Вести

Вучић: Србија ће наставити да побеђује и биће најуспешнија у региону

Криза због рата у Украјини је нешто што на драматичан начин погађа Србију, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић који је пренео да је Србија суочена са огромним притиском у којем мало ко жели да чује аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999. године.

Вучић је, на почетку обраћања грађанима, рекао да му је било врло тешко да систематизује оно што је хтео грађанима да каже, и додао да му никада није било теже у последњих 10 година.

Рекао је да ће представити проблеме са којима се суочава земља, мере које може да предузме као суверена земља у заштити привреде и потрошача. Указао је да није лако, на утицај политике на економију, притиске којима је изложена земља и свега што тек предстоји.

"Од петка када сам се последњи пут обратио догодиле су се бројне промене, цео свет је постао другачији за само три до пет дана. Буквално више ништа није исто. Све оно што смо живели до јуче, мислили да смо знали, одједном више не личи на оно кроз шта пролазимо данас. Догодиле су се тектонске промене на светској политичкој сцени", нагласио је Вучић.

Србија се, према његовим речима, налази у изузетно тешкој ситуацији.

"Данас мање него икада постоји разумевање за позицију Србије, и нашег народа било где у свету. Није питање наше принципијелности, исправности нашег става, већ готово невероватних околности које су нас довеле у веома тешку ситуацију ", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је у протеклих 48 сати разговарао лично са бројним представницима држава и институција.

"Не постоји представник ни једне важније државе да нисмо разговарали са њим. Лично сам разговарао са председницом Европске комисије, представницима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске и других земаља. Размењивао сам поруке са свима око свих важнијих питања од нашег гласања за резолуцију у Уједињеним нацијама и санкцијама Русији", пренео је Вучић грађанима.

Србија је изложена огромном притиску, истакао је, у којем није питање, како је рекао, може ли појединац нешто да издржи или не, већ што се суочава са чињеницом да мало ко жели да чује нашу аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999. године.

Захвалио се председници Европске комисије и председнику Европског савета, али и представницима Сједињених Америчких Држава што су желели да га саслушају јер, како је рекао, види и зна, да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије.

Указао је да се Србија данас на седници Генералне скупштине Уједињених нација придружила осуди напада на Украјину, али је истакла да није ово први рат и сукоб, односно напад на суверену земљу.

"Нисмо могли и смели то да прећутимо", рекао је Вучић и додао да се у тексту резолуције не помињу било какве санкције Русији.

"С наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које чланице Уједињених нација", поручио је Вучић.

 

Ово је почетак, биће притисака, тражиће искључење Руске Федерације из Уједињених нација

Притисци на Србију у наредном периоду биће огромни, и не само то, верујем да је ово тек почетак и да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да као неко ко помно прати политику и сва збивања, готово 24 сата, очекује у наредном периоду неколико политичких замки за Србију.

"Не због тога што брину за Русију или Украјину, не секира то много неке у региону, јер они све што раде, раде да би срушили Србију", приметио је Вучић и подсетио да је Приштина већ изнела захтев за што брже пуноправно чланство у НАТО и да је за то већ добила подршку, друге или треће најмоћније НАТО силе, Турске.

"Видели сте то, и оно што могу да предвиђам, да ће следећа иницијатива бити искључење Русије из Уједињених нација. То би значило, а већ видим поједине иницијативе у неким земљама, зато то и говорим, као и због онога што нама следи и како то замишљају Албанци на Косову... Планирају да на основу члана шест Повеље Уједињених нација у наредним недељама поведу расправу о избацивању Русије из Уједињених нација", рекао је Вучић.

То, како је рекао, даље значи да ће уследити отворен притисак на Кину да дође до промене Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а после тога Србија више нема правни основ по којем би се позивала на међународно право и очување територијалног интегритета, као данас.

Затим следе признања тзв. Косова од земаља НАТО и Европске уније које до сада нису то учиниле.

"То је идеја албанских лобиста и то смо већ неколико пута чули како су представили различитим међународним представницима. Да ли је то могуће или није..? Да будем отворен - уопште не искључујем ту могућност", рекао је Вучић, и додао да је за свашта мислио да није могуће, али се у претходна три, четири дана уверио да је, ипак, могуће, попут отказивања опере Чајковског...

Са друге стране је, како је истакао у питању и угрожавање економског напретка Србије, ако земља буде даље чувала своју позицију, мањак инвестиција, одлазак инвеститора...

Вучић је истакао да је Србија у претходним данима чувала своју позицију.

"Од 13 аката, гласали смо за четири, за девет нисмо могли да гласамо јер су те декларације значиле увођење санкције или банкарском сектору Русије, или авиосаобраћају, или појединцима, од Путина, Лаврова, Пескова до других. Придруживали смо се увек осуди рушења територијалног интегритета, јер сматрамо да је то принципијелна, озбиљна и одговорна позиција, која није нарушавала међународно јавно право", рекао је Вучић.

 

Формирали смо десетак тимова и припремили целокупан програм

Вучић је изјавио да је држава формирала девет или десет специјалних тимова због актуелне ситуације у свету и великог скока цена, као и да је припремљен целокупан програм за заштиту становништва и привреде.

"Осигурали смо се и тренутно имамо енергетске и робне резерве за више од два месеца. НИС је, да не добијемо више ниједан литар нафте, а очекујемо у наредном периоду, ускладиштио толико да имамо за више од два месеца", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да нема никакве потребе за паником, да се држава добро обезбедила и боље од других.

"У наредних 15 дана ћемо напунити сва наша складишта ''до чепа'', што ће нас коштати између 100 и 115 милиона евра. Желимо сва складишта да напунимо, то је роба чија цена неће лако падати", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће позиција Србије бити још тежа у наредном периоду зато што је наша економија била најбрже растућа у региону.

"Суочићемо се са још неким проблемима, ми смо данас цео дан радили на припреми целокупног плана и програма и радићемо и даље, пошто се догађају невероватна чуда на светском тржишту", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас дошло до великог скока цене нафте која је прешла 112 долара по барелу, што је поскупљење за 15 дана око 20 одсто.

"То су енормни скокови, онда ће доћи до последица и по нас. Пет одсто је порасла цена само у једном дану", рекао је Вучић.

Рекао је да ће због тога један тим само пратити ситуацију са нафтом у којем ће бити људи из министарстава за енергетику и финансије и да ће у неким тимовима бити премијерка Брнабић, а у неким он.

Додао је да је исти такав тим формиран за гас пошто је данас цена отишла на берзи, како је рекао, у небеса, као и да га није данас у једном тренутку ни било.

Вучић је рекао да је Немачка кренула да купује огромне количине ЛНГ - течног природног гаса, као и да највећи део гаса иде тренутно за Кину.

Вучић је рекао да је потражња била око 1,5 милијарди кубика гаса.

Вучић је навео да је данас цена гаса била скоро 2.300 долара за 1.000 кубика и да је за поједине европске земље заједно са транспортом то било и више од 3.000 долара. То су бесмислене и неиздрживе цене, додао је Вучић.

Навео је да тренутно имамо 123,6 милиона кубика гаса у нашем делу складишта Банатски Двор, а у руском делу је 164 милиона.

Утискивали смо вишак гаса, који смо куповали, додао је Вучић и напоменуо је да се не доводи у питање снабдевање домаћинстава јер то гарантује држава, већ гас за индустрију.

Напоменуо је да је, на пример, гас у свету поскупео за 13 дана чак 160 одсто и да је најгоре што га тренутно нема довољно.

Вучић је рекао да дневно добијамо по уговору са Русима шест милиона кубика гаса по повољнијој цени, али да трошимо између 10 и 11 милиона и да морамо да докупљујемо за ту разлику.

Вучић је рекао да је посебно забрињавајућа цена угља и додао да ће за то бити формиран посебан тим.

"И биће вероватно постављен сутра вршилац дужности директора ЕПС-а. Посебно ћемо се бавити угљем, увозом нафтних деривата и данас смо наручили 30.000 тона мазута из Азербејџана. Желимо да обезбедимо супституте за ТЕ-ТО Нови Сад и Панчево и да се обезбедимо за наредни период".

Рекао је да је цена угља 15. фебруара износила 190 долара по тони, а да је сада 420 долара, што је повећање од 130 одсто, као и да је цена струје на берзама била 21. фебруара 139 евра по мегават сату, док је данас 362 евра.

Вучић је пренео да су данас вођени и разговори са представицима НИС-а и напоменуо да финансијске операције теку нормално између Србије и Русије, али да не зна шта ће бити већ за неки дан, пошто се ситуација мења из часа у час.

Додао је да у наредним месецима не очекује никакве проблеме са снабедавањем горива.

"На Чикашкој берзи пшенице цена је била 292 долара по тони пре мање од 10 дана, а сада је 368", рекао је Вучић и додао да и код нас расте и цена пшенице и кукуруза.

Пренео је да ће Народна банка Србије водити посебан тим за праћење финансијских операција који ће бити задужен за монетарну стабилност и сва плаћања са Русијом, као и да ће у њему бити и министар финансија Синиша Мали.

"Нисмо спремни и склони да национализујемо руску имовину", рекао је Вучић и напоменуо да неки чак плене и руске школе и вртиће.

Ако буде проблема и ако руским предузећима неко ограничи пословање видећемо да откупимо по фер ценама, али не да отимамо, рекао је Вучић.

Нагласио је да је држава веома ликвидна и да на рачуну тренутно има више од 156 милијарди динара или 1,4 милијарде евра.

Поручио је и да је српски банкарски сектор 100 одсто сигуран, да држава све више купује злато и увећава девизне резерве, као и да је затражио да се од Кинеза још купи злата по цени три одсто нижој од најниже коју смо до сада плаћали, како би повећали резерве у злату.

Девизне резерве, како је рекао, износе 15,6 милијарди евра, а резерве злата су у вредности од 2,1 милијарде евра.

"До сада смо успевали да сачувамо курс динара", нагласио је Вучић. Напоменуо је да су ненаплативи кредити данас свега 3,5 одсто, док су 2014. године износили 21 одсто.

Вучић је навео да динарска штедња износи 105 милијарди динара, а девизна повећа на чак 13 милијарди евра.

Подсетио је да је АИК банка купила Сбербанку Србија и поручио да сви који су имали депозите у тој руској банци су сигурни.

У прва два месеца имали смо одличан прилив страних директних инвестиција, на нивоу претходне рекордне године, рекао је Вучић и нагласио да је "Фич" рејтинг агенција потврдила да је кредитни рејтинг Србије на корак од "инвестиционог" упркос свим дешавањима у свету.

 

Србија формирала тимове за помоћ Украјини

Вучић је рекао да је Србија формирала тимове за хуманитарну помоћ Украјини, за пријем рањених и повређених из Украјине као и посебан тим за пријем избеглица.

Вучић је рекао да ће Србија видети како брже да издаје боравишне и друге дозволе избеглицама, по узору на Европску унију.

Вучић је саопштио и да Србија неће учествовати у извозу оружја нити дозвољавати да преко наше територије може да пролази оружје за ратна подручја или земље које учествују у сукобу и то ће се стриктно контролисати.

"У складу са закључцима Савета за националну безбедност чуваћемо мир у региону и бити попустљиви и нећемо одговарати на свакодневне провокације из Приштине и других делова региона", истакао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ћемо у најбољем интересу грађана проћи кроз овај тежак тренутак.

"Само ако смо заједно можемо да превазиђемо проблеме и да гурамо земљу напред", поручио је Вучић на крају обраћања.

 

Данас се у свету не поштује међународно право

Вучић је изјавио да се данас у свету не поштује међународно право.

Вучић је ово одговорио на питања да ли би Приштина могла да искористи кризу у Украјини и постане чланица НАТО и Европске уније и колико је то у складу са међународним правом.

"То постаје оксиморон у савременом свету. Међународно право, нико га нигде не поштује. Увек су сви лицемерни до те мере, можемо да кажемо да Србија и још две, три земље то поштују. Остале земље, како им одговара. Ми, ''мали'', видимо спас у међународном праву, али они велики... ", констатовао је Вучић.

 

Нећемо да отимамо оно што припада Русији

Вучић је истакао да ће Србија, ако дође до поремећаја на енергетском тржишту наћи најбоље, фер решење у којем ни на који начин не би повредила интересе руских партнера.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је поменуо могућност национализације НИС-а и сличних предузећа из области енергије, одговорио да наравно да није, већ да је рекао да ће Србија избегавати национализацију и то што други раде.

"Нећемо да отимамо оно што припада Руској федерацији. Нема ни разлога. Али пратићемо стање и како се ствари одвијају, да ли ће све бити нормално са увозом нафте и свега. Рафинерија сада ради 24 сата сваког дана", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су национализација и конфискација најгоре ствари које држава може да уради.

"У овом тренутку не разговарамо ни о чему сличном, већ имамо добру сарадњу са НИС-ом. Ако би дошло до поремећаја на тржишту нашли би најбоље, фер решење у којем ни на који начин не би повредили интересе руских партнера", истакао је Вучић.

 

Европска унија без претњи, неки други претили свим и свачим

Вучић је пренео да у разговору са бројним званичницима које је имао ових дана око догађаја у Украјини, представници Европске уније нису помињали статус кандидата, нити Косово, али неки други су, како је рекао, помињали све - од инвестиција до Косова - све што стоји некоме на располагању када, како је рекао, на неког врши притисак.

Вучић је, на питање шта су тачно подразумевали притисци, шта је било на столу, да ли питање да ће Србија изгубила статус кандидата за чланство у Европску унију, и да ли је било речи о Косову, рекао да статус кандидата нико није помињао.

"Имао сам добар и љубазан разговор са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је говорила о европској будућности Србије. Неки други су задужени за притиске. Неки други помињу свакојака чуда", рекао је Вучић.

Вучић је, с тим у вези, указао на бивше високе представнике међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентина Инцка и Кристијана Шварц-Шилинга, који су, како је рекао, тражили да се одузме Србији статус кандидата, а да се без икаквих процедура приме неки који нису кандидати.

"Толико о међународном праву, реформама, и труду. То неће бити могуће, али више ништа у оваком свету не искључујем", додао је Вучић.

Вучић је додао да је захвалан Фон дер Лајен и председнику Европског савета Шарлу Мишелу што су га саслушали, што је био у прилици да им изнесе, како је рекао, све наше муке.

"Не знам колико нам је то помогло али сам барем душу спасао", констатовао је Вучић. Додао је да је и са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и другим представницима Уније размењивао поруке на веома коректан начин.

"Американци су желели да саслушају. Имао сам много разговора са Американцима, и они су имали вољу да ме саслушају. Моје је било да се борим за Србију колико сам могао. Све се надам да ће ово лудило да прође, али плашим се да неће", закључио је Вучић.

 

Србија једина у Европи која није увела санкције Русији

Вучић је истакао да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је, то рекао одговарајући на питање какву реакцију Руске Федерације очекује после гласања Србије у Уједињеним нацијама и да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила Босна и Херцеговина, Србија једина која није увела санкције Русији у Европи.

"Ако су због тога наши руски пријатељи љути на нас, шта да радим", додао је Вучић.

Наша позиција, према његовим речима, ни за три или четири дана неће бити боља или лакша јер нико неће да слуша приче о 1999. години, или о Косову и Метохији.

"Замислите све ово што смо градили и радили, да кажу више нема фабрика код вас, повућићемо их. То су све проблеми са којима се реално и објективно суочавам. Да не причам о набавци одређене робе која нам је неопходна", рекао је Вучић.

 

Не доживљавамо одлуку Турске као пријатељски потез

Одлуку Турске, односно изјаву турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да ће та земља помоћи тзв. Косову да постане члан НАТО, не доживљавамо као пријатељски потез, поручио је Вучић и навео да је Министарство спољних послова припремило протестну ноту за Турску.

"Министарство спољних послова припремило је протестну ноту за Турску, да ли ћемо је уручити и не, донећемо одлуку вечерас, али свакако не доживљавамо ту одлуку као пријатељски потез, ту изјаву која је дата у разговору са Вјосом Османи и чињеницу да је Ердоган рекао да ће Турска, не питајући никога сама донети одлуку о пријему Косова у чланство у НАТО", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Не желећи да улази у неке, како је рекао, друге стране, поручио је да ће штитити интересе Србије.

"Само када погледате шта нас све удара, са сваке стране, овај наш мали чамац... Али, издржаћемо и изгураћемо све", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио свим грађанима који, како је рекао, не траже у свему што се дешава разлог да сопствену земљу нападну, већ су уз своју државу, знају колико јој је тешко и воле је више од свега.

"Хвала свима. Издржаће ово све Србија, и наставиће да побеђује и да буде убедљиво најуспешнија у региону", закључио је Вучић.

 

Хране ће бити довољно, грађани не треба да брину

Вучић је поручио грађанима да не треба да брину и да ће хране бити довољно за домаће потребе, па чак и за извоз.

"Свега има више него довољно за домаће потребе", навео је Вучић и додао да су наручене велике количине млека у праху које треба да стигну, а да је све остало од резерви хране обезбеђено.

Вучић је истакао да Србија има двоструко више пшенице од њених потреба и да је посађена на 620.000 хектара.

Рекао је да је Северна Македонија тражила 50 000 тона пшенице и 25 000 тона кукуруза и да то може одмах да јој се испоручи, као и да ће имати пшенице и кукуруза и за регион, Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину.

Рекао је да има довољно брашна тип 500 и да ће га бити довољно и за хлеб Сава.

Пошто Русија и Украјина извозе 29 одсто светске пшенице очекују се велики поремећаји на тржишту са пшеницом и кукурузом, али напомиње да Србија неће имати проблема.

Истакао је да ће бити довољно за грађане, за сточни фонд, као и за извоз.

Када је реч о мерама које ће бити предузете, Вучић је рекао да се још неће ограничавати извоз, јер наши пољопривредници и бизнисмени треба да зараде и да ће ограничења бити уведена само ако буде било потребно.

Напоменуо је да постоје потенцијални проблеми са извозом јагода и јабука у Русију, али да ће за домаћу употребу бити довољно воћа и поврћа од парадајза и краставца, до вишње и трешње...

 

Себи морамо да чувамо леђа, у добром нам је стању земља

Себи морамо да чувамо леђа и да бринемо о својој земљи, поручио је Вучић и навео да је за нас важна осуда нарушавања било чијег територијалног интегритета, јер смо једна од ретких земаља у свету која може да каже да је за поштовање међународног права, иако оно великима не значи ништа.

На констатацију да су се већ појавиле похвале страних амбасадора, из Европске уније, због тога што се Србија у Уједињеним нацијама придружила 141 земљи у осуди агресије на Украјину, Вучић је рекао да је свега неколико земаља било против - Северна Кореја, Белорусија, Сирија, Еритреја, док су Куба и Иран биле уздржане.

"А, похвале... хвала им...", додао је Вучић.

На питање да ли Србија може да преживи "тржишни хаос", имајући у виду тежину ситуације, и ко може нама да чува леђа, Вучић је рекао да сами себи морамо да чувамо леђа и да бринемо о својој земљи.

"Да је волимо више него икада, јер се плашим да ће време које долази бити теже од сваког другог, и да морамо да сачувамо мир. Не смеју наша деца никада више да иду у некаква склоништа, наши људи морају да живе са бољим платама и већим пензијама", рекао је Вучић.

Додао је и да ће Србија преживети "тржишни хаос", јер је добро припремљена.

"Добро, добро смо се припремили, у добром нам је стању земља, домаћински чувана, има доста и у сламарици. Добра нам је држава, само се надам да ова криза неће предуго да траје", рекао је Вучић и додао да држава неће ништа крити, већ ће обавештавати грађане о свему.

"Ми смо дали све од себе. За нас је важна осуда нарушавања нечијег територијалног интегритета. Увек можемо себи у лице да погледамо, и једни смо од ретких у свету да можемо да кажемо да смо за поштовање међународног права, које великима не значи ништа", рекао је Вучић.