Вести

Вучић: Добро да је одлука Владе Црне Горе промењена

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је добро да је Влада Црне Горе променила своју одлуку у вези устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија и честитао црногорском премијеру Здравку Кривокапићу што је држава показала да има инструменте да може да спроведе што је намеравала.

"Најављиване су тензије, протести против устоличења. Партијски организовани скупови. Цетиње је место у којем је преко 90 одсто становништва оријентисано против Српске православне цркве, где постоји изражена мржња према свима који припадају неким другим народима сем црногорском. Али чак не бих рекао да је то стварна мржња, већ индукована од стране дела политичара у Црној Гори. Било је логично очекивати што се збивало", нагласио је Вучић.

Рекао је да је добро да је Влада Црне Горе променила своју одлуку током ноћи.

"Нису медији у Србији погрешили ништа. Било је тачно да није требало да се догоди устоличење. Дирекције полиције и Влада Црне Горе су то препоручиле. Онда је током ноћи промењена одлука, јер су патријарх и митрополит инсистирали на устоличењу", објаснио је Вучић.

 

Јоаникије на важном месту, да ради на смањењу тензија

Вучић је изјавио  да је на устоличеном митрополиту црногорско-приморском Јоаникију да настави да брине о верном народу у Црној Гори, као и да ради на смиривању тензија.

Вучић је подсетио да је већ јуче, дан уочи устоличења, честитао митрополиту Јоаникију.

"Он је на веома важном месту, и мора да брине о целокупном верном народу у Црној Гори, додатно да ради на помирењу на, смањивању тензија, страсти и верујем да ће са патријархом Порфиријем, наставити то да чини”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је наше да сагледавамо последице и да видимо шта је на нама да чинимо.

На питање да ли је била угрожена безбедност патријарха и митрополита, Вучић је рекао да је, када се долази на такав начин, будући да су на Цетиње дошли хеликоптером, јасно да ствари нису једноставне.

"Они су слетели на земљиште иза манастира, успели да дођу хеликоптером. Сачекали су их припадници специјалне полиције и увели у манастир", рекао је Вучић.

Додао је да зна ко их је чувао, да су то различити људи, на различитим местима, али није желео детаљније да говори о томе.

 

БИА целу ноћ обавештавала, Влада Црне Горе урадила свој посао

Вучић је изјавио да је Безбедносно информативна агенција целу ноћ обавештавала руководство шта се дешава у Црној Гори.

Вучић је рекао да је то и посао БИА-е, јер је српска тајна полиција неко ко прикупља информације, па их доставља надлежним органима и да је њен посао да прикупља информације о дешавањима у региону.

Како је рекао, Влада Црне Горе је бринула о безбедносној ситуацији и успела је у томе, иако им је све било отежано.

"Они имају дихотомну власт, јер је део извршне власти у рукама претходне власти. Један део власти је био присутан на Цетињу, што није једноставно. Међутим Влада је урадила свој посао и устоличење је могло да се спроведе у цетињском манастиру", рекао је Вучић.

Према његовим речима премијер Црне Горе Здравко Кривокапић имао је проблема и јер је део полиције уз ДПС, али је успео да изгура.

Вучић је, говорећи о поступању полиције рекао да она увек пушта људе да виде како ће ситуација да се одвија, па тек када мора онда реагује.

"Сећате се, били смо изненађени оном тобож силом поводом ковид мера. Тек када су ушли у Скупштину ми смо их привели и показали да држава може све у року од пет минута да заврши. Само је питање воље и демократских права и слобода", рекао је Вучић.

 

Дозвољено чинити све против Срба

Вучић је истакао да нико на западу неће реаговати на то што је црногорски председника Мило Ђукановић стао уз оне који су покушали да онемогуће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, јер је, како је рекао дозвољено све чинити против Срба.

"Можете замислите шта би било да сам ја тако урадио као и он, био бих тог секунда обешен у Бриселу и Вашингтону. Овако ћутаће сви, позиваће на мир, што је добро и лепо. Али нико неће рећи ниједну реч. Тако је зато што је дозвољено све чинити против Срба", нагласио је Вучић.

Срби су, како је рекао, за многе западне земље реметилачки фактор.

"Они желе да Срби не буду снажан фактор у Црној Гори. Зато се води хајка против Мандића, Кнежевића и других. Зато сви страни фактори кажу да они не могу да уђу у владу. Зато се води кампања и у Босни и Херцеговини. Није случајно што се Изетбеговић прикључио подршци. Разумео сам да он помало познаје шеријатско право, али нисам знао да се добро разуме и у питање српске цркве. Видим да му то добро иде“, рекао је Вучић.

"Замислите да је неко у Северној Македонији забранио долазак било ког  у Тетово или Гостивар. Како би цео свет скочио да је то председник урадио. Ако је против Срба онда би цео свет ћутао", нагласио је Вучић.

Рекао је да је одлука Владе Црне Горе разумна и рационална јер је неко покушао да заузме део територије.

"Нормално им је када оде Ненад Чанак на Цетиње и прича глупости. Добро је што постоје снаге разума у Србији, али је лоше што их предводи дивљак као што је Вучић. Зато ће уложити сав новац да би Србију вратили на ''прави пут''. Тај ''прави пут'' за њих је Србија која неће бринути о свом народу у Црној Гори, Босни и Херцеговини, о свом ћириличном писму и језику", објаснио је Вучић.

Рекао је да Срби желе да буду свој на своме, на прадедовским огњиштима, и кажу само нам дајте право на живот, право на слободу вероисповести, језик и писмо.

"Не тражимо ништа друго у Црној Гори, ни никакву аутономију. Као и у Републици Српској, где не тражимо отцепљење. Али Србија је проблем јер са тим мора да се заврши“, подвукао је Вучић.

 

Док сам жив, нећу дати да покоравате Србију као до сада

Вучић је поручио Црној Гори и њеном председнику да Србија нема никакве аспирације према тој земљи, већ са њом жели најбоље односе, али и да им неће дозволити да они покоравају Србију као што су то, како је рекао, чинили последњих готово 30 година.

Вучић је, коментаришући изјаву Мила Ђукановића о великосрпским аспирацијама и покушају покоравања Црне Горе, поручио да Србија нема никакве аспирације, већ жели најближе односе са Црном Гором, и све ће, како је рекао, урадити да то тако и буде, упркос свим понижењима кроз које смо прошли, кроз различите одлуке Грне Горе.

"Немамо нити смо икада имали намеру никога да покоравамо. Али, поручујем му да ни ти, нити било ко други нећете успети да покорите Србију, као што то чините 30 година. Владали сте овом земљом на све могуће начине, преко криминала, полицијских функционера, политичких функционера, оних у обавештајним структурама”, рекао је Вучић и наставио:

"Ми смо те људе, који су радили против Србије, највећим делом почистили. Има још, али то су остаци. Наставићемо то чишћење. Нећете покоравати Србију, као што сте је покоравали".

Вучић је указао да су увек из Црне Горе долазили напади на Србију, а та земља коришћена је као полигон за напад на нашу земљу.

"Навикли су да управљају Србијом. Ми нећемо да управљамо Црном Гором. Хоћемо братске и пријатељске односе. И гарантујем, док сам жив нећу вам дати да Србију покорите, како сте то радили готово 30 година. Док сам жив, а сви знају шта до значи", рекао је Вучић.

 

Не очекујем веће проблеме у Подгорици

Вучић је изјавио да очекује да ће патријарх Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије безбедно отићи са Цетиња у Подгорицу и навео да постоји размена информација полиција и безбедносних служби Србије и Црне Горе.

Вучић је рекао да не очекује велике проблеме и да постоје људи који координишу у складу са договором између две службе и полиције.

''Патријарх је дошао из Београда, неко је морао да буде у његовој пратњи. Увек тако нешто имамо и када ја идем у Црну Гору, постоји сарадња наших полиција и служби размењујемо информације, део људи оде одавде са мном'', рекао је Вучић.

Додао је да то био случај и када је 2015. године ишао у Сребреницу и да су му тада припадници безбедносних служби спасили живот.

Вучић је навео да су бивши припадници полиције нападали власт питањима шта су они имали да раде у Сребреници.

''А имали су шта да раде јер је то био договор у складу са законом полиције Србије и Републике Српске да поводом догађаја везаних за јавни ред и мир када постоји потреба да једни могу да позову друге за помоћ'', рекао је Вучић.

Навео је да је народ већ дочекао патријарха у Подгорици и да су људи тамо у највећем броју задовољни, а да један део народа није.

''То је посао за Црну Гору да покуша да уједини све људе, да превазиђу и да на миран начин наставе политички живот уз све разлике и политичке свађе али без физичких сукоба'', рекао је Вучић.

 

Циљ је да се Србија ослаби

Вучић је изјавио да иза свих дешавања у Црној Гори стоји настојање да се ослаби Србија, јер јака Србија никоме не одговара.

Вучић је рекао да то "заједно одавде раде са некима из света" и истакао да су током историје велике силе увек гледале да ослабе Србију, а да ојачају друге.

"Циљ је да ослабе српски фактор. Само је суштина како Србе да зауздамо, морамо да развластимо оне који воде Србију на одговоран начин, да утишамо српски фактор, јер како је могуће да Срби немају глас у Црној Гори или Босни и Херцеговини. Нема одговора на морално и принципијелно питање, како само Срби немају право на самоопредељење", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је политички ветеран, али да је оно што је учињено у последњих девет година од када је на власти ући ће у историју.

"За девет година направили смо највећи успех у историји, можда и од стицања независности. Неки после нас неће моћи ни школе да окрече", рекао је Вучић.

Као пример због чега стране силе теже да ослабе Србију, Вучић је упоредио економско стање Србије и Црне Горе од пре седам година до данас.

"Србија је 2014. године имала стопу јавног дуга 79, Црна Гора 52 одсто. То је за Србију било катастрофа. Данас Србија има 55,4, стићи ће до 59 до краја године, Црна Гора око 99, завршиће на 104 до 105 одсто. Србија је успела да значајно спусти стопу БДП, Црна Гора га је подигла. Србија је 2014.године имала 33 милијарде БДП, Црна Гора у том тренутну 4,3 милијарде. Данас Србија 2021. године завршава са 51 милијарде, Црна Гора са 3,8 милијарде, значи 55 одсто је скочио БДП. Невероватан напредак у претходних седам година", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је просечна плата 2014. године у Србији била 330, у Црној Гори 550 евра, а да је данас 558, док је у Црној Гори 525 евра.

 

Нећу да понижавам Србију, упркос притисцима да ме сруше

Вучић је рекао да нема намеру да понижава Србију, упркос бројним притисцима да га сруше и у Србију поново на власт доведу "луткарско позориште".

Вучић је на констатацију да се од Србије тражи да призна геноцид у Сребреници, нагласио да је већ ушао у 10 годину на власти, да су неки као Ангела Меркел владали 16, неки 30 година, али неки и две и три, те да је задовољан шта је све урадио за ово време.

"Да понижавам Србију немам намеру. Знам какви ме све удари чекају. Видим да су уложили стотине милиона евра за моје свргавање. Десетине милиона страница одштампаних против мене. Хиљаде портала направљено је и финансирано од тајкуна и споља не би ли се срушила власт у Србији, довело "луткарско позориште" на власт са циљем да на власти буде неко као 2008. године када је обезбеђено да Србија нема реакцију на једнострано проглашење независности Косова", објаснио је Вучић.

Истакао је да њега само занима Србија, да за њу живи и да га је баш брига шта ће да му се деси.

"Остао је политички тестамент највише изграђених ауто-путева. У децембру ћемо се похвалити са десет ауто-путева и брзих саобраћајница у изградњи. Нећу завршити на сметлишту историје. Можда у физичком смислу, али у историјском као моји претходници свакако нећу", подвукао је Вучић.

 

Нападају ми децу јер знају да сам слаб само на њих

Вучић је изјавио да његови политички противници нападају његову децу, јер знају да је на њих слаб, као и сваки други родитељ.

"Мој старији син је крив и што учи да кува, јер жели тиме да се бави. Боље да ме убијете него децу да ми нападате. Шта би сте ви радили да вам децу нападају сваки дан", рекао је Вучић.

Како је рекао, то његови противници раде јер знају да се секирам само за децу.

Упитан да ли је то разлог због кога је некада помислио да се повуче, Вучић је рекао да ће то учинити када се појаве његови наследници који ће водити озбиљну и одговорну политику.

"Да се повучем пред гадовима који политику заснивају на прогањању деце и породице? Пред њима, не пада ми на памет! Ако то будем урадио учинићу јер сам пронашао наследнике који могу да управљају земљом на одговоран начин", рекао је Вучић и поручио противницима да слободно "ударају" а да ће се он борити.

Вучић је истакао и да иза њега стоје стране инвестиције, веће за 59,1 него пре девет година када је дошао на власт.

"То су резултати којима се поносим. То су чисти подаци", рекао је Вучић.

 

Још нисам одлучио о кандидатури за председничке изборе

Вучић је изјавио да никакву одлуку по питању кандидатуре за председничке изборе наредне године није донео, али да је став странке коју води да се кандидују људи који су у стању да победе.

Вучић је на питање да ли сви притисци могу да утичу на њега да каже да се неће кандидовати за председника, Вучић је рекао да није донео никакву одлуку по том питању.

"Сагледавамо све са коалиционим партнерима. Наше излагање и на састанку са СПС-ом пре неки дан је било кратко, њихово је било много дуже. Наши ставови су сасвим јасни, али нећу јавно говорити сада о томе", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је странка коју води спремна да донесе одлуку да кандидује људе који су у стању да победе.

"Волео бих да победе они који су се изборили за јачу, напреднију Србију, која је међу првима у Европи по економском расту", додао је Вучић.

Пренео је да није било договора после састанка са руководством СПС-а.

"Ми смо рекли нашу позицију, чекамо њихов одговор. И тако ћемо дати свима нашу позицију", рекао је Вучић.

Додао је да то није питање конформизма, броја освојених мандата, уз констатацију да ће бити жестоких притисака, споља и изнутра.

"Тајкуни желе да се докопају огромног новца. Ја се не либим да то кажем, не плашим се да ли ће да ме нападну, и за разлику од свих, један сам који никада није тражио милост од њих", рекао је Вучић.

По питању датума одржавања избора, Вучић је рекао да они морају да буду у складу са законом, између 3. и 17. априла наредне године.

Указао је, међутим, да је 10. април дан када је створена НДХ, па одржавање избора тог дана не би имало смисла, због жртве нашег народа, па ће тако избори бити 3. или 17. априла.

 

Прича о изборним условима је измишљена

Вучић је истакао да је прича опозиције о изборним условима празна, измишљена прича, оправдање за лош изборни резултат.

Вучић је упитан за дијалог о изборним условима, рекао да никада није ни било разговора о изборним условима са опозицијом, те да је то потврдио и њихов идеолог Веселин Симоновић.

Нагласио је да је постојала опасна жеља да представе Србију као аутократску земљу у свету, и с тим су водили кампању, не разумевајући да је давно прошло то време када је могла Србија да се представља као Србија у Милошевићево време.

Поручио је опозицији да нема ништа од тог посла да преко улице и силом дођу на власт.

"На изборима ће се мењати власт и народ ће увек одлучивати. Добро је да су то и они сами потврдили. Јер када говорите о изборним условима морате то поредити са нечим. 2012. године није било ниједног медија на страни опозиције, а тада нисмо кукали, већ смо се бавили програмом и плановима, и победили", подсетио је Вучић.

Проблем опозиције, како је рекао, јесте да немају ни план ни програм, сем како уништити живот Вучићу и његовој деци и радити против њега јер на изборима не могу да победе.

"Који резултат ћете понудити? Шта сте урадили?", упитао је Вучић, а на одговор мост на Ади, рекао је да је актуелна власт направила чак три моста и то не за 500 милиона евра, а у Србији више од 500.

Указао је да је једна опција опозиције да бију и побију људе на власти, или да им неко преда кључеве и власт.

"Једна опција је довешће нас неко други на власт, а друга да уз помоћ странаца бију и убију људе на власти“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да такозвани еколошки устанак најављен за 11. септембра јесте борба између њих самих, ко ће од њих преузети примат, јер за оне бившег режима нико неће да гласа.

"То нема никакве везе са екологијом",  подвукао је Вучић.

 

Политички план комита да угасе СПЦ у Црној Гори

Вучић је рекао да је у Црној Гори постојала намера да се Митрополија црногорско-приморска одвоји од Српске православне цркве и прогласи Православном црквом у Црној Гори и да се, како је рекао, Срби на временом асимилују и нестану и да у Црној Гори буде више од три четвртине црногорског православног народа.

''То је био политички план који су покушали да изгурају, а онда сам им крив ја и крива им је Србија јер смо добијајући информације из различитих извора препознали њихов план и почели да отворено о томе говоримо'', рекао је Вучић.

Нагласио је да је једино што Србија тражи право да људи могу да се зову верницима Српске православне цркве.

Коментаришући зелене заставе које су истицали припадници Комитског савеза на протестима на Цетињу, Вучић је рекао да су те заставе добиле назив по боји пропагандног материјала који су комити делили после Првог светског рата у Црној Гори.

Објаснио је да су се комити у Црној Гори у почетку изјашњавали као Срби, али да нису били за безусловно уједињење са Србијом већ за федерални, па потом конфедерални статус.

Додао је да су тај покрет предводили Крсто Поповић Зрнов и Јован Пламенац и да су ту идеологију на различите начине продужавали Секула Дрљевић, а затим и усташки намесник Савић Марковић Штедимлија.

Вучић је рекао да је Штедимлиј био Црногорац, али је изводио порекло црногорске нације кроз књигу ''Црвена Хрватска'', као и да је био први уредник гласника Хрватске православне цркве, која је створена у априлу 1942. године.

Оценио је да оно што се данас дешава српском народу у Црној Гори и што се дешавало Србима у Хрватској током 90-их наставак сличних идеологија чији је циљ да Српска црква буде угашена.

''Намерно је зову црква Србије иако је српска црква која никада није одбијала људе православне вероисповести'', рекао је Вучић.

 

Грађани могу да очекују даљи раст плата и пензија

Вучић је поручио да грађани Србије могу да очекују даљи раст плата и пензија, као и да ће држава наставити са великим јавним инвестицијама.

''Рашће и плате и пензије, гледаћемо да стопа раста пензија буде близу стопа раста плате'', рекао је Вучић.

Подсетио је да је минимална зарада повећана са 15.000 динара, колико је била 2012. године, на 35.000 динара што је, како је рекао, увећање у номиналном износу од 120 одсто и говори колико је Србија напредовала, а посебно најсиромашнији.

''Идемо даље са великим јавним инвестицијама, са значајним страним директним инвестицијама, подстичемо приватне инвестиције'', рекао је Вучић.

На питање о оптужбама Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да Републички завод за статистику ''штелује'' податке о БДП и јавном дугу Србије, Вучић је рекао да Завод објављује податке које проверава Евростат и да ту нема могућности за преваре и лажи.

''Како их није стид, то су подаци које проверава Евростат. То су егзактни подаци, формула је врло компликована, имате две земље у региону које нису у систему Евростата, ми јесмо'', рекао је Вучић.

Додао је да га је срамота да то коментарише и да то говори човек (Душан Никезић) чија је цела породица, како је рекао, запослена у фирми Мултиком Драгана Ђиласа.

''Сви су запосленици Ђиласа и морају да лажу у његово име и за његов рачун, од Маринике Тепић до свих осталих'', навео је Вучић.

На питање да ли је чуо критику на рачун своје политике око које се замислио, Вучић је рекао да јесте и да се замислио око многих и да је, на пример, одлуку око Телекома променио слушајући друге.

''Говорим о суштинским одлукама. Први сам био за приватизацију Телекома, али када сам видео понуде, рекао сам да ћемо издржати без те финансијске ињекције, уз мере фискалне консолидације'', навео је Вучић.

 

Приштина ће ићи на чланство у Савету Европе, узвратићемо

Вучић је изјавио да ће Приштина вероватно у наредном периоду покушати да постане чланица Савета Европе, али да неће успети да уђе у Интерпол или Унеско.

Вучић је објаснио да Приштина има повољну позицију Савета Европе, и да ће ићи на то да постане чланица те организације за шта ће добити подршку многих европских земаља, али да ће бити онемогућени у Интерполу и Унеску.

"Прва њихова званична кандидатура ће уследити у данима пред нама и то ће нама отворити простор и онда ћемо им показати да можемо да не седимо скрштених руку и да можемо да им узвратимо и како се штити и поредак Уједињених нација, правни поредак у свету и како умемо да се боримо за наш народ и за своју земљу", рекао је Вучић.

Према његовим речима, онога дана када крену у то, видеће да ће неке друге земље повлачити признања независности Косова.

"Када крену у то, после неколико дана видеће да ће друге земље повлачити признања", рекао је Вучић.

 

Њих занима само дебата у којој су сами са собом...

Вучић је изјавио да су поједини захтеви опозиције за побољшање изборних услова обмањивање јавности, додајући да никад не бежи од дуела, али да његове политичке компоненте занима само дебата у којој су сами са собом.

Вучић је, на питање како власт може да помогне опозицији да буде јача, уз подсећање да је цензус спуштен на три одсто, упитао шта још треба да ураде - да спусте изборни праг на један одсто?

На констатацију да опозиција тражи раздвајање избора, али и да лидери странака не буду носиоци локалних листа, Вучић је рекао да је захтев о носиоцима листе обмањивање јавности.

"Што су то тражили. Кажу да сам најодвратнији, најнепопуларнији, најгрознији… што се залажете да најгрознији не буде на листама, онда ћете лакше да победите? На то питање нема одговора, обмањују јавност", рекао је Вучић.

Коментаришући наводе из опозиције да, када дође неки представник опозиције на Јавни сервис, увек долази у тај програм и неко из Српске напредне странке, Вучић је рекао да не разуме такве опаске, јер је он, док је био у опозицији, чезнуо за таквим дуелима.

"Једина дебата на коју они пристају је да буду сами са собом. Ја сам у опозицији ишао само на дуеле са власти, то ми није био проблем. Али, они неће на дебате, јер немају са чиме да изађу. Коју болницу, пут су изградили, колике су биле плате… на то нема одговора”, рекао је Вучић.

По питању критика на његов рачун, да не жели на дуеле, Вучић је рекао да нема никакав проблем са тим, те да је увек спреман на дуел, и са петоро представника опозиције, али да он и сви они заједно, добију по 50 одсто времена.

"Али, што бих ја подизао Чанка, Јеремића, Шешеља, Обрадовића… Или ће да буде само онај за кога тајкунски медији процене да треба да ти буде противник", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Томислав Николић био у ТВ дуелу са Борисом Тадићем 2012. године, јер су њих двојица тада ушли у други круг, што није био случај 2017.године, односно он сам (Вучић) је победио у првом кругу, па је дуел пред други круг изостао.

Вучић није открио резултате истраживања о подршци странкама и политичким лидерима.

"Што бих ја њима то говорио? Они су близу победе свуда, народ је одушевљен политиком напада на децу, као и свим оним што је урађено до 2012. године", рекао је иронично Вучић.

 

Држава не прати и не прислушкује новинаре

Вучић је изјавио, поводом наводног праћења новинара, да то нико од државних органа није радио.

Вучић је то рекао поводом писања појединих медија да се владајућа странка бави праћењем независних новинара.

"Изашла из неке кафане, седи Ђилас и познати београдски уредник и новинарка са Шолакове и његове телевизије. Кажу они ми их пратимо и снимамо, а тај снимак је објавио гост кафане шокиран јер је мислио да су независни новинари. Нити их је ко пратио нити их је ко снимао од државних органа. Знају то они одлично", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и да се они баве тиме да је његов син Данило био на Халкидикију.

"А ко је њега пратио, је л' сте се то организовали да га пратите, а ово их држава није пратила. Он је био на Халкидикију, то нисам чак ни знао да је ишао, био је два дана није ми се јавио", рекао је Вучић.

Како је рекао, лажу када кажу да их држава прати.

"Кад год мислите да су дотакли дно, отвори се подрум испод тог дна", рекао је Вучић и додао да не може да шаље фотографије из лондонских или циришких апартмана.

Вучић је истакао да живи за Србију, а не за богатство и за народ, а не за моћ и за оно што ће остати после њега.

 

Меркелова ускоро у Србији, бринем за Европу после Ангеле

Вучић је изјавио да ће немачка канцеларка Ангела Меркел ускоро посетити Србију и истакао да је политичко наслеђе Меркелове велико, те изразио забринутост за стање у Европи после њеног повлачења из политике.

''Знам када долази, али још не могу да потврдим, јер је такав договор. Ускоро долази'', рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Меркел најмоћнија жена која после 16 година одлази у политичку пензију и да је ''њено наслеђе велико'' и изразио уверење да ће утицај немачке канцеларке бити велики и после повлачења из политике.

''Хвала јој на свему што је учинила за очување мира и стабилности на овим просторима без обзира на неслагање око одређених питања. Заслужује свако поштовање наших грађана, а да буде искрен бринем за период у Европи после Ангеле'', рекао је Вучић.

На констатацију да је на недавно одржаном Стратешком форуму на Бледу имао подршку мађарског премијера Виктора Орбана, Вучић је рекао да Орбан искрен пријатељ Србије и да му је захвалан на подршци коју пружа нашој земљи.

На питање о избеглицама из Авганистана, Вучић је поновио да ће Србија показати солидарност, али да неће бити паркинг за мигранте.

''Србија може да прими 100, 200 или 300 миграната, али више од 500 нећемо да примамо. Ми ћемо увек да покажемо солидарност, али нећемо бити паркинг за избеглице'', поручио је Вучић.

 

Сачуваћемо мир у региону, Србија ће ићи напред

Србија ће учинити све да сачува мир у региону и да настави путем економског просперитета, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање о томе да су људи забринути за мир у региону због дешавања у Црној Гори, рекао да је он много више забринут за ситуацију и однос са Приштином и за оно што се дешава у Босни и Херцеговини, а да ће Србија бити уз свој народ и да ће чувати мир.

''Не желим да било којој мајци у ковчегу враћам дете. Сачуваћемо мир и успећемо у томе, а Србија ће ићи напред'', рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија довољно јака и снажна као одвраћајући фактор да би, како каже, неко помислио да са лакоћом може да је нападне, као што су је нападали 90-их и 1999. године.

На питање да ли гарантује грађанима да се то неће догодити, Вучић је поновио да ће Србија учинити све да се очува мир у региону и да земља настави путем економског просперитета.

 

СПЦ за запад као Руска црква на простору СССР

Део западних земаља Српску православну цркву у нашем региону доживљава као Руску цркву на простору некадашњег Совјетског савеза и да је зато треба разорити, рекао је Вучић коментаришући догађаје у Црној Гори поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

''Као што је потребно уништити Руску цркву на територији Украјине, неких централноазијских земаља,што није успело, тако је потребно разорити Српску православну цркву'', рекао је Вучић.

На констатацију да историчари пореде оно што је радио Енвер Хоџа у Албанији 1966. године, са оним што данас ради Мило Ђукановић, Вучић је рекао да је у Црној Гори то снажније.

Вучић је рекао да је ћутао све време и да је ретко одговарао људима из Црне Горе, али да је сада то прешло сваку границу, а да у Црној Гори нису рачунали да ће добити одговор јер, како је рекао, ваљда мисле да неко треба да се тресе од страха од њихове снаге и моћи, и да имају право да сваког дана оптужују њега и Србију за ствари које не раде.

''Зато су сада добили одговор, знам шта сам тиме себи урадио, али нећу одустати док сам жив. Доста је било растурања Србије из Београда и са Врачара, разарања Србије, гурања дроге у Београд, пошто је четири пута већи од целе Црне Горе, па им треба мало више пара. Е, не може више, па ћемо да видимо'', поручио је Вучић.

Нагласио је да морална дужност Србије, али и обавеза, уз поштовање норми међународног права и немешања у унутрашње послове других земаља, да пита и да се бори за већа права нашег народа где год да живи, као што то, подсећа, раде Бугари, Румуни или Хрвати када питају за своју мањину у Србији.

Указао је и на попис становништва у Црној Гори и идеју да се не помиње национална припадност оценивши да је циљ да Срби буду асимиловани, као што је било у време Енвера Хоџе у Албанији, иако су, додаје, ''околности мало другачије''.

''Наш посао је да бринемо о српском народу у Црној Гори. За градњу Српске куће издвојило се неколико милиона евра, помажемо српске организације и наставићемо да то радимо'', навео је Вучић.

Када је реч о заштити српског народа у региону, Вучић је подсетио да се заједно са Републиком Српском усваја Закон о српском језику и ћириличком писму, као и да је проглашен Дан националне заставе.

''Смета им Дан националне заставе, а не смета им што 50 година имамо демонстрације и Дан албанске заставе од Гостивара, Тетова, Прешева, Бујановца, целог Косова, читаве Албаније. Али кад Срби треба да истакну своју заставу, то је грозна застава хегемона која покорава све, застава империјалиста'', приметио је Вучић.

Коментаришући оптужбе да Београд ради на стварању ''српског света'', Вучић је рекао да никада то није поменуо и да су искористили синтагму Александра Вулина да о томе причају.

''Ја причам о српском народу, а они узимају изјаве као са шведског стола, кад им се свиђа узеће Ненада Поповића, Зорану Михајловић или Вулина... Србију представља председник Републике, зашто нису узели моју изјаву, зато што то никада нисам рекао'', рекао је Вучић.

 

Решено убиство у Новом Саду, пронађен ДНК тројице

Новосадска полиција решила је случај убиства Уроша Стефановића (27) које се догодило 2.септембра у Новом Саду, потврдио је Вучић.

''За дан су открили, пронашли су ДНК све тројице, и наручиоца и двојице који су били наоружани. Важно је да грађани знају да више нема нерешених убистава'''', рекао је Вучић.

Како је рекао, биће интересантно да се сазна ко су лица која су учествовала и из каквог миљеа долазе.

У пуцњави у којој је убијен Стефановић, рањен је Горан Ковачевић Горанац (47).

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва