Вести

Вучић: Србија је напредовала, спорт у нашој земљи напредује

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на све српске олимпијце, освајаче медаља на управо завршеним Олимпијским играма у Токију, додајући да ће награде за оне који су освојили неку од три медаље бити исплаћене у наредна два дана, али и истичући да ће се са улагањем у спорт наставити и убудуће.

То је, рекао је, 70.000 евра за злато, за сваког ватерполисту, Јовану Прековић и Милицу Мандић, која је мислим већ и добила, као и за тренере. За сребро, за Дамира Микеца је 60.000 евра и 50.000 за бронзу, за сваког члана баскет тима, одбојкашице, Тијану Богдановић, Миленка Себића, Зурабија Датунашвилија", рекао је Вучић.

"Поносан сам на њих. Олимпијско такмичење се разликује по томе што је то такмичење нација, држава. У Лондону смо делили 4. и 5. место у региону по броју освојених медаља, овог пута смо други, иза Мађарске", указао је Вучић.

На ОИ у Лондону 2012. године, подсетио је, по броју медаља испред Србије су били и Мађарска, Румунија, Хрватска, док смо са Бугарском делили четврто и пето место, а данас је Србија друга, док је само Мађарска испред нас.

"Мађарска је права спортска нација, много улажу у комплетну инфраструктуру, покушаћемо и ми да идемо тим путем, да улажемо. Први пут смо по броју медаља испред Хрватске, што је изванредно. И Словенија је изузетна, али је иза нас, и Румунија која је већа од Србије, Бугарска… То показује колико је Србија напредовала, колико спорт у нашој земљи напредује", истакао је Вучић.

Најавио је да ће се наставити улагања у спорт, да се и на овим Играма показало у које сегменте још мора да се уложи, како би се остварили још бољи резултати на Играма у Паризу 2024. године, а затим и у Лос Анђелесу.

"Честитам свим дивним девојкама и момцима, тренерима, медицинском особљу, свим члановима ОКС-а. Изузетан су успех постигли и на најбољи начин представљали Србију. Хвала им свима. И они који нису освојили медаље, урадили су много самим пласманом на Олимпијске игре", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да следе улагања у фудбалску инфраструктуру, да креће изградња националног стадиона, као и стадиона у више градова.

"Урадићемо у Зајечару, Лесковцу, Лозници, Крагујевцу… Да се фудбал игра на подручју већег броја места, а не да то буде ''ексклузивитет''. Не треба да нам лига буде састављена од 10 клубова из Београда и два, три из Новог Сада. Фудбал треба да се игра у целој Србији, од Сомбора до Врања, од Лознице до Пирота", рекао је Вучић.

Улагаће се, како је рекао и у базене, у национални одбојкашки центар, радиће се на подизању рукомета…

На питање да ли је стигао да испрати мечеве са ових Игара, рекао је да је углавном пратио мечеве и борбе, захваљујући временској разлици, јер је сада било лакше, зато што утакмице нису узимале простор у радно време.

 

У Новом Пазару излив реалних емоција према Србији

Утакмица у Новом Пазару није била добро припремљена и показала је излив емоција и шта навијачи заиста мисле о Србији и колико су поделе дубоке, оценио је Вучић поручивши да нам остаје да разговарамо са Бошњацима, да разумемо једни друге, њихове емоције, али да и они треба да воде рачуна и о нашима и да знају да неће живети ни у једној другој држави. 

Вучић је, говорећи о инцидентима на утакмици фудбалских клубова Нови Пазар и Партизан осудио узвике екстремних Торцида навијача "Нож, жица, Сребреница" као неприхватљиве, али и приметио да су одмах са западне трибине, где је најзрелији део публике, почели да узвикују "Орић Насер", "Косово је поред Србије" и "Жута кућа", "Ово је Босна".

Вучић је поручио да ми, Срби, треба да се запитамо зашто један део Бошњака жели толико лоше Србији, нашем народу, ако већ нећемо да се питамо чиме смо ми томе допринели и запитао - куда све то води. 

"Догодило се, сваки пут када би узвикнули навијачи Партизана, да скочи западна трибина. Навијачи Новог Пазара викали су и "Вучићу педеру", јер сам ја крив свима. Овог пута сам био крив навијачима Новог Пазара", додао је Вучић. 

Подсетио је да су викали и "Управа напоље", додајући да је то занимљиво јер се управа Новог Пазара није толико осврнула на повике навијача, већ само на повике против њих. 

"То што су узвикивали и "Вучићу педеру" управи Новог Пазара није толико страшно као "Управа напоље", јер се они много труде да помогну Новом Пазару. Исти је случај, нажалост, и са Партизаном. Када год је потребан новац, а то је случај и са другим клубовима, држава је та која треба да испоручи све, али они то никада неће рећи", додао је Вучић. 

Вучић је указао да су једни видели само једну страну - скандирање навијача Партизана, други су видели нешто друго, а он, како је рекао, нешто треће, указујући да није реч о навијачкој групи у Новом Пазару, већ о публици која је имала припремљен арсенал песама и реакције, и која је показала шта искрено мисли. 

"Ово није навијачки организована група, већ обични људи, који су показали шта мисле о мени, о Србима и Србији, колико су поделе дубоке", оценио је Вучић. 

Вучић је рекао и да није решење, чиме би стицао политичке поене, да пита некога да ли му се допадају "Нож, жица, Сребреница", или вађење органа у "Жутој кући". 

"Некада су скандирали Хашиму Тачију, чекао сам само да скандирају Аљбину Куртију. Као озбиљни људи и народи морамо да размишљамо о будућности", нагласио је Вучић, поведом оптужбе из Босне и Херцеговине, а везано за изјаву директора Меморијалног центра Сребреница Емира Суљагића, и поручио да је навикао да тврде да он контролише све, па тако и оне који желе да га сруше.

"Морам да осудим и оне који вичу "Жута кућа", "Насер Орић", "Косово поред Србије" јер тиме руше уставни поредак. Није урушавање уставног поретка "Вучићу педеру", то је демократија, али ово прво јесте. Али разумем тог човека, схватам и нећу да говорим о свим његовим лажима и преварама и о томе колико мржње се накупило у њему", објаснио је Вучић. 

Додао је да је за неке постао крив и за пожаре у Црној Гори, па и у Турској, Грчкој, јер када не знате шта ћете са собом крив је један човек. 

"Онима у Сарајеву, да би били велики у чаршији, не може бити крив само Додик, он је сувише мали, јер себе доживљавају великим, мора да буде крив Београд и Вучић. Не могу да разумеју да данас има више људи из Сјенице и Тутина, који купују куће у Новом Пазару и Београду него у Сарајеву. Виде где се боље живи, виде шта све Србија ради", додао је Вучић. 

Вучић је рекао да су се десиле недопустиве ствари на утакмици, да није сигуран да је она била добро припремљена. 

"Али ово је излив стварних, реалних емоција, и ми Срби треба да се запитамо зашто један део Бошњака жели толико лоше Србији, нашем народу, ако већ нећемо да се питамо чиме смо ми томе допринели", закључио је Вучић.

 

За шест, седам месеци народ ће рећи своје на изборима

Вучић је изјавио да ће ускоро, у року од шест, седам месеци, народ на изборима одлучити коме ће пружити поверење у наредне четири године.

"Предстоји нам врло врућа политичка јесен, пошто видим да већ најављују не само протесте, већ и одлучујуће протесте. Имаћемо изборе тако да ће народ на изборима да одлучи ко ће да влада”, рекао је Вучић и додао да су протести увек демократски, добродошли, док неко не реши да упада са тестерама, секирама или да заузима државне институције.

"Све су то добре ствари и верујем да ћемо и тиме показати ниво сопствене демократије, сопствене политичке зрелости. А, ускоро, у року од шест, седам месеци ће народ да одлучи коме ће пружити поверење у наредне четири године", рекао је Вучић.

На питање да ли ће избора бити раније у односу на одговарајуће рокове, Вучић је рекао да следе редовни избори, те да једино парламентарни избори могу да буду ванредни, али они "де факто" и нису ванредни, јер, како је рекао, не би били изненађење ни за кога, будући да их је најавио чим су окончани претходни избори.

 

Пожар у Винчи биће потпуно угашен за два дана

Вучић је изјавио да ситуација по питању пожара у Винчи није аларманта и да ће пожар у наредна два дана бити потпуно угашен.

"Ово су остаци и трагови великог пожара", рекао је Вучић додајући да ће стара депонија у Винчи бити потпуно санирана до краја године. 

"Депонију у Винчи су преузели Французи и Јапанци и раде по уговору. Нисмо решили питање те депоније у претходних 70 година", рекао је Вучић и додао да би сада сви да убрзају решавање Винче, али да ће бити одлично ако Французи и Јапанци то ураде до Нове године, како и предвиђа уговор. 

"Та тема по питању депоније у Винчи ће се до Нове године завршити, до тада ће стара депонија бити потпуно санирана и уређена и неће бити те врсте проблема", рекао је Вучић. 

Додао је да би имао да пита неког зашто ватрогасцима није било јављено у 18.24 сати, а не у 20 сати и зашто смо изгубили ту сат и по. Вучић је рекао да је то, ипак, једини пропуст и да пожари не могу увек да се спрече, као и да се дешавају у целој Европи. 

Како је рекао, екологија је постала тема број један у Србији, иако за њега има много важнијих тема, али да то показује да у Србији људи живе боље. 

Вучић је истакао да је то главна тема за грађане када живе у уређеној земљи, у којој нема гладних и када људи не размишљају да ли ће имати посао већ колика им је зарада. 

Вучић је напоменуо да се нико ни не сећа пожара 2012. године који је био много гори него овај, као и да то тада није била главна тема, јер је земља тада имала 400.000 отпуштених радника и 1.000 уништених фабрика. 

На питање да ли се Београд стварно гуши у диму, Вучић је рекао да су то писали највише они који се одмарају у Црној Гори, Грчкој, Хрватској и Турској, који су на мору.

"Ваљда осећају тај дим много боље од нас овде", напоменуо је Вучић. 

Нагласио је да тај проблем више неће постојати за два дана и да имамо умерено добар ваздух, као и да је Србија набавила машину за пресађивање дрвећа, која се користи када се реализују грађевински пројекти, па се више не секу стабла већ се пресађују. Вучић је додао да је такво пресађивање успешно у 90 одсто случајева.

Како је рекао Вучић, на Србију се врши додатни притисак да останемо без енергетске сигурности и да поједини чим нешто чују из ЕУ потрче да све испуне први.

"Када натерају Пољаке да угасе своје термоелектране, онда ћемо и ми", поручио је Вучић и подсетио да Србија производи 34 теравата струје, а троши 32 и додао да тако два преостала теравата извозимо и можемо да балансирамо - извозимо када је најскупља струја, а увозимо лети када је много јефтинија. 

"Срећом у Брозово време је изграђен Ђердап, који чини готово четвртину производње струје и сада размишљамо о Ђердапу 3, али чим то кажем појавиће се хиљаду њих који ће да кажу - не дамо Дунав. Као да ће неко да им однесе Дунав на Марс или незнам где", навео је Вучић. 

Додао је да смо решили питање гасовода и да неће дозволити да будемо највећи увозници струје. Осим Румуније и Бугарске сви остали у региону увозе струју, док ми извозимо у Северну Макеоднију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Албанију и у друге земље. 

"Да ли желите, да бисте могли да се хвалите да нам је све чисто, да останемо без струје, да нам струја буде три, четири или пет пута скупља, а сада је најјфтинија у Еворпи", нагласио је Вучић и рекао да ће Србија зато потписати споразум са Американцима за постављање соларних панела како би могли да добијемо додатно два одсто нове електричне енергије и шест одсто обновљиве енергије. 

"Радићемо све депоније у Србији, то нам је у пројекту "Србија 2025", као и канализацију", додао је Вучић, подсетивши да је пре неколико дана потписан уговор и да сада крећу радови за канализацију у 16 општина и градова у Србији, а да ће се радити у укупно 140 локалних самоуправа. 

"Али нећу да прихватим причу о зеленој агенди као новом џихаду, после џихада владавине права, који ће поједине силе да користе за напад на суверене и независне земље да би се одрицале својих ресурса. Ми имамо лигнит, односно угаљ, немамо гас и нафту, а да се одрекенмо тога нећемо. Реците ви људима у рудницима да неће више да раде", поручио је Вучић.

Истакао је да радимо на зеленој агенди и то суштински, што ће нам бити један од извора раста, али да се неће улизивати било коме и затварати градилишта.

Вучић је додао да је јуче затражио од Кинеза на врло оштар начин да до Нове године заврше конвертор у топионици да би имали чист ваздух, нагласивши да Зиђин улаже у источној Србији 500 милиона евра, да су запослили 850 људи више него 2018. када је РТБ био у дубиози 1,2 милијарде евра, и подигли плате за 45 одсто. 

Вучић је навео да ће са рудником Чукару Пеки Србија производити највише злата у овом делу Европе и да ћемо бити други по производњи бакра после Пољске. "Имаћемо злато и могућност да га лакше купујемо за домаће резерве", додао је Вучић. 

"Ти стручњаци који сада то критикују су предлагали за време бивше власти да се угаси РТБ и 6.000 људи остане без посла и да се ту производи кикирики", рекао је Вучић. 

Додао је да ће отићи у Бор крајем августа и почетком септембра да разговара са људима Великог Кривеља и Бора око пројеката и да види шта држава може да помогне и уради.

 

Очекујем позив тужиоца, немам шта да кријем

Вучић је рекао да очекује позив тужиоца за организовани криминал, како би дао исказ и како би био стављен на полиграф о оптужбама на његов рачун да је био повезан са кланом Вељка Беливука.

Вучић је такође рекао да би требало да буде позван и изразио наду да ће га тужилац позвати, како би, истиче, народ чуо истину и како би показао да има храбрости да оде јер нема шта да крије.

Изразио је задовољство што је српска полиција открила клан Вељка Беливука и што сада сви о тој криминалној групи све знају.

Вучић је навео да разуме оптужбе ухапшених криминалаца на његов рачун, као и на рачун министра унутрашњих послова Александра Вулина, да су били повезани са тим кланом, као и да очекује још "измишљања" од њих, додавши да на тај начин они добро показују колика је њихова нервоза, и да нису веровали да ће држава моћи да се с њим обрачуна.

Вучић је рекао да је та група била у контакту са појединим политичким партијама и медијима, те да је сада јасно да су ти "мафијаши" управљали појединим медијима и политичким партијама.

"Поносим се што то није партија коју водим, ми не плаћамо рекет никоме, нисам на страни криминала, бирам да се обрачунам против криминала и мафије, а народ може да буде миран", рекао је Вучић.

Поручио је да народ не треба да се боји ни од тог клана, као ни од других, јер ће се, додаје, држава са њима обрачунати, али и да ће бити откривено ко је из власти учествовао са њима и зашто су поједине службе "заказале" како би се заштитили животи поједних чланова криминалног миљеа.

"Иако су криминалци, не може да се дозволи да неко буде убијен", рекао је Вучић.

 

Набавићемо два противпожарна хеликоптера

Вучић је изјавио да је најважније то што је Србија у врху европских земаља по страним директним инвестицијама, јер од тога зависи напредак земље и исплата плата и пензија.

Вучић је, такође, рекао да стране директне инвестиције утичу на финансијски раст Србије, па ће тако, најавио је, бити набављена два противпожарна хеликоптера са носивошћу од пет тона воде.

Видимо, како је рекао, колико су земљама у окружењу потребни наши хеликоптери. Зато ћемо их, истиче, набавити и да бисмо могли да помогнемо њима, али и да се обезбеди Србија.

"Радимо све оно што деценијама није рађено", рекао је Вучић, који је поново позвао министре да, када се орни и одморни врате са одмора, прилегну на реализацију пројеката како би се потрошио новац који имају у министарства.

Подсетио је да ће пензионери до краја године добити у три пута још 100 евра и 20.000 динара у фебруару наредне године, док ће грађани добити у два пута 50 евра - 30 плус 20.

На питање да прокоментарише то што неки појединци и медији говоре да долазак страних директних инвестиција у земљу и није баш најсрећнија вест, Вучић каже да у Србију долази све више капиталних инвестиција и додаје да неки људи не виде да је реч о најбољим светским и европским инвестицијама.

"Нека рачунају да би на основу оног што ћемо ми да направимо они који буду дошли на власт после нас моћи да живе бар један мандат и да ништа не раде. Битно је да људи могу да процене ко је шта радио раније, а шта радимо ми данас", рекао је Вучић.

Приметио је да ти људи који све замерају актуелној власти најгоре говоре о важним светским фирмама.

"Ако је то смисао да се по сваку цену сруши Вучић, нека их", закључио је на крају.

 

Расту бројке, немамо довољно вакцинисаних

Вучић је изјавио да Србија једина у региону, уз Црну Гору, објављује истините податке о броју тестираних и заражених корона вирусом, додајући да би ситуација са ковидом-19 била много лакша да се више људи вакцинисало, за шта им је, подсећа, држава обезбедила вакцине.

"Расту бројке. Ми смо једини који стварно тестирамо и стварне бројеве објављујемо. Ми и Црна Гора. Када видите да у Црној Гори има 260 заражених, то значи уствари 2.600, а они процентуално мање тестирају него ми. Озбиљан је проблем у Црној Гори, а ни код нас није наивно", констатовао је Вучић и навео да неки у окружењу брину о туризму, тако да "брутално лажу".

"Али, ако им је тако лакше, ми тај проблем немамо. Да лажемо јавност, нећемо, ни за један број. Тестирамо колико тестирамо и позитивних је онолико колико их има", рекао је Вучић.

Додао је да је то 500, 600, 700 заражених, а биће их, каже и 1.000, 2.000 или 3.000, плаши се и 5.000, али да је важно само да се не дође опет до бројке од 9.000 или 10.000.

"Расту бројеви, наравно, немамо довољно вакцинисаних. Људи су отишли у иностранство и ако погледате бројеве у Црној Гори, јасно је да је више од половине људи који се врате из Црне Горе, заражено, да је добар део људи који се враћа из Грчке или Хрватске заражен. И, они то брзином муње прошире овде", нагласио је Вучић.

Како је рекао, лекова и болница има, али да би било много боље да смо се сви вакцинисали, јер бисмо били отпорнији и било би мање смртних случајева.

"Али, шта да радите… Не можете никога да натерате, а да кршим Устав не могу", рекао је Вучић, додавши да грађани мисле да не треба да се вакцинишу, али да је на држави било да вакцине обезбеди, што је и учињено.

"А, да нисмо имали вакцине обесили би нас на Теразијама; био би опет Вучић крив. Видео сам у неким новинама да сам крив што смо имали превише вакцина", приметио је Вучић.

 

Замислите да су пожари, а да ја нисам у Србији

Вучић је изјавио да нема шта да замери министрима у Влади Републике Србије који су отишли на одмор, али да он лично више воли да буде у Србији.

"Замислите да имамо неке пожаре, а да ја нисам овде", констатовао је Вучић и додао да поједини политичари из Црне Горе, Грчке, Хрватске могу да праве постове и твитове о пожару у Београду, али да он то не би издржао.

"Ја морам да будем овде, са највећим делом народа", рекао је Вучић.

Рекао је да министрима, који су на одмору, нема шта да замери, додајући да му је драго да министар финансија Синиша Мали по први пут није када и сви на мору, пошто је, како је рекао, већ био два или три пута на мору. 

"Он ће увек да каже да није никад био. Кад га питате, никад није био на одмору, а бар је три пута био, јер он то нешто викенде рачуна, па спаја, бог ће га знати, али он сад није на мору”, опаска је Вучића на рачун Малог.

Остали су, рекао је, на мору.

"Имају своје животе, своје породице, понашају се нормално, имају потребе, да се одморе, вредно су радили. Не мислим да сам ја мање вредно радио, али волим да будем овде, у Србији", рекао је Вучић.

Додао је и да није веровао да ће толико људи да оптутује на одмор.

"Подаци са граничних прелаза су нестварни и показују да су људи жељни путовања, али и да су могли да скупе довољно новца за путовање, што није лоша вест", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк