Вести

Вучић: Грађани треба да гледају резултате, Србија ће журити напред

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је поводом напада глумца Драгана Бјелогрлића на редитеља Предрага Гагу Антонијевића у Нишу, да је полиција обавила свој посао, што ће учинити и остали државни органи, те да не жели да улази у разлоге сукоба, али и приметио је да и тај случај говори о лицемерју које влада у делу друштва.

"Порука озбиљне и одговорне државе, додаје, мора да буде јасна и недвосмислена - нико не сме да прети Бјелогрлићу, нити да бије, нити Гагу, нити Стефановића, било кога", поручио је Вучић коментаришући случај у Нишу.

Он је истовремено приметио да присуствујемо једној врсти, како је рекао невероватног, готово невиђеног, лицемерја.

"Све је дозвољено када су у питању они који су лажна елита, који су изнад нас, примитивних глупана који не идемо на одмор, они који имају право да доносе суд о свакоме, да туку људе а да истовремено кукају сваки пут када их питате да ли су платили порез", рекао је Вучић.

Он је подсетио да су пре три године почеле демонстрације, које су трајале више од годину дана, а после напада на Борка Стефановића, иако је, каже, држава урадила свој посао, а напад био слабијег интензитета од овог у Нишу.

Годину дана су, наводи, трајали протести иако је напад на Стефановића искоришћен само као повод.

"Данас можете да видите да је дозвољено тући свакога за кога мисле да није њихов, да га је дозвољено крвнички тући, да имају право на то. Суштина је у томе да они не само да не ћуте, већ сладострасно аплаудирају пребијању човека који не знам шата је згрешио", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Антонијевић режирао Заспанку за војнике, Дару из Јасеновца, имао значајну подршку државе, а то и не крије, за разлику од оних који имају значајну подршку државе, а увек користе прилику да кажу нешто лоше о држави.

Проблем код Гаге Антонијевића је, примећује, у томе што је рекао хвала држави, додајући да је он пресекао Гордијев чвор додворавња свима у региону, Европи и свету и ћутања о трагедији српског народа.

"Он је зато крив, не кажем Бјелогрлићу, али крив је па кажу "рука ти се позлатила". Зашто?", упитао је Вучић.

Додао је да је Гага Антонијевић значајан за културу, као и Бјелогрлић, што ову вест чини још лошијом.

"Гага је био у немогућој позицији, онда се неки радују што је изубијан. Да не улазим у разлоге сукоба, то је тужно и нећу да нагађам, али порука државе је јасна - као што нисмо дозволили случај Борка Стефановића, када су га ударили два пута, држава не сме да се прави да не види када је неко ударен 10 пута. Мора да реагује у складу са законом и насиље мора да буде кажњено", рекао је Вучић.

Порука озбиљне и одговорне државе, додаје, мора да буде јасна и недвосмислена - нико не сме да прети Бјелогрлићу, нити да бије, нити Гагу, нити Стефановића, било кога.

На коментар да би Бјелогрлићу рука требало да се позлати, Вучић је рекао да би њему рука требало да се позлати због, на пример, филма Монетевидео, али не и због инцидента у Нишу.

"Случај нема везе са фестивалом, али да ли је могуће да смо постали болесни да можемо све да оправдамо због политичке стране", рекао је Вучић.

Упитао је, каже, у политичком смсилу, шта би било да се десило обрнуто - да је 20 метара негде иза угла ишао Гага Антонијевић и на такав начин ударио Бјелогрлића.

"Какву бисмо хистерију имали. Да ли бисте и то називали кафанском тучом или као "вербални обрачун који је прерастао у сукоб". Да ли се то тако назива? Кажу да Гага није позван на фестивал. Ево, паралела - а ко је Борка Стефановића позвао у Крушевац?", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће надлежни да ураде свој посао, сада је на тужилаштву да уради њихово, суд да каже своје и, како они ураде - тако ће да буде.

"Не нападам Бјелогрлића, то што је урадио никоме не може да се свиди, али да нам говорите да је нормално и природно да кажете 'позлатила се рука'… Тиме показујете другу страну, да немате никакве принципе и не трудите се да то сакријете, да немате морала, да је важно урадити нешто онима против којих сте", рекао је Вучић.

Посао свих који делују у јавном дискурсу је да се насиље заустави и увек осуди.

 

Модерна цензура - етикетирањем смањују видљивост медија

Вучић је рекао  да могу да му искључе налоге на друштвеним мрежама, али да ће он наћи начине да дође до људи.

"Не морам на одмор, могу да идем од врата до врата и бићу успешнији колико ви са вашим гугловима, твитерима и фејсбуковима", поручио је Вучић у вези етикетирања медија у Србији од стране Твитера.

Вучић је указао да је контрадикторно то што говоре они који тврде да је диктатура у Србији, који стално кукају да не могу нигде ништа да кажу, а стално тврде да су њихове емисије најгледаније.

"Сећате се хистерије када је неко из државе тражио да се провере порески приходи и расходи невладиних организација, када су рекли да је то етикетирање. Сви амбасадори су звали и говорили да је то страшна злоупотреба и притисак. Страшан грех је ако питате да ли су платили порез на паре добијене из иностранства. Онда видите ко су прави цензори", објаснио је Вучић.

Рекао је да су етикетирали људе и медије у моралном и политичком смислу, а нису етикетирали тајкунске, мафијашке медије који подржавају Беливука, лоповске медије који перу паре преко Луксембурга и Маурицијуса.

"Они су етикетирали људе који нису чак ни плаћени од владе, а нису ставили етикету ХРТ-у, ББЦ-у и ТВЦГ-у. Разумели смо сви врло добро, и знали смо да је то политичко оруђе у рукама, неки кажу ЦИА, неки Пентагона", додао је Вучић.

Рекао је да се ради о људима који некоме говоре да неког цензурише.

"Они етикетирањем смањују видљивост медија, јер постају неповерљив извор, а то раде Гугл и други. Зато када када укуцате Александар Вучић, онда се најпре виде стотине најнегативнијих чланака које су објавили медији у власништву тајкуна. Они им тиме дижу читаност, гледаност, видљивост. Тако се ради модерна цензура", нагласио је Вучић.

Онда, додаје, долазе у земљу и соле памет о цензури и диктатури, и кажу какви су услови за изборе.

"Тако један подлистак Ђиласа и Шолака има већу видљивост коју је добио као послушник амерички", додао је Вучић.

Рекао је да су то етикетирање радили уз помоћ људи из Србије, који би закукали да је неко правио спискове о њима, и говорили би да је то фашизам и диктатура.

"То су двоструки аршини и показује да ти људи немају идеале, снове, да је једини сан када имају власт, да пљачкају народ и поново стигматизују Србију, да буде Србија она која ће себе да се стиди и да никада није довољно да се извињава", поручио је Вучић.

 

Србија није добила позив да прими избеглице из Авганистана

Вучић је рекао да Србији није упућен позив за пријем избеглица из Авганистана, већ да потписе декларацију коју је предложила Америка, и коју смо, каже подржали и потписали у тишини.

Вучић је то рекао јер је био замољен да прокоментарише наслов у листу Данас да је Србија поново ставила прст у око Америци јер се није изјаснила на позив за пријем избеглица.

Вучић је истакао да Србија није добила позив за пријем избеглица, али и да није потрчко да се изјашњава одмах, већ пошто промисли и сагледа ситуацију, па је тако донела одлуку и о декларацији, а не како је додао, када то траже Ђлиас или Шолак или Америчка амбасада.

"Самостално доносимо одлуке, али постоје људи који имају поданички менаталитет, они су одушевљени одлуком Твитера", истакао је Вучић, исттичући да су одавде прављени спискови медија које је твитер означио као владине.

Не дај боже да су они на тим списковима, рекао је Вучић оцењујући да су у питању двоструки аршини и лицемрје, а да политички противници немају ни идеје ни идеале, већ само желе да се врате на власт, пљачкају народ и уруше Србију.

Вучић је рекао да то значи и да би Србија требало себе поново да се стиди и извињава сваки дан и оценио да Талибани имају пристојнији речник од многих политичара у Србији и не прете реваншизмом, као што то чини Јеремић.

Вучић је упитао шта је то њима неко учинио или шта су лоше доживели од власти, сем што су пораЖени, да би претили реваншизмом, а уживају у најскупљим хотелима у Црној Гори, упадају у Председништво, прете целој Србији...

Вучић је подсетио и да Србија није обележавала Олују да се Хрвати не би наљутили, да нисмо смели филм о Јасеновцу да снимимо толико година, последњи је био филм Марш на Дрину.

Упитао је шта је лоше Гага Антонијевић учинио, јер је снимио филм о Јасеновцу.

Приметио је и да је сам "крив" због градње храма Светог Саве, споменика Немањи, као и зато што ће да подигне споменик Александру Обреновићу, који је подигао Хиландар.

Вучић је приметио и да нисмо били криви када су снимани филмови о Србима убицама и силоватељима, а када снимамо филм о Дари онда је то проблем.

Указао је и да ништа није претерано, да је говор Макса Лубурића тонски оригиналан.

Поводом текста у Јерусалем посту  каже да су Јевреји били фер јер су се извинили, али да је првобитни текст био дело хрватске пропаганде и да је број страдалих смањен вишеструко јер Јасеновац не сме да буде сведочанство историје.

"Шта сам скривио је питање које је Гага Антонијевић поставио и то је питање за све који воде хајку против њега", рекао је Вучић и упитао зашто сада нема протеста крвавих глава, а било је крвавих кошуља.

Зато што нема морала ни идеја, већ је само власт у питању, закључио је.

 

До краја године престижемо Бугарску

До краја године по просечној плати престижемо Бугарску, а пензионерима обећавам да ћемо се трудити да пензије, колико је могуће, што више прате плате, истакао је Вучић.

Вучић је пренео да су тајкунски медији објавили да просечна плата није довољна за просечну потрошачку корпу.

Готово да је довољна, а некада је било потребно две и две и по просечне плате за потрошачку корпу. Само да видите како стандард Србије расте, нагласио је Вучић.

Истакао је да је посебно поносан на анализе међународних организација које показују да су улагања у науку у Србији увећана за чак 80 одсто, да су три пута веће него 2010. године-

По питању просечне плате, указао је да је, када је дошао на место премијера, Србија делила треће и четврто место са Македонијом.

Испред нас је била Црна Гора са 500 евра просечне плате, Босна и Херцеговина са 372 евра, а ми смо имали 330 евра просечне плате. Сада смо ми први са 560 евра просечне плате, а Црна Гора има 520 евра, Босна и Херцеговина 490 евра, а затим следе Северна Македонија и Албанија, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да Бугарска актуелно има просечну плату у висини од 580 евра, а да ће Србија до краја године имати просечну плату од 610 евра.

Обећао је пензионерима, такође, да ће не само 20. 000 једнократне помоћи добити, већ и да ће се држава трудити да пензије колико је могуће што више прате плате.

 

Даћу све од себе да разговарамо са Бошњацима

Вучић је изјавио да ће дати све од себе да би се са Бошњацима у Босни и Херцеговини село и рационало разговарало да бисмо, како је рекао, разумели колики је њихов бол због Сребренице, али и да они разумеју колика је наша бол због свих злочина почињених над Србима.

Уверен је, рекао је Вучић, да ће то једног дана бити нормално, јер разговарати је нормално чак и на бојном пољу.

Вучић је рекао да прича да Србија крије ратне злочинце не стоји и да је то, како је рекао, наобичнија пропаганда једног тајкунског медија - Н1.

"Ми имамо одређене споразуме са Босном и Херцеговином, који подразумевају да они нама не испоручују оне које ми гонимо и да ми не изручујемо оне које они потражују", рекао је Вучић и истакао да нико у Србији неће штити ратне злочинце.

Вучић је рекао да када Босна и Херцеговина тражи да им испоручимо Душка Корњачу (ратни командант Чајнице) , они знају да на то немају право, да то није материјално правно могуће.

Поновио је да је Корњача држављанин Србије од 2007. године, а сада ти исти, који су му дали држављанство, желели би, каже, да ми хапсимо људе које немамо право да хапсимо.

"Нећу да учествујем у хајци против сопственог народа, јер не учествујем ни у хајци против вашег народа...", рекао је Вучић.

Поновио је да разуме да Бошњаке боли када се спомиње "нож, жица, Сребреница" и то, истакао је, није нормално то узвикивање, као што није нормално помињати "жуту кућу", јер се тиме алудира да ће неко Србима да вади органе.

"Зато са Бошњацима морамо да седнемо и да разговарамо, да кажемо да то није добро. Морамо да разговарамо да би видели да их не мрзимо, да не сањамо да ће они да нестану, а да они не сањају освете према Србима", рекао је.

На констатацију да неки противници председника сматрају да би требало да иде сваке године у Сребреницу и да га сваке године тамо каменују све док Бошњацима не буде доста, Вучић каже да у Сребреницу не може без позива, али и да га нико више и не зове.

"Постоје ствари на које немате одговор, као што је да сам ја хтео у Сребреници сам себе да убијем и да је то Србија организовала...", рекао је Вучић.

 

Пре краја године крећемо у градњу ауто-пута Београд - Зрењанин

Вучић је најавио да ће пре краја године почети изградња аутопута од Београда до Зрењанина, што је само један од бројних инфраструктурних пројеката који се реализују у Србији.

"Радимо седам аутопутева и брзих саобраћајница, биће их 10 до краја године, а укупно 15. То знаћи да је Србија потпуно испресецана новим артеријама и венама", рекао је Вучић.

Поновио је да су у току радови на деоници ауто-пута Кузмин-Сремска Рача, од 19,5 километара, где се увелико ради Мост на Сави, а Србија ће, наводи, радити и деоницу до Бијељине, као помоћ Републици Српској.

"Радимо Фрушкогорски коридор, Нови Сад - Рума, ускоро ће кренути са постављањем шипова пред Иришки тунел. Гради се и Рума- Шабац, а поћиње за мецес-два и градња брзе саобраћајнице од Лознице ка Шапцу", рекао је Вучић.

Ради се обилазница око Београда, пут Ваљево-Лајковац, Прељина-Пожега, Моравски коридор дуг 107 километара.

Радиће се брза саобраћајница ка Пожаревцу, обнавља се комплетна Дунавска магистарала до Кладова.

Ради се, додао је, пројекат за пут Пожега - Котроман, а верује да ће до краја године бити потписан уговор за деоницу аутопута до Дуге пољане и црногорске границе, од 107 километара.

"Раде се обилазнице око Ужица, Пожеге, Горњег Милановца. Копамо тунел испод Кадињаче. Радимо пројекат "северне хоризонтале" од Бачког брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Срборбана, Бецеја до Кикинде. Радиће се "Вожд Карађорђе", за месец дана почињемо да градимо ауто-пут Ниш - Плочник", набројао је председник.

Додао је да је у претходних пет година, од 2016. до 2020. Године урађено 5.000 километара путева, локалних, регионалних и државних.

"Урадили смо 1.200 километара аутопутева и брзих саобраћајница. жури нам се да надокнадимо све што смо пропустили, због времена санкција, али и после времена лоповлука и затварања фабрика од 2000-их година", рекао је Вучић

 

Ако сам дао Косово и Метохију зашто опозиција није на улицама

Вучић је коментарисао изјаву Млађе Ђорђевића, кума Драгана Ђиласа, који га је на Н1 телевизији, оптужио да је дао Косово и Метохију, да је дао српску економију и да ће дати западну Србију, рекавши да ако је све то тако зашто опозиција онда није на улицама.

На констатацију Ђорђевића да ништа од тога Вучић није донео из Чипурића и из Јајинаца, председник је рекао да је "случајно рођен у центру Београда, али да не мисли да му је то предност и да је бољи од било кога који је рођен у западној или источној Србији".

"Не мислим да то одређује чињеницу да ли сте добар, успешан и вредан човек. што нисте на улици ако сам ја потписао независно Косово, где сам га издао и када", упитао је Вучић.

"Слушали сте човека који себе назива четничким војводом и он је једини четнички војвода који је сарадник Насера Орића", рекао је Вучић уз примедбу да не жели да увреди Војислава Шешеља који за себе каже да је прави четнички војвода, а да је Млађа Ђорђевић лажни.

Вучић је упитао шта је смисао тога што је говорио Ђорђевић и додао да је смисао да га скину са власти или да му, како је рекао, "скину главу".

 

Народ одлучује, али не на улици

Вучић је поручио политичким противницима који, као академик Душан Теодоровић тврде да има само лични интерес останка на власти, да ће се видети шта ће народ да каже и коме ће да укаже поверење, али на изборима, не на улици.

Вучић је поновио да ће честитати свакоме ко победи и то сат и по од избора, као што је увек радио, па тако и када је победио тесно Ненад Богдановић на изборима за Београд.

Мене интересује шта ће да се прича за 50 година, а не власт, истакао је Вучић.

"Сваки пут када чујете увреде оне говоре више о њима него о особама које вређају. Као и оно што су рекли да је сада мени велики проблем када скандирају Вучићу педеру. Проблем је ако скандирате жута кућа, Нож, жица, Сребреница. Никада неће одговарати неком да виче Вучићу педеру. Био проблем за вас када су звездини навијачи скандирали Спаси Србију и убиј се па сте молили да престану", рекао је Вучић.

То Вучићу педеру, напомиње, му ништа не представља, јер то није, а и да јесте не би се правдао.

Каже да су тражили камере на стадионима да би могли децу да доводе на стадионе, а сада, констатује, кажу да смо их поставили да би установили ко виче Вучићу педеру.

Истакао је да је је тужно што је Теодоровић академик, као што је тужно да је Владимир Вулетић професор, имајући у виду да су раније власти желеле да Војислава Шешеља избаце са факултета као професора, а има много више права да се тако назива.

Нас не интересује лични обрачун са њима. Само користимо да укажемо на проблем који не сме да постоји у друштву.

На питање да прокоментарише што се користи да се његов доскорашњи најближи сарадник Небојша Стефановић хвалио да највише воли да једе ћевапе, имајући у виду шта је радила банда Вељка Беливука, Вучић је рекао да Стефановић сигурно није био свестан могућих алузија.

Говорећи о акцији против банде Беливука рекао је да ФБИ није учествовао ни у чему.

"Ми смо део међународних безбедносних акција, јер криминал има транснационални карактер. Али за ову групу акцију смо спровели сами", рекао је Вучић.

 

Воде кампању лажи, али народ их неће

Вучић је истакао да део опозиције води кампању бруталних лажи против њега, али да грађане не могу да преваре и да и последње истраживање јавног мњења показује да их народ неће.

Поводом различитих сценарија о рушењу власти Вучић је рекао да када немате план и програм онда се хватате за сценарије како је неко негде срушио власт.

Упитао је шта је то било боље у њихово време, од путева до плата.

"То не постоји", констатовао је и додао да немају друго мерило и да зато измишљају афере.

На питање о појединим тврдњама да не дозвољава увођење нових мера Кризног штаба да би 5. септембра оженио сина Данила, Вучић је рекао да је то још један од безброј примера изношења неистина које потичу од запослених у Ђиласовој фирми, као што су и оне о његовим наводним тајним везама.

"Мој син нити се жени нити добија дете", рекао је Вучић.

На питање о томе колико га је погодило то што су говорили и да је тукао супругу после чега је изгубила дете, Вучић је рекао да има оних који говоре и такве лажи.

Вучић је вечерас испричао да је пре шест година, његова супруга била у осмом месецу трудноће када је на рутинском прегледу утврђено да беба не дише после чега су лекари покушали да спасу и бебу и мајку.

"На жалост дете је било мртво, а требало је да буде девојчица Нева", испричао је Вучић наводећи да је било тешко и њему, а нарочито његовој супрузи.

Истакао је и да неће дозволити да га дехуманизују а посебно не да га крминализују.

Каже да је отуд и теза да да онај ко не иде на одмор није човек.

"Са криминаизацијом је тешко, смешно је шта раде са Вулином, као да смо мала деца. Сликао се на концерту и то је доказ да је мафијаш, нема појма са ким се сликао. Нисмо идиоти, знамо ко то ради, знамо ко тражи Вулинове слике месецима", рекао је Вучић и упитао зашто нису показали његове слике са Јеремићем и Ђиласом, јер их има.

Али, нема, како је истакао, слика са Беливуком нити ће их икада наћи, јер га није никада ни видео ни разговарао са њим.

Закључио је и да слика не доказује ништа.

Вучић је рекао и да на бесмислене лажи неће одговарати, да им не би давао на значају, али да ће да реагује на тврдње о томе да је наводно чинио кривична дела.

"Говоре лажи о свима, а добро знају да су силоватељи они за које раде", рекао је Вучић.

 

Увек спеман да идем у Брисел

Вучић је рекао да неће бити нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу до краја месеца.

Вучић је упитан да ли ће бити дијалога овог месеца, рекао да неће, али да је он увек спреман да иде у Брисел.

Разговори су увек благородни и могу увек да донесу добро, подвукао је он.

 

Разговараћу са Шмитом и рећи ћу му шта мислим

Вучић је рекао да ће, уз пуно разумевање позиције Републике Српске, разговарати са новим високим представником у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом, али да ће му отворено рећи свој став - да Србија није срећна због начина на који је постављен, да је против примене Бонских овлашћења и да би свака акција против званичника Републиек Српске била катастрофална по безбедност региона.

На питање да ли неко на њега врши притисак да разговара са Шмитом, са којим представници Републиек Српске не желе да разговарају, незадовољни што је на функцију постављен без мандата Савета безбедности Уједињених нација, Вучић је рекао да га нико не притиска, те да је већ разговарао са Шмитом.

Разговарао сам са њим, и нисам крио. Мој посао је да не угрозим позицију Србије. Шмита познајем, он је помагао и када су изоловали Додика. Тада сам га ја молио да дође и разговара са Додиком и разговарао је са њим у Источном Сарајеву, рекао је Вучић.

Како наводи, резуме Додика и Републику Српску, али и Шмита, њихове позиције, али Србија мора да има своју позицију.

"Нисмо срећни, октроисан је избор, али објективне су околности. Када будем сматрао за сходно, са Шмитом ћу да разговарам, али ћу му рећи отворено да сам потпуно против примене Бонских овлашћења, да је за нас лоша Инцкова одлука и да би свака врста акције против Додика и званичника Републике Српске била катастрофална по стање стабилности у региону", рекао је Вучић.

Додао је да Шмит изузетно интелигентан човек, за којег се, каже, нада да ће имати више такта и желети да чује српску страну, посебно Републике Српске.

Додао је да су односи Србије и Републике Српске најбољи у историји, да он и Додик никада неће рећи ружне речи један о другом, али да то не значи да морају у сваком питању да се сагласе.

"Разумем позицију Републике Српске, сасвим је могуће да бих се понашао исто, али и они морају да разумеју да Србија има 61 одсто инвестиција на Западном Балкану, а сви остали 39 одсто. Да ли мислите да смем да угрозим позицију Србије или Ррепублике Српске", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија поштује Босну и Херцеговину, али да никада не може да се сагласи са прогоном Додика.

 

Гледајте резултат, Србија ће журити напред

Вучић је поручиограђанима да треба да гледају резултате и да ће Србија журити напред.

Упитан која му је порука грађанима, Вучић је рекао да под један неће бити некажњеног насиља у Србији.

Под два Србија ће журити напред. Под три Србија ће сањати и даље велике снове и остваритати их. Под четири Србија ће да се бори да буде најбоља у Европи, по расту и зеленој агенди, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија бити истински демократска земља у којој ће различтити ставови моћи да се чују и у којој неће моћи да се цензуришу они који мисле другачије, као што неки цензуришу уз помоћ светских медија само што не поштују послнушничку политику.

Вучић је истакао је да му значи када путује по Србији и види на хиљаде људи, јер види да постоје људи који поштују рад, воле да се нешто добро дешава.

Међутим, рекао је да зна да ће се опозиција ујединити, пошто ће то нека невидљива рука урадити, али да актуелна власт нема резервну отаџбину и да је Србија једино за шта мора да се бори.

Што се опозиције тиче наглашава да неће моћи да окрече ни болнице, школе и све друго што се гради.

Да не говорим о одржавању путева. Једном у сто година се роди прилика да оволико радите и градите. Срећан сам што се та прилика указала нама, мало због наших способности, мало због околности“, додао је он.

 

А што да буде Имотска улица, а не Љубана Једнака?

Вучић је рекао  да не разуме критике које је изазвао његов предлог да једини Србин који је преживео покољ у цкрви у Глини 1941.године, Љубан Једнак, добије улицу у Београду.

Вучић је рекао да је један од коментара на тај његов предлог био - због чега је Једанк заслужан, осим што је преживео клање, подсетивши да је Љубан Једнак преживео покољ у глинској цркви 1941. у НДХ, најјезивији у историји српског рода, а онда и трагедију у Олуји”.

Две године касније је, додаје, Љубан Једнак, преминуо, а да смо га се, наводи, стидели и нисмо га покопали како треба.

"И, сада, кажу што њему улица, што не остане Имотска. А, што да не добије улицу? Што да остане Имотска, а да се не зове Љубана Једнака", упитао је Вучић.

Каже да разуме да му то један део јавности неће опростити.

"Неће ми опростити ни обележвање НАТО агресије, ни "Олује", ни "Дару из Јасеновца", ни Храм Светог Саве, ни споменик Стефану Немањи, ни Љубана Једнака. Срби ми неће опростити јер постоји део послушничке свести код једног броја људи који ће да буду задовољни само ако се будемо улизивали И флертовали са онима који нас убијали, који не поштују Србију. што ја вас да поштујем, ако ви не поштујете Србију", рекао је Вучић.

На питање да ли су од њега очекивали да испуњава беспоговорно налоге из иностранства, Вучић је рекао да су знали да он то неће чинити, те да је 2013.године постао човек-проблем, када је одбио прелиминарни Бриселски споразум.

"Ја сам, де факто, одбио улазак у УН, одбио да албанска полиција буде на северу. Иако су сви чланови владе били за тај споразум, ја сам последњи гласао и рекао да сам против. И никада се у таквом тексту споразум није појавио", додао је Вучић.

 

Србији ће бити на врху, упркос свему

Вучић је поручио да ће Србија бити на победничком пиједасталу упркос покушајима да се то не деси.

"Србији је место у врху, када променимо однос према себи променићемо све, нема провратка у прошлост", поручио је Вучић коментаришући констатацију водитеља да када је год Србија успешна странци упозоравају да Србија није предвиђена да буде успесна.

Вучић је пренео и да му је један од страних представника то директно рекао.

"Разумео сам поруку, наставићу са истим понашањем", рекао је Вучић наводећи да је поносан на све што је урађено и изграђено.

Поносан је наводи, највише на дух земље и победнички менталитет.

На питање како се данас изводе уцене, да ће бити смањене стране инвестиције или путем Твитера, Вучић је рекао да њега не уцењује нико, али да постоје различити сигнали и да их препознаје.

"Ја сам политички ветеран, ја то знам, ја 24 сата живим са тим, на сваки израз наше државне непослушности према онима које наводно морате да слушате увек видите реакцију", навео је и додао да се не може причати да то нема везе са политиком, јер наравно да има.

"Морате да мерите да не угрозите земљу и да никада више не буде изолована, а са друге стране да штитите своје националне и државне интересе, понос и достојанство, И да Србија напредује најбрже, као и до сада, мада није лако", објаснио је Вучић.

 

Нећемо никога да молимо да се прикључи иницијативи Отворени Балкан 

Иницијатива Отворени Балкан је једна фантстична идеја, која подразумева да не морамо да слушамо било кога, да сами доносимо одлуке и поштујемо наше комшије - Албанце и Бошњаке, изјавио је Вучић.

"Ми више никога нећемо да јуримо и да молимо да се прикључе тој иницијативи, ако хоћете, хоћете, а ако нећете, нећете. Сви знају да је међусобна сарадња најбоља. Они који не желе да се прикључе имаће прилике да виде наше резултате, посебно када буду објашњавали својим грађанима зашто имају границе", рекао је Вучић.

Навео је да се често, када телефоном разговара са премијером Албаније Еди Рамом, смеју изјавама које дају неки званичници из земаља региона оправдавајући то што не желе да се прикључе овој иницијативи.

Упитан о подршци Сједиљених Америчких Држава тој иницијативи, Вучић је рекао да су је они од почетка подржавали, а да је Европска унија увек била уздржана.

"Ми можемо да будемо машина најбржег раста у Европској  унији у будућности. Следеће године Балкан ће имати највећу стопу раста", рекао је Вучић.

Србија је, истакао је, стратешки опредељена за Европску унију, али, додао је, морамо да живимо у међувремену.

"Велике силе треба да пустимо на миру и не треба да будемо њихови послушници, јер неке не интересује да будемо заједно и своју снагу граде на томе да увек буду против Србије. То је политика од Берлинског конгреса", рекао је Вучић цитирајући притом изреку из родног места његовог оца, а која гласи: "Змију глади испод ње се вади".

Упитан за Берлински процес, Вучић је рекао да ће Србија захваљујући томе имати брзу саобраћајницу од Ниша преко Прокупља до Куршумлије, што ће, како је навео, Топлицу да дигне у небеса.

Берлински процес, додао је, добио је нову форму, али је донео стабилност и безбедност.

"Не могу зато да кажем ништа против Берлинског конгреса као што никада нећу рећи ништа против Ангеле Меркел, без обзира на то што она има другачији став о Косову или о Босни и Херцеговини", рекао је Вучић.

 

Са Куртијем је непријатно разговарати, али најлакше

Вучић је рекао да му је са Аљбином Куртијем непријатно, али најлакше да разговара у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Он (Курти) не жели да прича о будућности, њега то не занима. Он не разговара. Непријатно је са њим разговарати, али и најлакше", рекао је Вучић. 

Са другим представницима Приштине разговори су били другачији, причало се о обавезама које је није било лако испуњавати.

"Данас ми је лакше, али непријатније", рекао је Вучић.

Упитан о чему су конкретно разговарали у Бриселу, Вучић је рекао да је то било о три геноцида и додао да није могао да верује шта слуша од Куртија.

Додао је да у Босни и Херцеговини са друге стране говоре о пет геноцида које су починили Срби.

"То је једна од хипотеза у региону да су Срби геноцидни народ инконтини. Албанци се позивају на топличку територију, а заборављају да кажу да су сви косовски топомини заправо српски", навео је председник.

 

Политика не може бити само насиље против Вучића

Вучић рекао је да он без обзира на то какве лажи и увреде на његов рачун износе убедљиво побеђује и да опозиција износи неистине да су урадили другачија истраживања.

"Изгубили су живце, нема тога што они кажу", истакао је Вучић.

Он је додао да Српска напредна странка ради озбиљно и професионално своја истраживања, да су она за интерну употребу, али да на тај начин прате сваку промену.

Каже да се некада ради више пута месечно, а да ће се 15 дана пред изборе радити два пута дневно, мада то изискује велике трошкове.

Додао је да опозиција лажи затрпава лажима, од Београда на води и воде у гаражама, до оптужби да је убио Цвијана и Ивановића.

"Нема тих гадости које нисам чуо све ове године, а свака лаж против Вучића је истина, па нека је пет посто тачно, кретен је. Да одговарам нећу", рекао је Вучић, додајући да они воле себе да лажу и признају да се са њим муче.

"Замислите кад дође неко паметан", иронично је узвратио на такве коментаре. .

Наводи и да је у даншњем "тајкунском подлиску" један човек рекао тачну ствар - да је Вучић спреман свакога дана да напусти власт.

"Само што ви не видите то и не разумете, он је баш зато много испред вас и све ради да ви не дођете на власт, јер он није ту са тим циљем него за нешто друго. Да су то могли да прочитају боље би разумели шта треба да раде", указао је Вучић и додао да политика не може бити само насиље против Вучића.

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи