", додао је Вучић и констатовао да је увек лакше критиковати него радити.

Тако је навео као пример и ауто-пут Ниш-Приштина, који ће, истина је, донети највише користи Албанцима, али, како је рекао, то ће користити и Србима у Грачаници, Куршумлији, Житорађи, Нишавском округу, Топлици.

"Ајде да радимо нешто конкретно, пусти празне политичке приче", поручио је Вучић.

 

Србија није презадужена, нити у дужничком ропству- боља од других

Вучић је изјавио да су глупости ствари које може да чује како је Србија наводно у дужничком ропству Кине и истакао да наша земља није презадужена већ напротив, с обзиром да је Бруто домаћи производ Србије у 2021. био вредан 53 милијарде евра, док је пре само девет година износио 32 милијарде.

Такође, истакао је да је наша земља мирна све док је јавни дуг испод 60 одсто Бруто домаћег производа.

Вучић је навео да је 2012. године јавни дуг био 56 одсто Бруто домаћег производа, али да је вредност Бруто домаћег производа била 32 милијарде евра.

Подсетио је да је Бруто домаћи производ укупна вредност свега што се створи у току једне године у земљи. "Ми данас, само девет година касније, 2021. године смо повећали апсолутни износ Бруто домаћег производа на 53 милијарде евра односно за више од 60 одсто. Са 32 на 53 милијарде за само девет година. Па, нама је лакше да, на пример, од 53 милијарде вратимо и 40 милијарди, него да од 32 милијарде враћамо 27 милијарди", нагласио је Вучић и додао притом јавни дуг сада износи 51,6 одсто Бруто домаћег производа.

Рекао је да ће ова година бити завршена са јавним дугом од око 30 милијарди евра и нагласио да смо мирни све док је јавни дуг испод 60 одсто Бруто домаћег производа.

Вучић је рекао да је у Италији јавни дуг сада већи од 160 одсто, у Француској преко 120 одсто, Великој Британији изнад 100 одсто, Грчкој 225 одсто. . . , као и да је то највећим делом спољни дуг.

Са друге стране, земље попут Јапана имају и јавни дуг већи од 260 одсто, али је то углавном унутрашњи дуг, јер су највећи јапански повериоци, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да када је реч о региону, ствари изгледају овако - у Црној Гори је јавни дуг већи од 90 одсто, у Северној Македонији 72 одсто. . .

Србија се изванредно држи, а тако је када имате озбиљност и када знате шта радите, и зато нам честитају на томе и Американци и Европљани и сви други, додао је Вучић.

Нагласио је да се увек на крају гледа резултат и оно што пише на семафору, који управо показује све те резултате Србије.

 

Поносан што у Србији нема мафијашког убиства 1,3 године

Вучић је истакао да је поносан што у Србији годину и три месеца нема мафијашког убиства, нешто чиме може да се подичи ретко која земља.

"Морамо да се боримо снажније против нарко дилера, и тек када будемо имали много веће резултате моћи ћу да кажем да сам задовољан", рекао је Вучић.

Вучић је на питање везано за планирани атентат на њега рекао да верује да по захтеву Еуропола има новости, и да ће их ускоро бити више.

 

Разговори са Ескобаром, Лајчаком били тешки и озбиљни

Вучић је оценио да су разговори са међународним преговарачима, Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком, били добри, тешки, озбиљни и одговорни, како је рекао, разговори, озбиљних људи, али и да не може да говори о детаљима.

Поновио је да је са Аљбином Куртијем увек спреман да разговара, иако у томе не види, како каже, претерани смисао.

"Али, спреман сам, јер разговор је лековит, од разговора глава никога не боли", рекао је Вучић.

На питање како коментарише изјаву новог америчког амбасадора у Србији, који долази ускоро, Кристофера Хила, да ће Сједињене Америчке Државе Србији понудити оно што није била у стању ни Русија ни Кина, Вучић је рекао да је Хил близак пријатељ америчког председника, доајен амричке дипломатске сцене којег познајемо.

"Искуства нам нису лака, али ћемо морати да сарађујемо", рекао је Вучић.

Говорећи о одлазећем амбасадору Сједињених Америчких Држава Годфрију, Вучић је рекао да је реч о веома коректном човеку са којим се, напомиње, нисмо слагали по свим питањима, али је много тога доброг учинио за Србију, посебно на плану довођења инвеститора.

На опаску да не критикује своје политичке противнике, Вучић је рекао да је могао да донесе материјал и да целу ноћ прича о томе како је Србија уништвана за време док су били на власти.

Али, истиче, најбоље је да њих пустимо да кажу шта им је план и програм.

На питање каква ће бити предизборна кампања Српске напредне странке, Вучић је рекао да ће с једне стране представити оно што је до сада направљено, а са друге ће бити оно што ћемо да урадимо.

"То је нешто најчистије могуће. Али наравно да ће бити и политичких полемика", рекао је Вучић.

 

Поносан на војску, ускоро новине у армији

Вучић је најавио ускоро новине у Војсци Србије, и да ће људи бити задовољни, истичући да ће армија бити све снажнија, без намере да било кога напада, али спремна да заштити Србију.

"Људи ће ускоро да виде новине у нашој војсци, биће задовољни. Не могу још ништа да кажем, али биће задовољни. У наредних месец дана, а и пре тога", рекао је Вучић.

Како је рекао, грађани ће бити задовољни, јер је то њихова војска, српска, али и свих грађана који у Србији живе и подсетио да је управо он потписао указ којим је Мухарем Фазлић први генерал исламске вероисповести у Војсци Србије.

"То је војска свих наших грађана и биће све снажнија и неће бити ничији лак плен, ни војска ни земља. Не треба нам да икога дирамо, никада и нигде, али чуваћемо своју земљу", рекао је Вучић и додао да је поносан на нашу војску.

Додао је да су они други уништавали тенкове, стреле, борбена возила и тиме се поносили.

 

Увек ћу осудити антисрпски став Ђукановића

Вучић је рекао да ће увек и на сваком месту да осуди изразито антисрпски приступ црногорског председника Мила Ђукановића и  његове измишљотине и бруталне лажи о малигном утицају Срба и Србије, о томе да су Срби малигни народ са малигним утицајем заједно са Русима.

"Увек ћу да се против тога борим", поручио је Вучић.

Поводом Ђукановићеве изјаве после смене председника црногорске скупштине Алексе Бечић да је пропала великосрпска агресија на Црну Гору, Вучић је рекао да се Ђукановићу још привиђају различите ствари од "неких дана када су му се привиђали различити снови".

"Нека настави тако, има паметнија посла да се бави", поручио је Вучић и навео да нема проблем са тим док је Ђукановићу он сметња.

"То је боље док не пређе на српски народ и српску цркву. Одлично сам разумео поруку. Немам проблем ни са чим, али он мора да зна да ћу увек да штитим српски народ и да браним Србију, знам колико то опасности носи, знам све ", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да није дечак од 19 година и да није неискусан у овом послу, али да алтернативу нема.

"Имам једну земљу и један народ. А да сваки пут када не знате шта ћете са својом тешком економском ситуацијом, јер нема ниједне нове фабрике на северу Црне Горе, када имате проблем, за то буду криви Србија, Вучић и српска црква. Срам вас било, доста више с тим", поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да је Србија увек спремна за разговор и да нама они који се изјашњавају као црногорци нису низашта криви, да су то наша браћа и пријатељи.

"Не угрожавамо независност Црне Горе, али нећете шиканирати српски народ мислећи да нико не сме да одговори, сме и наставиће да одговара", рекао је Вучић.

Поводом пада црногорске владе Вучић је рекао да се тиме није бавио и да неће, јер је то питање за другу државу.

Вучић је приметио да је он крив за све и Ђукановићу и Аљбину Куртију, али да може са свима да разговара, мада не види смисао разговора ни са Ђукановићем ни са Куртијем.

На питање да ли се то односи и на Бакира Изетбеговића Вучић је напоменуо да није слична ситуација и да не би било фер да то тако каже. Вучић је рекао да ће отићи било где у Сарајево и да је спреман да разговара.

Вучић је додао и да са Пленковићем може пристојно да разговара и да завршавају ствари од интереса.

Вучић је рекао да ће односи између Срба и Хрвата морати да буду бољи.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи