Вести

ВУЧИЋ: СНС ЈЕДНОГЛАСНО ПРИХВАТИО УЈЕДИЊЕЊЕ СА СПАС-ОМ

Седница Главног одбора Српске напредне странке почела је нешто после 10 сати, минутом ћутања за преминуле чланове тог страначког тела.

Седницу је отворио председник Српске напредне странке и Републике Србије Александар Вучић, који је предложио дневни ред, који су чланови одбора усвојили.

Након усвајања записника са претходне седнице, Главни одбор је донео одлуку о уједињењу Српске напредне странке и Српског патриотског савеза, а разматраће избор предложених кандидата у органе Српске напредне странке.

Затим, на дневном реду биће актуелна политичка ситуација, те план и програм Српске напредне странке, и припрема за Скупштину странке.

"Данас имамо доста посла и важно је да то покушамо да урадимо на ефикасан начин", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је више чланова Главног одбора преминуло у протеклом периоду.

"Неки су преминули због срчаних обољења, неки због короне, неки из трећег разлога, али данас смо слабији јер нису ту Гојко, Браца, Тика Арсић, Славиша Живковић", рекао је Вучић и позвао чланове да им минутом ћутања одају пошту.

Седници Главног одбора присуствује 651 члан.

Након што је Главни одбор Српске напредне странке донео одлуку о уједињењу те странке са Српским патриотским савезом, председник Српског патриотског савеза Александар Шапић ушао је у салу у којој заседа Главни одбор.

Шапић се затим придружио функционерима Српске напредне странке и сео поред председника Александра Вучића, који је њему и члановима Српског патриотског савеза пожелео добродошлицу.

"Желим вам много успеха, да побеђујете и да побеђујемо и да за Србију урадимо много добрих ствари", поручио је Вучић новим страначким колегама.

Затим је прочитао заједничку декларацију Српске напредне странке и Српског патриотског савеза, који су потписали Вучић и Шапић.

 

Главни одбор Српске напредне странке једногласно прихватио уједињење са Српским патриотским савезом

Главни одбор Српске напредне странке донео је једногласно одлуку о уједињењу са Српским патриотским савезом.

На питање Вучића ко подржава одлуку о давању одобрења да чланови Српског патриотског савеза приступе у целини Српској напредној странци, сви чланови Главног одбора Српске напредне странке гласали су за.

Вучић је, уводећи ову тему, рекао да жели да брзо заврши ову тачку дневног реда како би могао да позове људе из Српског патриотског савеза, који су од данас чланови Српске напредне странке, да уђу у салу.

"За нас је важно да радимо на јединству Србије, на уједињавању по свим кључним питањима, да не дозволимо да друштво и држава буду подељени какви су били деценијама и вековима, већ да се боримо за јасну већину која би доносила резултате. Резултат је нова парадигма Српске напредне странке, и нису само идеолошке разлике које морају да постоје према другима, већ оно што остављамо иза себе, шта радимо за грађане Србије", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је учествовао у преговорима са лидером Српског патриотског савеза Александром Шапићем, јер је хтео да се не само цепају све политичке организације, већ да се покаже одговорност, озбиљност, посвећеност, и да може да се уједињује и да велика породица Српске напредне странке буде политичка странка која ће да доводи људе, а не "по моделу неких других који се цепају свако мало, и постају ваљда одговорнији ако поцепају више пута своје странке".

"Наша странка не сме никада да буде оно што су биле неке друге. Знате на које мислим, али нећу да говорим о њима и придајем им тиме пажњу. Наша странка мора да води бригу о интересима народа и окупља све оне којима је то кључни циљ", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је постигнута сагласност око свих најважнијих циљева.

"Важно је да пред велике догађаје који нас очекују, велике притиске о свим кључним темама, али и наставак изузетних резултата које постижемо у економији и здравству да имамо још више снаге људи и енергије, да не чувамо позиције унутар странке само за себе, већ обезбеђујемо приступ и новим људима и да се припремимо за скупштину странке", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће Скупштина странке бити одржана између 21. октобра, када је годишњица странке, до 24.октобра.

"Имаћемо више пленума, доносити важне одлуке, разна документа, као што је програмска за будућност, и то не само до 2025. године, већ први пут до 2030. године ", најавио је Вучић.

Када се заврши Скупштина остаје посао у држави, и онда улази странка у изборе, где ће, верује, водити победничку кампању.

 

Српска напредна странка и Српски патриотски савез донели декларацију о приоритетима са 11 принципа

Српска напредна странка и Српски патриотски савез усвојили су Декларацију о приоритетима националне и државне политике са 11 принципа, која ће бити темељни политички документ напредњака за будућност.

Вучић је изнео главне принципе декларације.

"Српска напредна странка и Српски патриотски савез доносе Декларацију о правцима и приоритетима државне и националне политике Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је пренео да се у декларацији истиче значај друштвеног консензуса и народне слоге од најважнијим питањима државне и националне политике Србије.

"Ослањајући се на вољу грађана и снажан демократски легитимитет и подршку народа, истовремено дубоко свесни сталне обавезе да ту вољу грађана својим делима увек изнова оправдамо и заслужујемо, сабирајући и окупљајући грађане и устајући против наметања подела у политичком и друштвеном животу Србије. Поносни на слободарске и славне традиције наше земље и народа на нашу независност, идентитет, културу и историју и вредности. Окренути будућности Србије и свих њених грађана као тежишном правцу наше политике, решени да се за снажну, слободну, мирну, праведну и просперитетну Србију боримо на сваком месту", прочитао је Вучић део декларације.

Вучић је рекао да су Српска напредна странка и Српски патриотски савез окупљени око принципа који представљају темељ за будућности, даљи напредак и јачање Србије, као и заштиту српских државних и националних интереса, сагласни око следећег.

Под један - очување мира и политичке, економске и друштвене стабилности за даљи развој.

Други принцип је очување независности, суверенитета и територијалног интегритета и самосталност у одлучивању Србије. Уз јачање међународне сарадње и напретка на европском путу, дијалога, оснаживање одбрамбених капацитета и очување војне неутралности.

Трећи принцип је даљи економски раст и развој Србије, финансијска стабилност и виши стандард за грађане.

Четврти је очување и обнова демографске слике Србије - биолошка обнова, подршка породицама и деци и брига о младима и стварања услова за њихов опстанак.

"То је најважнији и најхитнији национални задатак", нагласио је Вучић.

Пет - брижљиво неговање националног идентитета српског народа, неговање историје и наслеђа.

Шест - искорењивање организованог криминала и протеривање мафије и борба против корупције, без недодирљивих, као и стална борба против дроге.

Седам - развој Србије уз поштовање животне средине и природних ресурса и уравнотежени развој.

Осам - у јавном деловању супротстављање поделама и мржњи у политичком и друштвеном животу Србије. Супротстављање центрима политичке и економске моћи у земљи и иностранству који из себичних разлога желе подељену и слабу Србију.

Девет - грађани Србије се позивају без обзира на порекло, националну и верску и страначку припадност да ове принципе подрже из љубави према својој отаџбини.

Десет - сви политички представници Српске напредне странке и Српског патриотског савеза на власти своје политичко деловање заснивају на овим постулатима и њихово деловање ће бити процењивано.

Једанаест - уједињење Српске напредне странке и Српског патриотског савеза подразумева приступање свим принципима и обавезује на њихово поштовање у политичком раду.

"То смо потписали Шапић и ја, ми смо га усвојили на седници Председништва", додао је Вучић.

 

Највећа просечна плата у региону, Србија наставља да расте

Вучић је истакао обраћајући се члановима Главног одбора Српске напредне странке, да Србија данас има највећу просечну плату у региону, да су у односу на прошлу годину порасле и трговина и индустријска производња, те да ће наша земља наставити да расте и да се бори да поново буде у врху европских држава по стопи раста.

Вучић је рекао да је Србија у претходној години имала најбржи раст, који је био минус 0,9, али док су друге државе бележиле раст од минус 15 до минус пет, нико није био ни близу наше земље.

То је, како је рекао, постигнуто захваљујући великом труду, раду и енергији појединих чланова владе, али пре свега, грађана, уз захвалност на дисциплини и стрпљењу пензионерима, који су, како је рекао, увек уз своју државу.

Додао је да су у земљи, уз ту стопу раста, значајно повећана примања грађана.

Вучић је указао да је 2014. године, Србија била 4. у региону по висини просечне плате, а испред су биле и Црна Гора, и то за око 180 евра, као и Босна и Херцеговина.

"Данас је Србија по висини просечне плате у региону убедљиво прва. Србија у марту бележи просечну плату 556 евра", истакао је Вучић, додајући да је то било веома тешко и готово немогуће направити, али је успех остварен захваљујући тешким реформама из 2014. године.

У годинама које долазе имаћемо још боље резултате, због тада предузетих мера, подвукао је Вучић.

"Имали смо рак у економији, тада су се отварали само банковни рачуни тајкуна. Успели смо да то променимо, да Србија буде земља која се гради и напредује", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је у односу на април прошле године трговина напредовала за 47 одсто, а индустријска производња 42 одсто.

"Показали смо да дижемо земљу. Изградили смо путеве, пруге, изградићемо више него генерације пре нас. Успели смо, јер верујемо у себе и нисмо се освртали на оне који су нам добацивали и гађали каменчићима док смо гурали велики камен ка врху. Јер смо очували јединство странке, борили се против свих различитих утицаја, а на цивилизован демократски начин превладамо проблеме унутар своје организације", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија наставити да расте и покушати да буде у самом врху Европе по стопи раста.

"Да виде грађани да парадигму губитника можемо да преокренемо", рекао је Вучић.

 

Док је Српске напредне странке Србија ће да се пита

Вучић је поновио да неће потписати независност Косова и поручио да док је год Српске напредне странке Србија ће да се пита.

Вучић је у обраћању на седници Главног одбора странке указао да ће Србија бити изложена тешким притисцима, бројним проблемима и мукама.

Подсетио је да ће средином јуна бити настављен дијалог везан за Косово и Метохију, те да ће и пре и после тога Србија бити изложена великим притисцима.

"Немојте имати илузија да се разговара на начин да имамо шансу да неку идеју предочимо на другачији начин", рекао је Вучић истичући да је Србија данас у ситуацији која је изузетно тешка после једностраног проглашења независности Косова, изузимања разговора изван Уједињених нација, као и одлуке Међународног суда правде и постављања границе на Јарињу.

"Девет година смо се борили и изборили документа за које сам већ тада рекао да ће бити проблем за Албанце. Зато нису испунили Заједнице српских општина. Мислите ли да се и они који су потписали са запада узбуђује због тога? Ако би изашли из разговора ми би били криви због напуштања дијалога и не настављамо да причамо, ни сам не знам о чему. Морамо да учествујемо у дијалогу, да будемо део света", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је зато важна Скупштина странке, на којој ће бити могуће да се размишља о кандидатима, јер ће он као председник странке и државе бити изложен највећем притиску.

"Србија је део света, али ако неко мисли да постоји тај притисак могу да поручим нећу да им потписујем признање независног Косова“, подвукао је он.

Вучић је указао да због тога њега нападају.

Пренео је да је донета посебна стратегија, а на којој раде и неки Срби, у којој су написали да је Вучић зликовац који неће да потпише независност, и према којој ће извршити притисак на храбре земље, посебно истичу храброст Грчке.

Тиме, објашњава, они желе да те земље дођу скоро до нивоа признања, па онда уласка, преко других Косова у Нато, те би Срби разумели да је готово када Косово постане чланица НАТО.

Наставиће, додао је Вучић, и са криминализацијом његове породице.

"То су радили и уз подршку појединих наших чланова који су помислили да ће добити неки пехар или медаљу од неког из иностранства, или устоличе их на власт. Могли сте да чујете у декларацији коју смо усвојили да је суштина вођења земље у томе да самостално доносите одлуке. Да разговарамо са свим амбасадорима, светским и европским лидерима, али да увек смете да кажете да неће одлуке у име Србије доносити ниједан странац, ниједан амбасадор, ниједан светски лидер, већ ми грађани Србије", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан што је Српска напредна странка водила такву политику, те указао да му се гаде људи, па тако и они у сопственој странци који мисле да ће их амбасадори довести на чело странке или на функцију да управљају Србијом.

"Људи хоће да се наш народ пита, а не странци, амбасадори, тајкуни, не они који не желе Србији добро. Док је Српске напредне странке Србија ће да се пита, Србија ће да доноси одлуку", подвукао је Вучић.

 

Нисам ја рекао ко да буде митрополит ни био код патријарха

Вучић је рекао да је јутрос оптужен да је наводно извршио државни удар у Црној Гори и указао да није он рекао ко треба да буде митрополит, нити извршио удар на цркву.

"Јутрос сам оптужен да сам извршио државни удар у Црној Гори и да се то неће променити све док ме не смене овде, што ваљда није државни удар. Зашто? Јер је неко нешто рекао са владикама око тога ко ће да буде митрополит или епископ", истакао је Вучић.

Вучић је указао да није он посећивао патријарха и да не зна о чему причају.

"Нити сам знао да они (из Црне Горе) посећују патријарха нити сам ја рекао ко треба да буде митрополит или епископ, него нису они извршили државни удар или удар на цркву, него сам ја, који појма нема о чему причају. Зашто је то тако, јер Србија мора да буде крива увек и неће бити крива само ако не буде питала за 29 одсто свог становништва у Црној Гори. А у Северној Македонији Албанци којих има 24 одсто имају много већа права. И ако питамо за права 29 одсто свог становништва, то је ваљда државни удар", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да га и у Србији опозиција оптужује за свакакве глупости, па је тако, како је навео, један од "стручњака" рекао како "Вучић тера Грчку да призна независно Косово, а Грчка неће".

"Лаж је постао основни мото њихове политике", додао је Вучић.

 

Идемо на све изборе да убедљиво победимо

Вучић је поручио да напредњаци иду на све изборе да убедљиво победе.

"Знате да сам увек скептик и песимиста, али идемо на све изборе да победимо, победимо убедљиво", истакао је Вучић.

Вучић је указао и да Српска напредна странка излази на изборе да победи са великом разликом.

Изразио је уверење да ће на изборе изаћи сви, а да ће Српска напредна странка показати шта је то што народ мисли, да народ зна ко су ти који Србију могу да воде напред.

"На сваком месту, на Косову и Метохији, свуда у Војводини, да убедљиво победимо у Београду, свуда да победимо за добро и будућност Србије", закључио је Вучић.

 

Добио сам оставку Стефановића

Вучић је потврдио да је добио оставку Небојше Стефановића на место председника Градског одбора Српске напредне странке у Београду.

"Ми ћемо наше односе да решавамо унутар странке", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да у Српској напредној странци никада неће бити скидања глава, ма колико би неки, како је рекао, то волели.

"Биће поштовања које се показује према свима, али и процењивања свачијих грешака и полагања рачуна, као у свакој политичкој демократској странци", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће у наредном периоду Главни одбор овластити Председништво странке да донесе одлуку ко ће до скупштине странке водити највећи одбор у Србији.

 

Ниједан нон-пејпер нисам подржао, јер су за независност Косова и Метохије

Вучић је изјавио да Србију чекају велики притисци и да ће за све бити крива, као и да ниједан нон-пејпер није подржао пошто сви предвиђају независно Косово.

"Навикао сам на то да сам постао персонификација за све. "BBC" два дана држи текст о нон-пејперима, за које сам ја крив. Ни лук јео, ни лук мирисао. Ниједан нон-пејпер нисам подржао, јер је у сваком од њих Косово независно. И опет сам због нечег крив, а ко ће други, када они то сами пуштају и раде да би уносили додатну нервозу и да би могли да нађу кривца", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је опет он кривац, јер нико од тих земаља још од независности Србије прокламоване 1878. године на Берлинском конгресу није желео снажну Србију.

Додао је да су увек правили премештање становништва, мешали се у све и свашта, контролисали манастире још с краја 19. века до данас.

"Увек су видели Србију као реметилачки фактор", рекао је Вучић и истакао да је циљ тих земаља увек био да се Србија смањи у сваком смислу и оптуживали је за хегемонизам кад год је јачала.

 

Није власт због власти и да бисте остали дан дуже

Није власт због власти и да бисте остали на власти дан или годину дуже, већ да видите шта можете да урадите за своје грађане и земљу и по чему ће људи да вас памте, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да шта год сада противници власти буду говорили да ће сви када буду ишли од Београда до Пожеге ауто-путем знати ко је то урадио, као и пругу од Београда до Новог Сада, јужно ка Прешеву и Димитровграду.

"Где год кренете људи ће деценијама да памте да смо то урадили ми. То не може нико да обрише, нема тих лажи које то могу да обришу", нагласио је Вучић.

Додао је да данас на градилишту Моравског коридора ради 1.200 радника, да смо 75 година слушали о ауто-путу од Београда до Чачка, док се сада иде и на градњу ауто-пута до Пожеге, Дуге Пољане и границе са Црном Гором.

"То су наши циљеви, веће плате и пензије. То ћемо уз већи раст успети да остваримо, да створимо бољи живот и да људи виде да земљи иде добро. Али, да чувамо своју земљу и да не продајемо тенкове за 1.000 евра већ да их чувамо, јер тиме одвраћамо сваког потенцијалног агресора од наше земље. Да штитимо и бранимо своју земљу, а не да испуњавамо било чије налоге. И то мора да буде основна разлика између нас и свих осталих", поручио је Вучић.

 

Не трошите енергију у међустраначким обрачунима

Вучић је рекао да од 1. септембра крећу изборне радње у сусрет Скупштини странке крајем октобра, уз поруку чланству а, пре свега функционерима, да не троше енергију на међустраначке обрачуне, јер ће у супротном бити искључени из Српске напредне странке, и да слушају грађане, који су, како је истакао, најважнији.

"Од 1. септембра идемо у изборне радње пред Скупштину странке. То мора да буде разговор пристојних људи. Нећу више да чујем да је неко снимао оног ко му је председник у Општинском одбору и да то шаље оним најгорима у Србији и да њих користи у политичким обрачунима унутар странке", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је Српска напредна странка огромна породица, да нема породице, па ни мале, без проблема, али да те проблеме морају да решавају демократски.

Приметио је да се месним изборима, који су готово сваке недеље, највиши страначки функционери ни не баве, да Српска напредна странка готово свуда побеђује, али да тамо где то није случај, мора да се поведе рачуна да се види шта не ваља.

"Или нас победе независне групе грађана или СВМ у мађарским срединама, што није проблем, то су наши партнери са којима градимо будућност. Али, морамо да извлачимо, јер не може да се деси да тамо где ја као председнички кандидат освојим 80 одсто гласова, изгубимо на локалу. Значи да су људи на локалу лоши и да морамо да их променимо", рекао је Вучић.

Мора се, како је рекао, разговарати са људима који имају нешто против локалне политике Српске напредне странке, а ту је, како је додао, потребан рад.

"И зато немојте да трошите енергију у међустраначким обрачунима. Гадим се свих акција ваших ПР-ова, стручњака за медије који ће једној или другој новини, ТВ, или порталу да проследе нешто против другог из странке, да би себе сачували и добили простор следећи пут", поручио им је Вучић.

Вучић их је упозорио да ће сваки такав покушај бити санкционисан искључењем из странке, јер, како је рекао, такви људи, породици Српске напредне странке не треба да припадају.

"Ако мислите да не могу да сазнам ко је то урадио... Немојте да сте деца, ваљда ме толико познајете, да знате да је тако нешто немогуће сакрити. Како мислите да је то могуће да страначке колеге олајавате, а ћутите ''ко заливени'' кад треба одговорити онима који су уништили Србију", рекао је Вучић.

Додао је да му се највише гаде они који примају налоге из страних амбасада, а онда они који нападају страначке колеге.

"Ко хоће то да ради, место му је у некој другој странци, а не у домаћинској, која жели да окупи највећи број грађана. Оговарање, напади на породицу, децу, не сме да буде манир Српске напредне странке, то су манири неких других", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да ниједан општински одбор није добио налог како да се изјашњава по било ком питању, али су, како је рекао, први пут људи почели да говоре, а да их нико није питао.

"Министри, да ли сте погледали записнике да видите шта су људи рекли?", упитао је Вучић.

Вучић је поручио да одлуке неће доносити на Председништву, нити ће их доносити он сам, већ чланство странке и грађани, који су најважнији.

"То је мој захтев, спремајте се за Скупштину, следе темељне промене", указао је Вучић.

Рекао је и да због тога нико не треба да се плаши или брине, јер странка има најбоље људе, али је таквих и потребно.

"Зато је важно да се слободно уђе у процес, да људи слободно кажу кога желе и шта мисле, а функционере, који су дуго у фотељи, молим да бар прочитају шта људи имају да кажу", додао је Вучић.

Вучић је навео да ће на тој скупштини бити донети документи о деловању до 2030. године, изабрано руководство до 2025.

"Пред вама је огромна одговорност, јер следе избори, председнички, парламентарни, локални, у Београду и неким другим општинама. Уверен сам да ће нас грађани подржати, ако будемо са њима разговарали, показали пажњу", рекао је Вучић.

 

Шапића за потпредседника Главног одбора

Вучић је после уједињења напредњака са Српским патриотским савезом рекао да би Александар Шапић требало да буде изабран на место потпредседника Главног одбора странке.

"Оно што је за нас важно данас је да изаберемо за потпредседника Главног одбора Александра Шапића, а да се онда припремамо за скупштину странке", рекао је Вучић.

Главни одбор усвојио је и декларацију са Српским патриотским савезом коју су потписали Вучић и Шапић.

Главни одбор ће у затвореном делу седнице разматрати избор предложених кандидата у органе Српске напредне странке, као и актуелну политичку ситуацију, план и програм Српске напредне странке и припреме за Скупштину странке.

 

Хвала здравственим радницима за све што су учинили

Вучић је захвалио свим лекарима и здравственим радницима на свему што су током протеклих годину дана, током епидемије корона вируса, учинили и што су се борили за сваки живот.

"Тешко време је иза нас и зато желим да се захвалим лекарима, медицинском особљу на томе што су претходних годину дана радили више од свих других, борили се за сваки живот у земљи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је, захваљујући њима, у тој борби за живот, Србија била нешто успешнија од већине других земаља.

 

Да наставимо сарадњу са партнерима

Вучић је изјавио да ће његова порука на Скупштини странке, на јесен, бити да Српска напредна странка настави сарадњу са коалиционим партнерима.

"Имамо коалиционе партнере са којима имамо коректну сарадњу. Морамо да употпунимо и наставимо сарадњу са онима са којима смо до сада сарађивали, али и да употпунимо и наставимо сарадњу са партнерима са других изборних листа, са Социјалистичком партијом Србије", рекао је Вучић.

Према његовим речима, потребно је са свим партнерима видети како и на који начин сагледавају будућност Србије и како заједно могу да раде за ту будућност.

"То не значи да ћемо да правимо једну партију, то није могуће, није реално, али значи да смо спремни да разговарамо о свим модалитетима сарадње у будућим изборима", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк