Вести

ВУЧИЋ: СТРАТЕГИЈА ПРИШТИНЕ ДА ОБЕСМИСЛИ И УКИНЕ ДИЈАЛОГ

Председник Републике Србије Александар Вучић је изјавио да је Србија током данашњег састанка у Бриселу прихватила три предлога Европске уније без икаквих амандмана, што Албанци нису хтели.

Како је оценио након данашњег разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, последњи пут када је био у Бриселу мислио је да не може да се има лошији састанак, али данас се уверио да може.

"Ми смо добили предлоге Европске уније који су усаглашавани са нашим главним преговарачима. Србија се у потпуности усагласила са оним што је Европска унија предложила, са све три тачке без иједне замерке, чак смо прихватили и неке жеље Албанаца, али Албанци нису хтели", рекао је Вучић.

Како је навео, предлози Европске уније су да се интензивирају напори на идентификовању остатака несталих, затим да се обе стране суздржавају од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену и треће да се редовно састају главни преговарачи једном месечно.

"Посебно интересантно је да нису хтели да прихвате другу тачку, условљавали су све време новим политичким критеријумима. Суштина је да је Србија крива за три геноцида, први који се десио 1878. године када је Србија стекла независност на Берлинском конгресу", рекао је Вучић додајући да је Курти објашњавао и како албанска презимена вуку корене из топонима места у Србији.

Према речима Вучића, Курти је након тога причао о геноциду који је Србија починила за време Балканских ратова или Првог светског рата и трећем 1999. године.

"Тражили су само да Србија одговара за своју прошлост, тражили су да се у дијалог укључи Наташа Кандић и позивали су се све време на њу и неке изјаве Ненада Чанка", рекао је Вучић.

Додао је да су опет покренули причу о Вељку Одаловићу.

"Ми смо хтели да разговарамо о несталима, да разговарамо о томе да се ураде ДНК анализе да се задовоље породице. Нису хтели да прихвате", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор врло непријатан у сваком смислу, али да је јасно и да не жели да прихвати оцену оних који би рекли да је кривица подједнака, јер кривице Београда нема.

"Наше кривице нема, ми смо 100-процентно прихватили све што је Европска унија написала, без амандмана, али неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица, коју су избегли да прихвате", рекао је Вучић.

То је, понавља, реченица да ће се уздржавати од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену.

"Ни око чега нисмо могли, захваљујући јасној, унапред припремљеној одлуци албанске стране да се договоримо", рекао је Вучић.

Поручио је да је Београд спреман за дијалог, који ће наставити, али и истакао да је данас забринутији за безбедност Срба на Косову и Метохији.

Вучић је оценио да је стратегија Приштине да обесмисли дијалог и да га на крају потпуно укине.

"Њихова стратегија је да се у потпуности обесмисли дијалог и на крају укине, да се у међувремену догоди нешто што нисам у стању довољно да видим где је њихово решење", објаснио је Вучић.

Нагласио је да нове приштинске власти нису спремне на озбиљан дијалог.

"Када сам чуо прву реченицу знао сам шта ће бити. Мислио сам да ће бити овако, али сам се надао да ће бити другачије", додао је Вучић.

 

Приштина подстиче атмосферу у којој ће Срби бити угрожени

Вучић је истакао на крају нове рунде дијалога са Приштином, да нове приштинске власти очигледно желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Пренео је да је делегација из Београда у Брисел донела листу 80 инцидената тешких по безбедност Срба на Косову и Метохији, који су се догодили од почетка ове године.

То је већ сада у јулу више него што смо имали током целе 2020. године“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да то говори о ужасно промењеној атмосфери на Косову и Метохији, као и да приштинске власти желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Листа инцидената уз фотографије малог Николе Перића и других, како је рекао, достављена је шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, и изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку.

"То је оно што смо могли да урадимо, не зато што смо желели некоме кривицу на главу да ставимо већ што смо желели да укажемо на тренд раста насиља над Србима“, нагласио је Вучић додајући да страх међу Србима постаје све већи.

Рекао је да ће Београд увек бити спреман да разговара о свему, док други неће, али да се све своди само на једно те исто, а то је да ће неко натерати Србију да призна Косово.

 

Инсистирао сам на Заједници српских општина, нису је ни споменули

Вучић је изјавио да је на данашњем састанку у Бриселу инсистирао на формирању Заједнице српских општина, али да Приштина о томе не жели ни да разговара.

"Инсистирао сам на Заједнице српских општина, то је била прва тачка о којој сам говорио. Мислите да су то поменули? Не. Него - Срби су починили геноцид 1878. године, да не говорим какву су литературу донели да то поткрепе...", рекао је Вучић.

А, када их питате за архиве ОВК, кажу да то немају, само да се не сазна где су покопани мртви Срби, истакао је Вучић.

"Ми смо у тешкој позицији, јер је већина земаља Европске уније признала Косово, и колико год да смо у праву, и покушавамо да пронађемо начин за разговор и решења, не вреди...", рекао је Вучић.

 

Дијалог се наставља крајем августа, али то ништа не значи

Вучић је изјавио да ће вероватно крајем августа преговарачи наставити дијалог између Београда и Приштине о техничким питањима, али да све то ништа не значи ако не можемо да се договоримо око једне реченице, да ће обе стране да се уздржавају од провокативних акција.

Боље да се нисмо ни видели, рекао је Вучић.

Вучић је рекао о смислу инсистирање Европске уније на динамизму преговора, и зашто би се преговарачки виђали ако не могу ништа да се договоре, рекао како све интересују само датуми у дијалогу, али да они ништа не значи ако нема суштине и договора.

"Не знам око чега да разговарамо, ако не можемо око овога... да ли о наводном геноциду за који нас оптужују из 1878. године. Па јесу ли озбиљни? И о нацистичком покрету на Косову? Желим да причамо о будућности, а они не желе већ да причамо о Дачићу и Одаловићу", навео је Вучић.

Нагласио је да људи из Европске уније не верују шта виде и шта чују, али да то не смеју да кажу, с обзиром да се Аљбин Куртин вратио у 19. век и да му је то основна теза.

Вучић је рекао да је забринут и да му наравно није стало ни до каквих политичких поена, већ да само размишља шта ћемо да радимо даље.

На питање да ли би Американци могли да притисну Куртија да буде озбиљнији у дијалогу, Вучић је рекао да је неко хтео да их притисне и да им нешто каже да би то већ учинио.

Рекао је да се Албанци наоружавају и да зато и не желе да прихвате тачке које говоре о уздржавању од провокативних акција на терену, што је за нас озбиљан проблем.

На питање шта кажу представници Европске уније, Вучић поручује: Питајте њих.

Додаје да је све било као што је рекао и да сумња да ће неко од њих рећи да је било нешто другачије.

Вучић је, на питање да ли очекује реакцију неког из међународне заједнице и притисак на приштинску страну да буде конструктивнија у дијалогу, рекао да је тешко водити дијалог са ирационалним људима који само говоре "fejsing d past".

Запитао је, суочавање са којом прошлошћу, је л' са тим колико је Срба убијено на Косову и Метохији.

Вучић додаје да Албанци себе виде као жртве, а Србе само као злочинце тврде да смо починили три геноцида, као и да је недавно слушао од једне бивше југословенске републике да смо починили пет геноцида: после руско-турских ратова, Берлинског конгреса, другог балканског рата, Другог светског рата и деведесетих.

Нису ни о чему желели да разговарају, ни о Драгици Гашић... , рекао је Вучић.

 

Курти обмануо јавност, то ће потврдити и Европска унија

Вучић је изјавио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти обмануо новинаре када га је оптужио да је одбио тачке предлога за данашњи разговор и поручио да ће то потврдити и представници Европске уније.

"Све три ставке, све што пише овде, Србија је стопроцентно прихватила. Аљбин Курти вас је обмануо јер је тражио да се у све то убаци да се Србија суочава с прошлошћу, са геноцидом из 1878. године па до 1999. године…И он то зна, и то ће вам потврдити и Европска унија", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је чуо када је Курти новинарима рекао и да је Србија починила геноцид у Куршумлији и Лесковцу.

На питање како је одговорио на те Куртијеве оптужбе, рекао је да је одговорио озбиљно и аргументовано јер мисли да "мало боље зна историју и географију од њега".

"Посебно сам се концентрисао на Други светски рат и њихову улогу у нацистичком покрету и свему што су чинили српском народу и свима који су били антифашистички орјентисани", рекао је Вучић.

Додао је да је све време желео да пронађе начин да се разговара о будућности.

На констатацију Н1 да је Курти рекао да је он Вучићу поклонио три књиге, а он њему узвратио са три увреде, Вучић је рекао да то није тачно и да се трудио да буде одговоран.

У поређењу са прошлим сусретом када је био оштар, данас сам, рекао је Вучић, само одговарао аргументима на неистине које је Курти изговарао.

На питање докле овакав дијалог може да нас доведе, пошто изгледа да се само вртимо у круг јер се отварају теме старе неколико векова, Вучић је одговорио да се "не отварају теме старе неколико векова, већ их они отварају".

Вучић је поновио да је у припремама за дијалог, у којим учествује Лајчак, све што су се главни преговарачи договорили да буде на столу, Србија прихватила, укључујући чак и неке од приштинских амандмана.

"Али ми не причамо о рационалном приступу, већ са људима који све време траже да Србија буде одговорна за геноцид "In continuum", то је једино што их занима. Супер, схватио сам, Дачић је Милошевићев злочинац, ја сам Шешељев правни саветник, а Чанак и Наташа Кандић су светлост на крају тунела. Океј, разумео сам то све, али хајде да причамо о будућности - а он каже не може јер су Срби починили геноцид 1787. године и сад ми ви реците шта још треба да урадим?", питао је Вучић.

Истиче и да ће Србија бити увек спремна да разговара, али да не зна шта да учинимо да се ово поправи.

Додаје и да мисли да представници Европске уније нису могли да верују шта слушају и да су Куртију десет пута рекли да прича о будућности, али да се то није догодило.

"То није пат позиција, већ ужасна позиција - пат позиција у шаху је кад сви добију по пола, а овде су сви изгубили не по пола, него цео бод", рекао је Вучић и додао да се брине због безбедности Срба и инцидената којих је било више у ових непуних седам месеци него целе прошле године.

Додао је и да ће Београд размотрити да ли је понашање косовске делегације у преговорима последица тога што Приштина има нечију много снажнију подршку него што се мислило.

"Ради се о ирационалним људима или људима који имају нечију веома снажну подршку, много снажнију него што смо мислили, а то је на нама да размотримо у наредним данима", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да се нада да ће мир и стабилност бити сачувани и најавио да ће поново доћи у Брисел.

Проблем је то што делегација Приштине неће да разговара о ономе што су потписали (Заједница српских општина) јер се, како кажу, то "десило пре њихових историјских избора", рекао је Вучић.

 

Приштина изашла са 11 тачака којима тражи дефакто признање

Вучић је изјавио да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем "немогуће договорити се ни који је дан" и истакао да је приштинска делегација изашла на данашњим преговорима у Бриселу са 11 тачака којима траже дефакто признање Косова.

Вучић је одговарајући на питање да ли је дошло до помака по питању споразума Цефта, рекао да "не сме ни да каже" шта је било с том темом.

"Изашли су са 11 захтева којима траже дефакто признање Косова, да прихватимо њихове штамбиље, шта год да ураде, само се тога тиче. Они ни о чему неће да разговарају што је конкретно, само је смисао да кроз било који споразум провуку причу о независности Косова и то је то", навео је Вучић .

Нагласио је да ће Србија бити уз своје људе на Косову и Метохији и да ће делити њихову судбину.

На питање да ли се може разговарати о већем ангажману САД и Русије у дијалогу, Вучић је рекао да не мисли да је то питање ангажмана "не знам кога".

"Нешто се крије овде што нисам у стању да у потпуности сада откријем јер нико не може да дође и каже да не може да прихвати тако једноставне, разумне три тачке. Преговарао сам и са Тачијем, Мустафом, Хотијем, Харадинајем, а ово никада нисам слушао. Увек су тражили признање, и било је тешко, али би о нечему макар могли да се договоримо, да је сада дан, да је понедељак, петак, око тога бисмо могли да се договоримо, а сада не можемо да се договоримо ни који је дан, они ће говорити да је Србија крива за геноцид", навео је Вучић.

То је, како је рекао Вучић, нова политика коју покушавају да прогурају у целом региону зато што је Србија економски снажнија.

"То мора да се заустави политичким притисцима, претњама и мора Србија да буде одговорна и крива за нешто за шта није, највише ме брине што су себи оставили могућност и слободан простор да угрожавају безбедност Срба на Косову и Метохији не желећи да прихвате другу тачку, али борићемо се и бићемо уз свој народ и моја подршка нашем народу на Косову и Метохији и да знају да онолико колико можемо, а то није мало, увек ћемо бити уз српски народ на Косову и Метохији и тако ће и остати", навео је Вучић.

Када је реч о списку од 80 инцидената почињених над Србима од почетка ове године, који је представљен у Бриселу, Вучић је рекао да Албанци нису ништа рекли и да их то не занима.

"Доставили смо и на енглеском језику нашим европским медијаторима, показали фотографије, и пребијеног дечака Николе Перића и Ранка Бацића и случај Драгице Гашић и све што се дешавало, погрдне графите на цркви у Приштини и представили таксативно инциденте у којима су углавном Срби жртве или српски сакрални објекти", указао је Вучић.

На то, како је додао, нема одговора.

"То их не занима, шта год кажете, они кажу не, не, ви сте починили геноцид 1878, године када је Србија добила независност на Берлинском конгресу, и оптужују нас за период од тад до 1884. и донели дела двојице албански аутора о томе. Када смо их упознали са радом Нусрет Плана и показали да се позива у својим књигама, које су есенција свих албанских напада на Србе, на УчК архиве и кад питате, ћуте, као и за Заједницу српски општина неће да говоре", навео је Вучић.

Албанце, како је рекао, не интересује да пруже било какав одговор.

"Ми смо се борили и чини ми се да је и Европској унији јасно шта се збива, али је много тешко и веома сам забринут посебно због избегавање да прихвате другу тачку јер је то огроман проблем за наше људе на Косову и Метохији, ми ћемо бити уз њих и делићемо њихову судбину", напоменуо је  Вучић.

Навео је да је са ирационалним људима немогуће пронаћи решење.

"Мислио сам прво да је то њихово лудило, а више нисам сигуран. Немогуће да је ово само лична одлука и понашање неодговорних појединаца или припрема за њихове изборе. Пустите власт, изгубићемо мир због ваше неодговорности. Нисам сигуран да могу да проценим, можда треба да сагледам своје белешке, да видим да ли сам нешто пропустио, да ли нешто нисам разумео па да дођем до правог закључка", истакао је Вучић.

Оно што га највише брине је то што су, како је рекао, одбили да потпишу три предлога које је Европска унија дала, а међу којима и интензификовање рада на проналаску несталих особа и уздржавање од акција на терену које би могле да проузрокују нестабилност, проблеме, несигурност, угрожавање мира.

Курти је претходно рекао да је потпредседник владе у Приштини Бесник Бислими прочитао 11 тачака које представљају "11 баријера које Србија намеће Косову у трговини", али је то, како је навео, Вучић и одбио.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/РТС 1