Вести

Вучић: Молим вас вакцинишите се, заштитите себе и породице

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је грађанима у Пуковцу, где у здравственој станици која припада Дому здравља Дољевац прима другу дозу вакцине, да не одлажу вакцинацију, јер ће тако заштити себе и своје породице.

"Само бих вас све замолио, као Бога, да се вакцинишете, јер тиме чувате своје породице и себе", поручио је Вучић.

Рекао је да ће током посете том делу земље разговарати са локалном власти шта све може да се уради за развој места у Нишавском, Јабланичком, Топличком и другим окрузима.

Напоменуо је да се мали број људи вакцинисао у Пуковцу и позвао грађане да се вакцинишу - то ништа не боли, а можете само добро од тога да имате, немојте да чекате.

 

Најважније да се грађани вакцинишу

Вучић je примио у дољевачком месту Пуковац другу дозу кинеске вакцине "Синофарм".

Докторка га је прегледала, питала да ли је алергичан и да ли је имао реакције после примљене прве дозе вакцине, на шта је Вучић одговорио да није имао никакав проблем, нити је ишта осетио.

Докторка му је измерила и крвни притисак, а том приликом Вучић је прокоментарисао да се вратио у Београд из Брисела јутрос у два сата после поноћи и затекао нови "нон пејпер", који му је подигао притисак.

Вучић је поручио да је најважније да се грађани вакцинишу, додајући да је несрећан што није и већи број људи примио вакцину.

Замолио је све грађане да се вакцнишу, јер има довољно вакцина.

"Вакцинишите се, не само да сте тако спасили свој, већ и животе других", поручио је Вучић

Вучић је захвалио и Kини на свој помоћи и подршци.

"Желим да се захвалим људима из Kине, да пренесете поруку кинеском народу и председнику Сију. Захвални смо кинеској држави на помоћи и подршци, на огромном броју вакцина и надам се да ћемо унапредити сарадњу и по питању производње вакцина и по питању секвенцирања, на којем ћемо радити са пекиншким инсититутом", рекао је Вучић.

По уласку у станицу, имао је савет за председника општине Дољевац Горана Љубића:

 

"Уместо тог митинга дочека што сте направили, боље да се сви људи вакцинишу, да спашавамо животе".

 

У свим земљама се гурају да приме вакцину, само код нас је проблем

Вучић je након пријема друге дозе вакцине против корона вируса, апеловао је на грађане општине Дољевац и целе Србије да се што пре вакцинишу.

Рекао је, у обраћању грађанима да је примио другу вакцину, и да није болела као ни прва.

"Замолио бих вас да се сви вакцинишете, не само да ништа не боли већ тиме само спасавате нечије животе, и ништа не може да вам се догоди. Молим вас да будете пажљиви према другим људима, да бринемо посебно о најстаријима и деци“, рекао је Вучић. Вучић је нагалсио да Србија има вакцине на располагању и да то „благо“ треба да користимо.

"У свим земљама се гурају да приме вакцину, само код нас је проблем зато што постоје луде главе које објашњавају да вакцине нису добре и да ће нешто да се догоди“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да вакцине спашавају животе и навео лични пример, своје мајке, која, да није примила прву дозу, након које се заразила, не би имала шансе да преживи.

"Узео сам тај лични пример како бисте разумели значај вакцина, да спасавате своје родитеље, браћу, сестре, супружнике. Наш циљ је да разговарамо о економији, путевима, пругама, раду фабрика, а не можемо ако ћемо да имамо велики број заражених, а ако се не вакцинишемо“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да би наш здравствени систем издржао број заражених, али би онда сви који се не вакцинишу били криви што не можемо да се посветимо економији.

Рекао је да је срећан што је на југу Србије, у Пуковцу, који је и даље највеће насељено место Дољевачке општине, са 3.500 становника.

Најавио је да после путује у Гаџин Хан, где ће имати састанак са представницима округа, и изразио наду да ће на тим разговорима бити донети важни закључци.

 

Већ се гради фабрика у Рудној глави, отварање на Видовдан

Вучић је саопштио да се већ гради фабрика у Рудној глави, коју је обећао почетком месеца, када је у том месту код Мајданпека, примио прву дозу вакцине против корона вируса.

"Већ се гради фабрика у Рудној глави и верујем да ћемо производњу отворити за Видовдан", рекао је Вучић.

Реч је о погону компаније Јумко.

Вучић је додао да ће данас у Гаџином Хану разговарати са представницима Нишавског округа, о томе шта је још потребно том делу земље.

"Седам сам фабрика отворио у Нишу, који је постао седиште, центар, раскрсница за цео Балакан. Ниш иде много брже напред, како се нико није надао после много разрајућих година, од 90-их али посебно 2000-их, када је прозиводања у погонима стала, а будућност младих стављена ''ад акта''", рекао је Вучић.

 

Сутра камен темељац за нову ковид болницу у Новом Саду

Вучић је најавио да ће сутра у Новом Саду бити постављен камен темељац за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду.

Вучић је на питање новинара када се може очекивати изградња градске болнице у Нишу, рекао да то још не може да каже, али да ће се градити та болница, која ће коштати између 30 и 35 милиона евра.

Рекао је да ће тек почети да се ради пројекат, као и да ће се болница градити код Научно-технолошког парка у Нишу.

Вучић је рекао да постоји пројекат и за потпуно реновирање војне болнице у Нишу, за шта ће бити издвојено око седам милиона евра, како би могла да прима и цивиле.

"Тренутно радимо три клиничка центра, 19 болница и ко зна колико домова здравља у Србији", напоменуо је Вучић.

Додао је да ће у Нишу бити направљена железничка обилазница у коју ће бити уложено око 70 милиона евра.

 

Много уложено у Ниш, атрактиван за инвеститоре

Вучић je рекао да је држава много тога уложила у Ниш, чиме је тај град стављен на једно од најважнијих места у целом региону, а на основу чега стално долазе нови инвеститори који су заинтересовани за улагања.

Вучић је, упитан за инвестиције у Ниш, као и да ли ће бити даљих улагања, указао да се ради реконструкција терминала на нишком аеродрому, контроле лета. Kада прође пандемија, изразио је наду, да ће се повећати број путника са тог аеродрома.

"Много тога смо уложили у Ниш. Не памтим време у којем је више уложено у Ниш. То су чињенице. Погледајте како изгледа научно технолошки парк у Нишу, да се поносите пред Американцима, Европљанима, како изгледају све фабрике, колико је тога урађено“, рекао је Вучић.

Навео је да је урађен пут од Ниша преко Пирота до границе са Бугарском и Северном Македонијом.

Сада, рекао је, ради се пруга у коју ће бити уложено, само за деоницу Ниш-Димитровград 260 милиона евра.

Укупно гледано, пруга од Београда до границе са Северном Македонијом коштаће око две милијарди евра, додао је Вучић.

Најтежа деоница, подсећа, је Грделичка клисура.

"То су сва улагања која Ниш стављају на једно од најважнијих места у целом региону, чиме постаје раскршће путева. Изградња Моравског коридора повезује Ниш брзо са западном Србијом, чини га ближим са Републиком Српском и Босном и Херцеговином“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће већина грађана, која објективно сагледава чињенице, бити задовољна, и да верује у њихов суд.

Најавио је да ће на данашњем састанку у Гаџином Хану бити донете важне одлуке у вези локалних путева који се граде.

 

Анализираћемо нон пејпер, признање неприхватљиво

Вучић je рекао да и нови нон пејпер који је објавила приштинска Kоха а односи се на наводно решење решења ковоског питања припремиле Немачка и Француска, није случајно "избачен", да га је писала особа која је јако добро упућена у проблематику, као и да ће се тек анализирати, али да је део о признавању такозване независности Kосова неприхватљив.

"Видим да га сви демантују, али он ми је задао више брига него први нон пејпер", рекао је Вучић новинарима у Дољевцу на питање шта мисли о наводима Kохе и решењима које нуди тај наводни документ.

Вучић је рекао да је о њему читао ноћас и да претпоставља да га је писала једна женска особа, која је много паметна и јако добро упућена у проблематику.

"Овај нон пејпер је писао и смишљао неко ко је много паметан, лукавији и паметнији од мене, али је признање ужасно", рекао је Вучић.

Много ствари би се ту Србима дало, рекао је и упозорио да је једна кључна ствар у том папиру - то је признање независног Kосова што је ужасно. Порука је, рекао је, ево вам 90 одсто ствари које су мање важне, али оно најважније иде нама.

Вучић је поручио да ће се тек све анализирати - политички мотиви и поруке и једној и другој страни, и примећује да је папир писао неко фантастично упућен и да у свету има 50 људи који су то могли да учине.

"Ја то знам, све те људе познајем, сумњам на једну особу, паметна жена, све што је написано нико други не би могао ни да састави ни да направи", истакао је Вучић.

"Признавање ензависности је неприхватљиво", поручио је Вучић али је додао да све ово није ''избачено" тек тако.

"Нама то нико још није показао, али видећемо. Не желим прејудицирање. Не подносим реакције које уследе за пет секунди и да кажем одмах да је то све неприхватљиво", указао је Вучић и додао да ће се све сагледати полако и анализирати, као и да ће се видети да ли су његове сумње о тој особи оправдане.

Рекао је да је поред њега само још једна особа из Приштине упућена о коме је реч и ко је могао све различите захтеве Приштине и Београда да умрежи.

"Нас двоје смо у свему од почетка, и знам ко је могао да умрежи све различите захтеве", навео је Вучић.

Вучић је најавио да Србији предстоји тежак период преговарања, да дијалог почиње 11. маја и да се ништа од народа неће крити приликом разговора и настојању да се постигне компромис.

 

Бољи епидемиолошки резултати, наредних дана о мерама

Вучић је изјавио да су скоро свуда у Србији бољи епидемиолошки резултати и да ће наредних дана бити разматране мере, као и питање захтева многих за увођење позитивне дискриминације за вакцинисане.

"Чекаћемо и наредних дана ћемо морати те важне одлуке да доносимо. Ако мене питате, радовао бих се отварању, расту економије и праву на рад за угоститеље, али поштоваћу одлуку струке", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је та одлука у надлежности Kризног штаба.

Напоменуо је да се се тачно види разлика у местима где је нижи проценат вакцинисаних грађана, пошто у тим местима има више проблема и већи је број преминулих.

Вучић додаје да постоје предлози, што тражи и министар здравља Златибор Лончар и лекари, да се уведе позитивна дискриминација за вакцинисане.

"Још то сагледавам, није то лака одлука, сви траже да само вакцинисани могу да иду у ресторане унутра, да иду на утакмице, да могу да раде све, док ови други не", навео је Вучић.

Ситуација је сада по питању короне нешто боља него пре седам дана и само је за нијансу лошија у три места. Kако је рекао, лошије је у Новом Пазару и Шапцу, а у Новом Саду није баш сјајна ситуација.

 

Више новца за обнову, него за нову болницу у Kнез Селу

Вучић је изјавио да су стручњаци израчунали да би, по питању Kлинике за плућне болести "Kнез Село" код Ниша, били много већи трошкови реновирања и реконструкције, него да се гради нова болница.

"Верујем да ће, ако будемо било шта радили по том питању, у Kнез Селу бити нова болница за плућне болеснике. Стручни људи ће о томе да донесу одлуку".

Вучић је рекао да држава данас има више новца него раније, највише у модерној историји српске државе, тако да верује да ће новац моћи да се уложи не у реновирање и обнову, већ у изградњу онога што је најбоље, додајући да је и здравствена станица у Пуковцу обновљена 2017/2018.

"Чуо сам разне глупости зашто је долазио у Дољевац... Не зато што ми је потребна подршка, овде добијамо 86 одсто гласова, није то питање, већ је питање шта можемо да урадимо за Дољевац и ниске стопе вакцинације. Али, добио сам уверавање да ће се то променити и да ће Дољевац, од 20 најгорих општина, у томе бити у средини или при врху у наредних седам дана", рекао је Вучић.

Додао је и да држава ради све што може, али не може сваки пут, пруга, зграда да се реновирају за неколико година, а да стотинама година ништа није пипнуто.

"Изградили смо највише болница у последњих пет него у претходних 50 и то није претеривање, ни метарофа", рекао је Вучић.

 

Отварање фабрике Шињу у Нишу у мају или јуну

Вучић је најавио да ће новоизграђена кинеска фабрика Шињу у Нишу бити отворена у мају или јуну, као да ће запослити око 1.000 људи.

"То је одлична и важна фабрика. Има још инвестиција из Европе и Kине, тако да се вероватно у наредних месец и по дана видимо у Нишу", рекао је Вучић.

У питању је кинеска фабрика Шињу за производњу лед расвете у аутомобилској индустирји.

 

Одвратно када силеџије држе предавање о женама

Вучић је рекао да је одвратно када силеџије држе предавање како и на који начин треба да се опходите према дамама.

Вучић је, одговарајући на питање због чега су изостале реакције на изјаву бивше супруге Драгана Ђиласа да је тукао своју жену, а дигла се бура око Драгана Марковића Палме, рекао да му је жао што види, како је рекао "цоктање појединих дама" на то, а које би дизале устанак да је неко од власти дигао руку на жену.

"Мислим да су грађани то одлично разумели“,навео је Вучић.

 

Србија "јури" раст БДП-а у 2021. од 6,5 одсто

Вучић је изјавио коментаришући нове прогнозе међународних финансијских институција, да ће Србија имати већи раст БДП-а ове године и од земаља у региону и у еврозони.

На питање новинара да прокоментарише нову прогнозу Светске банке да ће раст Србије бити 5,0 одсто, а региона 4,4 одсто, Вучић је рекао да ће Србија опет имати већи привредни раст од региона.

"Бићемо бољи и од еврозоне, којој је ММФ смањио процену са 5,2 на 4,5 одсто, тако да ћемо бити бољи и од еврозоне, у којој имате земље као што су Шпанија и Италије са много нижом базом данас јер су имали и по минус 10 и минус 15 одсто БДП у претходној години, али и од њих ћемо бити успешнији", навео је Вучић.

Поручио је да Србија неће бити задовољна ни са пет одсто већ ће јурити и раст од 6,5 одсто, јер би то значило повећање плата и значајно повећање пензија, као и бољи живот за грађане.

"Зато морамо да радимо и зато су нам важне вакцине. Не могу да пропагирам пржење на Сунцу нити да разумем да је главна вест када можемо на море, већ када можемо нормално да радимо", навео је Вучић.

 

Срби на Kосову и Метохији желе да се вакцинишу, власти Приштине бране нашу помоћ

Вучић је оценио да процес вакцинације на Kосову и Метохији боље функционише него у неким деловима централне Србије, истичући да је спровођење тог процеса компликовано јер постоје забране привремених приштинских власти да се људима на Kосову и Метохији помогне из централне Србије.

Вучић је рекао да на територији Kосова и Метохије не дозвољавају да се из централне Србије помогне људима лековима, као и да прогоне оне који су заинтересовани да се вакцинишу.

"Али, постоји много већа заинтересованост нашег становништва са Kосова и Метохије него у многим општинама у централној Србији", рекао је Вучић.

Kако рекао, отежавање спровођења процеса вакцинације у јужној српској покрајини од стране привремених приштинских власти говори о прогону нашег живља само да би неко други показао да "они успостављају државу, а да српска држава не може да има приступ свом народу".

"Борићемо се и позивам их да се вакцинишу свуда, на сваком месту од Kуршумлије, Рашке, Бујановца...сваком месту које је близу њиховог места пребивалишта на Kосову и Метохији", рекао је Вучић.

 

Придике држе они који су без динара дали наше богатство

Вучић је изјавио да ће пројекти из области заштите животне средине договорени са кинеским партнерима, од којих ће један бити и изградња спалионице у Дољевцу, бити урађени у складу са највишим еколошким стандарима, уз примебду да данас највише придика по том питању држе они који су уништили све фабрике и без динара дали наше богатство.

На питање новинара у Дољевцу у вези са протоколом о сарадњи са Kинезима, за изградњу депонија, да ли ће инвеститор испоштовати еколошке стандарде, Вучић је приметио да су, када је долазио претходних година у тај крај, постојала многа животна питања, од незапослености до других, а да је сада, када је Србија значајно напредовала, кључно питање да ли ће све да буде урађено са највишим еколошким стандардима.

"Да, биће урађено све у складу са највишим стандардима и верујем да ћу и лично да учествујем у представљању тог програма, како са Kинезима, тако и са Европљанима, јер са многима радимо на еколошким пројектима", рекао је Вучић.

Додао је да би лично желео грађанима да представи и пројекте изградње канализација, фабрика за пречишћавање отпадних вода и спалионица, што је све потребно за чистију Србија, а и као део Зелене агенде, додајући да је поносан јер је много пројеката почело да се ради.

"А, најсмешније ми је када нам придике држе они који су уништили све фабрике у Србији и не само то, већ су без динара дали наше богатство, попут оног што су дали Рио Тинту. Данас они долазе да простесују против нас због Рио Тинта, а све папире потписали они од 2009. до 2011. И ја морам да слушам како се иживљавају данас над нама, а ми ''ни лук јели, ни лук мирисали''...", рекао је Вучић.

 

Додао је да ће надлежни исправити "све глупости" које су наследили од претходника и да ће учинити све да људи у Нишу, Дољевцу буду задовољни.