Вести

ВУЧИЋ: СПРЕМНИ НА РАЗГОВОР О КОМПРОМИСУ, НИКАДА О ПОНИЖЕЊУ СРБИЈЕ

Србија је увек спремна да разговара о компромисном решењу, али никада неће бити спремна да разговара о било каквом понижењу Србије, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Вучић је, обраћајући се грађанима Србије, рекао да жели да информише јавност о ситуацији на Косову и Метохији, као и разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером.

"Ти разговори су били коректни и тицали су се пре свега тема у будућем дијалогу, шта је то што једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од Европске уније, као и шта очекују они од нас“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.

"Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће дијалог бити настављен у веома кратком временском периоду од данас, додајући да је реч о данима.

"Србија ће се одазвати позиву у Брисел", подвукао је Вучић.

 

Штета у "Слободи" између 1,5 и два милиона евра

Вучић је изјавио да су три хеликоптера кренула у гашење пожара, након експлозије у чачанској фабрици "Слобода", те да се очекује да већ од понедељка та компанија у потпуности настави свој рад.

Вучић је данашње обраћање почео вешћу о несрећи у "Слободи", и истакао да прелиминарне процене показују да је штета између 1,5 и два милиона евра.

"Три хеликоптера крећу у гашење пожара и очекујемо да се операција успешно оконча и да се већ од понедељка у потпуности настави производња у погонима чачанске ''Слободе''", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да се такве ствари дешавају, али да је важно да и мере заштите на раду и обезбеђење буду на неупоредиво вишем нивоу, како би се обезбедила сигурност запосленима у фабрици, у магацинима, као и становништву у околини тих објеката.

"То је, без озбира на огромну пажњу и на готово невероватне размере експлозије, ипак подношљива штета и верујем да ће ''Слобода'' са успехом наставити свој рад у будућности", рекао је Вучић.

 

Чину почетка производње "Спутњика В" присуствује онлајн и Путин

У институту Торлак у Београду почиње производња руске вакцине "Спутњик В", саопштио је Вучић.

Вучић је у обраћању јавности рекао да ће том чину у онлајн формату рисуствовати председник Русије Владимир Путин.

Истакавши да је поносан на тај посао, Вучић је рекао да ће Србија понуди руске вакцине свим земљама региона, Европе и света.

"Захваљујући Путину успели смо да направимо овај посао, настављамо сложно и са кинеским пријатељима, а као крајња фаза очекује нас изградња наше фабрике, потпуно нове која ће бити недалеко од београдског аеродрома", рекао је Вучић.

Додао је да је то од изузетног значаја за наш фармацеутски и здравствени систем, који ће бити додатно ојачан.

 

Пред Србијом не стоје лаки дани

Пред Србијом су не лаки дани, поручио је Вучић и истакао да се нада да ћемо, како је рекао, имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре ствари за нашу земљу.

"Идем у Брисел на разговоре са Албанцима, надам се да ћемо имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре ствари за нашу земљу", рекао је Вучић.

Када чувате мир и стабилност ту су и добре и велике ствари за земљу.

 

Поднећу у Скупштини извештај о дијалогу у Бриселу

Вучић је изјавио да је спреман да у Скупштини Србије, пре или после наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о Косову и Метохији.

Вучић је рекао у Председништву Србије да је одговорио на позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића и да жели да одговори и на јавно и нејавно упућене позиве појединих ванпарламентарних политичких странака које су тражиле да се говори о Косову и Метохији и да направи неке зјаедничке принципе за будућност.

"Спреман сам и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја", навео је Вучић.

Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпралементарних политичких странака из опозиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.

"Такође, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали", додао је Вучић.

 

Да буде признат огроман напредак Србије на ЕУ путу

Вучић је изјавио да је Србија на европском путу много урадила у свим областима, а посебно у владавини права и изразио очекивање да ће у наредном периоду, да ли у јуну или септембру, тај огроман напредак Србије бити признат од стране земаља Европске уније.

Не бих то назвао наградом, већ поштовањем за оно што је у претходном периоду учињено, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да смо много урадили и за отварање наших кластера, од раздвајања "Србијагаса", до акцизне политике, где можемо одмах кластере да отворимо, до великих уставних промена и промена у области владавине права, што је и Европска комисија подржала.

 

Пресуда Младићу и седница Савета безбедности истог дана, случајност?

Вучић је рекао да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, истог дана бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу и изразио наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо.

Вучић је током обраћања грађанима указао на то да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.

"Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савета безбедности и јесте, али да ли је случајно или не закључите сами", навео је Вучић.

Додаје да ће изрицање пресуде бити у 15.00 сати, а да је у 21.00 по нашем времену заказана седница.

Вучић је рекао да ће то бити тешка ситуација за цео српски народ и Србију, а што се седнице Савета безбедности тиче постоји и технички проблем.

Наиме, Сержу Брамерцу је, како је рекао, омогућено да се обрати виртуелно, видео конференцијом на седници, а за сада њему као председнику Србије, који је изразио жељу да се обрати, то није омогућено.

"Надам се да ће бити омогућено, а ако не буде мораћемо да нађемо начин да упркос свим обавезама и готово немогућим околностима, одем у Њујорк јер имам право да присуствујем уживо", рекао је Вучић.

 

Оно што је важније од технике, јесте суштина

Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени на 1.138,5 година робије, Бошњаци на 42 године, Вучић је рекао да не мислим да било шта треба бројкама да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, сем у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде достављен судовима у региону.

Вучић наводи да је 13 таквих случајева додељено Босни и Херцеговини и то много озбиљнији случајеви од Јојића и Радета, случајеви у којима су Срби убијани на злочиначки начин.

"То је давано судовима у региону да суде, а један предмет који се тиче само непоштовања суда, а ми имамо закон који говори само о сарадњи са Хашким трибуналом и изручењу за ратне злочине. Замислите ви какво је то поверење када ви нећете да дозволите судовима у Србији по једном готово безначајном предмету у односу на предмете који оптужују појединце за извршена најтежа кривична дела против припадника српског народа, а који су дати судовима у региону", рекао је Вучић.

Подсетио је и да су сви они који су били осуђени за најтеже ратне злочине у Хагу правоснажно ослобођени и то од Рамуша Харадинаја, Насера Орића и Анте Готовине.

"Са све три територије на којима су и Срби тешко страдали, а не само Албанци, Бошњаци и Хрвати, сви они који су приказивани као починиоци таквих злочина и за које су постојале тешке оптужнице, правоснажном пресудом су ослобођени", рекао је Вучић.

Вучић наводи да ће бити занимљива расправа на седници Савета безбедности, нимало лака за нас, али ни за оне, како каже, који мисле да је политика силе испред правних аргумената.

 

Нема заштићених чланском картом

Важна порука за све грађане је да чланска карта неке партије неће спасити онога ко је учинио било шта противзаконито, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да улази у појединачне случајеве и не зна шта су разлози, али да жели да подржи све надлежне институције у борби против криминала и корупције.

Вучић је истакао да сви од полиције до правосуђа треба да раде свој посао без ограничења и без обзира на то да ли човек припада Српској напредној странци или некој другој партији.

Поручио је да Србија не сме да личи на Србију из 2000-е када је пљачка, како је рекао, била једини начин и једини смисао бављења политиком.

"То је важна порука за грађане да нема застићених и да било која чланска карта или руковођење у странци никога не може да спасе од реакције надлежних органа ако је чинио нешто противзаконито", закључио је Вучић.

 

Србија доказла спремност за дијалог о несталим, то очекује и  од Приштине

Вучић је поручио да је Србија у потпуности спремна за дијалог о несталим лицима на Косову и Метохији и да то конкретно и покаже тако што би се откопало свако место за које постоји сумња да постоји гробница, али да то исто очекује и од приштинске стране.

"Ми смо то показали на делу у месту Кижевак, где смо открили гробницу и позвали чланове албанских породица који су дошли и могли да положе цвеће где су похрањени остаци нихових ближњих. Али, тражимо да они ту одговорност покажу и према Србима убијеним на Косову и Метохији", навео је Вучић.

Наша процена је да има 350 лица или 350 земних остатака.

"Наше су процене да неколико десетина убијених Срба има у мртвачници у Приштини и тражимо да се коначно изврши анализа и видимо о којим лицима је реч. Понудили смо Албанцима и рекли да смо спремни, што су они одбили у претходном мандату, а желим да верујем да ће сада да прихвате, да они кажу где год мисле да постоји било каква гробница да извршимо сва неопходна ископавања на том месту и да видимо да ли има тела и остатака. Али, тражимо то и за нас, јер имамо неколико индикација где су сахрањени војници и цивили српске нациналности", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је то могуће урадити уколико приштинско руководство сматра и жели да решавамо питање несталих лица.

Додаје да је то хуманитарно и веома важно питање за породице убијених људи, без обзира да ли је реч о Србима или Албанцима.

Србија је спремна за такву врсту разговора и договора, поручио је Вучић.

 

Од шестог постајемо други призвођач бакра у Европи

Само када држава жели озбиљно да ради, када се посвети зеленој агенди на озбиљан, а не на пропагандистички и популистички начин, она у томе може бити успешна, поручио је Вучић.

Вучић је, у обраћању грађанима, указао на успешност РТБ Бора, рекавши да, од када је кинески Зиђин преузео ту компанију, она је успешна.

Указао је да ће, везано за проблем воде у селу Метовници, за чије решавање је потребно 150 милиона динара инвестиције, Зиђин обезбедити 120 милиона.

„РТБ Бор је покушао, у време власти оних који нас данас критикују, приватизацију три пута. Три пута су покушали и три пута су пали. А онда су понудили кикирики, а ми смо понудили борски рудник и бакар“, објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је на крају 2018. године РТБ Бор био са дуговима који су за 600 милиона превазилазили укупан капитал, било је 4.270 запослених.

„Данас имамо 5.723 радника, што је више од 700 нових радних места, а просечна месечна зарада била је 68.160 динара, сада је око 91.000, а до краја године биће 91.824 динара. Бор је град у Србији у којем цене некретнина најбрже расту и где се највише продаје нових, а то је захваљујући овом успеху“, подвукао је Вучић.

У пословној 2018. години РТБ Бор је имао приход од 336 милиона, а за 2021. годину пројектовани приход је 876 милиона, што је готово три пута више. Навео је да су две кинеске компаније - Хбис Смедерево и Зиђин РТБ Бор прва два међу првих 15 извозника Србије.

„Од шестог произвођача бакра постајемо други у Европи до краја године. Само је Пољска испред нас“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се држава бори за добру цену земљишта на које треба да се шири РТБ Бор.

„Боримо се за свако село, за сваког човека. Не слушајте само оне који причају како је лошији ваздух. Десет пута је бољи него што је био. На један сат било проблема са арсеном“, додао је Вучић.

„Направили смо нову, далеко успешнију Србију. Ми смо успешни , само не треба себе да лажемо. Морамо да се боримо да радимо“, закључио је Вучић.

 

Била би част, не верујем да ћу се састати са Бајденом

Вучић је рекао да не верује да је могуће да се сусретне са америчким председником Бајденом у Бриселу 14. јуна, али да у сваком случају сусрет са америчким председником за Србију представља част.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара, током обраћања грађанима, а на констатацију да ће се можда у исто време наћи у Бриселу када и Бајден који ће учествовати на Самиту НАТО-а.

"Не мислим да ћемо ми 14. јуна бити у Бриселу. У сваком случају не верујем да је тај сусрет могућ", рекао је Вучић.

Додао је да када амерички председник буде имао времена, за Србију би била част да се он састане са америчким председником.

 

Ускоро ћемо претећи и Бугарску по висини плата

Вучић је изјавио да Србија има највећу просечну плату у региону, која је у марту износила 556 евра, као и да верује да ускоро по висини плата можемо да претекнемо и Бугарску код којих је плата 580 евра.

Вучић је рекао да је, према званичним подацима, плата у Црној Гори у марту, била 526 евра, у Босни и Херцеговини око 500 евра, као и да је у Северној Македонији била за 100 евра мања него у Србији , а у Албанији за 150 до 160 евра мања него код нас.

"Претекли смо све у региону по месечним примањима", нагласио је Вучић.

Каже да наравно да немамо више ауто-путева него Немачка, али да пропорционално величини наше земље градимо више ауто-путева него Немачка и многе друге европске земље.

У Србији се, додаје, гради тренутно пет ауто-путева ако се рачуна и изградња Фрушкогорског коридора, као и да ће до краја године почети изградња још три ауто-пута, тако да ће се градити укупно осам ауто-путева.

"Поносан сам што могу да одговорим на сво то потцењивање грађана Србије. Важно је да увек разговарамо и прихватићу увек одлуке народа и ако народ каже да неће да напредујемо и будемо неупоредиво богатији, немам ништа против. Поштоваћемо одлуку народа", рекао је Вучић у контексту критика које стижу на рачун истраживања и најављених инвестиција Рио тинто.

Истакао је да је ова власт довела велики број инвеститора у многе делове Србије, као Минт и Адиент у Лозницу, Јазаки у Шабац, да ће Минт отворити фабрику и у Шапцу.

Захвалио је Србији што су добро разумели шта смо све успели да променимо и поручио да нема повратка на лоше и да ће Србија наставити у економији да побеђује.

Вучић је рекао да се и Фискални савет огласио и подржао нацрт Фискалне стратегије Србије и додао да ће, уколико и мају буду тако добри резултати као у прва четири месеца, моћи значајно да се повећају плате и пензије.

 

Спремни за референдум, али грађани морају да знају све

Вучић је изјавио да су надлежни спремни да, по питању рудника за експлоатацију јадарита коју би градила компанија Рио Тинто, спроведу референдум, у општинама или целим окрузима, како би се видело шта је то што грађани желе, и да ће се та одлука поштовати, али и истакао да би грађани морали да знају шта им тај пројекат доноси.

Вучић је приметио и да је данас постало најмодерније и најпопуларније да се са мало чињеница критикује све што се појави у Србији, јер то изгледа као лака мета и могућност за стицање јефтиних политичких поена.

Додао је и да је тренд свуда да, како расте животни стандард, једна од доминантних тема постаје да у сваком тренутку мора да се спречи и буде против свега, ако је могуће позвати се на "Зелену агенду".

Вучић је навео да је пред нама другачији период, да ћемо морати да посветимо пажњу обновљивим изворима енергије и "Зеленој агенди", али и да то искористимо као подстицај за раст економије, а не као иделошки раздор, међусобне свађе, одбијање инвеститора и рушење највиталнијих интереса.

Конкретно, по питању критика на рачун Рио Тинта, што је, каже, пројекат важан за Мачвански округ, Лозницу, Крупањ и целу Србију, Вучић је рекао да се ту ради о лицемерју, те навео да је привредно друштво "Рио Сава експлорејшн" стигло у Србију 2002. године у време Зорана Ђинђића.

Набројао је да је прво решење издато 8. јуна 2004. године, друго 17. јануара 2005. године, у време када је председник био Борис Тадић, Драган Ђилас водио Народну канцеларију, Јеремић саветник за спољну политику.

"Реч нису рекли. Следеће решење издато 26.септембра 2005. године. и даље нису имали шта да кажу. Четврто 15. јануара 2007. године, пето 4. јануара 2008. године, шесто 28. августа 2008. године, седмо 15. септембра 2009. године, осмо - веома важно, потписало је Министарство Оливера Дулића, тог тренутка они издају осмо и девето решење, издају дозволе о бушотинама, први пут", рекао је Вучић.

То, каже, није рекао да би некога оптужио, мада би могао, јер ништа нису наплатили за Србију, и земља није имала корист, какву је могла.

"Можда су имали личну корист, али за то немам доказе. Али, Србија није имала користи, али може да има у будућности", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је приметно да се годинама наставља тренд депопулције у Подрињу, западној Србији, где, каже, живи око 100.000 људи, а тај крај Србије могао би, додаје, да напредује и процвета уз пројекат експлоатације литијума.

"Ја нећу ништа да намећем, нити ће ико ишта да намеће. Спремни смо да у складу са законима спроведемо и референдум шта је то што грађани желе, било у градским општинама, или на нивоу округа. Да видимо шта народ жели, али народ мора да буде упознат о чему се ради", рекао је Вучић.

Наводећи да је литијум нешто без чега се не може у овом тренутку, али ће за 15 година изгубити снагу и вредност коју има данас, јер ће највеће светске компаније научити како допунавају батерије.

"Ми смо у трци са временом, а Србија има значајне истражене резерве литијума, који је неопходан за батерије за електрична возила, индустрији која ће забележити огроман напредак. Говоримо о десетинама милијарди евра", рекао је Вучић.

Како је прецизирао, код Лознице је реч о подземном руднику, површине 300 хектара, где би на изградњи радило 2.100 радника, уз око 1.00 високо кваилификованих радника.

Пренео је да званичне прогнозе ЕК предвиђају да ће тржиште батерија у бити на нивоу 250 млрд евра годишње већ 2025. године, а потражња за литијума "скочиће" 20 пута до 2030. године, а 58 пута до 2050. године, што је незабележено у рударској индудстрији.

Додао је и да неће бити течног већ чврстог отпада, којим се далеко лакше и ефикасније управља, а отпадни материјал ће се рециклирати и користити у другим индустријама.

"Али, о томе ће одлучивати грађани", поновио је Вучић.

 

Сви који учествују у нелегалним радњама одговараће

Вучић је рекао не зна много детаља у вези са хапшењем председника Општине Палилула Александра Јовичића, али и да не жели да пореди привођење због дивље градње са онима који су убијали на десетине људи, секли им делове теле и млели у машинама за месо.

"Разлика нас у односу на друге је то што нема заштићених, да ко учествује у корупцији и нелегалним радњама мора да одговара. То је важна порука за све људе", рекао је Вучић.

Приметио је да је и његов претходник Борис Тадић изјавио да за хапшење Јовичића и његова недела треба да одговара и Александар Вучић и одговорио да не мора јер они нису ни хапсили кад треба.

Не мора, каже, јер његови претходници нису ни хапсили.

Када је реч о Јовичићу рекао је да је наравно да мора и да треба да се гради, и да на то свако има право, али мора да добије дозволу надлежних органа, а не да са тим тргује.

"Ништа од тих пара није отишло у странку, већ у њихове џепове", рекао је Вучић.

 

Палмер и Лајчак знају шта могу да разговарају са Србијом

Вучић је изјавио да званичници са запада знају о чему могу да разговарају са Србијом када је реч о Косову и Метохији, али и да су се специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак током састанка са њим трудили да пронађу рационалан начин за наставак дијалога.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара током обраћања грађанима да ли је понуђено неко конретно решење, шта се Србији нуди и око чега ће Србија да преговара, ако Палмер поручује да су САД за међусобно признање.

"Што се тиче разговора са Палмером и Лајчаком они су били коректни. Не може ту, да не подижем себи цену, али знају они шта је то што могу да разговарају са Србијом, шта је то што може, а шта не може и труде се да нађу рационалан начин за наставак дијалога и по том питању немам шта да им замерим", рекао је Вучић.

Истиче и да се знају њихове жеље, што је, како каже, већ друга ствар.

"Палмер наравно заступа идеје америчке политике да ми треба да признамо независност Косова и нормално је да се за то бори, као што је наша идеја да не признамо и за то се боримо", закључује Вучић.

 

Нема наговештаја за пребацивање наше амбасаде у Јерусалим

Вучић је истакао да се, у вези Вашингтонског споразума и пребацивања амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, догодило нешто што мења одређене ствари, а то је израелско признање Косова.

Вучић је, одговарајући на питање да ли Србија остаје привржена Вашингтонском споразуму, пошто се приближава рок за пребацивање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, рекао да Београд стално разговара са Американцима око тог документа.

„Видимо да Албанци нису испунили ништа, то јест само оно што им користи, не интересује их Мини Шенген, нити било шта друго. Догодило се нешто што мења одређене ствари, а то је израелско признање Косова“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће Србија наставити разговоре даље, и то са Европском унијом и САД, те да нема никаквигх наговештаја ни за пребацивање амбасаде. „Када додбијемо званично тумачења и објашњења видећемо“, додао је Вучић.

 

Нормално је да Палмер у Србији тражи истомишљенике

Вучић је изјавио да је нормално да специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер тражи истомишљенике у Србији по питању решавања косовског питања и да му то не замера.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара током обраћања јавности како види спекулације медија да Палмер у разговору са неким представницима опозиције жели да добије подршку за амерички став о међусобном признању, као решењу косовског проблема.

"Не видим ту неки проблем, а наше је да држимо своје, да се боримо", рекао је Вучић.

Вучић наглашава да то није увек једноставно и лако.

"Али, не могу да кажем да ми је било сувише тешко или да сам осећао неку нелагоду или превелике притиске", навео је Вучић.

Додаје да све што ће се дешавати у наредном периоду, попут седнице Савета безбедности Уједињених нација и изрицања пресуде Ратку Младићу 8. јуна, као и састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу, није једноставно, нити пријатно.

"На крају крајева, знате да велике силе неће променити своју одлуку о признавању независности Косова и зато сам спреман да разговарам и са нашим парламентарним политичким странкама, али и са онима ванпарламентарним који желе да чују шта је став Србије, а и ми њих да чујемо шта мисле", рекао је Вучић.

 

Надам се да се нико неће играти са стабилношћу региона

Вучић пренео је да је са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником Стетј департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером разговарао и о српским светињама на Косову и Метохији, електроенергетској ситуацији, а да је његов став био веома јасан и да се нада да се нико неће играти са стабилношћу региона.

"Разговарали смо о светињама, о Валачу, електроенергетској ситуацији и мој став је био веома јасан. Надам се да се неко неће играти са стабилношћу региона и по том питању, јер би реакција српског народа, и на КиМ и свуда, била изуезтно снажна, а то никоме није потребно", рекао је Вучић упитан да ли је са Лајчаком и Палмером разговарао о заштити српских цркава и манастира.

Вучић је поновио да су за нас важни мир и стабилност и даљи економски напредак.

На питање да ли су високи званичници Европске уније и САД и саговорнике у Приштини упозорили на заштиту цркава и манастира, Вучић је потврдно одговорио.

"Јесу, и у то нема никаве сумње, и Палмер је био снажан по том питању у Приштини", рекао је Вучић.

Додао је да је Лајчаком и Палмером разговарао о манастиру Високи Дечани, пре свега, јер је он најугроженији, с обзиром да Приштина не жели да поштује пресуде судова.

"А, онда су у Приштини наводили како је двоје судија било потплаћено од Београда, што су глупости. Али, тражили су довољан разлог да се супротставе спровођењу и извршењу одлука које су већ наложене", рекао је Вучић.

 

Бесмислени наводи о руским летелицама у Требињу

Вучић је рекао да су бесмислени наводи који долазе из Хрватске о томе да ће аеродром у Требињу бити база руских летелица.

"Честитам, нисам ни у Трећем оку такве лудости прочитао, али шта све људима може да падне на памет то је светско чудо", рекао је Вучић замољен да прокоментарише наводе о забринутости у Хрватској због аеродрома у Требињу, и питају да ли ће то бити неки нови Вучићев пропагандни пројекат или база руских летелица.

Вучић је рекао да су Хрвати мајстори пропаганде, али је указао да ће то бити добар аеродром којим ће да управља Република Србија, која ће се трудити да победи конкуренцију.

Аеродром ће бити важан не само за Херцеговину, већ и за Црну Гору, Никшић, Херцег Нови, за све који желе да иду и у нека друга места бивше Југосавије.

Напоменуо је и да жели да оде у Невесиње, Костајницу, Дубицу.

Што се тиче пропаганде, каже да су они (Хрвати) мајстори пропаганде, али да треба да погледају резултате и свима ће бити јасно шта је пропаганда а шта није.

 

О Рио Тинту: За нас је глас народа, глас Бога

Вучић је изјавио да не напада пројекат Рио Тинто, већ га каже брани, јер би са њим могли да будемо успешни и могао би да допринесе процвату читаве западне Србије.

Али, замера то што претходна власт није наплатила ништа од тога, што су, како је рекао, мислили само на себе, а не на Србију.

"Србија није зарадила ниједан динар. Не критикујем пројекат, већ га браним мислећи да ако будемо успешни може да допринесе процвату читаве западне Србије", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија озбиљна држава и да мора да поштује све што је потписивано.

А на питање да ли ће од народа зависити реализација неког пројекта, Вучић је рекао да ће народ бити питан.

Ако је воља народа, каже, да не желе да иду напред и да не користимо литијум, нема проблема - поштоваћемо вољу народа.

"Глас народа је за нас глас Бога", рекао је Вучић и додао да ће им претходно бити речена истина, па нека сами одлуче.

 

Извештај о дијалогу има више смисла после Брисела

Вучић је изјавио да од председника Скупштине зависи да ли ће извештај о дијалогу посланицима у парламенту поднети пре или после састанка у Бриселу.

Мисли да има више смисла да то буде после Брисела.

Вучић је поновио спремност да разговара са свим непарламентарним странкама о дијалогу Београда и Приштине, али пре свега са онима који нису тражили страно мешање у унутрашња питања.

Јер, како је објаснио, они су показали да су за њих најважније српске институције.

 

Вратите витамине, али пензије веће 30 одсто

Вучић је рекао да ће бити још већег повећања пензија у наредном периоду и да ће расти брже него до сада, а ко хоће да врати витамине може то да учини.

Вучић је то рекао одговарајући о томе да му је неки пензионер вратио витамине које држава поклања, те да лист "Данас" наводи да јесте учинила једна пензионерка и приметио да је очекивао да му врати 30 посто од пензије, за колико је, како је нагласио, већа у односу на време онога у чијем медију критикује стање.

Вучић је рекао да је у време Ђиласа, Јеремића, Тадића просечна пензија у августу 2012. године износила 196, а да данас износи 251 евро, што је увећање од преко 30 одсто ако се саберу и сва једнократна давања.

Изразио је и захвалност свим, како је рекао, часним пензионерима који су када су смањиване пензије веровали у државу, јер су знали да озбиљна држава, како је рекао, не може аспирином да лечи рак.

Каже да они и данас имају поврење у државу.

"Нисам добио витамине, могу да врате шта хоће, али гледајте чињеницама у очи", рекао је Вучић додајући да ће пензионери добити не само веће пензије, већ да ће оне бити и стабилне.

 

Стефановић остаје у странци и влади до скупштине Српске напредне странке

Вучић је изјавио да су поједини људи из општинских одбора Српске напредне странке на последњој седници Главног Одбора странке тражили смену Небојше Стефановића и у влади и његов одлазак из странке, али да је он био против тога и да ће тако остати до предстојеће скупштине странке.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што је на седници Главног Одбора Српске напредне странке оставку поднео Небојша Стефановић, што је супротно захтевима одбора Српске напредне странке за смену Стефановића са министарске позиције и његово искључење из странке, рекао да је током изјашњавања одбора по том питању вођена оштра дискусија.

"То су тражили неки људи, а ја сам изашао са другачијим ставом. Ти људи су изнели своје мишљење и рекли да су против мог мишљења, али да имам њихово пуно поврење да наставим да водим странку до скупштине. Тако да сам купио време три месеца, па ћемо да видимо шта ће да буде све у септембру", навео је Вучић.

Истакао је да је важано да су општински одбори рекли шта мисле, иако он мисли да они нису увек у праву, као што и он није увек у праву.

"Ту смо да коригујемо, али унутрашњи дијалог постоји у највећој странци, за разлику од песница, међусобног оптуживања за силовања и најгоре проневере и других ствари у неким другим политичким партијама", додао је Вучић.

 

Компромис се постиже договором

Компромс у дијалогу са Приштином би био да обе стране не добију све, изгубе по нешто и буду подједнако незадовољне, изјавио је Вучић и истакао да све друго што би рекао у овом тренутку нанело би огромну штету Србију.

Вучић је рекао да не може унапред да се говори о компромису, јер то онда не би био компромис већ би то био циљ који желимо да постигнемо.

У том случају би, каже, Албанцима као противничкој страни, иако тако не жели да их посматра, допустио да понуде мање од тога.

"Желим да се договоримо", рекао је Вучић и додао да не познаје апсолутно никога ко би отворио карте пре уводних разматрања и прелиминарних борби.

Приметио је и да зна зашто тај медиј поставља то питање.

"Знам зашто сте ви поставили то питали, не зато што вас стварно занима, а схватили су то и грађани", рекао је Вучић.

 

О паролама навијача: Важно да нема нереда и дроге на стадионима

Вучић је рекао да нема проблем са паролама које су против њега узвикивали навијачи Партизана, али је истакао да им је држава обезбедила новац за лиценцу без које не би могли да играју у Европи.

"Нису имали пара за лиценцу за Европу, а 2,5 милиона евра дала је држава Партизану, а дали смо и Звезди, а могли смо неком другом", рекао је Вучић коментаришући увредљива скандирање против њега, а истовремено и контрадикторним тврдњама да он контолише навијаче.

"Разумем да сам крив, јер је то најлакши излаз из свега", рекао је Вучић и истакао да му узвици "Вучићу педеру" не сметају, јер се не стиди онога што ради, већ се резултатима поноси.

"То је демократски начин изражавања, а мени је важно да да не буде нереда и дроге и убистава на стадионима", нагласио је Вучић и приметио да навијачи имају аргумент "Вучићу педеру", јер није дао да њихови другови буду убијани, клани и самлевени.

На питање о претњама које износи бивши потпредседник Партизана Владимир Вулетић да ће завршити "међу ћевапима", каже да је и то у реду, мада је то крвично дело.

"Навијачи за мене могу да кажу шта желе, али је за мене важно да он (Вулетић) дође на полиграф и одговори какви су његови односи са млађим лицима. Надам се да ће те болести да га прођу па ће моћи да дође на детекор лажи, а и ако не дође, од правде некада можете да се сакријете, али не довека", рекао је Вучић.

Подсећа да су овакве пароле против њега узвикиване и раније, и да је тада колону предводио Бојан Пајтић, и истиче да док је он окретао земљу у другом смеру, они имају аргумент "Вучићу педеру", јер није дао да њихови другови буду убијани, клани и самлевени.

 

Надамо се да Грчка неће прећи последњи степеник ка признању

Вучић је изразио очекивање да Грчка неће прећи и последњи степеник и признати самопроглашену независност Косова, иако је подигла ниво односа са Приштином.

"Немојте да обмањујемо јавност да се ништа није догодило, већ се догодило, они су већ повисили ниво односа са Приштином. То је њихово право, Грчка је суверена земља", рекао је Вучић на питање да прокоментарише посету грчког министра спољних послова Никоса Дендијаса Приштини и обећање да Грчка неће мењати однос према Косову и Метохији.

Вучић је рекао и да смо захвални грчким пријатељима што кажу да неће да признају независност и да ураде тај последњи корак.

"Али они су већ прешли три степеника, надамо се да тај четврти неће прећи. Молимо их за то и верујемо нашим грчким пријатељима. Али ствари су се промениле", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ствар није у томе што се Дендијас сликао испред косовске заставе, јер је та застава била и 2020. године приликом посете Дендијаса Приштини.

"Важно је да нема грчке заставе", констатовао је Вучић додајући да косовски Албанци своју заставу "трпају где стигну" очекујући да ће тиме показати да имају државу, коју немају.

 

Најпоштеније да се о руднику питају они који ту живе

Вучић је изјавио да би, ако буде организован референдум о томе да ли да се реализује пројекат "Јадар" код Лознице, најпоштеније било да се о томе питају људи којих се то пре свега тиче, у ужој и широј заједници где је планирана изгадња рудника.

"Морам да видим како то иде у складу са законом, али мислим би највише права имали и да је најпоштеније да се питају они који тамо живе, из насљених места које су обухваћене рудником или из целог Мачванског округа, или са територија општина Лознице и Крупањ", навео је Вучић.

Вучић је рекао да могу да се питају и сви грађани Србије на референдуму уз било које изборе, али да мисли да би мале шансе имали они који су против тог величанственог успеха.

Додаје да ће прихватити било коју варијанту референдума за коју се ти људи одлуче, иако се то у финансијском смислу тиче целе земље.

Вучић је рекао да ће прихватити оно што буде одлучено на референдуму и да ће људима који ту живе, ако буду против, рећи да му је жао што је изгубљена прилика за напредак тог дела земље и целе Србије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк