Вести

ЦАРИНСКИ ТЕРМИНАЛ ЗА 100 ШЛЕПЕРА

Један од приоритетних послова у Општини Лапово је уређење и опремање комуналне зоне уз петљу "Лапово - центар", на шест хектара, која ће бити коришћена за потребе машинског парка, паркинга, царинског терминала, пијаце, аутобуске станице и шпедитерских служби. 

Капацитет царинског терминала биће око 100 шлепера, а имаће пословне просторије и пратеће садржаје. Уређен је прстор за паркирање 35 шлепера, а до краја године биће уређен и преостали део, како би царински терминал радио пуним капацитетом.

- Дугови су, доскоро, оптерећивали функционисање готово свих фирми у Лапову, а поготово наше која је била "кратка" за око 20 милиона динара. Уз помоћ локалне самоуправе, дуг смо преполовили, а биланс би нам био још бољи да нисмо отежано радили током пандемије - закључује Марија Голубовић.

- Лапово је имало царински теминал, али је тај простор годинама био неуређен, готово беживотан. Сада је он у оквиру уређене комуналне зоне, која је ограђена, а постављене су и портнирница, рампа и камере. То је веома битно за општину, јер, иако ће "Лидл" имати своју царину биће више камиона, а самим тим и више посла. С обзиром на то да нам је локална самоуправа, као оснивач, доделила делатност управљања паркинг простором и наплату паркирања тешких теретних, односно возила са приколицом, сада ту делатност настављамо да обављамо у још бољим условима - оцењује в.д. директора ЈКСП "Морава" Марија Голубовић.

У току је и пројектовање петог бунара, што је веома битно за Лапово које се тренутно напаја са четири "извора" који су стари по деценију и по. Бушотина је већ урађена и пронађена је исправна пијаћа вода.

- Велики потрошач нам је "Кроношпан", сада ће то бити и "Лидл", па очекујемо да новим бунаром, који би требало да буде завршен до почетка наредне године, задовољимо потражњу - истиче Марија Голубовић.

Каже и да ово предузеће обавља осам различитих делатности, што је необично за комуналце, посебно у малим срединама. Зато што располажу великом механизацијом и имају доста запослених, у плану је и уређење простора за њих. Уз помоћ Општине су купили багер ИЦБ на лизинг, јер је стара машина "атлас" била неупотребљива. Багер ће, пре свега, олакшати посао у основној делатности, али и приликом асфалтирања и зимског одржавања саобраћајница.

 

 

Извор: Новости

Фотографија: З. Глигоријевић