Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ТРАЖИТИ ИЗВЕШТАЈ ОД ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ПО ПРВИ ПУТ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија, у складу са Дејтонским споразумом, убудуће редовно тражити извештаје високог представника у Босни и Херцеговини о политичкој ситуацији у тој земљи.

Вучић је, након састанка са представницима Републике Српске и парламентарних странака из Српске, поручио и да ће Србија увек помагати и подржавати Републику Српску.

"Рекао сам да ће по први пут, министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, у складу са овлашћењима, тражити извештај од високог представника о стању у Босни и Херцеговини. Србија ће почети да се понаша како до сада није, али у складу са оним што је потписано", рекао је Вучић.

То су, додао је, позитивне, важеће, правне норме и у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, високи представник је дужан да обавештава и заинтересоване стране, а то је и Србија.

"Тај анекс је потписао Милан Милутиновић и од сада има редовно да тражимо извештај високог представника. Уверени смо да ће високи представник, ако опстане, испуњавати ту обавезу", рекао је Вучић.

Додао је да разуме зашто људи у Републици Српској са зебњом гледају на непоштовање правних процедура, јер је високи представник требало да буде потврђен у Савету безбедности Уједињених нација али их је замолио да разумеју шта је реална политика, ма колико се суочавали са тешким последицама и ситуацијом.

"Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима. Србија ће морати да разговара са високим представником и тражићемо извештаје, исказивати ставове, мишљења и односе и слушати шта Република Српска има да каже", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је веома опасно играти се Бонским овлашћењима, на чему ће Србија да инсистира.

"Србија неће подржати спровођење у дело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на белосветске моћнике, али колико можемо, у складу са међународним јавноправним нормама", рекао је Вучић.

Додао је да је саслушао све госте, чуо идеје, и навео да је заједнички именитељ да сви добро разумеју, и власт и опозиција, тежину позиције Републике Српске и српског народа.

Србија ће увек бити уз Републику Српску, поштујући интергитет Босне и Херцеговине, али и Републику Српску, додао је Вучић.

Додао је да је било речи и о економским пројектима, те изразио уверење да ће Србија моћи да осим четири општине, помогне још две општине, и указао на значај изградње аеродрома у Требињу.

 

Наша реакција на непоштовање споразума биће снажна

Наша реакција биће снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и окриљем Европске Уније, најавио је Вучић, реагујући на изјаву највиших представника Приштине, попут Аљбина Куртија који се, како је рекао у лице ругају говорећи да неће да формирају Заједнице српских општина, коју су потписали.

Вучић је рекао да је представнике Републике Српске упознао данас са ситуацијом на Косову и Метохији и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи против Србије и српског народа а да то не наилази на било какву реакцију.

Вучић је рекао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Палмером и Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником Европске уније за дијалог.

"Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да, када некога сатерате у зид, без обзира да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то „не иде“.

Да Курти уцењује како се са њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не би му то саветовао“, закључио је Вучић.

 

Од сутра грађани Босне и Херцеговине могу бесплатно да се вакцинишу у Србији

Вучић је пренео новинарима да ће сви грађани Босне и Херцеговине од сутра, било где и било кад, у Србији моћи бесплатно да се вакцинишу и добију сертификат као и грађани Србије.

Вучић је, након састанка са делегацијом Републике Српске, коју предводе председавајући Председништвом Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, рекао да ће грађани Републике Српске и из целе Босне и Херцеговине моћи као и грађани Србије да се вакцинишу где год хоће, у Београду, Нишу, Крагујевцу, Лозници и било ком другом граду или пограничном месту.

"Могу потпуно бесплатно да се вакцинишу и да добију сертификат о томе као и грађани Србије", рекао је Вучић истичићи да имамо довољно вакцина, као и да смо успели у последњих двадесетак дана да вакцинишемо нових око 630.000 - 640.000 грађана.

Вучић је поручио да Србија има довољно вакцина за цео регион и позвао грађане Босне и Херцеговине да се вакцинишу.

Такође, поручио је да ће Србија наставити да помаже Републику Српску у складу са Законом о специјалним везама и Дејтонским споразумом, не кршећи ниједну међународну норму, а показујући поштовање и љубав према Републици Српској.

Вучић је рекао да су на састанку разговарали и о другим важним темама и о националној стратегији и проблемима по питању Косова и Метохије.

Вучић је захвалио Милораду Додику и представницима свих парламентаних странака на подршци Србији по питању Косова и Метохије.

 

У петак ћу грађанима показати где је будућност Србије

Вучић је најавио да ће се у петак обратити грађанима Србије и показати где је будућност Србије и шта је то прошлост.

Вучић је рекао да неће да одговара на домаће теме, већ да ће се обратити народу у Србији у петак.

„Нећу данас да одговарам на нападе оних који су земљу уништили, већ ћу у петак са свим папирима показати где је будућност Србије и шта је прошлост, као и како не смемо да дозволимо да се прошлост врати“, рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да ће се у петак обратити, када му прођу сви састанци о Косову и Метохији.

 

Ако Курти неће о Заједници српских општина, не мора ни да долази у Брисел

Ако Аљбин Курти мисли да неће морати да се разговара о Заједници српских општина, већ само о томе да ми кажемо да је "Република Косово" нешто што прихватамо и признајемо, не мора ни да долази у Брисел, а ако неко од мене то очекује, не мора ни да ме зове, поручио је Вучић.

Вучић је упитан имају ли разговори са представницима Европске уније и САД смисла, имајући у виду Куртијеве уцене да неће формирати Заједницу српских општина, те да ли ће, уколико оде у Брисел средином јуна на наставак дијалога, пред њега можда бити стављен ултиматум, рекао да никакав ултиматум не очекује.

"Не мислим да ће бити било каквог ултиматума, нити било чега сличног. Када сам био у Белој кући, па то нисам потписао, а да ни од кога овде нисам имао подршку. Људи не морају да брину за такве ствари", истакао је Вучић.

Вучић је навео и да је на Београду да разговара и да увек буде отворен за дијалог.

Вучић је рекао и да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи...

Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само "вика и дрека" и рафал оптужби на рачун Србије. Како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид...

"Онда видите да код њих нема жеље да се разговара. Ако Курти мисли да неће да се разговара о Заједници српских општина, него о томе да ми кажемо да је ''Република Косово'' нешто што прихватамо и признајемо, не мора да долази. Ако неко то од мене очекује, не мора ни да ме зове. Да разговарамо о несталима, то можемо", рекао је Вучић.

 

Није лако, нико не долази са лепом понудом за Србију

Вучић је рекао да се сви разговори који се воде и све што се тражи од Србије на крају своди на то да Србија призна Косово.

Вучић је, на питање о притисцима који се очекују на нас, приметио у делу страних медија, али и наших, како каже, једну врсту кампање о томе како се ништа посебно не дешава.

„Наводи се да Грчка има своју канцеларију на Косову већ годинама, има, али сада са промењеним мандатом. Нико не прави драму, али предстоје тешки дани“, објаснио је Вучић.

Додао је да из дијалога Београда и Приштине држава гледа да извуче највише за Србију и свој народ.

„Али САД и западне силе траже да Србија призна Косово овако или онако. Више чак и не траже да то буде увијено у некој форми, већ директно, уз помињање међусобног признања. Не можете ни замислити колико ми чезнемо за признањем Куртија, јер ћемо после тога сигурно процветати“, рекао је Вучић у ироничном тону.

Нагласио је да ситуација није лака ни лепа, и да нико не долази с колачима и јабукама, ни са једном лепом понудом за Србију.

„Тешки дани за земљу, али не жалим се. Прошли смо много тешких дана, спремни смо поново. Ако хоћете да чујете став Србије, добро, а ако нећете промените власт у Београду и доведите стручњаке који ће поново да опљачкају земљу, униште све фабрике, па ко зна поново шта може да се деси као што су били одвајање Црне Горе и отцепљење Косова“, поручио је Вучић.

 

Одлуку о високом представнику доноси Савет безбедности Уједињених Нација

Вучић је рекао да није Србија та која доноси одлуку о високом представнику међународне заједнице у Босни и Херцеговини, већ Савет безбедности Уједињених Нација.

Вучић је, тако одговорио на питање да ли је именовање Кристијана Шмита прихватљиво за Србију и додао да одлука о његовом именовању треба да оде на седницу Савета безбедности Уједињених Нација.

„Да ли ћу се срести с њим, свакако, али именовање нема везе са нама“, поручио је Вучић.

 

Србија неће укинути Србе западно од Дрине

Вучић је поручио да Србија хоће да поштује међународно право, али да неће да дозволи да јој говоре да западно од Дрине не постоји 900 000 или милион Срба.

Поводом изјаве бошњачког члана Председништва Босне и Херцеговине Шефика Џаферовића да је данашњи састанак с политичким врхом Републике Српске мешање Србије у унутрашње ствари Босне и Херцеговине, Вучић је рекао да се од данас више неће правдати за неистине које изговара Џаферовић.

"Није у питању ни велика ни мала Србија, није овде такмичење у томе, нити је у питању Џаферовић, већ у поштовању међународног права и ко ће брже да напредује", рекао је Вучић.

Вучић је одговарајући Џаферовићу приметио да је за њих Косово независно, а да траже од Србије да се за сваку реченицу Милорада Додика извињава.

“Ја сам то милион пута урадио. Правдам се, а немам потребе за тим. Од данас се нећемо правдати, поштујемо међународне законе и наше пријатеље Бошњаке, а Џаферовић нека настави шта му је воља ", рекао је Вучић.

Додао је да неки људи, како каже, мисле да имају право свима држе моралне придике, али да се Србија труди да им не одговори, да би градили најбоље односе са Бошњацима.

А као аргумент на неоснованост Џаферовићевих тврдњи о мешању Србије, Вучић је указао на Анекс 10 Дејтонског споразума који је потисао бивши председник Србије Милан Милутиновић, и тако подсетио да је Србија један од потписника Дејтона и да ће се понашати у складу са међународним нормама.

Напомиње и да је ћутао када Џаферовић и други дођу у Санџак и са Угљанином траже специјални статус, као Република Српска, иако то не може да се пореди.

“Опет је Србија крива. Престаните са неистинама и непријатељима тамо где их нема. Овде није била реч о Џаферовићу већ међународном праву”, навео је Вучић истичући да против Босне и Херцеговине није донета ниједна одлука, а да јесте о вакцинацији свих њених грађана бесплатно у Србији.

 

Са Шмитом коректни односи, али процедуре морају да се поштују

Вучић је изјавио да са Кристијаном Шмитом, који је именован 27. маја за новог високог представника у Босни и Херцеговини а дужност треба да преузме 1. августа, има коректне личне односе, али да то нема везе са процедурама које морају да се поштују, нити са коришћењем Бонских овлашћења.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је данас на састанку дошло до приближавања ставова између њега и Милорада Додика, с обзиром на афирмативан став који он, Вучић, има према Шмиту.

Вучић је рекао да је Шмит веома озбиљан и искусан политичар, да би претерао када би рекао да су пријатељи, али да може да каже да су веома добри познаници.

Вучић додаје да су се он и Шмит неретко добро разумевали, иако нису увек исто мислили по појединим питањима.

"Али, то нема везе са процедурама и коришћењем Бонских овлашћења.

Свакако ћу разговарати са Шмитом и у име Србије тражићу извештај од високог представника и уверен сам да ћемо га и добити. Морамо да разговарамо о свему. Не можете да доносите одлуке на уштрб једне стране, а у корист других страна", поручио је Вучић.

Вучић додаје да су једно лични односи и то што Шмита изузетно поштује јер је веома способан, образован и интелигентан човек који припада сестринској партији ЦДУ-а из Бајерна и долази из најснажније европске земље, а принципи друго. 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк