Вести

Вучић: Мудром политиком наша економија наставиће да напредује

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује добру сарадњу са новим амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду, Кристофером Хилом, на унапређењу односа две земље.

Вучић је рекао да је примио акредитивна писма више нових амбасадора, међу којима је и нови амерички амбасадор Хил.

На питање да ли нови амерички амбасадор доноси нову америчку политику, или враћа стару из 1990-тих година, рекао је да је имао добар и коректан разговор са њим.

"Имали смо добар, коректан разговор и очекујем добру сарадњу на унапређењу односа Србије и САД. Морамо да радимо и једни и други на томе, морамо и да разумемо разлике", поручио је Вучић.

Изразио је уверење да ће бити још снажнијих покушаја за унапређење сарадње, а како ће бити превазиђене разлике у вези Косова и Метохије, додао је, то ће се видети.

 

Не гурамо се, а ако неко жели преговоре овде, спремни смо

Београд и Србија се "не гурају" ни у шта, али уколико би неко желео да се у Србији организују преговори (Русије и Украјине), спремни смо да гарантујемо апсолутну сигурност и безбедност свим учесницима, изјавио је Вучић.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да би Београд био добро место за преговоре Русије и Украјине, Вучић је рекао да је захвалан и Лаврову и амбасадору Украјине у Србији Александру Олександровичу на томе што су бираним речима говорили о Србији.

На питање да ли Београд у некој новој геополитичкој подели света може бити битан, Вучић је рекао да би, искрено, волео да будемо мање битни и да је политика за коју се залажем да чувамо себе, своју стабилност, да причамо о фабрикама које градимо и тек ћемо да градимо, о напретку економије, школама, болницама.

"А не о сопственој величини. Не бих да имамо мегаломанску политику да ћемо ми да решавамо сиријски, авганистански проблем. Мали смо ми", рекао је Вучић.

 

Решићемо проблеме са нафтом и гасом; резерве 100 милиона кубика

Вучић је изјавио да ће Србија успети да реши све проблеме око гаса и нафте и истакао да су резерве гаса у складишту Банатски Двор достигле 100 милиона кубних метара, као и да ће бити повећане до максималних 450 милиона кубика.

Говорећи о најави да ће Јадрански нафтовод у Хрватској обуставити испоруке нафте за Нафтну индустрију Србије због нових санкција Европске уније према руским компанијама, Вучић је рекао како су се прво радовали како ће тако да напакосте Србији, али да су онда у Хрватској видели да нафтовод тако може да им пропадне, пошто је Србија међу већим клијентима.

"Решићемо тај проблем заједно са Европском унијом и Хрватском и већ имамо добре контакте око тога са Урсулом фон дер Лајен, са чијим тимом је мој тим већ два пута имао видео састанке", навео је Вучић.

"Верујем да ћемо мудром политком учинити да наша економија настави да напредује", рекао је Вучић.

Истакао је да су та питања оно што је најважније за људе и рекао да су резерве гаса од 450 милиона кубика довољне за 40 дана у зимском периоду, без коришћења било којег другог гаса.

Када је реч о новом гасном аранжману са Русијом, Вучић је рекао да ће нова цена бити ствар преговора, али да верује да можемо да постигнемо добру цену.

Напоменуо је да у овом тренутку немамо друго решење осим руског гаса, као и да ћемо свакако радити на диверзификацији извора снабдевања.

"Али сада 100 одсто зависимо од руског гаса, није то само питање домаћинстава већ и наших фабрика и упослености наших људи", додао је Вучић.

"Тачно је, додао је, да ће много зависити од збивања на истоку Европе. Срећан што је Србија показала својом одговорношћу и озбиљношћу да уме да увек поштује међународно јавно право, без извињавања и изговора. Али, истовремено, не учествујем у хистерији која постоји у добром делу земаља. Верујем да смо показали мудрост и зрелост", рекао је Вучић.

 

Спремни смо на проширење платформе сарадње

Вучић је истакао да је спреман да сарађује са досадашњим коалиционим партнерима, али и да је отворен за проширење платформе.

Вучић је, упитан да ли ће у Народној скупштини Републике Србије имати самостално 126 посланика, а у Скупштини Града Београда 56, изразио уверење да ће у републичкој скупштини то остварити.

Што се Скупштине Београда тиче, како је рекао, не може да говори, јер је питање ко ће прећи цензус.

На питање хоће ли поново узети Социјалистичку партију Србије као партнера, Вучић је одговорио: "Полако, с ким ћемо разговарати".

Указао је да ће свакако разговарати са досадашњим коалиционим партнерима, али и да је спреман да разговара са другима о томе како и на који начин да се прошири платформа.

"И то и поред тога колико су на овим изборима водили прљаву кампању. Снимали су чак и неке интервјуе пре шест месеци са људима из подземља, и чекали да сада објаве, уместо да су та сазнања пријавили полицији", додао је Вучић.

Када је реч о изјавама из опозиције везано за подршку Српској напредној странци, подсетио је да су писали да је Вучић измислио неке подршке.

"То су рекли за подршку Николе Јокића", скренуо је пажњу Вучић и показао својеручни потпис Јокића којим даје подршку Српској напредној странци и њему.

На питање хоће ли Јокића успети да убеди да игра за репрезентацију Србије у Прагу, Вучић је рекао да ће дати све од себе, и да је сигуран да Јокић воли своју земљу.

"Оно што је важно - захвалио бих се свим људима који су подржали наш рад, али пре свега нове пројекте, не само оно што смо урадили, већ што планирамо да радимо“, нагласио је Вучић.

 

Србија у најужем кругу за долазак гиганта аутомобилске индустрије

Вучић је саопштио да је Србија у најужем избору једне од три највеће фабрике аутомобила која жели да отвори нови производни погон.

"Ми смо у овом тренутку једна од три земље која су у најужем избору једне од три највеће фабрике аутомобила у свету. Нико не може да се мери по условима и само украјински фактор може да утиче. То би донело на десетине хиљаде нових радних места", истакао је Вучић.

Констатовао је да би то у потпуности променило слику Србије, као и метро који се гради, а доласком те фабрике скочиле би много плате, али и имиџ Србије, јер би постали не само важно место за производњу ауто-делова, већ би имали великана за производњу електричних аутомобила.

Вучић је рекао да ће за два до три месеца бити позната одлука те компаније, чије име није открио.

 

За 5 година пруга до Суботице, до Ниша, ауто-пут до Црне Горе, ауто-пут Карађорђе…

Вучић је изјавио да ће у наредних пет година, између осталог, бити изграђена брза пруга до Суботице, говото завршена пруга до Ниша, ауто-пут до Црне Горе, ауто-пут Карађорђе.

"За пет година биће готова брза пруга до Суботице, надам се сасвим завршена пуга до Ниша, ауто-пут до Црне Горе, реновирана пруга Београд - Бар, брза саобраћајница до Брзе Паланке на истоку, ауто-пут Карађорђе, ауто-пут преко Топлице, плате ће бити више, а Србија фантастично место са много фабрика", навео је развојне планове за наредни период Вучић.

На питање да ли ће остати на челу странке, поновио је да то не намерава, а на питање да ли у глави има човека који ће да га наследи, навео да је то демократско питање за странку.

"Једино код нас у странци није било чистки, избацивања, осим ако би се неко потукао, али ни то се не дешава", додао је Вучић.

На питање да ли ћемо бити изненађени новом личношћу која ће га заменити, будући да је већ 10 година на челу Српске напредне странке, Вучић је рекао да је за тих 10 година све време побеђивао на изборима, те да верује да ће то и сада бити случај, што ће, како је рекао, бити први пут после Николе Пашића - он бити неко ко је највише пута биран и чије су листе највише времена провеле на власти.

"А, резултатима ћемо се поносити", рекао је Вучић.

Захвалио је људима који су га подржавали на тој храбрости, додајући да је због тога много људи прошло кроз "топлог зеца".

"Имали сте најпрљавији филм о Љиљи Смајловић, ја могу са њом да се не слажем, али онакве филмове о њој, владики Иринеју, Ани Брнабић… Ја сам на то научио, али зашто то другим људима. Ми смо имали најчистију кампању", рекао је Вучић.

Додао је да је поносан за све што је урађено у последњих пет година, током којих је, како је рекао, био најпоноснији човек на свету, јер не постоји већа част и понос него бити председник своје земље.

 

После избора о новом председнику Владе, Шапић кандидат за градоначелника Београда

Вучић је изјавио да ће се тек разговарати, уколико његова странка добије највећи број гласова, о томе ко ће бити нови председник Владе, али је нагласио да је поносан на досадашњи рад Ане Брнабић, као и да ће свакако Александар Шапић бити нови градоначелник Београда уколико напредњаци добију највећу подршку.

Вучић је, на питање ко ће бити нови председник Владе, ако Српска напредна странка добије највише гласова, рекао:

"Разговраћемо о томе и донећемо најбоље решење, као што смо то учинили последњи пут. Ја сам поносан на посао који је обавила Ана Брнабић, а ко ће бити следећи премијер о томе ћемо разговарати."

На питање да ли ће Шапић бити нови градоначелник ако листа Српске напредне странке добије највећи број гласова, Вучић је потврдио: 

"Свакако, ми се не играмо са лажним обећањима. Верујем да он има много више енергије и ентузијама и жеље да уради више добрих ствари у Београду, него сви његови противкандидати."

На питање да ли ће уследити један мирнији период по питању избора, пошто су ово већ трећи ванредни парламентарни избори у веома кратком периоду, Вучић је рекао да у наредне четири године неће бити ванредних парламентарних избора, нити београдских, затим да ће тек за пет година да буду наредни председнички избори, али да ће за две године бити покрајински избори и разни локални.

Вучић је, на питање колико се он променио откако је постао председник Србије, рекао да се људи мењају док живе и да се само "магарац не мења".

"Микеланђело је у својој 87. години рекао: "И данас када се пробудим размишљам о томе колико морам тога да научим"", рекао је Вучић и додао да је он далеко од једног таквог великана, али да свако мора да ради на себи и учи колико може за своју земљу и свој народ.

Вучић је рекао да је нормално мењати се.

"Морате да се руководите принципима да радите добро за своје људе, не крадете и немате рачуне у иностранству, као и да не живите на високој нози, већ као сав нормалан свет", нагласио је Вучић.

 

Гласајте, не дајте да нам угрозе будућност

Вучић је позвао грађане да у недељу 3. априла изађу на изборе и да оловком покажу своју вољу, али и да не дозволе да Србији буде угрожена будућност.

"Немојте да им дате да нам угрозе будућност и врате нас у прошлост. Треба да размишљамо, да имамо сигурност, стабилност и мир", поручио је Вучић.

Позвао је грађане да искористе своје демократско право и додао да је довољно да гласају.

"Остаје да их победимо најубедљивије до сада", поручио је Вучић.

Указао је да Србија има највише инвестиција у региону, да враћа људе у земљу и да сви треба да буду сигурни да ће живети боље и захвалио на великој подршци и љубави.

На питање да ли се нешто променило у његовом ставу пошто је раније заступао економски либерализам, а сада грађанима дели помоћ од 100 евра, Вучић је рекао да у пракси морају да се праве компромиси и да се иде средњим путем.

"Моје срце је и даље на страни економског либерализма, али разумем позицију пензионера, морам да мислим на децу, на мајке...", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да се помоћ од 100 евра даје у време кризе када мора да се штити држава повећаном потрошњом да би се задржао стабилан раст и подсећа да је Србија најбрже растућа привреда у региону.

 

Имам трему, али верујем у победу у првом кругу

Вучић је изјавио да има највећу трему до сада, јер је поред личне кандидатуре за председничке изборе, носилац свих изборних листа Српске напредне странке "Александар Вучић - Заједно можемо све" и у Београду, и на нивоу Србије, али да, упркос томе, очекује победу у првом кругу.

Вучић је рекао да је уверен у победу у првом кругу председничких избора и да нису тачни наводи његових политичких противника да прави спотове за други круг избора.

Додао је да би био тужан уколико би добио мање од 60 одсто гласова.

"Ако нисте у стању себи да подижете лествицу и од себе да тражите више, као и да се борите за више, онда успех нећете постићи", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да су његови политички противници углавном водили кампању против Српске напредне странке и њега лично, док, како је рекао, представници Српске напредне странке ни о коме нису говорили лоше.

"Ја ни једну ружну реч нисам изговорио нашим противницима. Ја поштујем своје политичке противнике и Српска напредна странка се бавила само својим плановима и програмима", рекао је Вичић.

Српска напредна странка је, како је рекао, изабрала да води овакву кампању, зато што сматра да је умногоме допринела подизању животног стандарда у земљи.

Навео је да су резултати те политике изградња Клиничких центара у Нишу и Београду, као и почетак радова на клиничким центрима у Војводини и Крагујевцу.

Додао је и да је изграђено или у изградњи око 30 општих болница широм Србије.

Вучић је објаснио да су током владавине Српске напредне странке покренути пројекти са којима се стало осамдесетих година прошлог века.

"Ауто-пут Милош Велики који иде до Паковраћа, ићи ће до Пожеге, затим до Ариља, Ивањице, Сјенице, Пазара и до Бољара, а са друге стране до Котромана. Урадили смо комплетну Грделичку клисуру, Владичин Хан, деоницу поред Сићевачке клисуре, преко Беле Паланке, Пирота до Димитровграда. Завршили смо брзу пругу Београд - Нови Сад, а настављамо да радимо брзу пругу према Суботици, а у јуну или јулу Ђунис - Сталаћ, прву деоницу брзе пруге Београд - Ниш", навео је Вучић.

Истакао је и да се граде нова позоришта и музеји, као и велики стадиони, који ће у потпуности изменити слику Србије.

Такође, као једне од важнијих пројеката, истакао је изградњу метроа у Београду и линијског парка који ће спојити Ада Хују и Бетон халу.

Оценио је да резултати и енергија које је до сада показала Српска напредна странка, заслужују поверење грађана.

Вучић је рекао да је слушао кампање осталих кандидата на изборима, који су у својим наступима имали погрдне речи и псовке, те нагласио да је одговор Српске напредне странке на то био - позив на сарадњу.

"Наш одговор је био, хајде људи прикључите нам се, поставите једну циглу, ставите килограм малтера, па још једну циглу, почните да градите нешто, па ћете видети да је то сврсисходније него да добацујете и кибицујете", рекао је Вучић.

Упитан на то колико гласова очекује у првом кругу председничких избора, Вучић је истакао да у првом кругу очекује преко два милиона гласова, упркос томе што је, како је рекао, унапред изгубио око 55.000 гласова на Косову и Метохији.

 

Морају да разумеју нашу позицију, чувамо свој интерес

Вучић је, поводом писања Дојче велеа да ће победити на изборима, али да после Ангеле Меркел неће имати привилегован положај, рекао да је у обостраном интересу да Србија напредује на европском путу.

На питање да ли ће се Немачка канцелара Олафа Шолца и вицеканцеларке и министарке спољних послова Аналене Бербок разликовати од Меркелине и да ли ће Србија мењати политичку оријентацију после Украјине, Вучић је рекао: "Од њих зависи, али ми морамо да се руководимо својим интересима", и додао да и Шолц говори да Немачка не може без руске нафте.

"Онда морају да разумеју једну малу Србију која није чланица Европске уније и коју није бомбардовала Русија него 19 других земља. Наша позиција је специфична и објаснио сам то Бербок и она ме је саслушала", навео је Вучић.

На питање шта је решење да Нафтна индустрија Србије не потпадне под санкције Европске уније од 15. маја, Вучић је рекао да је већ потпао, али да се тражи решње и да грађани не треба да брину.

Рекао је да Србија неће моћи да увози нафту ако се до 15. маја нешто не промени, а на питање да ли ће Србија откупити удео у НИС-у, додаје да се о томе разговара и да ће се наставити са разгворима.

"Људи не мораују да брину, решићемо и питање увоза нафте и снабдевања гасом", поручио је Вучић.

Оценио је да је Србија реаговала мудро и промишљено када је заузела став да не уводи санкције Русији.

 

Извор: Танјуг/РТС 1