Вести

Вучић: Одговорна политика не почива на митовима

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, на првој посебној седници Народне скупштине Србије, да одговорна и реална политика не може да почива на митовима и фантазмагоријама, те да на Косову и Метохији треба да пронађемо живот - живот за Србе и ништа мање за Албанце.

Председник Вучић је, на седници посвећеној извештају о преговарачком процесу са привременим институција самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године, рекао да када је нешто за нацију болно онда томе мора да се приступа одговорно, удруживањем свих друштвених снага.

Кључно је, истиче, дефинисање заједничког циља, што ће нас обавезивати и подстаћи да макар по једном питању превазиђемо разлике, како партијске, тако и делимично личне.

"Скупштина је право и једино место где се разговор о једном оваком питању може водити дубински. И зато када имам прилику да говорим о КиМ, дужан сам да започнем са освртом на стварност и капацитете да се изборимо, а одговорна и реална политика не може да почива на митовима, фантазмагоријама", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да то значи да сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући који је њихов значај у стварању духа српског народа, да без њих не бисмо на овакав начин ни опстајали до данашњег дана, али и да избегнемо суноврат и опасности које неретко у прошлости нисмо избегли, да не гинемо за луду главу, да размишљамо како да развијамо сателите и вештачку интелигенцију.

"Тек то ће дати пун смисао и нови живот позитивном миту и свему што из тога иде. Исто је и са КиМ, тамо на заједничком треба да пронађемо живот, живот за Србе и ништа мање за Албанце“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је то тежак задатак који морамо да завршимо да бисмо преживели и опстали као држава и народ.

"Све друго води ка још једном повлачењу, губитку и новој дози пустих снова, које нико неће моћи да оствари. У политици је важно да људима понудимо што је реално и могуће. Од додворавања народу, лепих речи много је важније да урадимо што можемо. А простор на којем морамо да радимо је такав да су нам могућности за напредак и велики бољитак веома оскудне, а шансе да одемо у амбис прилично једноставне и погрешном политиком, ако би се служили, готово извесне“, рекао је председник Вучић.

 

Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Kосова

Председник Вучић поручио је у парламенту да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне српске покрајине.

"Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права", поручио је председник Вучић на првој посебној седници Народне скупштине Србије на којој председник представља Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године.

Након тога уследио је велики аплауз посланика.

"Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине - заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине", поручио је председник Вучић.

Kаже да је Пекић говорио да немати прошлост једнако је остајању без будућности.

"Ако се заглавимо у прошлости борба за бољу будућност ће нам остати недостижна, а та борба се води на два фронта, против противника и властитих заблуда", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио грађане, пошто, како каже, сви мисле да је време за стицање политичких поена, да будемо реални и рационални и знамо шта је то што је могуће и да не оставимо све проблеме нашој деци, са којима се сада мучимо.

Додао је да би више волео да се разговара о још више инвестиција, пословној клими и свакодневном животу грађана, пошто имамо проблеме управо због нерешених конфликта које смо наследили.

 

Политика по питању КиМ између жеља и могућности

Председник Вучић рекао је у парламенту да је државна политика по питању Косова и Метохије вођена у простору између жељеног и могућег, наводећи да су, док су жеље већине грађана о КиМ и даље углавном нереалне и максималистичке, могућности веома оскудне.

“И да не улазимо у анализу ко је све за то крив, јер је то бесмислено, иако нам је КиМ увек служило као добар полигон за задавање удараца онима који другачије мисле, или за излажење из тема и оквира у којима се нисмо добро сналазили, попут економије и привредног напретка”, указао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је и у ранијим обраћањима парламенту износио историјски преглед политичких прилика на територији КиМ, поражавајуће деморгафске податке о томе како су Срби од, практично, јединог народа на том простору средином 15. века постали убедљива мањина.

“Био сам у прилици да покушам да објасним какве би биле економске и демографске последице живљења у сталном замрзнутом кофликту, односно непостојања споразума који би отворио простор за бољу дугорочну сарадњу српског и албанског фактора на КиМ. Од процена које сам износио тада, не одступам ни данас, с тим што би оне биле још неповољније”, рекао је председник Вучић.

Указао је да се у међувремену десио и конфликт на истоку Европе, који може да се мери као светски рат, а који има огроман утицај на Србију, додајући да се хистерија у међународној заједници рефлектује на Србију, на нашу борбу и кључне националне и државне интересе.

Подсетио је да је 1871. године, непосредно пред стицање независности Србије на Берлинском конгресу, на територији КиМ живело 64 одсто Срба, а да је, наког губитака с краја 19. и почетка 20. века, српско национално ткиво на том простору обновило од 1921. и 26 одсто до 1939. године и 34 одсто живља на Космету.

“Људи говоре да је одувек било наше. То није истина. Мењале су се власти, имали смо амбасадоре тамо, конзуле, али увек је била борба за територију и националне интересе између два народа. Некада смо ми, некада су други побеђивали”, рекао је председник Вучић.

Указао је на значајан утицај иностраног фактора на све те догађаје, који би, каже, не рачунајући Француску, готово увек стајали, тврдо и чврсто на позицији против оних против Србије.

Навео је да је 1948. године било 27 одсто Срба на КиМ, док од 1961. до 1991. године следи пад са 27 на 11 одсто, уз све тежи живот на КиМ.

“Имали смо додатни проблем, да су Албанци демографски победили, јер су били посвећени опстанку и напретку нације. Све што ми нисмо, јер смо увек били спремнији за свађе, а не да се ујединимо”, рекао је председник Вучић.

Додао је да је 2000. године, на КиМ било 7 одсто Срба, а данас, према проценама Приштине пет одсто, док наши подаци кажу између 6,5 и 7 одсто, односно око 100.000 људи који данас живе на КиМ.

“Важно је да људи то знају, да знамо шта је то што чувамо и да највише морамо да чувамо наше људе на КиМ”, рекао је председник Вучић.

 

Запад не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију 1244

Суштинска криза дијалога проистиче из чињенице да западни свет не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију Савета безбедности 1244, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је, обраћајући се посланицима, казао да је то наш највећи проблем, јер је једино на шта можемо да се позивамо међународно право и Резолуцију 1244.

"Они не желе да чују за то. За њих је то завршена прича. Kажу "то је прошлост, ствари на терену су измениле ситуацију". Али када се у Украјини нешто догоди онда ствари на терену нису измениле ситуацију и правни поредак“, критиковао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је други проблем да њих не занима поштовање споразума који су потписани и не пада им на памет да врше било који притисак на Приштину, изузев да кажу "није лепо то што радите“.

"Неформирање Заједнице српских општина (ЗСО) створило је атмосферу у којој се положај Срба погоршавао континуирано, све до забрињавајуће ситуације у којој су све учесталији напади на личну и имовинску безбедност. Дугогодишња образложења око Устава су бесмислена“, рекао је председник Вучић додајући да међународна заједница прећутно подржава неформирање ЗСО.

Указао је да сада кажу да ће морати да се формира ЗСО, али је додао да сумња да ће до тога доћи, или ће покушати да нас унизе тиме што ће да кажу да ће то бити невладина организација без надлежности.

Пренео је да је током последњег сусрета у Бриселу наша делегација исказала максималну конструктивност и спремност да разговара о свему у разумним оквирима.

Такође је одбацио тврдње појединаца да власти немају платформу са којом иступа.

"Имамо платформу, која је усвојена у парламенту, а чуо сам неистине да се не зна с којом иступамо. Погледајте Службени гласник Србије из 2013.године и Резолуцију о основним принципима разговора са привременим институцијама у Приштини по којој поступамо“, подвукао је он.

 

Озбиљна опасност, али сукоб на КиМ био би катастрофа

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, поручио је председник Вучић и додао да би, уколико би дошло до било каквог сукоба на КиМ, то би била катастрофа за целу Србију.

Председник Вучић је на посебној седници Народне Скупштине Србије о КиМ рекао да смо изложени значајним безбедносним изазовима.

"Не морам да обелодањујем сва обавештајна сазнања да бисте тога били свесни. Чини ми се да сами то, чак и када не морате да прочитате или видите у средствима масовног информисања, можете да разумете и осетите”, рекао је председник Вучић.

Навео је да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу КиМ и додао да не постоји никакво вештачко стварање кризе са српске стране.

Председник Вучић је указао да је опасност блиска, објективна и озбиљна и додао да о томе најбоље могу да посведоче представници српског народа и институција са КиМ, који присуствују данашњој седници у Скупштини Србије.

Истакао је да Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе.

"Упркос свему ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне, не само за људе на КиМ већ и за читаву Србију”, истакао је председник Вучић.

Навео је да наша опредељеност за разговор никада није била само декларативна јер смо, додао је, у свакој прилици показивали највећу могућу конструктивност и то не зато што се плашимо.

“Не из страха због 3.700 НАТО војника. Имамо их и више и нисмо слабије наоружани, али је проблем у томе што бисмо изазвали катастрофу за целу земљу да не желимо мир и стабилизацију и зато што морамо да размишљамо и о људима који живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и сваком другом месту”, рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија није више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. године и додао да су наши војно-полицијски капацитети десетоструко већи и снажнији посебно имајући у виду квалитет онога што поседујемо.

"Али, оно што ми је најважније то је да поседујемо више памети и мудрости и да знамо где су границе, границе наше озбиљности, одговорности и да урадимо све што је увек у нашој моћи да сачувамо мир и обезбедимо сигурност и за наш народ на КиМ, али и за целу Србију јер уколико би дошло до било каквог сукоба то би била катастрофа за целу Србију”, подвукао је председник Вучић и закључио:

“Зато сам молио и Алабанце, али и представнике међународне заједнице да не дозволе изазивање сукоба и замоле или запрете онима које су створили у Приштини да не провоцирају сукобе као што су то радили у претходном периоду”.

 

Опструирају решавање питања несталих, траже ратну одштету

Председник Вучић је изјавио у Скупштини Србије да је Београд покушао да реши проблем несталих лица са Приштином, али да је то друга страна опструирала.

“Све смо се договорили, прихватили смо све што су тражили и Европљани и Американци а онда су они покушали да нас оптуже да смо одговорни за насилно исељавање и протеривање, убиства и чињење злочина над лицима на KиМ из чега произилази даљи њихов захтев за ратном одштетом”, рекао је председник Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином.

Kако је рекао, сматрали су да ће Србија бити осуђена, а кључни проблем је, како је рекао, што они не прихватају статусно неутрални језик докумената и управо зато не можемо никако суштински да се договоримо.

Председник Вучић је подсетио да се разговори од 2010. године воде под окриљем ЕУ где су најмоћније земље признале Kосово, као и САД.

“Све што би Албанци урадили они би им рекли да није прави тренутак и метод, али ће увек стати иза њих. Немојте да код вас постоји илузија да то може другачије. То се неће променити. На том малом простору покушавамо да урадимо нешто”, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић наводи да када Албанци не дозволе Србима да изађу на изборе, међународна заједница каже да ће издати саопштење и после тога ништа више.

“Зато што је то њихово чедо, које су створили, одгајају га и шта год да се догоди, то ће наставити да раде. Прича о територијалном интегритету је лицемерје, јер га користе да се супроставе руском фактору, али оно не важи за Србију. Наш је згажен као крпа, зато што је Србија мала и могу да је газе”, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да ће они да кажу да је то због тога што смо угрожавали опстанак једног народа и да је то била хуманитарна катастрофа, а ако је тако, наглашава, како сада има Албанаца више на Kосову, а Срба 212 хиљада мање.

“Они одговарају да то морамо да прихватимо ако желимо да будемо део савременог света и да идемо напред, а ако ћемо да се враћамо у прошлост онемогућиће нам сваку врсту напретка. Сваки разговор своди се на то шта ће Срби да учине да би господа у Приштини била задовољнија”, рекао је председник Вучић.

Он наводи да је Запад прећуткивао све што Приштина ради против Срба на KиМ, а да је све радио да завади Србе.

Kако је рекао, стотине милиона евра уложили су како би посвађали српски народ, правили су медије које би требали да унесу раздор међу Србе са жељом да их посвађају и нађу неке Србе које ће признати Kосово.

“Оно што смо успели као земља то је да сачувамо јединство. И Срби јужно од Ибра и они са севера Kосова су јединствени. Срби су после много векова разумели да морају да буду јединствени и само тако снажно можемо да се супроставимо притисцима и само тако можемо да чувамо националне интересе и то је велика ствар за нас”, закључио је председник Вучић.

 

Седам земаља повукло признање Косова, ускоро и осма

Председник Вучић је изјавио да је у релативно кратком року дошло до седам нових повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и додао да очекује да ће у наредних 15 дана и осма држава повући признање КиМ.

“Свих тих осам папира стоји у Министарству спољних послова, а ја имам копије у свом сефу, само чекамо тренутак када ћемо да покажемо”, рекао је председник Вучић на посебној седници Народне скупштине Србије о КиМ.

Истакао је да тренутно има више земаља које не признају Косово као независну земљу, него оних којих га признају.

“Мислим да је то по први пут данас јасно и веома, веома важно”, рекао је председник Вучић, што су присутни поздравили аплаузом.

 

Немам намеру да децу шаљем у рат, одбранићемо се ако нападну

Председник Вучић поручио је у Скупштини Србије да као врховни командант нема намеру да нашу децу шаље у рат, али да ћемо уколико наш народ, деца, очеви и мајке буду нападнути имати довољно снаге да их одбранимо.

"Верујте ми на реч", додао је председник Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином у паламенту.

Истакао је да не жели ниједној, ни српској нити албанској мајци да врати дете у ковчегу.

Председник Вучић је рекао да када је реч о КиМ опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.

"Срби тај зулум више не могу да трпе", поручио је председник Вучић.

Истиче да су били спремни да напусте косовске институције, али да их је молио да не напуштају институције, јер ће онда 493 Срба остати без оружја.

Запитао је ако Срби напусте судове на КиМ, ко ће онда да одговара ако неко силује Српкињу.

"Ако не буду имали избора, ја знам да су они спремни и да ће да чувају своје огњиште, а наш посао је да покушамо да избегнемо сваки сукоб и ескалацију и чувамо мир", навео је председник Вучић.

Нагласио је да међународни представници знају да не могу да промене његов став и одлучност да ће Србија сачувати свој народ на КиМ и да неће бити никаквих нових акција као што су Олуја и Бљесак, као и да неће бити протеривања нашег народа.

"Ми инсистирамо поштовани посланици на миру и не молим вас за мир зато што смо слабији од неког у региону, већ зато што знамо какве то може да има катастрофалне последице. Не желим да будем председник који ће да врати ни српској ни албанској мајци дете у ковчегу", истакао је председник Вучић.

Вучић је подсетио да је Бизмарк говорио да ко год је погледао у очи војнику који умире треба добро да размисли пре него што почне рат.

На војно решење може да рачуна само неко ко је крајње неосетљив, забораван и неодговоран, рекао је председник Вучић и поновио да неће дозволити да се нашим мајкама и женама враћају синови и мужеви у ковчезима.

Истакао је да је 11 сати сам провео у разговорима са Србма са КиМ, који га поштују јер им није обећавао нешто што није реално, као и да је увек био са њима када је најтеже.

"Увек сам био са њима када се дешавају тешке ствари и јављао на телефон када се нико није јављао, требало ми је 11 сати да их молим да се повуку са барикада када су прихваћени сви наши услови јер немају поверења у Приштину и међународну заједницу".

Председник Вучић је рекао да су људи на северу КиМ опредљени за своју државу и да се то види и по томе што се само двоје људи из Призрена и Лепосавића пријавило за пререгистрацију на косовске таблице, иако су Албанци рачунали да ће се пријавити од 7.500 између 2.500 и 3.000 Срба.

"Ти људи неће да се одрекну српских таблица и српског имена и презимена, нити Републике Србије. То је њихов грех и то је оно у чему ћемо ми да их подржимо", поручио је председник Вучић.

Председник је додао да је само један бошњачки посланик аплаудирао када је поменуо албанске мајке и истакао да право на живот треба да имају и Албанци исто као и ми и да ћемо пронаћи мир тек када то будемо схватили.

"Без таквог опредељења биће нам много тешко", закључио је председник Вучић.

 

Суочавамо се са веома тешком безбедносном ситуацијом

Председник Вучић је данас на седници парламента указао на низ инцидената против Срба на KиМ, као и на институционално насиље којем је српски народ изложен у покрајини, истичући да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом.

Председник  Вучић је истакао да се Србима на KиМ, на терену, дешавају најтеже ствари од доласка Аљбина Kуртија на власт у Приштини, како је рекао, “много хваљеног” у делу београдских медија и политичке елите, што је, додао је, био део хибридног рата против Србије, у којем је и део активиста у земљи учествовао.

“Суочавамо се са изузетно тешком безбедносном ситуацијом”, нагласио је председник Вучић, додајући да се то види и по ноћашњем нападу на српског младића у Бабином мосту, којег је комшија Албанац, убо ножем у врат, а његовог оца, који је покушао да га одбрани, убо у руку.

Председник Вучић је пренео и да је, када се Београд изборио за 10 општина са српском већином, требало да се томе додају и Прилужје, Племетина и Бабин мост.

“Варали су нас, никад нам више нису дозволили да разговарамо о томе. Није ми тешко да откријем истину. Неко би рекао да смо били наивни, али нисмо, већ нисмо имали куд, нисмо имали алтернативу, јер морате да имате у виду да ми морамо да живимо, да земља мора да живи, да имамо фабрике, да исплатимо плате… “, рекао је председник Вучић.

Морамо да чувамо људе на KиМ, али то кошта, и зато нам је потребна здрава економија, рекао је председник Вучић и упитао можемо ли здраву економију да имамо ако се сукобљавамо са западом.

“Да будемо фер, и да пустимо лаке пароле - не можемо”, рекао је он.

Указао је да се Приштина није суочила ни са једном казном, а да се дијалог, у последњих 14 месеци, није померио, а без напретка у дијалогу, на терену се дешава појачано једнострано деловање Приштине, што увек најдрастичније осећају Срби.

Прецизирао је да је од 15. јуна 2021. године, забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету, и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени, па брзо пуштени, или нису ни приведени.

“Институционално насиље забривања и даје прва осталим видовима насиља”, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је Приштина опстуирала покушај депортације лекова за здравствене институције на KиМ, којима је дојављено да се у доставним возилима, амбулантним, превози оружје за Србе на KиМ.

“А, онда су у возилима нашли апарате за дијализу, вакцине, инекције, лекове, а никада ниједан комад оружја”, рекао је председник Вучић и подсетио да су након тога покушавали да одврате Србе од права на миран протест, а чак је рањен Срећко Софронијевић, док је лакше повређено деветоро грађана.

“Низ институционалног насиља се наставио тако што су Срби онемогућени да гласају на референдум, а онда и поред обећања Kвинте, ни на изборима 3. априла”, рекао је председник Вучић.

Указао је да Приштина прети насилним преузимањем енегретске инфраструктуре на Северу KиМ, да је донела једнострану одлуку, акт о увођењу улазно-излазних докумената, како би, каже, Србима са KиМ издавали “визе” на 90 дана за боравак у сопственим кућама, као и одлуку о регистарским таблицама.

“Низ антисрпског деловања, Приштина је финализовала фактичком агресијом и покушајем овладавања севера KиМ, о чему смо добили, не могу рећи подршку, али реч из ЕУ, да им је јасно да се о томе ради. То смо чули по први пут и можда не буде безначајно”, рекао је председник Вучић.

Навео је и да кампања застрашивања није заобишла ни мајке са малолетном децом, чиме, упозорава, Приштина угрожава мир и безбедност, а дијалог води до пропасти.

Све то, рекао је, изазива реакцију народа на северу KиМ, којем је дојадило и дозлогрдило све.

“Први пут се појављују лица у старим, новим, различитим униформама, које траже да бране север од агресора, од оних који би да их протерају. То довољно говори о тежини ситуације, у којој се налазимо”, рекао је председник Вучић.

Након што су посланици његово излагање испратили аплаузом, констатовао је да је лепо што преовладавају емоције, али да треба да поведу рачуна да за све то можемо да платимо превисоку цену.

"Зато су наши разговори на дневном нивоу, да избегнемо било какав сукоб“, рекао је председник Вучић.

 

Срби једини штите међународно право и Повељу УН

Председник Вучић је поручио да ће у историји остати упамћено да су Срби, један мали слободарски народ, чували међународно право, Повељу УН и међународни правни поредак.

Завршавајући представљање извештаја о преговорима са Приштином, председник Вучић је захвалио нашем народу на КиМ који је издржао све притиске и све нападе и који стоички издржава на својим огњиштима бранећи Србију и чувајући образ свету, чувајући међународно правни поредак и повељу УН.

“Једнога дана, ма колико да је данас неизвесно и тешко, остаће запамћено, да је један мали и слободарски народ у срцу Европе, па макар био и усамљен, штитио поредак УН, чувао Повељу УН и Резолуцију 1244 УН упркос свим оним који су хтели да руше међународно правни поредак. Који су хтели да сруше Србију. Тај народ је успео да сачува и себе и своју слободу и мир”, поручио је председник Вучић.

Он је нагласио да Србија нема нашта друго да се позива, јер може штитити себе и свој народ само штитећи међународно право и међународни правни поредак и поручио да на томе морамо да будемо истрајни и упорни и да тако сачувамо и унапређујемо Србију.

 

Уложили смо у KиМ више него за протеклих 40 година

Председник Вучић је изјавио данас у Скупштини Србије да је у последњих 10 година уложено више новца у KиМ него 40 година пре тога, иако се број српског становништва на KиМ смањио за две трећине.

“Ситуација је тешка и неизвесна али смо се све време трудили да омогућимо достојанствен живот нашим грађанима на Kосову и да покажемо шта је то што можемо да учинимо за њих”, рекао је председник Вучић представљајући извештај о преговорима са Приштином.

Он је додао да Србију и српски народ покреће економија, а не сукоби.

“У последњих 10 година, од маја 2019. године до данас, изграђено је и реконструисано средствима државе 2.480 стамбених јединица на KиМ, у току су радови на изградњи 232 стамбене јединице. Приводе се крају радови на повратничком насељу Сунчана долина које ће обезбедити услови за живот 1.500 лица”, навео је председник Вучић.

Председник  Вучић је нагласио да је завршен регионални водовод Зубин Поток-Звечан-Kосовска Митровица, а да се финансира изградња постројења за прераду воде Болованка у Штрпцу.

Заокружујемо здравствено рекреативни комплекс Рајска бања, додао је, изграђена ПЦР лабораторија, а раде се нови објекти на здравственом центру у Kосовској Митровици, као и KБЦ у Грачаници.

“После више деценија покренули смо запошљавање у здравству, од периода короне посао је добило преко 400 здравствених радника, којима је обезбеђена савремена опрема”, рекао је председник Вучић.

Председник  Вучић је додао да су саниране три основне школе у Лепосавићу, завршава се изградња обданишта у Гораждевцу, школа у Сувом грлу, Лешку, завршен мост преко Ибра са приступним саобраћајницама на локацији Дудин крш у Kосовској Митровици.

Према његовим речима, школе широм KиМ добиле су нову опрему, а финансира се изградња Универзитета са седиштем у Митровици, док су велика средства опредељена за заштиту културног наслеђа.

Такође, навео је Вучић, финансијски је подржано више од 3.400 домаћинстава.

 

Албанце једино интересује поштовање силе

Председник Вучић је изјавио да не верује да ће бити могуће да се постигне било какав договор са тренутним албанским руководством јер, како каже, они не желе да чују било шта од рационалних аргумената, нити о поштовању међународних права.

“Једино што их интересује је поштовање силе која је над Србијом примењена 1999. године”, рекао је председник Вучић на посебној седници Народне скупштне Србије о КиМ.

Председник Вучић је представнике НАТО-а подсетио да је њихова дужност да се старају о безбедности Срба на КиМ, а не да, како каже, проводе одлуке приштинских власти.

Додао је да су последњих дана јасни покушаји потпуне промене политичке арматуре разговора и преговора о КиМ.

“Из онога што је постизано раније они ће рећи да ће то бити урађено, али је много важније да нас приволе да се крећемо ка неформалном признању, рећи ће неформалном, али ка суштинском признању независности Косова”, рекао је председник Вучић и додао да ће то бити представљено као “дар са неба”.

Како је навео, шта год ми будемо рекли, имаћемо тешку ситуацију за своју земљу.

“Толико тешку да не знам како и на који начин ћемо моћи да одолимо томе", указао је Вучић.

Додао је да ће се тај притисак повећавати из два разлога, а први је тај што нико, према мишљењу Вучића, не жели отварање неког новог сукоба на Западном Балкану.

“Са друге стране, такође ми се чини да имају потребу да председнику Руске Федерације избију аргумент Косово из руке јер он увек може да им каже да не постоји суи генерис случај у међународном јавном праву”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је агресија против Србије 1999. године изведена без одлуке Савета безбедности УН, без било каквог правног акта који би био донет у УН.

То је, како каже, брутална агресија на суверену земљу која није ушла на територију ниједне друге земље што је, додаје, много важна ствар која је много различита у односу на оно што се збива у Украјини.

"Република Србија никада није ушла на територију ниједне друге земље и они су нас напали, али зато нису напали оне који су ушли на територију друге земље. Толико о поштовању међународног права које је одавно умрло и које одавно не постоји, али ми смо мали и слаби, нас могу да туку, неке друге веће мало слабије и мало мање”, рекао је председник Вучић.

Додао је да се у складу са тим и упоредо са нашом борбом за очување мира и стабилност на КиМ, одвија интензивна и оштра борба за заштиту наших државних и националних интереса.

“За наше КиМ боримо се на свим политичким, дипломатским фронтовима јер принцип једностраности Приштина и њени помагачи покушавају да примене у свим својим настојањима да буду убачени у неке међународне организације”, додао је председник Вучић.

 

Желимо да кличемо миру и напретку, а не рату

Председник Вучић је нагласио да Приштину интересују само печати и статусна решења, а не то како ће живети Срби и Албанци, али да Србија покушава да подржи што више компромисних предлога и што је могуће више да уради како бисмо имали мир са Албанцима.

"Знам да се ове моје речи не свиђају многима, јер би најлепше било да кличем овде сукобу, рату, да кличем како ћемо да згазимо некога, итд. Не. Желим да кличем миру, нормалности и напретку", рекао је председник Вучић представљајући извештај о КиМ у Скупштини Србије.

Председник Вучић је нагласио да му је сада јасно да очување мира и напретка више не зависи само од нас.

"У свим овим околностима, Приштина насилно покушава да реши одређене ствари. Када немају споразуме на које могу да се позову иду у готово директне нападе. То је тзв. свеобухватни хибридни напад на Србе, од куповине српских медија на северу до подизања тајних и јавних оптужница", упозорио је председник Вучић.

Рекао је и да смо испунили наше обавезе, али да су у питању статусна решења на којима они инсистирају и баш их брига за то што свакога дана искључују струју људима.

"Баш их брига за безброј проблема, важан им је само печат и ништа их више не занима у свим разговорима, ни живот грађана, ни било шта друго. Нас занима живот и Срба и Албанаца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упозорио на то да Приштина интензивира оптужбе да Београд не поштује договоре.

"Индикативно је то, Приштина интензификује неосноване оптужбе да Београд многе договоре није поштовао", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да Србија поштује све договоре и оне из 2009. године ... и 2013., али је проблем, како додаје, у томе што неки договори међународној заједници служе да каже да су постигли напредак.

"Важно им је да Србија извршава обавезе а када је ред на Приштини онда се играмо десетогодишњих игара, готово невероватних у којима ће да нам објасне, да ЗСО не може због устава Косова", рекао је председник Вучић.

"Па, кога брига за устав Косова? Ми преговарамо са њима, зато сте нас позвали тамо. Ако нешто мора да буде у складу са уставом тзв. Косова, што сте нас онда звали да преговарамо?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ми нисмо глупи, већ да нам мир много значи.

"Када би још нешто искамчили, мислећи да смо ми глупи, а ми не радимо то зато што смо глупи, већ зато што разумемо шта нам значи мир, нормалан живот за људе у Србији, целој Србији, па чак и на КиМ, да немамо поново колоне са тракторским приколицама ... не зато што им верујемо и не зато што могу да вас преваре, него зато што немате шта друго да урадите", рекао је председник Вучић.

Председник је додао да ће бити сасвим отворен, да не зна како ће се све ово окончати, али зна да ће учинити све да чува Устав, националне и државне интересе.

 

 

Света земља се не брани паролама већ знањем, јаком Србијом

Председник Вучић је изјавио у Скупштини одговарајући током дискусије лидеру Двери Бошку Обрадовићу да и он може хиљаду пута да понови да је КиМ наша света земља, али да се она не брани тако већ знањем, јаком економијом и јаком Србијом.

Председник Вучић је рекао да је најлакше изрећи неистине и паушалне оцене, пароле које се лако примају, али да он нема времена да то ради пошто је у претходна четири дана примио или разговарао са укупно 13 председника и премијера наразличитим континентима.

"Смета вам када говорим о митовима и фантазмагоријама, пошто је најлакше рећи то је наша света земља. А, што сте ви више Србин него ја, па ви знате да кажете света земља, а ја не знам. Могу да поновим то хиљаду пута, али какве то везе има са реалношћу и животом људи и одговорним ставом. Наша света земља, па онда одем у кафану да се наједем јагњетине и прасетине и тако смо решили проблеме", истакао је председник Вучић.

Поручио је да се наша света земља брани и новцем, одлучношћу и чврстином.

"Наша света земља се брани и Уставом. И до сада смо је бранили и штитили", поручио је председник Вучић.

Одговарајући на то што је Обрадовић рекао да је Бриселским споразумом погажен Устав Србије, као и да се Уставни суд никада није изјаснио, председник Вучић је рекао да то није тачно, пошто Бриселским споразумом није погажен Устав.

Истакао је да је 10.12.2014. године у Службеном гласнику објављено да је Уставни суд одбацио предлог за оцену уставности.

"Нисте изнели истину, Уставни суд се огласио, никада није донео одлуку да је то противно Уставу Србије".

Председник Вучић је рекао да Обрадовић предлаже закључак да се преговори врате под окриље УН и запитао кога то обмањују, тврећи да је то измештање направила садашња власт.

Председник је показао папир да је у УН реозолуцију усвојила Генерална скупштина 9. септемба 2010. године.

"Тада сте ви и ваши коалициони партнери били на власти, и данашњи и тадашњи, а не ми", додао је председник Вучић.

Истакао је да читајући документ УН да не можемо да вратимо преговоре у УН, зато што су покренути на основу мандата УН.

"То није одлука ЕУ, нити наша већ одлука УН, а ми поштујемо правни поредак УН. Проблем је чак и када бисмо то тражили, осим што би нас подсетили да смо тражили нешто друго 2010. године, рекли би нам да морамо да обезбедимо већину у Генералној скупштини УН. За тако нешто је немогуће да обезбедимо већину, јер за то не би гласало ни пет земаља ЕУ које не признају ЕУ, не би нас подржала ни Шпанија, ни Kипар, ни Грчка ни други. Зато немојте да обмањујете народ и причате бајке јер су врло опасне. На крају, људи плаћају главама бајке које слушају", истакао је Вучић.

Рекао је да мора да брине за ову земљу и остави је у сигурним рукама.

Kада је реч о оптужбама шта би била корист Заједнице српских општина на KиМ, председник Вучић је рекао да Обрадовић није до краја прочитао члан Бриселског споразума и истакао да се ту говори и о председнику и председнику скупштине, саветима и другим органима и институцијама ЗСО.

"Та наша борба је трајала све време у Бриселу око тога мора ли да буде у складу са косовским законима или не, како их они називају, а ми свакако за то нисмо заинтересовани. У последње време сам одговорио и Американцима и свима другима - да не долази у обзир да ЗСО буде у складу са приштинским Уставом, јер онда нема никаквог смисла то што смо преговарали, јер у том случају, из њиховог угла, Kосово има право да примењује и доноси одлуку о ЗСО без икаквих преговора које смо имали у Бриселу и око којих смо се толико борили и свађали", навео је председник Вучић.

Истакао је и да није тачно да по Уставу и нашим законима нема право да представља земљу и учествује у преговорима са Приштином, као и да је Скупштина утврдила основне принципе за политичке разговоре на основу политичке платформе за разговоре са Приштином који су усвојени на предлог председника Републике.

Истакао је да није тачно да није никада покренуто питање о СПЦ и да је на сваком скупу и разговору и делу дијалога говорено о позицији СПЦ.

Додао је да је садашња власт дала највећу подршку СПЦ и уложила у изградњу Храма Светог Саве у Београду 12 пута више новца него у претходних 20 година.

"То је наша света земља, Kосово је срце Србије, и који сте резултат постигли", запитао је Обрадовића.

Председник Вучић је нагласио да исто тако није тачно да је албанска чизма дошла на север KиМ у време садашње власти и додао да су Албанци дошли на северу KиМ 2011.године и заузели прелазе Брњак и Јариње.

"Kажете да прекинемо преговоре? Па то нам је једино што имамо, преговорима купујете мир, боље је хиљаду година преговора него један дан рата", поручио је председник Вучић.

Додаје да из преговора не смемо да изађемо, јер бисмо тако везали себи руке и уништили своју земљу, пошто не бисмо више имали никакву шансу за опстанак у међународној заједници, нити инвестиције и економски напредак.

Морамо да преговармао и разговарамо, истакао је председник Вучић и додао да компромис није ружна реч, већ лепа реч без обзира што не звучи тако.

Вучић је запитао Обрадовића шта је лоше у Бриселском споразуму, што је предвидео да у периоду од годину дана Приштина не треба да тражи пријем у међународне организације, а ми да не наставимо кампању о признавања Kосова.

Истакао је да не види ништа лоше у споразума са Америчком финансијском корпорацијом ДФЦ и око реализације пројеката.

"Јасно ми је било да они неће никад поштовати Вашингтонски споразум. Сам споразум је био добар покушај да се нешто промени, иако су они покушали да нам наметну признање Kосова, што сам одбио у тачки 10", навео је Вучић.

"Причали су о Савету Европе, још се није десило. Шта год да се деси, извућићемо седам, надам се да ћемо до тада имати и осми папир о повлачејњу признања да им то покажемо", додао је Вучић.

Нагласио је да треба да водимо рационалну политику мира, али и чврсту и снажу политику у одбрани земље.

"Данас и сутра ћу бити у скупштини, иако сам имао безброј државничких обавеза, а имам их и у четвртак и петак и било кад, имамо и Дан српског јединства и српске затаве и треба да идем у Републику Српску. Остаћу овде ако треба и три дана, јер желим да вас чујем", нагласио је председник Вучић.

На крају је рекао Обрадовићу да је долазак на власт први стварни рандеву са реалношћу, јер тада треба понети одгорност за живот и опстанак нације.

 

Озбиљна политика, уместо неподношљиве лакоће неодговорности

Председник Вучић захвалио је шефу посланичке групе СВМ Балинту Пастору на коректности и на томе што озбиљно и одговорно прилази решавању ствари од националног интереса.

"Било је увек "бусања у прса", које никада ничему није служило, осим подизању сопствене популарности и уживању у сопственој слици, и ничему више. Никада они који се превише бусају у прса, не размишљају какве то последице носи“, указао је председник Вучић.

Додао је да се нада да смо много научили за последњих 30 година, и да нећемо поновити грешке и да нећемо бити лакомислени да поверујемо да можемо сами у свету, без ичије подршке и помоћи, да никога не слушамо...

"Ја ћу водити одговорну политику, али моја бојазан је да ће неодговорни типови, са различитих страна, добити поверење народа, јер екстремни ставови добијају велику подршку у време неподношљиве лакоће неодговорности“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је поносан што је у односу на 2003, 2004. или 2005. годину данас значајно мање етничких сукоба у Војводини, који се сада могу израчунати на прсте једне ил две руке.

„То је резултат вашег рада, вашег оца, вас лично, Виктора Орбана.. И ми смо желели да изградимо такве односе са Мађарима, грађанима Србије, који имају љубав према Мађарској, која нам не смета“, рекао је председник Вучић.

 

Кад мени дајете задатке, да и ви учините исто

Председник Вучић поручио је посланику Шаипу Камберију да би волео да види да и он чини исте ствари на које често њега позива.

"Неретко говорите о Вилију Бранту, да треба да се изјаснимо о прошлости, да без тога нема будућности, да осудимо злочине над Албанцима... Немам ништа против да осудим, где год да их је било. Ми смо то урадили у правом смислу те речи“, рекао је председник Вучић и наставио:

"Ви користите случај Саранде Богујвеци, само нећете да кажете да су сви који су учествовали у нападу на породицу Богујевци правоснажно осуђени у Србији. Истовремено, прећуткујете и нећете да одговорите, неће нико из тзв. косовског правосудног система, да одговори ко је убио породицу Шутаковић, у Ђаковици“.

О томе гласно ћутите и не изјашњавате се, нагласио је председник Вучић.

"Немам проблем да осудим злочине, али ви имате, неретко, да осудите то што се догодило породици Шутаковић или деци на Бистрици, где је неколико њих убијено, а неколико рањено. Никада починиоци нису нађени“, истакао је председник Вучић.

Констатовао је да је тачно да су недовољна улагања у две општине на југу, у Прешеву и Бујановцу, те да ће се радити на увећању инвестиција у тај крај.

Додао је да је у Медвеђи српско становништво већинско, што није од значаја, али говори о томе да он користи „Куртијеву мантру“ о истоветним правима Срба на КиМ и Албанаца на југу Србије.

"Зашто то радите? Да бисте рекли да иза тога произилази да је Косово независна држава“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је увек спреман да саслуша проблем Албанаца у Србији, али да то никакве везе нема са питањима Срба на КиМ, јер нема сличности, нити је Косово независна држава.

„Али, о вашим правима увек смо спремни да разговарамо. Ви сте грађанин Србије, моја обавеза је да учиним све да помогнем напретку Албанаца у Србији. Али, ако сте себи нешто опростили, онда опростите нешто и нама. Ако сте мени дали неки задатак, онда из свог угла радите онако како сте мени предложили“, рекао је председник Вучић.

 

ЕУ није као што је била, али и даље најбоље место за живот

Председник Вучић је изјавио да у бајке не верује и да не мисли да је Европска унија пожељно место као што је било, због свега кроз шта пролази наша земља, али да је, свидело се то некоме или не, она и даље најбоље место за живот.

Председник Вучић је на посебној седници Народне скупштине о КиМ рекао да веома поштује европске представнике, међу којима је и немачки канцелар Олаф Шолц, али да је, када је дошло до питања КиМ и територијалног интегритета, “стао чврсто на браник отаџбине” и пред немачким канцеларом и медијима послао снажну и јаку поруку уједињене Србије по том питању.

“Шта још да урадим, шта очекујете од људи из власти”, упитао је председник Вучић одговарајући на примедбе лидера Двери Бошка Обрадовића који је рекао да Вучић "прича бајке" када говори о уласку Србије у ЕУ.

Председник Вучић је рекао да је ЕУ, ма колико нам се не свиђа шта нам раде око Косова и наметања разних ствари, и даље најбоље место за живот.

“Сећате ли се када су долазили европски представници да нас уче демократији и да нам објасне какви избори треба да нам буду… моја одлука је била да у том делу дијалога уопште не учествујем као председник Републике и највеће странке”, рекао је председник Вучић.

Додао је да је учествовао у дијалогу са политичким странкама које су поштовале суверенитет Србије и рекле да “можемо сами да се договоримо о томе како да функционишемо".

Председник Вучић је рекао да су, уз сво поштовање европских представника, много тога доброг донели сами и много више него што је донео паралелни дијалог са европским представницима.

“Ја сам изабрао само један дијалог, а то је дијалог који је поштовао слободу и суверенитет Србије где смо само о томе одлучивали, а ви сте, господине Обрадовићу, учествовали у оба, па мало са Европљанима, мало са нама, па мало прича за народ једна, па мало за ове друге, код мене тога није било”, рекао је председник Вучић.

Обрадовић је на седници рекао и да је веома важно то што је Вучић рекао да неће дозволити да Заједница српских општина буде формирана по уставу и законима Косова, али да је проблем то што је, када је дошао на власт, обећао да ће "поништити споразуме Борка Стефановића које је потписао у време бивше власти са шиптарским сепаратистима, а то није испунио".

“Не само да их нисте поништили, него сте отишли још даље у њиховој примени и данас се на њих позивате”, рекао је Обрадовић.

Председник Вучић је на то одговорио да мора да се поштује оно што је потписала претходна влада.

“Не можете да се понашате као (Аљбин) Курти и кажете ''нећу да поштујем оно што су неки пре мене урадили''. Да ли сам некада погрешио у некој изјави? Не једном, могуће и милион пута, али када дођете у реалну ситуацију, па како је могуће да не поштујемо оно што је потписала нека претходна Влада Србије”, упитао је председник Вучић и додао:

“Како да радимо, да кажемо да нећемо у ЕУ, а ко ће да нас заштити, помогне и шта ћемо да урадимо са инвестицијама, па само Немци запошљавају 80.000 људи у овој земљи, то су нам најбољи извозници”.

 

Одговор Лазовићу: Ваша политика опасна и нимало наивна

Председник Вучић је рекао да се никада није представљао као спасилац Срба на КиМ и победник у преговорима са Приштином, већ да је у питању рововска борба.

Председник Вучић је одговарајући на оптужбе шефа посланичке групе "Зелено - леви клуб" Радомира Лазовића да власт ради у свом интересу и да обмањује јавност о наводним победама на КиМ, док је положај Срба у јужној покрајини све тежи, председник Вучић је рекао и да је политика тог покрета веома опасна и нимало наивна.

“Никада нисам рекао да сам победник. Ја сам увек говорио да је то рововска борба, а не да сам спасилаци и победник”, рекао је председник Вучић и поручио да се у политици побеђује чињеницама, а не лажима.

На Лазовићеву констатацију да Ана Брнабић за два мандата на месту председнице владе није посетила Косово, председник Вучић је одговорио да је он ишао а да посете не зависе од њих, због ограниченог кретања који је договорен споразумом из 2011.

На оптужбе Лазовића да је "промовисао криминалце као заштитнике Севера Косова", председник Вучић је одговорио да је реч о флоскулама коју користе сви непријатељи Србије да би урушили одбрану српског народа на КиМ и да су то нестине без доказа.

"Ви који говорите о криминалу на тендерима, је л' то говорите из свог искуства, јер ја на тендерима никада нисам учествовао. Када то кажете, ја знам да ви само то желите да би крали на тендерима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се покрет "Не давимо Београд" залаже за независно Косово и да је политика тог покрета веома опасна по Србију.

“Ви би оставили Србију без струје и отпустили све рударе. Десет година сам на власти и моја имовина и имовина моје породице се није увећала, а ви покажите ко су они који вам дају новац и чије интересе штитите. Не мислим да ваша политика може да заступа интересе Србије на било чији начин”, рекао је председник Вучић Лазовићу.

Што се Оливера Ивановића тиче, председник Вучић је рекао да је све учинио да му помогне.

“Ја сам га познавао, слао сина да га обиђе док је био у затвору и пружио му сву могућу помоћ”, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је такође рекао да ће у скупштинске анале ући стихови које му је Лазовић упутио: “Скренуо си с пута бебо, ти луташ бебо”.

"Ја вам честитам на томе, то је, рекао бих, нешто што ће ући у анале Скупштине да у расправи о КиМ људи слушају о томе: Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо. Ја мислим да је то највиши степен одговорности који сте могли да покажете баш у расправи око КиМ. Нити сам беба, нити лутам, већ имам своју политику. А што се тиче вас, ваша политика је лоша, ни мало није наивна, ни невина, већ је веома опасна по интересе Србије, зато што би ви нашу земљу оставили без струје и рударе без посла", рекао је председник Вучић.

 

Нисам беба, нити лутам, имам своју политику

Председник Вучић је одговарајући посланику Радомиру Лазовићу из посланичке групе "Зелено - леви клуб" рекао да није одлутао од Устава и да има своју политику, за разлику од њега који заступа политику опасну по интересе Србије.

"Нити сам беба, нити лутам, већ имам своју политику. А што се тиче вас, ваша политика је лоша, ни мало није наивна, ни невина, већ је веома опасна по интересе Србије, зато што би ви нашу земљу оставили без струје и рударе без посла", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да Лазовић уместо да разговара о КиМ говори све што му пада на памет и цитира песме певачице које издаје Сити рекорд, у власништву Пинка, иако би забранио ту ТВ.

"Честитам Жељку Митровићу, нисам знао да има тако верног гледаоца", рекао је председник Вучић реагујући на Лазовићево цитирање песме "Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо" и објашњење да је стихове искористио зато што верује да ништа не би значило да је цитирао Устав или закон.

Говорите све што вам падне на памет, о песмама певачица са Пинка, о чаши вина, а не о КиМ и што чујете у тајкунским медијима, рекао је председник Вучић и додао да је свакога ко је говорио слушао пажљиво за разлику од Лазовића који му добацује.

"Приметите једну ствар, све време вас слушам ви не можете да саслушате ни једну реченицу, јер стрепите од одговора, ја не стрепим", рекао је председник Вучић који је прокоменарисао Лазовићеве наводе да показује његове фотографије, а због чега је добијао претње.

На питање Лазовића шта би било да он донесе председникове фотографије са Сајма вина, председник је рекао да је то био најлепше урађени сајам, којим је између осталог Београд показао да је престигао оне престижне европске, и да је на тој манифестацији организованој у оквиру иницијативе Отворени Балкан настојао да покаже поштовање према сваком излагачу.

Додао је да Лазовић понавља ствари које је чуо у тајкунским медијима и подсетио да је он тако, како је рекао, "пијан" "глуп", само у Косовској Митровици на једном бирачком месту добио 1.651 глас за разлику од Лазовића за кога је гласало само 16 људи.

О осталим бирачким местима нећу ни да причам, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо и да није показивао приватну фотографију Лазовића већ фотографију којом се он хвали, и да притом ничију породицу није дирао.

 

Никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали

Председник Вучић поручио је да јавне финансије никад нису биле боље и стабилније, одбацујући критике на рачун кредита који је држава узела од Уједињених Арапских Емирата.

Председник Вучић је указао да тржиште капитала "де факто" не функционише, да је новац најскупљи у историји.

"Обезбедите милијарду по каматној стопи од три одсто. Нема земље која нема дефицит, у условима рата, короне и свега другог. Ми да излазимо на тржиште, то би били кредити од седам, осам одсто, јер нисмо увели санкције, нисмо ни Европска унија ни НАТО земља, а не због стања јавних финансија", рекао је председник Вучић и констатовао: "А, онда кажу, задужили су нас не знам колико."

Председник Вучић је истакао да је Србија дужна 30 милијарди евра или долара је сада свеједно, што је, како је рекао, искрено говорећи, ништа у односу на 99 одсто европских земаља.

Тај дуг је 54,7 одсто БДП-а, подвукао је председник Вучић.

"Једна савршена Немачка има дуг од 68,2 одсто БДП-а, Француска 114,4 одсто, Велика Британија 99,6 одсто. Дуг Немачке је 2,482 милијарде у апсолутним бројкама, 83 пута више пара дугују него ми. Шта је, Немачка лоша, неуспешна, јер има већу стопу јавног дуга него Србија", рекао је председник Вучић и додао да су то неистине које појединци изговарају.

"Причају о великим задужењима, иако никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали", рекао је председник Вучић и додао да је прошло време глупости, попут оног с почетка деведесетих година 20. века.

Додао је и да је важно да почињемо Албанце који не живе само у Србији, већ и у Албанији, и свуда, да третирамо као равноправне, што и јесте до сада био један од проблема, за који смо, како је рекао, сви одговорни.

"По том питању такве иницијативе ћу увек да подржим, али вас молим да водите рачуна о државним симболима Србије, и да симболи квази државне творевине на територије Србије, не буду у вашој близини", рекао је председник Вучић.

 

 

Молим Зеленовића да не седи поред симбола "Косова"

Председник Вучић је на посебној седници шефу посланичког куба "Морамо Заједно" Небојши Зеленовићу одговорио на питање зашто пројекат узгајања јагода који су покренули у Гораждевцу није био прихваћен и зашто га Срби са Косова и Метохије нису поздравили наводећи да је разлог једна "ситница", а то је што је Зеленовић на састанку у Пећи седео поред заставе квази државе "Косово".

На Зеленовићево излагање о Шапцу као највећем произвођачу јагода и томе да су управо шабачки фармери људима на Косову и Метохији - Србима и Албанцима желели да објасне како да узгајају јагоде, али да то није одговарало ни представницима Српске листе ни тада важећој политици и власти у Србији због чега су извршили притисак на људе па је од 20 породица остало седам, председник Вучић је као одговор показао фотографију са састанка у Пећи.

"Ово је једна ситница која вам говори зашто вас Срби са Косова и Метохије нису поздравили и нису дочекали. Прво, нисте их питали, нисте их позвали. Институције Србије нисте позвали, ни једну. Никога од Срба нисте питали, договарали сте се са Албанцима директно. А, ово је та ситница, господине Зеленовићу, на том састанку у Пећи. Зато је тим Албанцима пријало, седели сте поред косовске и албанске и НАТО заставе. Ми немамо право да седимо поред косовске, тзв. косовске заставе, као држава и не смемо то себи да дозволимо. Е, то је та ситница", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да њега који је био на безброј преговора, како је додао, 120 пута је био у различитим форматима на различитим преговорима са Албанцима, никада нико није могао да види да седи испод заставе тзв. независног "Косова".

"Само вас молим, као човека који данас представља један део људи, консултујте се са својом државом. Радите то са јагодама, супер је, али да поштујемо и да не газимо своју државу", рекао је председник Вучић.

"Надам се да ћемо једном моћи, иако сам скептик по том питању, да постигнемо неку врсту компромисног споразума са Албанцима, јер је важно да живимо заједно, важно је да градимо мирну будућност и за једне и за друге. Молим вас да водите рачуна о основним националним и државним интересима", навео је председник Вучић.

Замолио је Зеленовића да води рачуна о државним симболима Републике Србије и о томе да државни симболи неких других квази државних творевина формираних на силу, на територији Србије не могу да буду у вашој близини.

Председник Вучић је поручио Зеленовићу који је критиковао стање у пољоприведи да је заборавио да каже да субвенције више нису четири, већ осам хиљада.

За пољопривреду је у ваше време у пику, када је било највише, издвајано 28 милијарди, а данас 60 милијарди динара. Дакле, било је 250 милиона евра, данас је 520 милиона евра. Не кажем да је добро и не кажем да је довољно, само кажем да је много боље, него када сте ви на томе радили", рекао је председник Вучић.

 

Политика Заветника би уништила Србију за 10 дана

Председник Вучић поручио је да никада није рекао да Косово и Метохија није део Србије и оценио да би политика Заветника уништила Србију за 10 дана.

Одговарајући председници те странке Милици Ђурђевић Стаменковски, председник Вучић је рекао да је то што она ради најлакше и најнеодговорније, јер прича шта људи желе да чују.

"Да чујем та генијална решења из ваше Платформе, који су то стручњаци које ви имате, а ми немамо, осим да би избацили сваког европског ћату. Политика коју бисте ви водили уништила би Србију за 10 дана зато што је то политика непажње и неодговорности, не би остало ништа ни од Србије ни од Срба на Косову", поручио је председник Вучић.

Оценио је да је политика Заветника демагошка, а да он прима сваког бриселског дипломату, јер се труди се да од непријатеља направи пријатеља или мањег непријатеља, да их убеди.

"Ви сте себи дали за право да сте бољи од неког, ми Срби можемо све, направићемо све и то је то. Не дам вам да сте већи родољуб од мене", рекао је председник Вучић и додао да никада није рекао да треба да због демографије предамо Косово и Метохију.

Оценио је да Ђурђевић Стаменковски говори бесмислене пароле без садржаја које лепо звуче, али ничему не служе.

"Лако је рећи, Албанци су наши грађани, али они не желе да буду наши грађани. Ниједан. Што продајете маглу народу да је могуће да промене став и да пожеле да буду део Србије, неће никада. Као што ни ми нећемо променити став и дати независност Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Додао је и да он не дозвољава да се формира Заједница српских општина као невладина организација, зашта га оптужују.

"Не дам им. Формирали би је давно да прихватим. Не причајте бајке да ћемо протерати Албанце преко Проклетија, ми морамо да живимо са Албанцима, да обезбедимо мир и даље стране инвестиције", поручио је председник Вучић.

Одбацујући тврдње Ђурђевић Стаменковски да би неки Србију да претворе у немачку колонију, председник Вучић је рекао да Србија користи немачки капитал и памет и да је по томе у бољој позицији од земаља у окружењу.

 

Лутовцу: У ваше време је проглашена независност Косова

Председник Вучић подсетио је лидера Демократске странке Зорана Лутовца, одговарајући на његове примедбе на седници Народне скупштине о Косову и Метохији, да је у време док је он био на власти "Косово" прогласило независност.

Председник Вучић је рекао да га је запрепастило то што Лутовац говори о стандардима пре статуса, наводећи да је пред промене 2000. године из партије Лутовца говорено да ће све бити у реду, да је само довољно да дође до промене власти и да ће Косово и Метохија бити део Србије.

"То смо слушали сваки дан, а онда је у свој тој причи о стандардима, колико сте се успешно изборили за те стандарде, дошао погром 17. марта 2004. године и ваљда на основу тих стандарда, величанствено постављених са рушењем српских цркава и манастира, са убијањем и протеривањем Срба, добили су награду већ 2006. године и 2007. године кроз планове Мартија Ахтисарија, а затим и кроз прокламовану независност "Косова"", рекао је председник Вучић.

Додао је да Лутовац критикује садашњу власт што би да прича о статусу и образложио да власт то жели зато што је, како је рекао, за цео Запад статусно питање завршено.

"За цео Запад, за све о којима говорите да морамо ближе да сарађујемо, за све њих је "Косово" независно. Они не желе о томе да разговарају уопште, а ви нама кажете да послушамо њих - стандарди пре статуса, што нисмо причали о стандардима. Па они неће да причају ни о каквим стандардима , за њих је и статус завршен. Они нама не дају да говоримо о било чему другом, а ми се из петних жила упиремо да приче о статусу вратимо зато што не прихватамо то што је њихово решење", рекао је председник Вучић.

Лутовац је на данашњој седници, између осталог, рекао да председник Вучић прича једно званичницима Европске уније, а друго за домаћу јавност.

Председник Вучић је рекао да то није тачно и да свима каже све у лице.

"Ја нисам ви да идем по амбасадама и говорим да треба признати независно "Косово", а онда на другој страни да говорите о поштовању Устава. Код мене тога нема", рекао је председник Вучић.

Додао је да оно што говори у Народној скупштини то прича и страним званичницима.

"И Шолцу, и Макрону, и Бајдену и Си Ђинпингу и Путину и сваком другом без икакве разлике им то говорим, на свакој конференцији за новинаре, на сваком састанку и то јесте снага српске позиције данас. Ако имамо нешто мало снаге у свему овоме, то је да свакоме говорим оно што је истина и оно што је политика Србије, а не једно овде, а друго за неког другог", закључио је председник Вучић.

 

Послаћу писмо о КиМ УН и чланицама Савета безбедности

Председник Вучић изјавио је, током дискусије са Мирославом Алексићем из Народне странке, да ће прихватити предлог те партије и упутити писмо Уједињеним нацијама и чланицама Савета безбедност да Србија не пристаје да Косово и Метохија постане члан Уједињених нација, иако сматра да то неће имати неког значаја, пошто сваког дана шаље пуно писама и разговара са међународним представницима у вези са Косовом и Метохијом.

Алексић је претходно рекао да Србија треба да обустави дијалог са Приштином ако Заједница српских општина не буде формирана до краја године и да председник Вучић треба да се обавеже и "пошаље писмо чланицама Савета безбедности Уједињених нација и Русији и Кини да Србија не пристаје да "Косово" постане члан Уједињених нација".

То би био конкретан потез и ваљда вам не би сметало да то урадите уколико заиста стојите иза ваших речи, рекао је Алексић.

"Да се не би десила ситуација као са Међународним олимпијским комитетом и "Косовом". Такође, предложили смо да влада предлаже преговарачку платформу, што би створило институционалну вредност, што је интерес Србије", рекао је Алексић.

Председник Вучић је на то одговорио:

"Мени није проблем и упутићу писмо не само Русима и Кинезима, већ и Американцима и Немцима, али није у писму, то им усмено кажем, али ако вама то нешто значи и да бих вам показао колико поштујем тих два или три одсто људи који су гласали за вас, а поштујем, мени то није проблем. Послао сам безброј писама и безброј разговора обавио и урадићу и то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће то бити само једна ситница у дневним обавезама, која ништа неће посебно помоћи у овој тешкој борби за Косово и Метохију.

Председник Вучић је рекао да је изнето пуно неистина и да је Алексић говорио као да се не зна ко је одговоран за оно што се дешавало на Косову и Метохији, додавши да је на све оптужбе опозиције одговарао аргументима.

"Није вама стало до Косова и Метохије, нисте се ни на једним преговорима борили за Косово и Метохију цео дан и ноћ, већ само гледате како да се дочепате власти", рекао је председник Вучић и додао да ствари нису идеалне и да и наше руководство није идеално, али да се Албанци на Косову и Метохији захваљују лидеру Алексићеве Народне странке Вуку Јеремићу, за кога говоре да им је донео независност.

Када је реч о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да га оптужују да је диктатор, а да управо опозиција себи даје за право да се поставља и као судија и тужилац.

"Знате и ко је убио, а ја не смем да вам кажем да то није тачно, иако знам 10 пута више од вас о томе. По ком принципу знате ко је убио и што не одете то да пријавите надлежним органима ако знате", поручио је председник Вучић.

Рекао је да је управо претходна власт и лидер његове странке решила статусно питање "Косова" у њихову корист.

Албанци на Косову и Метохији мисле да сам им ја највећи непријатељ, а приштински медији се захваљују Вуку Јеремићу пошто им је донео независност.

Председник Вучић је истакао и да никада није имао никакве тајне вечере, пошто су све биле под окриљем Европске уније и са европским преговарачима, а не приватне, као и да о томе постоје службене белешке.

Када је реч о Јарињу и Брњаку, председник Вучић је рекао да су ту границе успостављене 2011. године и да то сви Срби на Косову и Метохији знају.

"Ево није крив Курти већ сам ја, хвала Вуче и Мирославе и честитам вам на томе, ја ћу наставити да се борим за Србију, бранићу и штитити Србе на Косову и Метохији од вас који их више нападате него Албанци у Приштини", рекао је председник Вучић.

 

Одговор Јовановићу

Председник Вучић је рекао да разуме да сви морају да буду оштри и снажни у осуди режима, диктатора, додајући да је поносан на Бриселски споразум, јер је, како је рекао, спасио Србију у том тренутку.

"Не можете да измештате ствари из времена и простора. Данас се држимо баш за тај Бриселски споразум, као и за Дејтонски у случају Босне и Херцеговине", рекао је председник Вучић и додао да би волео да је он сам потписао Бриселски споразум.

На констатације лидера посланичке групе НАДА Милоша Јовановића да држава треба да реагује оштрије и јаче, упитао је да ли 35 запаљених кућа, 10 села етнички очишћених, спаљене цркве, протерани и убијени, није био довољан разлог да се покрену војска и полиција.

"Изгледа да није. Себи сте то опростили, а нама држите придике. Нисте повели, јер нисте могли, зато што су међународне околности биле лоше. Војску нисмо имали, била је уништена", рекао је председник Вучић.

Тиме, нагласио је, жели да укаже да ствари никада нису једноставне.

Разочаран је, како је рекао, не због њему изречених ствари, него због начина на који посланици гласају, упитавши шта је лоше у извештају.

"Шта да радимо, да изађемо из свега, да ништа не поштујемо, ни раније уговоре? Онда нисмо држава него банана република. Да говоримо лепе ствари људима, то нећу. Није то дефетизам, него озбиљност и одговорност", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је и 2000. године први потез био одустанак од континуитета Савезне Републике Југославије, а други - пуштање Албанаца из наших затвора, који су правоснажно осуђени.

"Ко вас је тада притискао?", упитао је председник Вучић и истакао да он ниједну одлуку о помиловању албанских терориста није донео, нити закон о амнестији.

Рекао је да сви једни другима пребацују, гледајући да зараде неки политички поен.

"Сигуран сам да не бисте имали шта да ми кажете да сада седнемо сами да разговарамо, и разумем, то је политика, али кажите ми, људи, шта да урадимо? Шта да урадимо осим онога што већ чинимо", упитао је председник Вучић.

Додао је да су Срби са Косова и Метохије љути на њега, јер их је молио 11 сати да повуку барикаде, али да имају одговорност, јер и сами знају да је боље да 1.000 пута преговарамо него да уведемо земљу у рат.

"Не плашимо се, али рат је катастрофа", подвукао је председник Вучић.

Навео је и да он не говори о независности "Косова", већ о прокламованој независности из 2008. године, са којом се, како је рекао, никад није помирио.

"Не волим да политичаре неко воли, само породица, можда их поштују, али ако ме неко воли, воли ме народ на Косову и Метохији, јер знају колико се борим за њих, знају шта сам чинио и све урадио", рекао је председник Вучић и добио аплауз у парламенту.

Када негде, из избора у изборе, добијате преко 80 одсто гласова, да ли стварно неко мисли да су ти људи глупи, упитао је председник Вучић.

Осврнуо се и на Шолца, рекавши да од њега јесте чуо тешке ствари, али да то није остало без одговора, и то јавно, а не само у четири зида, те су и немачки новинари констатовали да је "Вучић испао неочекивано јак лидер".

Додао је и да се мучи када у разговорима у међународним форумима слуша о територијалном интегритету, јер ту дозу безобразлука, како је територијални интегритет светиња, тешко подноси, јер су наш интегритет "згазили", а њему говоре да се не враћа у прошлост.

"Али, морамо да живимо, да обезбедимо новац, струју, плате и пензије. Морате да радите са тим Европљанима. Србија је на путу ка Европској унији, а да ли ћу им рећи све што имам - мислим да сам им увек говорио све", рекао је председник Вучић.

По питању Републике Српске, рекао је да је ова власт у Србији променила однос са Републиком Србијом, у којој говоре да су највише добили од ове власти.

На тврдње народног посланика Радомира Лазовића да председник Вучић злоупотребљава време, председник Вучић је рекао да је Јовановић говорио 20 минута, и он 20 минута одговорио.

"Сваки пут говорим исто колико други. Тражим само исто време да одговорим на ваше тврдње. Да сам глупо говорио тражили би да говорим дуже", додао је председник Вучић.

 

Одговор Борку Стефановићу

Председник Вучић је одговорио да је 2017. године, преко активиста Црвеног крста, извршен попис на Косову и Метохији, када су неки људи ухапшени, али да не може да каже тачан број српског становништва.

"Знамо тачан број људи који живе јужно од Ибра, који тамо ноће, а да их има много са пребивалиштем на Косову и Метохији, а живе у централној Србији, да узимају две, или три плате - има и тога. Али, не можемо то да ишчистимо, како да се одрекнемо људи који дођу на Косово и Метохију на пет дана, иако не живе ту. Нисмо глупи, али онда кажете - дајте људима, нису пребогати. Али, то је фалинка у систему", рекао је председник Вучић.

Додао је да је спреман да подржи предлог о формирању комисије, али је навео да би волео да то мало прецизније разраде.

"Боље да имамо ефикасан тим људи који може да ради и да направи резултат, у складу са Уставом, Резолуцијом 12 44, а та резолуција је све, само не слатка. Није посебно лепа резолуција, ми се позивамо на два става, али је део међународног поретка. И резултат је нашег делимичног војничког пораза 1999. године", рекао је председник Вучић.

Приметио је да Срби погрешно мисле да имају право на историјске грешке, и да се, када доживе пораз и направе грешке, макар им неко нанео неправду, праве као да се ништа од тога није десило.

"Правимо се да није било 1999. године, а било је. Потписали смо папир који никад не бисмо да нас нису тукли. Резултат се зна, али се правимо као да се није десило", рекао је председник Вучић.

Не можемо да вратимо ту "причу", али не можемо ни да пустимо да понижавају наш народ.

"Не можемо да попустимо око КМ таблица, и чекамо да они који су одобрили косовску независност натерају своје миљенике и штићенике да одлуку повуку или пролонгирају. Све друго води у катастрофу", рекао је председник Вучић.

Захвалио је Стефановићу на коректном иступу, који је, како је рекао, важан због Косова и Метохије и будућности Србије, а на реакције појединих посланика због оваквих речи додао је да "не треба да брину" и да ССП неће бити у влади.

Стефановић је у реплици појаснио да у комисији треба да се нађу ректор универзитета, председник САНУ, представници Националног конвента, а од владика СПЦ, владика са Косова и Метохије.

Председник Вучић му је рекао да нема ништа против тог предлога, иако свестан да, примера ради, представници Српске православне цркве и Националног конвента имају дијаметрално супротне ставове.

"Али, ако мислите да нешто добијамо, позваћу представнике свих ових институција и организација, да видимо да ли можемо да постигнемо бар неку врсту националног консензуса, у том смислу то прихватам, и чим се вратим из Њујорка, те састанке ћемо организовати", рекао је председник Вучић.

 

Платформа је наша слика према свету, треба да буде јединствена

Председник Вучић нагласио је на посебној седници, након више од десет сати расправе, да је она прошла много боље него што је очекивао.

Нагласио је да не треба избегавати расправе као што је ова вођена данас у парламенту, а која је како је прецизирао трајала 10 сати и 15 минута.

"Расправа је прошла много боље него што сам мислио, једино што сам очекивао да ће сви гласати за извештај", рекао је председник Вучић и нагласио да је извештај урађен одговорно.

Позвао је све којима, како је рекао, сујета није преча од државних интереса да подрже извештај.

Председник Вучић је нагласио да је важно да се изађе са јединственом платформом, јер је она наша слика према свету.

Председник Вучић је рекао да ће седница бити настављена сутра и изразио очекивање да ће ипак доћи дани "када ће нам држава бити битнија од политичких ставова".

Поново се осврнуо на економску ситуацију и на НАТО агресију и подсетио да се Србија тек пре годину-две опоравила од ње.

"Што се тиче наше снаге, само економски снажна Србија може да издржава овакве ударе тајфуна", рекао је председник Вучић који је захвалио свима после више од десет сати од почетка седнице.

Захвалио је Социјалистичкој партији Србије и Ивици Дачићу, који је претходно говорио, на подршци у многим тешким тренуцима као што су питања Косова и Метохије и економске реформе.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1