Вести

Вучић: Исток Србије је бисер Европе, а не само наше земље

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће комплетна Дунавска магистрала бити обновљена до краја јуна наредне године.

Председник је рекао да је веома задовољан оним што је видео, вредне људе, неимаре који на том путу раде, а који су не само из Браничевског и Борског округа, већ из целе Србије.

"Много радимо и градимо и до јуна ћемо да завршимо целу Дунавску магистралу, биће нов и перфектан пут, на понос свим грађанима, а посебно важан за исток земље", рекао је Вучић.

Остаје затим, додаје, да се обезбеди и друга инфраструктура и садржаји, марина, пристани, бициклистичка стаза…

Пренео је да постоји идеја која би туризму много донела, да се изгради стаклени мост, на месту где је Дунав најужи, у Казану, на висини од 310 метара, који би спојио српску и румунску обалу.

За то, како је рекао, сада нема новца, али у перспективи се можда у разговору са румунском страном дође до договора о том пројекту.

"То је за оне који воле адреналинска искушења, они би скупо то платили. Али, када би имали пара, не ове године, али ни до пола следеће, онда ћемо да видимо са румунском страном, да урадимо такав мост изнад Дунава, то би била фантастична атракција", рекао је Вучић.

Поновио је да се у путеве у Србији, нарочито на истоку земље, није улагало 50 година.

"Надам се да ће бити другачије у будућности, да неки други, када буду дошли, могу бар да закрпе и да окрече оно што смо ми урадили", рекао је Вучић.

 

Твитер саопштењем рекао све, сада се види ко цензор

Вучић је истакао да је твитер у саопштењу, везаном за етикетирање медија у Србији, јасно све рекао, додајући да су их денунцирали светским моћницима они који би да уведу послушнички поредак у целом свету.

Вучић је, упитан да прокоментарише писање страних медија да оптужбом и позивом да једва чека да и њему као и Трампу укину твитер, изазива ову друштвену мрежу, упитао шта ће да предузму тим поводом.

"Свакоме је јасно све о политичком оруђу који користе за своје политичке потребе. Ни код кога не постоји сумња у то. Обратите пажњу на саопштење твитера, они су све рекли", прокоментарисао је Вучић одговор твитера поводом тога што је поједине медије у Србији означио као владине.

Вучић је рекао да у том саопштењу они само кажу да су невладине организације пријављивале и денунцирале медије који нису послушнички настројени према њиховим шефовима.

Ти медији, како је рекао, треба да буду поносни на свој рад.

"Показала се још једна доза лицемерја. Када је некоме пало на памет да пита за порез невладиним организацијама то је било етикетирање. Па сам молио да то не питамо. Онда су ти исти који су говорили о етикетирању, етикетирали своје колеге желећи да те новинаре оставе без посла. Денунцирали су их светским моћницима који би да уведу послушнички поредак у целом свету", објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да он не воли да буде послушник, већ само да служи народним интересима.

"Сада људи виде ко су цензори у свету, да су то они који држе придике како не сме да се проводи цензура. На овом пример, из саопштења твитера, све сте могли да схватите", закључио је Вучић.

 

Мој слободни ум не можете натерати да слушам

Вучић је рекао да не постоји закон ни принцип по којем би могао да изручи Душана Корњачу.

Вучић је, упитан да коментарише писање листа "Данас" у којем се напредњачка власт оптужује да штити злочинце, а у вези случаја Душана Корњаче ( ратни командант општине Чајниче за којим је у Босни и Херцеговини расписана потерница), који је од 2007. године у Србији и који има држављанство Србије рекао: "По ком закону и принципу да га некоме изручимо? Хоћете да згазите правни поредак Србије?"

Упитао је што га претходна власт није ухапсила, она којој је, како је рекао, једини посао био да шаље српско месо у кесама.

"Ја нећу и немам ни права, ни по једном закону Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да они сада то траже да би слушајући оне који намећу послушничко понашање. "Никада ниједног злочинца нећу да штитим, али хоћу да штитим правни поредак и принципе", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да, као што не може Босна и Херцеговина да испоручи нама оне које тражимо за ратне злочине, то не може ни Србија.

То наметање колективне кривице српском народу, ту теорију било да је заступа твитер, или било ко, као што то чине Ђилас, Тепић, Шолак нећу да прихватим. Мој слободни дух, ум и срце не можете натерати да вам служим и слушам.

Можете да победите на изборима па водите политику у којој нећете да градите путеве, пруге, нећете повећавати плате, у којој ћете само Србе да хапсите, јер је то оно што говорите по амбасадама", нагласио је Вучић.

 

Верујем у српско јединство на КиМ и прави одговор

Вучић је поручио да верује у српско јединство на Косову и Метохији и да ће Срби на прави начин умети да одговоре на покушаје Албанаца да Србе посвађају уочи локалних избора.

Вучић је поводом учесталих напада на све српске средине и тога што Албанци раде на свађању Срба, рекао да они "туку" тамо где мисле да је могуће.

"Они раде на стварању много српских листа и куповини Срба посебно у општинама Ново Брдо, Клокот, Грачаница, јер знају да ће тешко проћи у Звечану, Митровици, Лепосавићу и Зубином Потоку", рекао је Вучић одговарајући на питање о томе да Приштина најављује "политички земљотрес" у српским срединама уочи локалних избора 17. октобра и да су Срби на албанским листама како би се наводно приказало мултиетничко друштво.

Вучић је указао да је то њихова политика посебно у време када мисле да је то њихова унутрашња ствар и да Србија са тим нема везе и да је довољно да издвоје новац из државних фондова и да купе вољу Срба.

"Верујем у српску снагу, српско заједништво и јединство на Косову и Метохији и верујем да ће Срби и овога пута одговорити на прави начин, да им кажу шта мисле о томе и у којој држави живе и да неће да се цепају од сопственог народа и да неће помагати у стварању нових држава, а поготову не против својих људи", поручио је Вучић.

Вучић је додао да би то било као да радиш против своје породице, или деце или своје будућности.

Поводом 23. годишњице од киднаповања новинара Ђуре Славуја и Ранка Перинића, која се данас обележава, Вучић је рекао да не мисли да ће икада постојати жеља Приштине да открију ко је и где злочин починио.

"Наше је да се тих дивних људи сећамо , то је најмање што можемо", рекао је Вучић и подсетио да је неколико дана пошто су отети посетио супругу Ранка Перинића у Бресју код Косова Поља.

На питање о изградњи магистралног пута Јариње-Косовска Митровица, Вучић је рекао да би то било урађено, али да приштинске власти праве проблеме.

"Праве нам проблеме приштинске власт иначе бисмо то урадили на најлепши начин", рекао је Вучић наводећи да је то пут од административног прелаза ка Митровици и да би требало да буде најлепши пројекат.

"Ми бисмо проширили пут, да буде као писта. Ми бисмо то урадили, није до пара, али је до тога да довучемо машине, а они пошаљу РОСУ да туку раднике и склањају машине", објаснио је Вучић.

 

Србија ће увек учествовати у дијалогу са Приштином

Србија мора да учествује у дијалогу са Приштином зато што је то добро за Србе на Косову и Метохији и да бисмо спустили тензије између Срба и Албанаца, који ће дуго бити два највећа народа на Балкану, поручио је Вучић.

"Србија ће увек учествовати у дијалогу кад год буде позвана, али у дијалогу са Аљбином Куртијем не видим велики смисао, јер он само говори о прошлости, а не и о будућности, а ни ту прошлост није добро изучио", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање, да ли очекује наставак дијалога и сусрет са Куртијем крајем овог месеца, како је најављивано из Брисела и да ли тај дијалог уопште има смисла с обзиром на политику Приштине.

 

Не желим да учествујем у кампањи Изетбеговића

Србија је спремна да са свима, па и са Босном и Херцеговином, разговара о сваком облику сарадње, протоку људи, роба и услуга, рекао је Вучић, али је додао да не жели да учествује у кампањи Бакира Изетбеговића.

"Не желим да учествујем у кампањи Бакира Изетбеговића, јер кад год им је потребно они нападају Србију", рекао је Вучић одговарајући на питање да коментарише Изетбеговиће оптужбе на рачун Србије за агресивни национализам.

Вучић је истакао да није приметио да се из Србије упућују неке националистичке и шовинистичке поруке ка Босни и Херцеговини.

"Напротив из Србије долазе поруке мира и сарадње, као и пружена рука према Бошњацима, Србима и Хрватима, али то не наилази на одговор", рекао је Вучић и додао:

"А они говоре да су Срби зликовци и геноцидаши.

Они сада причају да су Срби над Бошњацима извршили пет геноцида... Стварно не могу да разговарам од периода руско-турских ратова".

Поновио је да су сви Бошњаци добродошли у Србију.

"Имамо их и у Србији и са њима живимо лепо, мада можемо и боље и желимо много тога да урадимо за њих и у Сјеници, Пазару и Тутину, где су већина, али и тамо где нису као у Пријепољу...", рекао је Вучић.

Упитан да коментарише кривичну пријаву поднету против српског члана Председништва Милорада Додика за наводно негирање геноцида, Вучић је рекао да не може да се меша у рад институција Босне и Херцеговине.

"Али, ако мисле да је спас у прогону Додика који говори оно што мисли, није", рекао је Вучић и истакао да је кривити Србију већ постало у обичајно.

 

Здравље најважније, али мора да се ради, вакцинишите се

Вучић је изјавио, а поводом погоршане епидемиолошке ситуације и евентуалног увођења нових мера, да не жели да се меша у посао епидемиолога, али да ће их замолити да какве год одлуке да доносе, оне буду блаже, јер, како је рекао, морамо да научимо да живимо са вирусом.

Вучић је још једном позвао све да се вакцинишу, јер су вакцине обезбеђене.

"Не могу да узимам посао епидемиолозима и стручњацима, али ја ћу да их молим да какве год одлуке доносе, да оне буду блаже, јер морамо да научимо да живимо са тим", рекао је Вучић.

Како је рекао, прво нисмо знали шта је корона, у марту прошле године, док данас имамо ефикасан лек, вакцину, коју, нажалост, реално око 43-44 одсто људи не жели да прими.

Без жеље да се, како је рекао, додворава било коме, истиче да су то неодговорни људи, према себи, својим родитељима и ближњима.

"Наше је да их молимо да се вакцинишу, вакцине смо обезбедили… Не знам шта више да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да здравље јесте најважније, али да економија мора да ради, да би земља напредовала, да би могле да се исплате плате…

"Можда се уведу маске поново на отвореном, мораћемо да поштујемо… али, како да ови људи овде стављају асфалт са маскама? То је тешко питање, не знам шта бих рекао", констатовао је Вучић.

 

Обнова путева на истоку Србије кошта укупно око 45 милиона евра

Обнова путева на истоку Србије кошта укупно око 45 милиона евра, што су огромна улагања, истакао је Вучић.

Како је рекао, 61 километар од Доњег Милановца до Кладова кошта око 13 милиона евра, док око 11,5 милиона кошта обнова 55 километара пута од Голупца до Доњег Милановца.

"То је око 25 милиона евра, и то само главни пут без скретања, без Рудне главе, Клокочевца, Неготина.. А, све заједно кошта око 45 милиона евра. Када смо последњи пут толико улагали”, рекао је Вучић.

Додао је да су неки путеви на истоку Србије већ и завршени.

"Много тога радимо, стварамо, ово је бисер Европе, не само Србије. Сви који дођу овде у то могу да се увере. То је нешто невероватно, али да би нам се људи вратили и остали овде, морамо да урадимо да ова места буду као у Швајцарској и Аустрији", рекао је Вучић.

Рекао је да постоји могућност да се следеће године поново уведе брод од Београда до Кладова, за шта је држава спремна да издвоји и субвенције.

Вучић је најавио да ће ускоро, крајем септембра или почетком октобра бити отворен рудник "Тимок" код Бора.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк