Вести

Вучић: Поносан сам на све резултате које смо постигли

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је, на основу члана 113., став 1. Устава Србије, и члан 19. став 1. о председнику Србије, донео одлуку и потписао је о враћању Скупштини изгласан Закон о експропријацији.

Вучић је, на конференцији за медије, поручио да враћа закон на поновно одлучивање Скупштини, и да је одлука одмах достављена парламенту.

Вучић је указао да је један од ретких председника који је враћао законе Скупштини, попут Закона о водама, и упозоравао пре уласка у Скупштину, као што је био Закон о полицији.

Закон о водама, подсетио је Вучић, повучен је из процедуре.

"Догодило се у жељи, како сам разумео људе из Владе, да донесу најбољи могући начин за решавање проблема експропријације, да је донет закон, у којем има једна ствар која је проблематична за мене, а то су рокови који се дају сопственику непокретности, било земљишта или куће, било које непокретности, да мора да прихвате одлуке Управе прихода, а рокови за жалбу су пет плус три дана, што је ужасно кратко", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да закон није противуставан, али је додао да закон није прошао кроз јавну расправу, уз образложење да је био на јавном увиду.

Закон, додаје Вучић, није донет по хитном поступку.

"Није било јавне расправе уз чудно објашњење - ковид је. Ма немојте. Сви измишљају бројеве људи на својим скуповима од владајуће партије и опозиционих. Сви би позвали и 5 милиона људи, а тада није проблем ковид, али за јавну расправу је проблем", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се консултовао са свим правним стручњацима до чијег мишљења му је стало.

Вучић је рекао да је у закону нашао још ствари које нису добре.

"У њему видим сталну манију министара да се мешају у све и себи преузимају одређене надлежности где не мора да их буде. Није намера била - шта са Рио Тинтом, већ само да буду још важнији и брже и лакше да реше проблем", додао је Вучић.

Вучић је рекао да у претходне две године, али и претходних седам године можемо да се похвалимо брзим развојем наше земље.

"Стопа раста биће кумулативно највећа у Европи. То је велики успех грађана. Такође 14. децембра очекујемо да четири поглавља буду отворена, цео један кластер, у приступним преговорима са ЕУ. Могуће је да се догоди да Србија буде једина земља са којом се отварају поглавља. То говори о томе да смо много тога урадили у сарадњи са ЕУ и да се налазимо на добром путу. Плате и пензије су брже расле", навео је Вучић.

Вучић је рекао да му је било важно да се изгради инфраструктура и тиме покаже да може да се промени све оно што није у последњих седам деценија, све оно што је било најкомпликованије, за шта није било довољно новца и храбрости.

С тим у вези показао је мапу са ауто-путевима који су изграђени и који се граде, Вучић је рекао да она изгледа као мапа крвних судова једног организма, а ништа од тога раније нисмо имали.

Вучић је навео да се гради железничка инфраструктура.

"Све то смо радили градећи болнице, све то што нисмо успевали претходних деценија", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је у Влади постојала потреба да се све то додатно убрза, јер увек и свуда постоје проблеми.

"Да објасним, да постоје проблеми да не можете да урадите довољно ауто-путева јер нема камена у Србији, зато што неко каже "нећу да дам камен". Ауто-пут без камена не може да се гради. Или један објекат омета изградњу ауто-пута до Пожеге два и по месеца. Жеља је била да се то промени и зато је израђен закон о експропријацији", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је могло још двоструко више да се уради да није било аљкавости и непосвећености наших људи, али и бирократских проблема у вези са експропријацијом, где се од државе увек тражило динар више, а држава исплаћује десетине милиона евра.

 

Влади предлажем повлачење закона и широку јавну расправу

Вучић је предложио Влади Србије да не доноси нови Закон о експропријацији, већ да се направи јавна расправа, како би постигао широки консензус у друштву, без којег, истиче, неће бити новог акта о експропријацији.

Вучић је рекао да су измене Закона о експропријацији враћене Скупштини Србије по процедури, и да Влада Србије може да их повуче тек након те његове одлуке о враћању, иако је раније из владе саопштено да она закон повлачи из процедуре, што је Вучић приписао "немару и аљкавости службеника владе".

"А, не да се гази Народна скупштина. То што се гази институција председника, на то сам навикао, али скупштина не сме да буде гажена. Они вечерас, сутра, могу да донесу одлуку којом ће повући закон, али не пре моје одлуке", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је његов предлог Влади Србије да не доноси никакав нови закон, већ да замоли Национални конвент, удружења, и из области рударства, енергетике, све фирме које морају да раде у саобраћајној, комуникационој, гасној инфраструктури да учествује у јавној расправи.

"Да се направи најшира јавна расправа, која може да траје и шест месеци, да видимо можемо ли до широког друштвеног консензуса о овоме. Без тога - нећемо ићи са новим Законом о експропријацији", рекао је Вучић.

То је, каже Вучић, његов позив свима, уверен да ће се Влада после његове одлуке, сагластити са тим да иде са новим законом.

"И, не би имали већину, да будем потпуно отворен", рекао је Вучић.

 

Апелујем да се не премести депонија у најплоднији део Јадра

Вучић је позвао Владу да не донесе одлуку, на захтев Рио Тинта, да се депонија из Штавице премести у најплоднији део Јадра.

"Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену Просторног плана подручја посебне намене у којем траже да се из Штавице премести депонија односно одлагалиште или јаловиште у најплоднији део Јадра. За то нису добили никакво одобрење владе и мој апел јавни влади је да се то не догоди", поручио је Вучић.

Вучић каже да зна да постоје различита мишљења у влади поводом тог питања и да поједини мисле да би то било добро, али да је његов став да због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да, како је рекао, "уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима".

"Ми морамо да видимо суштински хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник (литијума) или не, и о томе треба да се поведе озбиљна јавна дебата и позивам све људе да у томе учествују. Желим да умирим те дивне људе у свим тим местима (у долини Јадра) и да им кажем -"људи ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама", навео је Вучић.

Вучић је рекао да неће бити још дуго одлуке, не само у наредним месецима, већ дуго времена односно све док држава заједно са тим људима не види шта је најбоље да се уради.

"Све док заједно са вама не видимо шта нам је најбоље да чинимо. Али, ових и оваквих мера сасвим сигурно неће бити", поручио је Вучић.

 

Повлачењем закона изашло се грађанима у сусрет

Вучић је изјавио да је поносан на имиџ наше земље која за време протеста није употребљавала водене топове и истакао да је повлачења Закона о експропријацији и његови предлози за измене Закона о референдуму излазак у сусрет грађанима Србије који су се уплашили јер мисле да неко ради против њихових интереса.

Вучић је обраћајући се грађанима рекао да је поносан на нереаговање полиције током протеста, иако је јасно да је било противзаконитог деловања.

"Поносан сам на имиџ наше земље која није употребљава оклопна возила, није хапсила и малтретирала људе, као што су то радиле све друге западне демократије, што код нас нема слике каквих има из најдемократскијих земаља света, што смо чак и заузимање путева пропратили тишином и нереаговањем полиције, иако је јасно противзаконито деловање", рекао је Вучић.

Вучић је додао да полиција није реаговала јер је код нас крхка демократија и указао да је потребно да је градимо.

Вучић истиче да демократију морамо да гајимо и да никада више не сме да нам се понови случај Ранка Панића, као ни случај да неко некоме не дозвољава да прође, прошета, као што су, како каже, они то некада док су били опозиција ретко радили.

"Важно је да зидамо институције, градимо демократију, да покушамо да поштујемо једни друге. Ово је излажење у сусрет грађанима и људима у Србији који су се уплашили, не зато што смо се ми уплашили, већ зато што су се они уплашили јер мисле да неко ради нешто против њихових интереса и моја је жеља да им кажем да нам не пада на памет да радимо била шта против њих, јер све што смо изградили, изградили смо заједнички", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је изграђена земља која је данас 10 пута просперитетнија него што је била пре 10 година, земља у којој су обновљени културни објекти, православне цркве, католичке протестантске ...

Вучић је подсетио да је изграђена гасоводна мрежа од 400 километара.

"То је милијарду и по евра, све што нисмо изградили 70 година и то смо заједно урадили са грађанима. И одједном грађани, упркос свим тим резултатима, показују страх и забринутост и не причам о политичарима који никакав страх немају, али ово показује колико смо ми мало слуха имали за људе или мало желели да их чујемо", рекао је Вучић.

Вучић је позвао министре у Влади Србије да они који су уморни не морају да буду више министри, али да оно мало што им је остало до краја мандата проведу слушајући људе, а не себе и реагујући на захтеве људи и испуњавајући захтеве грађана.

Вучић је истакао да се много пута љутио на њих, за шта су му сведоци, како каже, пријатељи у Председништву и у Влади, првенствено Ана Брнабић, због тога што није објашњено грађанима ситуација око лечења деце.

"Трпите четири године сваког дана критику и никако да изађете у јавност са подацима који показују да лечимо девет пута више деце него што је лечено пре осам година", рекао је Вучић.

 

Просечна зарада у децембру у Србији 600 евра

Вучић је изјавио да ће просечна зарада у Србији у децембру бити 600 евра, а у Београду 750 евра.

Ти подаци, рекао је Вучић, ће бити познати почетком фебруара.

"Верујемо да ће у јануару на нивоу Србије просечна зарада бити 618 до 620 евра, што је признаћете велико повећање у односу на 300 евра колико је износила 2013. године", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о просечној плати у Србији.

Јасан вам је, рекао је Вучић, колики је то напредак Србије.

 

Реч само о аљкавости и немару

Вучић је оценио да је саопштење Владе, везано за враћање Закона о експропријацији, пример техничке грешке, аљкавости и немара и да нико није имао намеру да противуставно преузме на себе ингеренције Скупштине или председника Србије.

Вучић је, одговарајући на питања везана за саопштење владе, рекао да се догодила ужасна непријатност.

"Имао сам данас састанак са премијерком. Упознао сам је са одлуком, мислио да је у реду да је упознам не само са одлуком коју доносим, чак и са образложењем. Упознао сам чак и неке људе на опозиционој сцени који се овим баве, а разговарам са свима, изузев онима који неће да разговарају и само вређају. Све сам упознао каква ће ми одлука бити. Влада је спремајући своју реакцију на моју одлуку, а човек уместо да је пошаље прес тиму председнице владе, притиснуо на мејл адресу свих медија. Реч је о техничкој грешци, немару, аљкавости", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао је да се тако нешто дешава када неко мора да оде по дете у школу, кући,...

"Да се жалим где нисам могао данас да одем, а било ми је важно да одем, где смо буквално трагедију имали у породици, а нисам могао да будем са најближима. Када сте на државној функцији морате имати већу одговорност", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је исти тип аљкавости као и прича што су се ухватили за Рио Тинто. Поновио је да закон није имао везе са Рио Тинтом, већ пре свега за национални стадион, и инфраструктурне пројекте.

Вучић је указао је да је проблем и жеља министара, јер имају социјалистички приступ, да морају увек за нешто да се питају.

"Као када се боре за веће буџете, па не потроше. Сада им остаје 50 милијарди динара, а тукли се за више пара још пре три месеца. Природа људска је то - само дај, дај, дај. То је 50 година код нас", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек било мало када је реч о надлежностима, а када треба да се ради са народом, или преузме тежак посао, онда кажу петак је, 14 сати, идем на пут,...

"На прсте једне руке можете да избројите људе у свим Владама који су били посвећени и желели да раде сваки дан, да за њих викенд није значио ништа", нагласио је Вучић.

Вучић је упитан за саопштење покрета "Крени и промени" који је рекао да су захтеви испуњени, али да је формално да се све формално правно заврши до петка, па да после буде одржано славље на улицама, рекао је да ће све бити формално правно завршено и пре тога.

"Ми смо урадили свој посао, а шта ће да раде политичари видећете да сам био у праву", закључио је Вучић.

 

Оснива се посебни зелени фонд за Западну Србију

Вучић је изјавио да се креће у оснивање посебног зеленог фонда за западну Србију у којем ће министарства уз већинско учешће грађана располагати средствима из фонда по налогу грађана за најважније еколошке пројекте.

Вучић је током обраћања јавности истакао да ће грађани имати већину у органима зеленог фонда, а да због папирологије морају да буду и представници министарстава и нагласио да ће од 1. јануара имати 10 милиона евра опредељене за најважније еколошке пројекте на територији Западне Србије.

Како је навео Вучић, то подразумева највећи део Мачванског, део Колубарског и највећи део Златиборског округа.

Вучић је истакао да ће бити урађена три нова моста у Брадићима, Великом селу и Ступници и то због поплава.

"Не инатим се због Рио Тинта, данас смо добили анализе - због поплава је немогуће да прихватимо, нећу ни да причам о отровним материјама, али сигурно је да би Јадар плавио сваке године да на том месту буде депонија или јаловиште", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је одлучено да се ради регулација горњег тока реке Јадар и реке Корените, регулација реке Јадар од Драгињце до Доње Недељице.

Што се тиче храма и гробља, како је навео Вучић, за сада је једино могуће да се стави један део старог гробља под заштиту државе.

"То је велика гаранција и за људе у српској цркви, али и за мештане Горњих Недељица и јадарског краја", навео је Вучић.

Вучић је најавио да ће у наредних седам дана инжењери Путева Србије обићи ће између осталог локације Брњац до Брезјака, Дворску, Ново село, Ступницу, Терзић и Дворску, Горње Недељице, насеље Бојић, Доње Недељице.

Вучић је подсетио је да су били редставници ЕПС-а и казао да се кренуло у реконструкцију 25 километара далековода и замену свих преосталих дрвених бандера у обе Недељице.

Такође,  Вучић је подсетио и да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио и разговарао са пољопривредницима.

 

Испуњени сви захтеви, брига о грађанима најпреча

Вучић је поручио да су сада испуњени сви захтеви који су изнети на протестима, од којих су неки, како је рекао, оправдани, а неки политички хир, али да је за њега важно да се покаже да је брига о обичним људима преча од свега.

Вучић је у ванредном обраћању напоменуо и да ће се видети да је био у праву и да иза свега стоји политика.

"За мене је важно да изађемо у сусрет обичним људима и да виде да нам је брига о њима преча од свега. Немам проблем са тим да кажем да нешто нисам добро видео или да сам превидео, знам да људи добро разумеју колико се трудим и борим и да виде напредак Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да то потврђују и ЕУ и светске финансијске организације, а људи виде око себе шта је све обновљено и колико се ради.

Вучић је додао и да је премијерка Ана Брнабић морала да истрпи његове критике, које су, како је рекао, биле и блаже него што су могле, али да пажња према људима мора да буде много већа и да не треба он да буде тај који им се увек први обраћа.

Вучић је изразио очекивање да ће бити много више енергије у будућности и да је важно да се настави да ради и гради земља.

"Хвала грађанима на стрпљењу и људима што су показали снагу, а политичке противнике позивам на добру утакмицу 3. априла и кажем да ћу честитати бољем", истакао је Вучић.

Вучић се грађанима извинио и због тога што су, како је рекао, трпели терор неодговорних људи, онима који су добијали батине на противзаконито организованим протестима и старцима који су били вређани од непристојњих људи.

"Држава није обавила посао у тим случајевима, и као неко ко има највиши легитимитет у земљи, јер сам изабран гласовима народа и одоговоран, не могу да кажем колико сам се јео што неко псује пристојну госпођу, а било је и горих ствари", рекао је Вучић, напомињући да је све то цена демократије.

Треба да се гледа како се земља развија и да иде напред, а народ ће своју оцену дати у наредном периоду, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да 14. децембра у Бриселу треба да се отвори нови кластер и четири нова поглавља, међу којима и о животној средини, што је признање ЕУ да се Србија припремила и да много улаже у екологију.

Вучић је показао табелу са подацима о рапидном скоку улагања у екологију од 2017. до 2022. године и честитао грађанима на томе што је данас потврђена одлука о отварању кластера четири и четири нова поглавља.

"То је гаранција по себи колико ћемо морати да бринемо и радимо и да будемо одговорнији", указао је Вучић и оценио да је највећи револт грађана изазвао захтев Рио Тинта за промену просторног плана за посебне намене.

Вучић је позвао Владу да отвори широку јавну расправу о томе или да одговор буде негативан, у складу са већ постојећим проценама због негативних последица и могућности поплава у том региону и крају.

Вучић је подсетио и на гордост и ароганцију, неких од претходних председника који нису вратили ниједан закон, а да је он то учинио већ са два закона, а да је владу упозорио да закон о полицији не ставља пред посланике.

 

Обраћам се овим стварно забринутим

Вучић је рекао да је условно највише проблема у Горњим Недељицама имао са питањима људи који су чланови његове странке, јер, како каже, тим људима није циљ странка у коју улазе, већ желе пажњу, желе да им се неко обрати и помогне им у решавању проблема.

"Ти људи уђу у странку јер мисле да могу да ураде нешто добро за своје село. Зато морате према свима да покажете одговорност, према свим грађанима", рекао је Вучић, одговарајући на питање колико би изазивање нестабилности у Србији угрозило политичку позицију Београда.

Постоји, међутим, реао је Вучић, онај политички део које интересује "моја глава".

Обраћа се, истиче Вучић, онима који су били стварно забринути за проблеме загађења ваздуха.

Вучић је подсетио да на демонстрације позива човек који је од Рио Тинта узео 717 милиона евра, а протестује против те компаније, што је по њему апсурд.

"Не обраћам се њима, обраћам се грађанима, који су забринути а нису ни против државе, нити против мене као председника...", рекао је Вучић и додао да ови политичари немају проблем, јер ће све решити на изборима 3. априла.

 

Који председник је био пре мене у селима око Лознице

Вучић је изјавио да није изашао у сусрет захтевима улице, већ је изашао у сусрет грађанима лозничког краја, истичући да је као председник у селима лозничког, крупањског краја био 26 или 27 пута, убедљиво више него сви председници пре њега.

"Највише сам пута обишао сва места у Србији, у тек неколико нисам био. На подручју Лознице и Крупња био сам 26 или 27 пута, званично. Само у та два места. Сви остали, од 1945. године нису били укупно два пута", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је враћањем Закона о експропријацији изашао у сусрет захтевима улице, и зашто је тек сада отишао да обиђе мештане Горњих Недељица.

Вучић је истакао да се константно трудио да помогне Лозничком крају, Крупњу, Љубовији, тамошњим селима.

"Регулисали смо бујичне реке у Крупњу, где сам био 11 пута, које су изазивале хаос… Требало је издвојити новац и обновити Курпањ, изградити пут… Онај ко је уништио ''Вискозу'' у Лозници, у којој је радило 12.000 људи, тај што је продао земљиште Рио Тинту, узео паре, позива на протесте против мене…", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су у последњих неколико у Лозници отворене две фабрике, Адинет и Минт.

"Имали сте протесте и захтеве и раније, сви који су протестовали, нема године да ти протести нису трајали шест, седам месеци… Ја се радујем што ћете да кажете да је ово победа улице, а мој пораз. Немам проблем са тим, јер ово је мој излазак у сусрет захтевима грађана, иако ово око референдума нема посебног смисла", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се није уплашио ни када су у зграду Председништва долазили да га бију "петорица на једнога", ни када опколили Председништво, нити, каже, има чега да се плаши, већ је поносан на свој труд и ангажман, иако је и сам човек "од крви и меса", који може да погреши.

"Који председник је био пре мене у Горњим Недељицама, Коренити, селима лозничког, крупањског, љубовијског краја? А, замерате ми што не могу да стигнем свуда.. Али, стигао сам на крају и у Горње Недељице и стизаћу увек свуда", рекао је Вучић и поновио да нема проблем са тим што овај потез у вези са законом неки виде као његову слабост.

 

Нема решења без вас

Вучић је поручио становницима долине Јадра да никаква одлука и решење по питању градње рудника литијума неће бити донети без њих.

"Ово је моје обраћање њима и желим да им кажем - људи ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама. Нема решења док не видимо заједно са вама шта нам је најбоље да чинимо", поручио је Вучић.

Вучић каже да се обраћа становницима тог подручја који су забринути и који су у разговору са њима у Горњим Недељицама знали да ту нема његове кривице и да он није доводио Рио Тинто и за то узимао новац.

"Али, ја сам крив и јео сам се изнутра, јер нисам довољно пажње посветио, мислио сам да други брину, а нису ни отишли", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је председник свих грађана и да је у његовој надлежности да врати неки закон ако види да су грађани против њега.

Ако видим каратисткињу Јовану Прековић да је против нечега, пошто знам да бисте је тешко натерали да уради нешто против мене, као и када видим да су други дивни људи забринути, онда то значи да нисмо нешто добро објаснили грађанима или урадили, рекао је Вучић.

Вучић каже да део кривице прихвата на себе по том питању, иако то није била његова надлежност.

"Требало је раније да одем и разговарам са људима у Горњим Недељицама и саслушам их", додао је Вучић.

Како је Вучић рекао, ту има званично 5.044 људи у тих 12 или 13 села и да би се и за једног човека борио.

"Видео сам колика је мука. Тамо није било партијских разлика пошто су једнако оштри били и они који су за власт и опозицију. Чуо сам и саслушао", навео је Вучић.

Вучић каже да, са друге стране, политичари злоупотребљавају протесте како би градили своје каријере на народној муци и проблему.

Када је реч о Закону о референдуму и народној иницијативи, Вучић каже да је потписао тај закон зато што у њему није било ништа противуставно.

"Примили смо захтеве више удружење и разумео сам их", додао је Вучић.

Вучић је напоменуо  да ту није било никаквог кршења Устава, пошто су измене тог закона биле донете по правилима ЕУ, али да су га поједини, ипак, повезали са Законом о експропријацији.

Вучић каже да је, ипак, замолио Владу да брзо донесе измене и допуне тог закона, тако да ће бити укинута такса за подношење народне иницијативе од 30 динара, и тако сматра да свако то може да плати ако жели нешто да промени.

Нема проблема, биће бесплатно укинућемо ту таксу, додао је Вучић.

Такође, Вучић је рекао да ће бити продужен рок са две на четири године да не може да се поново распише референдум.

Вучић је нагласио да то није урадио зато што се уплашио некога и додао да му врло брзо истиче мадат и следе председнички избори.

Вучић је додао  да је 1. или 2. март последњи датум за расписивање председничких избора и да ће онда грађани на изборима моћи да изаберу.

 

Зашто сам вратио Закон о експропријацији парламенту

Вучић је појаснио чиме се руководио при одлуци да Скупштини Србије врати усвојене измене Закона о експропријацији, наводећи да се позвао на члан 113. Устава Србије и, још важније, на члан 19., став и Закона о председнику Републике.

Вучић је појаснио да је постојала могућност тумачења које би можда неко некада могао да обара, односно да се позове на члан 58. Устава Србије, који гарантује неприкосновеност права својине, које би било угрожено ако у року од осам дана било коме може да се одузме право својине без озбиљније правне процедуре.

"Стварно мислим да су ти рокови суманути", рекао је Вучић.

Зато се, Вучић каже, позвао на Закон о председнику, члан 19., по којем председник, уз писмено образложење, може да врати парламенту закон на поновно одлучивање, ако сматра да - није у сагласноти са Уставом, или да није у складу са потврђеним међународним уговорима, или да при доношењу закона није поштована процедура, што овог пута, каже, није био случај, или да закон не уређује неку област на одговарајући начин, што је део члана 19. на који се и позвао.

Вучић је додао да се више пута консултовао са еминентним правницима, тражио одговоре у писаној форми, да ли може да се позове на ту одредбу као на довољан разлог за враћање закона.

Вучић је навео и да није сагласан са одредбом закона по којој је сопственик непокретоности дужан да се изјасни о предлогу у току од пет дана од пријема предлога, док би у одређеним случајевима постојала могућност да се тај рок продужи за још три дана.

Након тога би, Вучић каже, надлежан државни орган могао да реши случај и најкасије за 15 дана да донеше решење о експропријацији.

"Сматрам да је рок прекратак, нефер, недовољан и да повређује елементарна права грађана", нагласио је Вучић.

Вучић је пренео и да је у образложењу написао да је експропријација "пар екселанс" политичко питање које је повезано са правом на имовину, својину, које је гарантовано.

"Не могу да је то директно кршење Устава и зато сам се позвао на овај део Закона о председнику", рекао је Вучић.

 

Немам информације о могућем хапшењу Срба на Косову и Метохији

Вучић је рекао да нема информација о могућој акцији хапшења Срба на северу Косова и Метохије због наводних ратних злочина, али да је било померања косовских јединица пре неколико дана.

"То није било ништа озбиљно да би морали да на било који начин алармирамо јавност или светску заједницу", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли има информација из безбедносног сектора о индицијама да би могла да уследи акција хапшења Срба на северу Косова због наводних ратних злочина.

Вучић је, такође, комесару за безбедност и спољне послове ЕУ Жосепу Борељу захвалио што је био веома коректан и у разговору са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем као и на конференцији за новинаре рекао да договори и све што је потписано у Бриселу мора да се поштује.

"То је за мене веома важно, то је једна од кључних ствари. Надам се да ће неко у Приштини то разумети", рекао је Вучић.

 

Политичари злоупотребили оно што се не злоупотребљава

Вучић је изјавио да је његовом одлуком у вези са изменом Закона о експропријацији и Закона о референдуму изашао у сусрет народу, а не политичарима и политикантима који гледају само како нешто за себе да искористе.

Вучић је, одговарајући на питање новинара како види то што поједини сада кажу да је "улица победила", подсетио да су прошле године били упади у скупштину и да је било тешко повређених полицајаца само зато што је он рекао да је могуће да се уведу нове мере против ковида.

"Диктатор је, замислите, хтео да спасава здравље људи.. Али, не ради се то (политичка злоупотреба) на здрављу, нити на екологији, јер је нормално да сваки човек жели да му деца, као што и ја желим да моја деца, дишу најчистији ваздух, и зато и улажемо оволико новца у све то", истакао је Вучић.

Вучић каже да исто тако не жели да каже рударима у Костолцу и Колубари - склањајте се из ове земље, јер ћемо сутра да вам затворимо рудник.

"Зато што немам решење за струју и мора народу да се каже истина, а не да лажу народ. Наравно да су поједини политичари злоупотребили оно што је најтананије, што је негде забрањено да се злоупотребљава. Зато се обраћам народу, а не њима који су уништили своју земљу", истакао је Вучић.

Вучић каже да ће и поред свега што је рекао бити настављени протести, иако је је урадио све што је било до њега.

Вучић је рекао да је новинар Н1 констатовао да је све испуњено и захвалио му на томе и додао да то неће бити довољно, али да ће онда народ видети да се ту ради о бесу политичара, а не о стварној потреби грађана.

На питање да ли је он сада поражен, Вучић је рекао да нема проблем са тим ако неки то тако виде, ако ће људи у долини Јадра мирније да спавају.

"За мене је важно да мирније спавају људи у Горњим Недељицама, Брезјаку и другим местима, и да имају поворење у свог председника, којег су бирали на непосредним изборима", нагласио је Вучић.

 

Веселиновићи не финансирају Српску Напредну Странку

Вучић је изјавио да Звонко Веселиновић ни динар није дао Српској Напредној Странци, додајући да ће уколико се појаве озбиљне отпужбе на његов рачун, државни органи радити свој посао, али да га не би чудило да се на крају све сведе на то да он не поштује "границу" између Србије и тзв. Косова.

На констатацију да је америчко Министарство финансија означило Веселиновића и Зорана Радојичића као вође организоване криминалне групе и питање да ли је тачно да су браћа Веселиновић од 2017. имали договор са политичарима да помогну победу на изборима, финансирајући кандидате, док им је заузврат омогућено да се баве нелегалним активностима, Вучић је одговорио:"Добио сам неформални извештај од америчке амбасаде и морам да их разочарам - ни динара нам нису дали, нико од Веселиновића, што се тиче Српске Напредне Странке.Коме су давали, не знам".

Вучић је рекао да је Српској Напредној Странци поднео извештај, те да његова странка има више него довољно новца захваљујући државним средствима и чланарини, што су основни извори финансирања, па немају потребе за додатним новцем.

"Они су их оптужили за илегалну трговину, на крају ће се испоставити да их отпужују што не поштују границу између Србије и тзв. Косова… То је њихова ствар, нећу да улазим у то док не видим шта пише. А, ако постоје озбиљне оптужбе, државни органи ће их итекако испитати", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се плаши да ће се ускоро такви папири појавити за неке друге у региону, на много вишим функцијама, те упутао да ли ће се исто тако реаговати.

"Да сачекамо, да видимо. Све што добијемо, са било којим показатељем да је неко извршио кривично дело, надлежни органи ће бити у стању да то у потпуности провере", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1