Вести

Вучић: Србија је у последњих пет година значајно напредовала

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да га забрињава јучерашња изјава шефа америчке државе Џозефа Бајдена да треба да се спремимо на дуготрајни рат.

Вучић је рекао да је у првом разговору са Бајденом схватио да има тим који га изузетно припрема и да када нешто каже није случајно.

Рекао је да је слушао разне бесмислене коментаре о Бајдену који немају никаквог смисла, али напомиње да изјава Бајдена говори да ситуација око Украјине иде у правцу нових сукоба.

"Изјава коју је дао Бајден јуче да треба да се припремимо на дуготрајну борбу, дуготрајни рат, је оно што ме изузетно забринуло и чега се плашимо", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се не ради само о једном делу војничког сукоба у Украјини, јер тај део може бити окончан, али се поставља питање шта онда.

"Јуче је избио поново сукоб у Надгорно Карабаху у који су уплетени, не само Јерменија и Азербејџан већ и Русија. Сада чекајте још једну тачку било где у свету па не можете више говорити о регионалним, континенталним, већ светским сукобима", додао је Вучић.

Рекао је да постоји велики број људи који долазе на телевизије, код којих се види навијачка опредељеност и од којих се могу чути разна тумачења, а јуче је, како је рекао, видео на некој телевизији такве завереничке теорије да човек не може да поверује када их слуша.

"Важно је да ми слушамо и пазимо себе", додао је Вучић.

Рекао је да га брине цена нафте, гаса, ...

"Пошто је викенд нема новости око цена. Нафта је остала на 127,7 долаза по барелу, што је страховито восоко, а неки предвиђају да ће ићи на 200 долара. То је катастрофа, и катаклизма за свет. Цена гаса је на 1.134 евра. То је неподношљиво", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је интересантно да Грчка, Шпанија и Италија ограничавају продају сунцокретовог уља, брашна, а неки, додаје, кажу да и Немачка, иако још нема доказа.

Пренео је да је украјински министар пољопривреде рекао да имају велике проблеме са извозом жита.

"Некада је Украјина могла да извози 4 до 5 милиона тона жита на месечном нивоу, а сада свега пар хиљада тона. То уноси хаос јер је Украјина земља са огромним пољопривредним потенцијалом. Русија је обуставила извоз, а Украјина га је драстично смањила због ситуација. Одакле жито, одакле хлеб? Како ће један Египат јер нема своју производњу жита?", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија ради све што може и указао да је по први пут био суочен са претњама неких из региона, који су, како је додао, рекли да мора да обрати пажњу јер ће, ако Србија неће да извезе жито, купити неке производе од друге земље, а онда наведу неку државу која купује од нас.

 

Важнији је сваки живот Срба на Косову и Метохији, од гласова

Приштина је, бранећи Србима на Косову и Метохији да гласају на изборима 3. априла на територији Косова и Метохије, желела да испровоцира сукоб, како би решили проблем са Србима заувек, изјавио је Вучић и поручио да му је живот Срба са Космета важнији од сваког гласа који би добио на изборима.

На питање да ли страхује од сукоба у региону, о чему пише и британски Гардијан, Вучић је рекао да Гардијан "много воли да лаже", да су "патолошки лажови", и да не памти да је о неком региону и земљи видео толико лажи у Гардијану, као о Србији, додајући да ништа није случајно.

На питање да ли је угрожен мир у региону, Вучић је одговорио потврдно.

"Да ли има покушаја неодговорних људи да ураде нешто? Да. И све што су неки урадили око избора, надајући се нашој неодговорној реакцији, верујући да могу да изазову сукоб, да реше једном заувек проблем са Србима, да изазову неку колону без повратка… Изненадили су се", рекао је Вучић.

Вучић је додао да 90 одсто гласова Срба са Косова и Метохије добија он као кандидат и листа коју предводи, због чега су у Приштини рачунали да "Вучић неће ни за живу главу да одустане од 55. 000 гласова", па ће га натерати у то, а онда ће измислити инцидент, напад, да протерају Србе са Косова и Метохије.

Зато је, наглашава, молио Србе са Косова и Метохије да чувамо мир, знајући да тиме сам губи гласове на изборима, али да добијамо сигурност и безбедност за људе.

"А, 50. 000-55. 000 гласова… ако је то разлика са којом треба да победим, онда не треба ни да будем председник, ни да имамо већину", констатовао је Вучић.

Вучић је поручио да је свакако важно да Срби имају право гласа, јер је то демократско право, али да је важније да буду живи и ненападани.

"Да вам не говорим до чега су службе дошле… Јер, Срби не би дозволили упаде са пушкама на бирачка места, већ би се бранили. Да ли је важније један живот, или 55.000 гласова? Мени је важнији сваки живот", рекао је Вучић.

На питање има ли Србија начин да се супротстави Приштини, Вучић је рекао да не сасвим, као што није имала од 1999. године.

Осврнуо се и на саопштење Мирослава Лајчака након разговора са главним преговарачем Приштине, Бесником Бислимијем, два дана после саопштења Квинте, и рекао да је то "таква дрскост и безобразлук, да нема речи".

"А, ништа нисте договорили о Заједници Српских Општина, нити ћете разговарати, нити да Срби изађу на изборе… Осим о новим притисцима на Србију. И то у тренутку када се спречава један народ да изађе на гласање", рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да мора да води рачуна о Србима са Косова и Метохије, јер није неодговоран, аналитичар, већ председник земље, а свака његова тежа реч може да угрози Србе.

"Наставиће са притисцима… Видите шта ради Курти, Ђукановића, Комишћа да не спомињем… Користе прилику, једини посао њихов данас је да, пошто економски не стоје сјајно, говоре против Србије, да Вучић ''мали Путин'', а Србија ''мала Русија'' не бисмо ли цео запад натоварили Србима на леђа, и не би ли неко зауставио наш економски развој", рекао је Вучић.

 

Руси као да се играју америчким речником

Вучић је прокоментарисао да Руси у својим медијским извештајима о сукобу у Украјини користе исти речник који су Сједињене Америчке Државе и западне европске земље користиле приликом извештавања НАТО агресије на Србију 1999. године.

Вучић је приметио, гледајући руске медије, да они користе исти речник који су амерички и други европски медији користили, наводећи да изгледа као да се Руси "играју америчким речником".

"Комплетан речник који је НАТО користио у агресији против Србије, Руси данас, да ли из шале или из збиље, понављају исте речи. Како су они говорили хуманитарна катастрофа на Косову, тако Руси сада кажу хуманитарна катастрофа у Домбасу... Као да се играју са Американцима и њиховим речником", рекао је Вучић.

Приметио је и да Руси кажу да спречавају геноцид у Домбасу, подсећајући да су земље НАТО-а исто говориле да спречавају геноцид на Косову.

"Све што су Американци говорили по питању Косова, сада Руси говоре на исти начин", истакао је Вучић.

 

Србија није слушкиња ни Русије ни Сједињених Америчких Држава, има своје интересе

Вучић је поручио да Србија није ничија слушкиња и да не извршава налоге нити Америке нити Русије, нити било кога другог и следи своје интересе.

Вучић је тако одговорио на питање да ли ће Србија успети да остане на садашњем међународном курсу и не уведе санкције Русији.

Истакао је да је Србија радила оно што је могла у свом интересу.

На питање да ли може да се деси да западне земље уведу санкције Србији јер није увела санкције Русији, Вучић је рекао да може све да се деси, пошто све што је веровао раније да се неће десити десило се у претходних месец дана.

Не мислим да ће то бити данас или сутра, додао је Вучић.

Вучић је ипак захвалио европским званичницима Урсули фон дер Лајен и Шарлу Мишелу што нису изузели Западни Балкан од заједничке куповине гаса и водоника и нагласио да је то добро и да су нам управо такве ствари потребне.

"Ја да сам у Бриселу, рекао бих - што не бих имао Србију на својој страни и покушао да је привучем у потпуности", приметио је Вучић.

Истакао је да је Србија осудила напад на Украјину и да се понашала у складу са међународним јавним правом, као и да је Србија самостална и независна земља, али и земља са искуством које други немају, а то је искуство из 1999. године.

Хоћу да питам "лажове из Гардијана" да ли је била агресија када је њихова земља напала Србију и када је 19 НАТО земаља напало Србију као суверену земљу, поручио је Вучић.

Додао је да је по њима испало да Србија није имала "жуту кућу" и да је било милион избеглица са Косова и Метохије, иако се број Албанаца на Косову и Метохији повећао...

То све, како је рекао, говори о хистерији и немоћи када неко не може да нападне неког великог већ се иживљава над оним малим над којим може.

Тражите трунку у оку брата свог, а балван у свом оку не видите, поручио је Вучић цитирајући Свето писмо.

Вучић је истакао да не клечи пред амбасадорима и да није поклекао ни у Белој кући ни у Бриселу нити било где другде када су били снажни притисци на нашу земљу да призна Косово.

Вучић је констатовао како Европска Унија није примила Србију и да сама није увела санкције Русији када је реч о нафти и гасу и да би сада да одређује једној сувереној земљи као што је Србија да ли ће Србији да уводи санкције.

 

Не дам да се лоповлук и пљачка врате

Вучић је рекао да неће дозволити, колико год буде био на некој функцији у држави, да се лоповлук и пљачка врате.

На питање шта би одговорио опозицији на њихове оптужбе, рекао је да не зна шта да одговори када је пет година слушао да је власник дроге у Јовањици, а никада није био тамо, када су оптуживали његовог сина да је део Кавачког клана, цртајући му мету, до тога да су рекли да мали Вукан не сме да напусти земљу јер и он мора да одговара.

"Шта да одговорим? Да су у Моровићу кокошке које носе јаја и које дајемо војницима да једу, да је тамо кокаин. Да одговорим да је мања плата 635 евра од 330 евра. Или да кажем да је минималац од 35.000 динара мањи од 15.000 динара, да ми нисмо изградили Клинички центар у Нишу, Београду, а у Новом Саду и Крагујевцу га градимо, да смо ми рушили пруге а они изградили брзу пругу", запитао је Вучић.

На оптужбе да слаби домаћу привреду, указао је да сви домаћи инвеститори имају исте, чак и веће субвенције од страних.

"Они који су опљачкали биоскопе, који су нам отели биоскопе, то кажу. Уништили су нам и биоскопе да би ставили паре у свој џеп, све фабрике су разорили. 400.000 људи су оставили без посла, а сада имамо најнижу стопу незапослености. У довођењу 250 фабрика сам лично учествовао, разговарао са сваким инвеститором", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да држава мора да буде на здравим ногама, а не да се домаћем инвеститору поклањају паре из "бунара".

Као пример навео је уништење Привредне банке Београд и Агробанке, рекавши да један тајкун позове те банке и тражи кредит од 20 милиона евра, да му политичар помаже у томе, и онда добије три милиона евра, а кредит се никада не врати, већ га враћају грађани.

"Тај ланац тајкунског лоповлука смо прекинули. Не дам док сам на било којој функцији да се то време врати у Србију", истакао је Вучић.

Када је реч о критикама Београда на води каже да га критикују они који нису могли да уклоне уџерице деценијама и пренео осећај задовољства када је јуче из аутомобила погледао и, како је рекао, видео код Галерије како се сударају људи колика је гужва.

Указао је да Србија држи 32 одсто свега што тамо постоји, да нико не може да јој то узме, и да сав порез из локала који су тамо иде Србији.

Нагласио је да тај део града личи на Мајами и сваке најразвијеније светске градове, а променада је лепша од оне у Тел Авиву или Ослу.

 

Млади добијају још 100 евра, цене ниже него у Европи

Вучић је рекао да ће млади почетком јуна добити још по 100 евра, да ће Србија бити добро снабдевена, а цене ниже него у Европи.

Вучић је рекао да је инфлација и код нас увезена, због пораста цена енергената, да је већа од очекиване, али да је мања него у Европи.

Навео је да је у децембру била 4,1 одсто, у односу на процењених два одсто.

Вучић је навео да је Немачка очекивала инфлацију до 3,3, а ићи ће до 5,7 и 6,1 одсто, док централна банка Босне и Херцеговине очекује инфлацију од 9,2 процента.

Вучић је објаснио да се пораст цена не може избећи, јер расту цене енергената и ђубрива, а то све улази у цену пољопривредних производа и тако се ствара зачарани круг.

Вучић је додао да је добро што нисмо послушали и што нисмо затворили руднике угља, јер сада нико не би имао струју.

"Држава није играчка ни избори нису игра, то је озбиљније од нечијих жеља и приоритета, то је комплексан систем", указао је Вучић.

Каже и да ће Србија бити добро снабдевена, да ће бити свега и по нижим ценама него у Европи, али и да због свих утицаја не могу да буду довољно ниске.

Истиче и да се мора сачувати позитиван привредни раст, јер све процене падају.

Напомиње да су светске финансијске институције Србији предвиђале привредни раст од 4,5, одсто и да ће процене вероватно бити смањене на 3,5 процента, а да се смањење раста очекује и у свету.

"Када би сачували то нема зиме, али плашим се да ће бити теже и лошије у целом свету", рекао је Вучић.

Поводом критика политичких противника да се вештачки одржавају цене и курс динара, Вучић је упитао како курс вештачки може да се одржава 10 година на 118 динара за евро и што га они нису сачували на 75 динара.

"Нема у економији вештачки. Мања је код нас инфлација него у Европи, а финансије су стабилне", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио на ситуацију у другим земљама где ће хлеб да оде на 10 евра и постаће луксузна храна, на то да нема довољно уља ни у региону и да му је све виша цена.

Наводи да за Србију у том смилслу неће бити проблема јер производи око 332 хиљаде тона, а наше потребе иду до 100 000 тона уља, тако да остало може да иде у извоз.

 

Србија значајно напредовала, развој мора да се настави

Вучић је још једном позвао грађане да у што већем броју изађу на изборе 3. априла, наводећи да је Србија у последњих пет година значајно напредовала, економски, у висини плата, пензија, инфраструктурно, што, поручио је, мора да се настави.

На питање како оцењује резултат после петогодишњег мандата на позицији председника Републике Србије, и да ли је било и грешака, Вучић је рекао да је грешака било, од стратешких које су исправљане, до тактичких везаних за неке приватизације које нису спроведене, промена у јавним предузећима.

Указао је и да се део министара навикао, па им је обављање посла постала рутина, замерајући што, како је рекао, свако има свог ПР-а, па не играју као део тима, у којем морате да имате попуњене све позиције, већ воде рачуна само о својим рејтинзима.

Вучић је истовремено нагласио да је Србија напредовала око многих ствари, мењала себе, градила највише од 1945. године.

"Мора да се настави напредак и раст, и плата и пензија, али пре свега у инфраструктурним пројектима, што ће бити тешко због раста цена материјала и сировина, али је то оно што подстиче земљу да иде напред", рекао је Вучић.

Подсетио је да извоз ИТ сектора има већи удео у БДП-у земље од пољопривреде, што су велике промене.

"Верујем да ће грађани изабрати тај пут, а ја ћу, за разлику од оних који причају како ће и мртви да гласају, а биће 30 контролора на сваком бирачком месту… Свакоме је кад губи неко други крив. Позивам људе да изађу на изборе. Мени нико неће бити крив, ако изгубим честитаћу победницима, захвалити се људима на части што сам био председник пет година, током којих сам се борио и живео сваки дан за земљу", рекао је Вучић.

На питање да ли је током кампање од других политичких представника чуо неки предлог, за који је могао да каже да је паметан и добар, Вучић је рекао да није имао много времена да гледа изборне емисије, те да више не примећује ни све нападе на њега, јер је на све огуглао.

Додао је да одлука о бесплатним вртићима, о којој је раније говорио, неће бити донета пре избора, иако би му то свакако донело гласове.

"И ко би то рекао на овакав начин осим мене? Треба да сам луд и неодговоран па да изађем са тим пре избора, а не знам куда свет иде, и морамо да чувамо новац", рекао је Вучић.

На питање шта чека њега или неког другог на његовом месту, с обзиром на дешавања у Украјини, Вучић је рекао да ко год био на том месту, ситуација није лака, али да је и то разлог да људи изађу на изборе.

"Немам потребу да им одговарам, нити да их вређам. Поносан сам на споменик Стефану Немањи, и могу да победе било где, било када, нико никада неће померити тај споменик, који је један од најлепших. Као што неће срушити Храм Светог Саве, који је, на њихову жалост, опет Вучић урадио до краја", рекао је Вучић.

 

Србија безбедна, водићемо одговорну политику

Вучић је рекао да у Србију стиже ново оружје, да оно није из Русије и нагласио да је наша земља када је у питању ситуација у региону потпуно безбедна.

"Што се нашег региона тиче апсолутно смо безбедни, ту је наша снага одвраћујућа. Никоме у региону неће пасти на памет да дирне Србију због њене снаге. А што се тиче неког другог, то нећемо политички дозволити, водићемо озбиљну и одговорну политику", рекао је Вучић.

Истиче и да док се не изабере нови председник, не би дозволио да дођемо у неку такву ситуацију.

Наводи и да је данас за нас 27. март тежак историјски дан и то не само због обарања "невидљивог" стелта током НАТО бомбардовања, већ и због последица које су наступиле 1941. године.

"Није случајно да и данас говоре о Мајдану у Србији. Ништа нисмо урадили осим што не служимо туђим, него својим интересима. Политичко руководство не сме да доведе своју земљу у ситуацију да уђе у сукоб - и због жртава, и инфраструктурне штете, ни због економије која онда не може деценијама да се надокнади", указао је Вучић и додао да људи не треба да брину због тога.

Вучић је најавио и да ће у Србију стићи доста новог оружја.

"Причаћемо када стигне, али није из Русије. Стање је много боље него што је било", закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва