Вести

Мали: Пријава грађана за помоћ од 60 евра од 28. априла

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће 28. априла почети пријава пунолетних грађана за помоћ од два пута по 30 евра путем портала Управе за трезор, док ће телефонска пријава почети 5. маја и трајаће до 15. маја.

Мали је објаснио да ће процес пријављивања бити организован као и прошле године, када је помоћ државе од 100 евра добило приближно 6,2 милиона грађана Србије.

Мали је рекао да за ову врсту помоћи не треба да се пријављују пензионери, корисници социјалне помоћи нити лица која су на издржавању затворске казне.

Мали је објаснио да ће помоћ прво бити исплаћена пензионерима, и то 6. маја, док ће корисници социјалне помоћи и они који су на издржавању затворских казни помоћ добити 7. маја.

Мали је указао на то да ће 10. маја бити уплаћено и других 50 одсто минималне зараде, што је део трећег пакета помоћи привреди и грађанима.

Мали је нагласио да ће исплата помоћи за остале грађане почети 12. маја, а очекује се да ће тај процес бити завршен у року од осам дана, до 20. маја.

Мали је напоменуо да у трећој и четвртој недељи маја грађани на Косову и Метохији могу очекивати помоћ државе од 100 евра, као и да ће 200 евра бити уплаћено за оне који тамо живе, а незапослени су.

Мали је прецизирао да ће сви незапослени у Србији који су регистровани у Националној служби за запошљавање добити помоћ од 60 евра, која ће им бити исплаћена у јуну.

Мали је истакао да ће сутра почети исплата помоћи за градске хотеле, и то за 294, колико их се укупно пријавило, и додао да ове недеље почиње уплата 600 евра по аутобусу за све ауто-превознике који су се пријавили.

Мали је подсетио на то да је укупна вредност трећег пакета помоћи 257 милијарди динара, прецизиравши да је више од милион и 130 хиљада радника запослених у микро, малим, средњим, великим предузећима и код предузетника у априлу већ добило 50 одсто минималне зараде.

Мали је рекао да је држава четири године заредом имала суфицит у буџету јер се водило рачуна о сваком динару и направљена је резерва за кризне ситуације.

Мали је нагласио да смо прошле године имали један од најмањих падова бруто друштвеног производа, стопу незапослености нижу него 2019. године и јавни дуг у потпуности под контролом и на нивоу испод 60 одсто бруто друштвеног производа.

Мали је предочио да је, упркос кризи, држава успела да доведе велике инвеститоре у Србију, наводећи пример јапанских компанија ''Nidek'' и ''Toyo tires''.

Мали је оценио да је Србија показала да је озбиљан партнер и одговорна држава, која испуњава своје обавезе и гради одговорну политику и кроз никад већа капитална улагања.

Мали је рекао да најважнији део ребаланса буџета за 2021. годину јесте и чињеница да имамо више него икад новца за капиталне инвестиције, за које је предвиђено 430 милијарди на нивоу опште државе.

Мали је указао на то да ће до краја године почети изградња метроа у Београду, што је један од најважнијих пројеката, напоменувши да ће на данашњем састанку Радне групе за реализацију тог пројекта бити потврђен Нацрт закона о метроу, који ће се наћи на седници Владе у четвртак, 29. априла.

Мали је нагласио да је по питању економије кључан други квартал и да је циљ да имамо раст од више од 10 одсто у односу на прошлу годину. 

Ако то успемо, бићемо на стопи раста од шест одсто ове године, што ће бити једна од највећих стопа у Европи. Тако ћемо се вратити на оне стопе раста из 2019. године, објаснио је Мали и закључио да је држава кроз јединство, одговорност и солидарност показала да је ту када је потребно.